Verbeelding book challenge 2019 – Vierde kwartaal

Het einde van het jaar komt in zicht, dus werd het tijd om de Verbeelding book challenge van 2019 af te ronden. Hieronder nog eens alle puntjes, al geef ik enkel bij degene die ik in het laatste kwartaal las, nog uitleg waarom ze bij het puntje passen. Van de andere boeken is is dat te vinden in de updates van het eerste, tweede en derde kwartaal.

 1. Een boek dat zich afspeelt op een nationale feestdag (eender welk land) of waarin een nationale feestdag een belangrijke rol speelt
  Dimitri Verhulst, De intrede van Christus in Brussel
 2. Een boek waarin een persoon ontvoerd wordt
  Arthur Japin, De overgave
 3. Een boek met bloemen op de cover
  Anne-Marie Nageleisen, Je eigen groentetuin op 1m2
 4. Een boek waarin een boerderij voorkomt
  Roger Lea MacBride, Little farm in the Ozarks
  Hier stond oorspronkelijk De Gentse bruid, maar dat verschoof ik, zoals jullie verder zullen zien, naar een ander puntje. Uiteindelijk past dit boek, waarin een boerderij de hoofdrol speelt, hier ook wel beter.
 5. Een boek geschreven door iemand transgender of met een trans-personage in de hoofdrol
  Virginia Woolf, Orlando
  Met The Danish girl las ik nog een boek rond een transgender personage, maar dit was het eerste en gaat dus lopen met het puntje 🙂
 6. Een boek met een Q in de titel
  Niña Weijers, De consequenties
 7. Een stationsromannetje
  Jennie Lucas, Hulpeloos in zijn armen
 8. Een boek waarin depressie centraal staat
  Matt Haig, Reasons to stay alive
 9. Een boek waarin één van de smaken in de titel verwerkt werd
  Raynor Winn, The salt path
 10. Een boek met een voornaam in de titel
  Philippe Daucourt, Jeanne Bueche. Architecte
 11. Een boek waarin technologie een belangrijke rol speelt
  Cal Newport, Digital minimalism
 12. Een boek in dagboekvorm
  Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar
 13. Een non fictie boek rond een onderwerp waar je absoluut niets over weet
  Crystal Zevon, I’ll Sleep When I’m Dead: The Life and Times of Warren Zevon
  Het is niet zo dat ik “absoluut niets” afwist van Warren Zevon (in verhouding tot sommigen waarschijnlijk net veel, omdat ik de mens überhaupt kende voor ik dit boek las), maar verder dan “hij maakt fantastisch mooie muziek” kwam ik niet. De mens achter de muziek blijkt heel wat minder fantastisch, maar dit was desondanks – of misschien net daarom – een interessant boek.
 14. En dan een fictie boek rond datzelfde onderwerp
  Anna Enquist, Contrapunt
  Doordat ik Caliban and the witch niet meer uitgelezen ging krijgen (boeken uitlenen helpt uiteraard niet echt om je eigen kast gelezen te krijgen, ahum), verviel ook het geplande The witches van Dahl voor dit puntje. In combinatie met het muzikale thema van puntje 13, vond ik een tweede boek waarin muziek een heel belangrijke rol speelt, wel passen als fictieboek.
 15. Een memoire van een dier. Jawel. Een dier.
  Natsume Sōseki, Ik ben een kat: Deel I
  Ik weet niet hoe strikt het genre “memoire” gedefinieerd wordt, maar dit fijne verhaal, over een kat die vertelt over zijn eigen leven en dat van zijn baasjes, past wat mij betreft perfect.
 16. Een paranormaal getint boek
  José Saramago, Het evangelie volgens Jezus Christus
  Genezingen door handoplegging, water veranderen in wijn… ik vind dat genoeg paranormale gebeurtenissen eigenlijk.
 17. Een hervertelling van een bekende mythe
  Madeline Miller, Circe
 18. Een van je favoriete boeken
  Laura Ingalls Wilder, On the banks of Plum creek
 19. Een boek dat gepubliceerd werd na de dood van de auteur
  Laura Ingalls Wilder, The first four years
 20. Een boek dat intussen verfilmd is als Netflix film of serie en kijk meteen ook de film of de serie in kwestie
  Margaret Atwood, Alias Grace
 21. Een boek dat werd vermeld in een ander boek dat je las
  David Allen, Getting things done
 22. Een boek waarin een tweeling een grote rol speelt
  Tessa de Loo, De tweeling
 23. Een fictie boek met een echt bestaande historische figuur
  Dorrit Willumsen, De Gentse bruid
  Doordat Contrapunt verschoof naar puntje 14, kwam dit boek hier terecht (en vandaar dus ook het nieuwe boek bij puntje 4, waar dit boek oorspronkelijk stond). De Gentse bruid draait rond Isabella van Bourgondië en bevat met haar en haar Habsburgse, Bourgondische en Deense familie meer dan één echt bestaand historisch figuur.
 24. Een boek over feminisme
  Doris Lessing, The golden notebook
 25. Een boek over migratie
  Astrid Haerens, Stadspanters
 26. Een boek waarin geneeskunde een belangrijke rol speelt
  Connie Palmen, Logboek van een onbarmhartig jaar
 27. Een boek dat zich afspeelt op een andere planeet
  Willy Vandersteen, De wolkeneters
  Eigenlijk wilde ik The book of strange new things lezen voor dit puntje en hoewel ik het zeker ga verderlezen, kwam ik gisteren tot het besef dat dat niet meer zou lukken voor het einde van het jaar. Dan maar even een draai aan geven en een gouwe ouwe uit de Suske & Wiske-reeks bovenhalen, waarin planetoïden, Mars, de maan en twee verzonnen ruimtesteden voorkomen.
 28. Een boek van een vrouwelijke auteur die een mannelijk pseudoniem gebruikte
  George Eliot, Middlemarch
  De schijnbaar mannelijke auteur ging door het echte leven als Mary Anne Evans en past dus perfect bij dit puntje.
 29. Een boek met een van de vier elementen in de titel
  David Foster Wallace, This Is Water
  Ik kwam dit essay ooit ergens tegen en plaatste het dus op mijn leeslijstje. Achteraf bekeken zouden er wel betere boeken geweest zijn om voor dit puntje te lezen, maar soit, dat weet je niet altijd op voorhand natuurlijk.
 30. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je nog nooit bent geweest
  Margareta Magnusson, Opruimen voor je doodgaat: De edele Zweedse kunst van döstädning

