2 in 2020

Een beetje later dan de gebruikelijke eerste van de maand, maar daarom niet minder gemeend ook van mijn kant een heel gelukkig nieuwjaar aan al wie hier meeleest! Ik wens jullie een jaar gevuld met liefde, rust, kracht, maar ook zachtheid. En met veel tijd om in de natuur te (ver)dwalen.

Voornemens 2020 (Le petit requin)

Evenwicht

Na een paar onstabiele jaren op vlak van relatie, werk en gezondheid, wens ik mijzelf in 2020 vooral meer evenwicht. Ik heb er daarom voor gekozen mijn “voornemens” toe te spitsen op twee gebieden:

1. Nieuw werk vinden of creΓ«ren voor mijzelf
Ik ga hier later waarschijnlijk nog wel dieper op in, maar laat ik het voorlopig houden op: het moet anders, want in mijn huidige hoofdjob word ik niet gelukkig, net integendeel. De belangrijkste eerste stap is gezet, nu is het zaak om een alternatief te vinden. Of dat in een ander bureau of op mijzelf (of een combinatie) wordt, dat zal zich moeten uitwijzen.

2. Opnieuw een gezond lichaam hebben
Ik kan jammer genoeg niet alles controleren, maar er zijn wel degelijk een paar dingen die ik kan veranderen. Mijn gewicht terug naar een gezond getal krijgen is daar een van de belangrijkste. Ik wil eerst en vooral terug naar een BMI van minder dan 30, wat betekent dat ik 7kg moet afvallen. Uiteraard wil ik daarna nog verder omlaag en liefst terug naar een BMI onder 25, maar meteen 20 Γ  25kg afvallen is noch mogelijk, noch motiverend (ik wil gedachten als “wat stelt 1kg voor wanneer je er 20 moet halen” absoluut vermijden).

Wie hier al even meeleest, weet dat ik een lijstjesmens pur sang ben. Ik hou graag cijfertjes bij, niet in het minst omdat concrete doelstellingen mij het meeste motiveren om dingen ook effectief te doen. Omdat zeker dat tweede puntje nogal vaag is, ga ik ook met specifiekere doelen werken, twee jaardoelen en twee korte termijndoelen, die ik al naargelang de situatie per maand of per kwartaal ga vastleggen.

Concrete jaardoelen

1. 3x meer dan 30′ en 1x meer dan 60′ sporten per week
Sport is niet alleen een van de belangrijkste manieren om mijn hoofd in evenwicht te houden (toch ook geen onbelangrijk aspect van een gezond lichaam), maar helpt uiteraard ook om dat lichaam fysiek gezonder te krijgen.

2. 2x spier- en 3x rugstretchoefeningen per week
Gaat het bovenstaand puntje vooral om conditie, dan gaat dit meer om “pijnbestrijding”. Mijn rug blijft immers een van mijn zwakste punten en dus wil ik, nu ik opnieuw mag van de kine, regelmatig spieroefeningen doen om rug en buik (maar uiteraard af en toe ook armen en benen) te versterken. Daarnaast heb ik specifieke stretchoefeningen en yogasessies om mijn rug – en dan vooral het bindweefsel – losser te krijgen.

Concrete doelen januari

1. Vasten volgens het 16/8-principe
Ik probeerde 5/2 al wel eens uit en vond dat eigenlijk een best wel goed en haalbaar principe. Alleen blijkt het op stresserende dagen heel moeilijk vol te houden en laat net die er op de hoofdjob teveel zijn. 16u vasten en 8u eten is wat dat betreft pakken haalbaarder, dus ga ik dit, vanaf vandaag, een maand lang uitproberen. Het is misschien iets minder effectief, maar hey, beter iets dat een beetje werkt op langere termijn, dan iets dat ik een week volhoud en daarna helemaal niet meer… Ontbijt overslaan vind ik totaal niet moeilijk; bij mij ligt het probleem eerder bij het snoepen na het avondeten. Ik heb daarom een wekker ingesteld om 20u30 (ervan uitgaande dat ik om 12u30 start met eten), zodat ik dan mijn tanden ga poetsen i.p.v. vlak voor ik ga slapen. Hopelijk helpt dat om niet gedachteloos nog een pak chips open te trekken of een reep chocolade op te smikkelen πŸ˜€. Als dat voor gewichtsverlies zorgt, is dat natuurlijk super; gezonder zal het hoe dan ook zijn.

