35 before 35 – Update 1

Aangezien ik afgelopen vrijdag 31 werd, is het tijd voor de eerste update van mijn 35 before 35-lijstje. Ik nam 1 januari 2018 als begindatum, wat betekent dat ik ongeveer een half jaar bezig ben.

35 before 35 (Le petit requin)

3. Gemiddeld 35 boeken per jaar lezen
De beoogde 35 zou dit jaar geen probleem mogen zijn, aangezien de teller op dit moment al op 26 boeken staat:

 1. Eberhard J. Wormer, Natuurlijke anti-depressiva. Zachte methoden om uit het dal te komen
 2. Valeria Luiselli, Tell me how it ends. An essay in forty questions
 3. Mario Vargas Llosa, Het ongrijpbare meisje
 4. Julian Barnes, The Sense of an Ending
 5. Yuval Noah Harari, Homo deus. A brief history of tomorrow
 6. Adriaan van Dis, Ik kom terug
 7. Jeroen Olyslaegers, Wil
 8. Karel Glastra van Loon, Lisa’s adem
 9. Chimamanda Ngozi Adichie, We should all be feminists
 10. Carolin Walch, Roxanne & George
 11. Bernard Beckett, Genesis
 12. Francine Jay, Gelukkig met minder
 13. Hergé, De avonturen van Kuifje, Bundel 2
 14. Griet Op de Beeck, Gezien de feiten
 15. Natsume Sōseki, Kokoro: de wegen van het hart
 16. Hergé, De avonturen van Kuifje, Bundel 3
 17. Bettie Elias, Een vluchtige zoen
 18. Richard Sennett, The culture of the new capitalism
 19. Philippe Claudel, Les Âmes grises
 20. Anuschka Rees, The curated closet
 21. Pedro Brugada, Ons hart. Gebruiksaanwijzing en onderhoudsboekje.
 22. Wim Oosterlinck, Ik wilde geen kinderen (en nu heb ik er twee)
 23. Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden, De financiële detox
 24. Huub Buijssen, Als een dierbare depressief is. Helpen zonder jezelf te verliezen
 25. Voltaire, Candide
 26. Waris Dirie, Mijn Woestijn

4. Gemiddeld elk jaar 2500km fietsen, 500km lopen en 30km zwemmen
Euhm ja, ik ga in het tweede deel van het jaar nog een serieuze inhaalbeweging mogen maken om dit nog te halen, want momenteel staat de teller op:

 • 535,5km gefietst
 • 92,6km gelopen
 • 11,1km gezwommen
Le petit requin
De eerste kilometers die ik dit jaar fietste, langs de Greifensee

“Lang leve” mei en juni waarin ik bijna niet sportte, eerst in de hoop dat mijn hoest zou weggaan, daarna – toen dat toch niet het geval bleek – door een sportverbod van de dokter. Ik hoop dat het snel keert, want behalve dat mijn deelname aan een aantal sportwedstrijden problematisch begint te worden, mis ik het vooral gigantisch om te kunnen sporten! Korte, rustige wandelingetjes om toch wat beweging te krijgen zijn tof, maar kan ik ook nog doen wanneer ik oud en versleten ben…

6. Alle kantons van Zwitserland bezoeken
Dat dit vrij vlot van start zou gaan, had ik wel verwacht; het is tenslotte de eerste update en dus bestaat dit lijstje vooral uit “makkelijke” – ofte dichtbij gelegen – kantons. Dit jaar komen normaalgezien al zeker nog de kantons Ticino en Obwalden (respectievelijk tijdens de Granfondo San Gottardo en het Alpenbrevet) en Neuchâtel aan bod.

1. Kanton Zürich
Tja, hier loop ik quasi elke dag rond, maar met wandelingen in het Sihlwald, op de Uetliberg en de Albisketen en naar de Brühlbergturm, fietstochten langs de Irchelketen en een bezoek aan Schloss Hegi in Winterthur heb ik het ook “toeristisch bezocht” 🙂

Zürichsee (Le petit requin)
Zicht vanop de Uetliberg

2. Kanton Graubünden
Mijn benen kleurden blauw bij het sleeën in Muottas-Muragl en ik wandelde in de witte wonderwereld van de Morteratschgletsjer. Voldoende om dit kanton als “bezocht” af te vinken, al is het er zo mooi dat ik er ongetwijfeld nog zal te vinden zijn 🙂

Le petit requin
Genieten op de Rhätische Bahn

3. Kanton Appenzell Innerrhoden
Een tweede keer sleeën op de Kronberg vanuit Jakobsbad zorgde voor de nieuwe ontdekking in dit kanton.

4. Kanton Sankt-Gallen
Het was dan wel oorspronkelijk voor het werk bedoeld, maar door een snelle controle ter plaatse om te vormen in een 15km lange wandeling van Hemberg naar Sankt Peterzell telt het wel als uitstap vind ik (en anders kom ik er sowieso nog wel eens, want de Stiftsbibliothek in Sankt-Gallen zelf staat hoog op mijn verlanglijstje 😉 )

5. Kanton Schwyz
Ik deed een heerlijke sneeuwschoenwandeling van Brunni SZ naar Furggelenstock.

Le petit requin
Even pauzeren om het zicht op de Grosser en Kleiner Mythen te bewonderen

6. Kanton Luzern
Een wandeling vanuit Sörenberg naar de top van Haglere en vervolgens langs de veenlandschappen terug omlaag zorgde voor een heerlijke dag in kanton Luzern.

