Week 2016/22 in woord en beeld

Terwijl mijn broer nog twee dagen verder genoot van Zwitserland, stapte ik op maandagochtend om half zes (auwtch) op de trein richting Rome voor wat een week zou worden waarin ik mijn hart zou verliezen. Niet alleen aan Rome zelf, maar ook definitief aan barok (ons semesterthema). Vroeger vond ik het vaak te overdreven en hoewel dat soms nog zo is, heb ik echt wel mijn ding gevonden in de combinatie van oude gebouwen, mythologie (oh, al die verwijzingen!) en geschiedenis (al die politieke invloed op architectuur). In die mate zelfs dat ik beslist heb mijn thema voor de tweede paper om te wisselen naar een barok thema 🙂

Ik ben zeker van plan later nog wat dieper op Rome in te gaan, maar in deze blog eerst even kort, maar krachtig!

De eerste dag stond in het teken van het antieke Rome, met onder andere het Capitool, Circus Maximus en uiteraard ook het Colosseum. Na vijftien jaar was het een zalig weerzien met Rome (waar ik toen maar één dagje doorbracht).

Colosseum Rome (Le petit requin)

Vanaf dinsdag werd de focus verlegd naar barokke architectuur, wat gelijkstond aan een overdosis kerken. Bij elk gebouw gaf een student extra uitleg en in mijn geval was dat op dinsdag deze Sant’Andrea al Quirinale van Bernini.

Sant'Andrea al Quirinale Rome (Le petit requin)

De volgende dag startte met het andere gebouw dat ik moest voorbereiden, het Oratorio die San Filippo Neri van Borromini. Al was het een ander werk van Borromini dat mijn hart stal die dag, namelijk deze galerij in het Palazzo Spada. Schijnbaar lijkt dit een 20 à 30m lange gang met op het einde een beeld van ongeveer mensengrootte. In realiteit is de gang echter maar 9m, kan je de bovenkant van de laatste kolommen aanraken en is het beeldje amper 60cm hoog. Straf staaltje optische illusie!

Palazzo Spada Rome (Le petit requin)

Op het programma donderdag stonden de Romeinse Villa Hadriana en de Villa d’Este met een prachtige Renaissancetuin. Afsluiten deden we met de in 2000 gebouwde Jubilee Church van Richard Meier. Stiekem was ik best wel blij dat dit een dagje met de bus was, want de dutjes tussendoor waren heel welkom.

Villa d'Este Tivoli (Le petit requin)

De laatste dag deden we in groep enkel nog de Villa Borghese, een afsluiter van formaat met een aantal fantastische sculpturen van Bernini. Deze Pluto en Proserpina bijvoorbeeld: kijk hoe de handen van Pluto in de huid van Proserpina gedrukt zijn, alsof marmer even makkelijk te bewerken is als was…

Bernini's Pluto en Proserpina (Le petit requin)

De rest van de dag bracht ik nog een bezoekje aan het Pantheon en de Trevifontein, vooraleer ’s avonds uitgeput op de bus naar huis te stappen. Dat ik zo moe was, had wel het voordeel dat ik al bij al vrij goed kon slapen op weg van Rome naar Milaan. Daar moest ik vroeg in de ochtend overstappen richting Zürich, zodat ik rond de middag Johan eindelijk terug in mijn armen kon sluiten 🙂
Het weekend was er eentje waarin rusten centraal stond, al was dat vrij relatief omdat we ons appartement half aan de kant moesten ruimen voor de werken aan de ramen die op maandag zouden beginnen.

Le petit requin

Op zaterdag brak Johan dan ook een deel van de keuken uit en op zondag schoven we onze meubels tegen de muren. Ook onze planten moesten uiteraard uit de weg, waardoor onze slaapkamer tijdelijk in een halve jungle veranderde.

Le petit requin

15 Comments

 1. Mooie foto’s van een ongetwijfeld fantastisch uitstapje! De Villa Hadriana en de Villa d’Este staan ook nog op mijn verlanglijstje.