2. Elke dag minstens 5000 stappen
Op zich sport ik vrij regelmatig en ook sportief wandelen hoort daar af en toe bij. Na een hele dag zitten op kantoor nog even de benen strekken daarentegen… soms lukt het wel, maar veel vaker niet. Terwijl: elk beetje beweging is meegenomen Γ©n wandelen kan helpen bij mijn rugproblemen (wat bij lopen bijvoorbeeld minder het geval is). Op zich zouden 10000 stappen nog veel beter zijn, maar ik doe ook nog andere sporten die geen invloed op mijn stappen hebben. Bovendien ga ik sowieso sneller ’s avonds buitengaan om nog 2000 stappen te halen dan wanneer ik er nog 8000 moet doen (want: dat haal ik nooit, dus ik kan evengoed direct thuisblijven).

Zo, twee “vage” doelen en twee keer twee concrete, op lange en op korte termijn. Eens ziet wat het geeft πŸ˜€

25 Comments

 1. Succes ermee :-). Ik vind het een heel goed idee om je tanden vroeger te gaan poetsen, dat zorgt toch voor een bepaalde muntsmaak die niet goed te combineren is met chips en dergelijke.

  1. Ja inderdaad, veel “brol” past gewoon helemaal niet bij een tandpastasmaak. Tot nu toe helpt het alleszins om minder te snoepen (al ben ik vlak voor het slapen gaan nog wel een beetje in de war, omdat er precies een stap ontbreekt πŸ™‚ ).

 2. Dat evenwicht vinden en gezonder zijn is je in ieder geval heel erg gegund.
  Een collega van mij doet al een aantal maanden 16:8 en voelt zich daar heel goed bij. In het weekend wijkt hij er wel van af, maar op weekdagen is hij heel trouw en je ziet toch ook wel resultaten. Veel succes dus dat het bij jou ook zo mag zijn.

  1. Merci! En fijn om te horen dat het bij jouw collega goed werkt. Ik ben op zich van plan om het alle dagen te doen, maar als ik in het weekend vb. met een vriendin iets zou gaan eten en daardoor na “mijn uur” nog aan het eten ben, ga ik er ook wel wat van afwijken.

 3. Succes ermee!! En voor jou ook een fijn 2020 met veel leuke momenten en kleine gelukjes.

  Welke oefeningen doe je voor je rug? Ik moet die ook weer gaan oppikken want mijn rug is ook mijn zwakke plek, samen met mijn nek…

  1. Ik wissel af tussen spier- en stretchoefeningen. Spieroefeningen omvatten o.a. superman, brug, plank, leg raises, op handen en voeten zitten en afwisselend linkerbeen en rechterarm of rechterbeen en linkerarm strekken. De standaardoefeningen dus πŸ™‚
   Om te stretchen (mijn bindweefsel zit heel erg vast, dus stretchen is heel belangrijk bij mij) heb ik kurken balletjes gekocht waarmee ik tegen de muur cirkels of heen en weer gaande bewegingen maak op mijn rug. Daarnaast doe ik regelmatig yoga, al is het daar soms wat zoeken welke types goed zijn. In het Duits heb je specifieke Faszienyoga-sessies op youtube, die echt op bindweefsel werken. In het Engels zoek ik naar een combi van “yin yoga” en “back”, omdat je dan echt langzame bewegingen doet die meer op stretchen werken dan op opbouwen van spieren. Yoga with Adriene heeft er een paar en deze twee van PsycheTruth zijn mijn huidige favorieten:
   https://www.youtube.com/watch?v=IISL7OnC4wU
   https://www.youtube.com/watch?v=IyHBLQNjRjs

   1. Oh dank je wel voor de tips! Ik moet dit ook weer gaan oppikken voor mijn rug en nek.

 4. Ik doe dat ook regelmatig, dat vasten en als ik dat doe heb ik véél minder last van buikpijn. Ik doe het soms zelfs nog met een andere verhouding (minder eeturen, meer vastenuren).
  Veel plezier en succes alleszins met je doelen en een fijn 2020 gewenst! πŸ™‚

  1. Bedankt! Super dat het je helpt met buikpijn! Daar heb ik zelf niet echt vaak last van, omdat mijn maag/buik gelukkig (of jammer genoeg, afhankelijk hoe je het bekijkt πŸ˜‰ ) blijkbaar niet zo gevoelig zijn. Maar ja, niet gevoelig betekent daarom niet dat ze niet evengoed afzien door wat ik binnensteek πŸ™‚

 5. Haalbare doelen stellen, ook al liggen die lager dan “de norm”, is beter dan onhaalbare doelen stellen. Die haalbare doelen kan je dan tenminste halen, en je kan ze nog altijd bijstellen naar boven. Wat leuker is dan naar beneden.