13. De 4 officiële talen van Zwitserland spreken
Ik ben opnieuw actiever bezig met Italiaans, met een cursus Introduction to Italian van Future Learn. Reto-Romaans, daar hebben we het nog even niet over… 😉

19. 35 creatieve projecten uitvoeren
Aangezien ik tot nu toe vooral bezig ben geweest met het in orde zetten van mijn appartement, was ik wel in de weer met boor, hamer en vijzen allerhande, maar zelden op een creatieve manier. Al ga ik wel mijn tafel meetellen, want ik maakte zelf een ontwerp van wat ik in mijn hoofd had, zocht een bedrijf dat de juiste stalen poten kon maken en vervolgens een ander bedrijf dat daar een door mij gekozen gerecycleerd, massief houten blad op kon zetten. Niet helemaal zelfgemaakt dus, maar genoeg om te mogen meetellen, vind ik (en aangezien ik ook de jury van dit lijstje ben, wordt deze beslissing meteen ook goedgekeurd 😉 ).

Le petit requin
Half zelfgemaakt 🙂

20. 35 nieuwe recepten uitproberen
Mja, ik had gehoopt al wat meer te hebben geëxperimenteerd ondertussen, maar viel iets te vaak terug op wat ik al kende (dat vraagt nu eenmaal minder energie). Desondanks probeerde ik wel al volgende nieuwe recepten uit:

 1. Halloumifrietjes met tatziki
 2. Auberginesalade
 3. Scampi’s met ananas

21. In 35 nieuwe restaurants gaan eten
Zo zelden ik nieuwe recepten uittestte, zo vaak ging ik op restaurant in de eerste helft van dit jaar. Dat leverde ook zes nieuwe restaurants op (en drie tavernes/broodjeszaken, maar die tel ik niet mee):

 1. Central in Samedan
 2. Caliente in Winterthur
 3. Bar Bik in Brussel
 4. Sedir in Konstanz
 5. Le Monaco in Dinant
 6. Napfényes Restaurant in Budapest
Le petit requin
Smullen in Samedan

29. Mijn 1000e blogbericht posten
Jullie lezen momenteel bericht nummer 493, dus ik ben bijna in de helft. Dat klinkt niet bepaald goed, maar wetende dat ik in de eerste helft van dit jaar 73 blogberichten schreef, klinkt het plots wel heel haalbaar (aan dat tempo zou ik immers eindigen met ongeveer 1100 berichten tegen mijn 35e verjaardag). De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden eindigen…

32. 35 films kijken
Ik (her)bekeek dit jaar voor mijn doen al verrassend veel films, waardoor dit puntje – als ik dit tempo kan aanhouden – wel eens makkelijker zou kunnen worden dan gedacht 🙂

 1. Frida
 2. The shape of water
 3. Eternal sunshine of the spotless mind
 4. Seven
 5. Four weddings and a funeral
 6. Oh brother, where art thou?
 7. Die Wand
 8. Blue Jasmine
Le petit requin
Het is en blijft een van mijn lievelingsfilms: Eternal sunshine of the spotless mind

Zo, heel veel is er nog niet gebeurd, maar ik ben dan ook nog maar een half jaar bezig en het gaat om een vijfjarenplan, dus er is nog tijd genoeg (ge ziet van hier dat ik dat laatste half jaar “plots” ga beseffen dat ik niet meer voldoende tijd heb 😉 ). De volgende update komt er aan wanneer ik 31,5 zal zijn, ergens rond 22 december dus.

13 Comments

  1. Merci! Vier jaar is inderdaad nog veel he 🙂 Al ga ik het wel nodig hebben denk ik, want in dit bericht heb ik enkel die puntjes vermeld waar ik al enige vooruitgang geboekt heb 😉

 1. Amai, al goed gevorderd! Nog een late gelukkige verjaardag gewenst, al heb ik natuurlijk wel aan je gedacht vrijdag 🙂

  1. Merci! Heeft Juliette genoten van haar tweede verjaardag? Ik vermoed dat het aan lekkers alleszins niet zal ontbroken hebben? 😉

   1. Eten heeft ze (en wij ook) zeker goed gedaan! Ik deel nog wel een blogpost met de verjaardagstaart… We hadden geluk met het weer, en nu ze al twee is heeft ze het ook al beter beseft. De tijd vliegt wel…

 2. Goe bezig!!
  Die kilometerkes was wel ambitieus. Maar ge hebt nog een paar jaar om dat gemiddelde de lucht in te trekken he 😉

  1. Haha, ja, ik ga serieus mogen gas geven om die gemiddeldes nog recht te trekken. Nu ja, gezondheidsproblemen, dat is gewoon pech en niet “ik heb geen goesting om te sporten”, dus dit jaar ga ik niet te streng zijn voor mijzelf 🙂

Comments are closed.