Bij deze zit er alweer een challenge op. Er waren eigenlijk maar twee boeken bij die ik los van de challenge niet zou gelezen hebben en dat zijn het stationsromannetje en de Suske & Wiske (al had ik die evengoed op een ander moment nog wel eens kunnen vastnemen). Daarnaast zijn er natuurlijk wel een heleboel boeken als maandboeken of als tips rond de challenge in de Verbeelding boekenclub op mijn pad gekomen, zo had ik anders o.a. Middlemarch, De tweeling en Ik ben een kat misschien nooit leren kennen.

Er komt nog een jaaroverzicht van beste boeken aan, want naast deze 30 boeken las ik nog eens dat aantal dit jaar, maar kort al eens het beste en het slechtste, specifiek uit de challenge:

 • het slechtste: Hulpeloos in zijn armen. Ik vermoed dat het niet bepaald een verrassing is dat het stationsromannetje deze “eer” opstrijkt 😜
 • het beste, non-fictie: Reasons to stay alive
 • het beste, fictie: Contrapunt

10 Comments

 1. Die titel alleen al van dat stationsromannetje 😀
  Wel goed gedaan zeg!! Chapeau! 🙂

 2. Wauw, goed gedaan!
  Hier is het minder vlot gegaan, ik raak net niet aan de helft van de puntjes. Maar ik moet toegeven dat ik niet echt boeken voor de puntjes heb gezocht; ik heb vooral gelezen wat ik graag wou lezen. Ik ben wel benieuwd naar de VBC 2020, en hoop dat ik het dan beter zal doen 🙂

  1. Lezen wat je graag wilt lezen is ook het belangrijkste he! Ik heb dat ook vooral gedaan, anders zou ik die challenge ook niet volhouden, denk ik. Af en toe eens afwijken is leuk en zorgt ervoor dat ik eens iets anders lees dan mijn “standaard”, maar als dat bij elk puntje zou moeten, zou ik rap ophouden, denk ik 🙂 De nieuwe challenge is ondertussen verschenen en lijkt mij wel haalbaarder.

 3. Super gedaan, Haaike!
  Haha, en dat extra efforke op het einde van het jaar, zo herkenbaar 😂
  Ik heb de afgelopen dagen ook meer gelezen dan anders. Ik moest en zou boek nr 100 uitlezen, want ja, we moeten toch eindigen op een rond getal, hè.

  1. Haha, zalig! En straf ook, 100 boeken! Ik dacht op een mooi rond getal te eindigen, maar toen bleek een jeugdboek toch sneller uit dan verwacht en werd het jaartotaal 61. Ach ja… (wel nog 14km gefietst, zodat mijn jaartotaal daar op 2100km eindigt, dus die ronde getallen-fetisj is er wel degelijk 😉 ).

 4. Ik krijg hier zoveel zin van. Maar nu eerst nadenken hoe ik me in 2020 beter ga organiseren en meer leestijd kan vrijmaken.

  1. Meer lezen is altijd goed 🙂 Al kan ik mij wel inbeelden dat er bij jou met al het schrijven niet bijster veel tijd meer voor lezen (behalve dan corrigerend (her)lezen) overgebleven is vorig jaar.

 5. Wauw, je hebt het gehaald. Alle puntjes. Maakt niet uit wat je er voor gelezen hebt hé. Alle boeken tellen mee. Ik heb zelf het voorbije jaar besloten om mezelf geen uitdagingen op te leggen vermits het lezen moeizamer gaat dan vroeger maar kon uiteindelijk toch niet weerstaan aan die O.W.L.S. en N.E.W.T.S. Readathon. Maar ja, dat is niet moeilijk hé dat die onweerstaanbaar voor me waren. Ze waren helemaal in HP thema en de organisatrice had het heel mooi uitgewerkt. Het helpt natuurlijk ook dat de opdrachten niet super moeilijk zijn en ik er dus aan kon meedoen door ongelezen boeken uit mijn eigen collectie te lezen.

  1. Ja, dat jij die OWLS en NEWTS readathons zou laten passeren, is echt wel ondenkbaar 🙂 Moest ik heel veel speciaal voor deze challenge moeten lezen, zou ik waarschijnlijk ook niet meer meedoen. Nu is het net een goed evenwicht tussen “veel kunnen afstrepen met wat ik sowieso lees” en “eens iets lezen wat ik normaal niet lees” 🙂

Comments are closed.