Week 2016/19 in woord en beeld

’t Is hier een beetje stiller geweest dan normaal en dat heeft alles te maken met onderstaande twee heren: Gian Lorenzo Bernini en Francesco Borromini. Voor onze studiereis naar Rome moet elke student immers één of meerdere gebouwen voorbereiden en in mijn geval zijn dat een kerk van de eerste en een klooster van de tweede. Heel interessant, want behalve dat beiden zo ongeveer de belangrijkste architecten van de Italiaanse barok waren, moeten we hun gebouwen ook vanuit een aantal verschillende kunsthistorische benaderingen bekijken en dat is totaal nieuw voor mij.

Le petit requin

Het weer was deze week compleet onberekenbaar: de ene dag stralende zon, de andere gietende regen. Op dinsdag, toen ik met een Amerikaanse vriendin afsprak om te lunchen, konden we gelukkig buiten op een bankje bij de kerk van Stauffacher genieten van de warmte. En van een heerlijk linzenslaatje, want ze hadden op haar werk nog wat over van de lunch die er altijd besteld wordt 🙂

Le petit requin

Woensdagavond gingen we naar de opening van het Schwarzes Café, een – duh – café, maar ook kunstinterventie in het kader van Manifesta, de Europese biënnale voor hedendaagse kunst die deze zomer in Zürich wordt georganiseerd. De lezing was interessant, de muziek bizar 🙂

Le petit requin

Hoewel ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan van het Eurovisie Songfestival ben, stond hier donderdagavond toch SRF zwei op: goed voor een avond “verstand op nul” (daar had ik even heel hard nood aan), zowel België als Zwitserland in actie te zien en vooral te lachen, met de live acts, maar ook met vroegere Belgische deelnemers. Of met de combinatie van de twee, wanneer je net de deelname van Liliane Saint-Pierre bekeken hebt op youtube en vervolgens de Deense inzending op tv ziet verschijnen…

Le petit requin

Op vrijdag en zaterdag ging in het centrum Vegana door, een festival met o.a. kraampjes met veganistische voeding, kleding en accessoires (mooie kurken portefeuilles bijvoorbeeld). Jammer dat het weer totaal niet meewilde, waardoor ik op weg van de bibliotheek naar huis maar kort bleef, maar het was hoe dan ook leuk om weer wat ontdekkingen te doen!

Le petit requin

Op zaterdag wilde het weer nog veel minder mee, waardoor onze geplande uitstap aan Baden, waar Belgische vrienden voor het weekend verbleven, nogal in het water viel. Gelukkig heeft Zürich genoeg mooie musea en dus trokken we naar het Kunsthaus, waar we de collectie van Giacometti (een van mijn favorieten), de zalen met kunst uit de twintigste eeuw en een stukje barok bekeken. Wetende dat het museum op woensdag gratis toegankelijk is, zou ik er eigenlijk veel vaker eens moeten binnenstappen.

Le petit requin

Op zondag kwamen die vrienden bij ons langs, al trok ik noodgedwongen een deel van de namiddag naar het centrum om er nog wat aan mijn opdrachten voor Rome te werken. Dat het de afgelopen dagen continu geregend had, was ook daar te zien, want het water van de Limmat stond serieus hoog.

Le petit requin

14 Comments

 1. Ik kijk ook naar het Songfestival als ik thuis ben, ik kan het niet laten. En dat terwijl ik me toch elke keer erger ;-). Al vond ik de presentatoren dit jaar wel grappig!

  1. Haha, kijken terwijl je je ergens toch ergert, herkenbaar 🙂 Al vond ik het dit jaar qua compleet over-the-top belachelijkheid nog meevallen al bij al.

  1. Ja, was het zeker! Ik had eigenlijk enkel kraampjes eten verwacht, maar met vb. ook veganistische wijnen en kleding enzo was het echt wel heel ruim.

  1. Ben wel benieuwd waar jij werkt nu 🙂
   Er hoorde op zaterdag ook nog een veganistisch ontbijt bij dat festival, maar door de regen zijn we daar uiteindelijk toch niet naartoe gegaan. Beetje jammer, maar hopelijk volgend jaar dan maar 🙂

 2. Dat wisselvallige weer is hier ook van de partij hoor. Zaterdag gingen we even fietsen en konden we genieten van prachtig weer, de dag nadien was het plots een donkere en natte dag. Vandaag was het dan weer stralend weer én morgen (wanneer ik normaal samen met een vriendin een stukje ging fietsen) wordt er dan weer onweer voorspeld. Ik dacht dat we het wel gehad hadden nu de Maartse buien en Aprilse grillen achter de rug zijn maar blijkbaar moeten we nu ook iets bedenken met Mei.

  1. Haha, idem! Eergisteren zat ik plots onverwacht in een hagelbui. Ik kon gelukkig snel op een bus springen, maar bij het uitstappen kon ik niet anders dan in een plas stappen waar mijn voeten tot boven mijn enkels in verdwenen. Kak inderdaad 🙂

  1. Als jullie volgend jaar naar Zürich komen, moet je dan zeker eens langsgaan in dat museum, want daar staan zijn belangrijkste werken!

 3. Hier ook hartjes voor Giacometti. En voor veganistische festivals. Het is jaren geleden dat ik nog eens naar het songfestival heb gekeken, al hebben wij in de aanloop ernaartoe ook wel een paar oude filmpjes zitten bekijken: amusement verzekerd.

 4. Een kaartje uit kurk vervaardigd had ik wel eens gekregen… Duidelijk een kunstminnend persoon aan het woord hier. Maar kunstgeschiedenis zit al wat (te) ver in m’n geheugen dus kom ik hier even bijtanken :-). Begrijpelijk dat het hier wat stiller is geweest, gezien de plicht die riep… Succes nog, Haaike, met die opdrachten.

Comments are closed.