  Gewicht verliezen doe je beter in “kleine blokjes”. Per 2 of 5 kg. Niet 20. Dat marcheert idd niet.

  En nog een gelukkig joar éé πŸ™‚

  1. Haha, merci! Is dat op zijn Gents? πŸ™‚

   En inderdaad, ik hou best wel van een stevige uitdaging op zijn tijd, maar dan wel wanneer die toch ergens een beetje realistisch is. Ik moet nu nog niet denken aan sommige doelen van een paar jaar geleden (drie cols op een dag met de fiets, ge zijt zot zeker?! πŸ˜‰ ) en soms is dat wat frustrerend, maar bon, het is wat het is en het is enkel maar door nu “lagere” doelen te stellen dat ik ooit misschien weer mijn schouders kan ophalen bij doelen als deze en weer zotte dingen kan gaan doen πŸ™‚

 6. Veel succes, ik wens je veel evenwicht in 2020!
  Meer wandelen / bewegen, dat staat hier ook op het lijstje. Want sinds ik vorig jaar van werk ben veranderd (ook omdat het ‘ongezond’ begon te worden), is mijn woon-werkverkeer met de auto en niet meer met de fiets. Ik mis mijn beweging, vooral omdat dat me mentale rust brengt. Een werkpuntje!

  1. Merci!
   En ja, dat kan ik mij wel inbeelden dat je die dagelijkse fietstochtjes mist, ook al had je een heel goede reden om ze op te geven! Toen ik op kot zat, gaf dat enerzijds rust (want oh, niet meer alle dagen u-ren pendelen), maar tegelijk ook onrust, omdat ik inderdaad niet meer dagelijks mijn 15km op de fiets deed. Die twee halve uurtjes, ik heb pas beseft hoeveel die deden voor mijn hoofd (en mijn conditie, op een moment waarop ik voor de rest amper sport deed) toen ze wegvielen. Ik duim dat je een haalbaar alternatief vindt!

 7. Ik wou je nog graag even bedanken voor het lieve kaartje en de thee. Ik wens je het allerbeste voor het nieuwe jaar en heel veel succes met deze mooie doelen.

 8. Heel veel succes met de zoektocht naar evenwicht en de doelen voor het komende jaar. Ik hoop dat 2020 een heel mooi jaar voor je wordt!

 9. Die truc met het tandenpoetsen heb ik al eens ergens gelezen. Naar het schijnt zou dat er voor zorgen dat je nadien minder zin krijgt in bepaalde zoetigheden. Misschien moet ik het ook eens proberen. Zou dat ook lukken als je 6x per dag je tanden poetst? πŸ˜‰

  1. Haha, ik weet niet of zoveel poetsen dan heel gezond is, maar probeer het gerust eens uit, zou ik zeggen πŸ˜‰
   Maar serieus: het zorgt inderdaad voor een smaak die niet past bij vb. chips ofzo, dat merk ik wel heel erg.

 10. O, benieuwd naar hoe je dat 16:8 vasten hebt ervaren/ervaart!
  Ik ben tegenwoordig al blij als ik aan twee keer sporten per week kom… De winter zuigt echt alle energie uit me weg. En tegelijk gaat de tijd veel te snel. Dilemma πŸ˜€

  1. Tot nu toe gaat dat vasten goed (2,5kg kwijt zonder het gevoel te hebben dat ik moeite heb moeten doen). Er komt morgen of overmorgen een update over mijn voornemens aan πŸ™‚
   Sporten in de winter is effectief wel pakken moeilijker: ik volg tegenwoordig yogalessen, wat al helpt, omdat ik dan wel “moet” gaan. En verder vooral wandelingetjes of lopen, fietsen zit er momenteel (op de dagdagelijkse ritjes naar het werk) amper in.

Comments are closed.