  Succes met de keuken 😉

  1. Zeker eens doen! Ik had eigenlijk niet door dat ze allebei zo dicht bij Rome lagen en ben heel blij dat ze in het programma zaten. Zeker Villa d’Este met die tuinen en binnenin zalen met mooie plafondschilderingen (o.a. over de 12 werken van Hercules)!

 2. Awel ik vind barok ook te bombastisch. Maar zoals met veel ‘kunst’ moet ge een beetje de achtergrond kennen om ervan onder de indruk te raken. Zo waren we dus van ’t weekend in Villers-la-Ville en ik was bijna in tranen in de ruïne van de kerk daar. Ik vond het ongelooflijk, die combinatie van romaans en héél vroege gothiek, vooral de combinatie van de vensters met hun flauwe spits en daarbij oculi, dat had ik nog nooit in één gebouw gezien, ik was helemaal verliefd. En het lief stond erbij en keek ernaar, de arme jongen!
  Om maar te zeggen dat ik de volgende keer beter ga kijken als ik barok zie want mythologie enzo, het interesseert me ook heel erg al zit veel ervan ergens ver weg in mijn geheugen.
  En wauw, ik moet dringend die citytrip Rome plannen. Ik ben alleen bang dat ik zo veel vergeten ben uit mijn studententijd qua beeldhouwkunst en architectuur dat ik heel wat voor te bereiden zal hebben! En we met een week niet gaan toekomen. En het lief zot gaat worden van mij want die geeft niks om al die stenen 🙂 🙂

  1. Ja, dat is wel waar, dat de achtergrond leren kennen vaak helpt om kunst te leren appreciëren (al gebeurt bij mij heel af en toe ook het omgekeerde: dat ik heel erg onder de indruk ben en als ik dan de uitleg hoor, vooral wtf denk 😉 ).
   Die abdij in Villers-la-Ville wil ik ook heel graag eens bezoeken! Benieuwd naar een berichtje erover op je reisblog (als dat er komt natuurlijk)!

 3. Wat een indrukwekkende foto’s alweer. Ik denk echt dat ik niet zou weten waar eerst te kijken wanneer ik in Rome zou rondslenteren. Waarschijnlijk de helft van de tijd met mijn hoofd naar achteren om al die prachtige koepels te bewonderen.

  1. Haha, zo liepen wij er inderdaad ongeveer bij! Al ben ik bij sommige kerken wel op de grond gaan zitten om op mijn armen te kunnen steunen; kreeg op den duur nekpijn van al dat naar boven kijken 😉

 4. Ongelooflijk wat sommige beeldhouwers met een blok marmer kunnen aanvangen! Ik stond een paar maanden geleden ook nog vol bewondering naar een paar marmeren beelden te kijken in een museum in Kopenhagen.

  1. Was dat museum in Kopenhagen toevallig de Carlsberg Glyptotek (met een centrale wintertuin)? Dat museum vond ik geweldig 🙂

  2. Echt fantastisch he! We hadden dit beeld op voorhand ook al in de les besproken, dus ik wist van foto’s al wel dat het er zo uitzag, maar in het echt was het nóg indrukwekkender.
   Uit welke periode waren die beelden in Kopenhagen?

 5. Mooie foto’s! Ik denk dat wij wel goed overeen zouden komen, vooral wat mythologie betreft. Mijn (reis)vrienden raken soms nogal geambeteerd als ik weer maar eens losbarst in enthousiaste vertellingen als ik een verwijzing in een gebouw ontdek 😉
  Wel ongeloofelijk dat ik nog maar kort geleden voor het eerst in Rome was, maar precies geen enkele van de door jou vermelde plaatsen heb bezocht 0_0

  1. Haha, herkenbaar! Ik moet mij soms ook serieus inhouden 🙂
   Er is in Rome ook gewoon zo gigantisch veel te zien he! Wij hebben nu heel veel barok gezien, wat super was. En tegelijk heb ik ook het gevoel dat ik precies nog zoveel gemist heb 🙂 Ben benieuwd welke plekken in Rome jij bezocht hebt!

Comments are closed.