35 before 35 – Update 4

32,5 ben ik ondertussen, wat wilt zeggen dat er nog tweeëneenhalf jaar overblijft voor de 35 uitdagingen, die ik graag tegen mijn 35e wil behalen en het dus tijd is voor een nieuwe halfjaarlijkse update (hier updates 1, 2 & 3). Zoals steeds: dit zijn dingen die ik “wil”, niet “moet” doen. Van zodra ze aanvoelen als moeten, zwier ik ze van de lijst 😉. Omdat ik ondertussen halfweg ben (of toch ongeveer, want ik startte niet op mijn 30e verjaardag, maar wel op 1 januari 2018), toon ik in deze update nog eens alle puntjes i.p.v. enkel die waar ik het afgelopen half jaar iets voor gedaan heb.

35 before 35 (Le petit requin)

1. Een telegram versturen
Ik wil nog even verder zoeken, maar met wat ik tot dusver gevonden heb, is het ook hier in Zwitserland niet meer mogelijk een traditionele telegram te versturen. En ja, om nu extra te gaan betalen voor een “moderne” telegram… dat is niet bepaald wat ik met dit puntje voor ogen had en dus ga ik het misschien gewoon vervangen door iets anders.

2. Tatoeage (laten) ontwerpen en plaatsen
Bijna twee jaar nadat ik dit lijstje startte, is de conclusie nog steeds dezelfde: een idee over de vorm heb ik al, nu is het tijd voor de uitwerking. Eerste stap is het vinden van een goede tattooeur, die de vrij fijne tekening die ik in mijn hoofd heb ook goed kan omzetten.

3. Gemiddeld 35 boeken per jaar lezen
Easy peasy!
In 2018 las ik uiteindelijk 62 boeken; dit jaar staat de teller op 57 boeken, maar daar gaan er – met o.a. een treinrit naar België – normaalgezien nog een paar bijkomen.

The long winter (Le petit requin)

4. Gemiddeld elk jaar 2500km fietsen, 500km lopen en 30km zwemmen
> Elk jaar 2500km fietsen, 250km lopen en 30km zwemmen

Noch vorig, noch dit jaar haal ik dit doel: vorig jaar kwam ik door zware vitaminetekorten aan 1650km fietsen, 145km lopen en 15km zwemmen en dit jaar, met de combinatie werk/studie en veel stress op het ene werk, staat de stand voorlopig op 1955km fietsen, 150km lopen en 20km zwemmen. Met deze getallen ben ik nog ver verwijderd van mijn beste conditie (aaah, dat jaar met 10000km, zo lang geleden! Anderzijds zwom en liep ik toen amper 🙃), maar gezien de omstandigheden ben ik er best tevreden mee. Neemt niet weg dat ik wel degelijk meer wil sporten en hoop dat het komende jaar gezonder en evenwichtiger verloopt en dat dus ook toelaat.

Desondanks heb ik twee aanpassingen gedaan: enerzijds die “gemiddeld” weghalen, want die getallen halen is een toffe uitdaging, maar onhaalbaar als ik de lagere cijfers van de afgelopen twee jaar moet ophalen. Anderzijds heb ik ook het loopdoel verlaagd, want hoewel ik het komende jaar meer hoop te lopen, is 3 à 4x zoveel als nu gewoon onrealistisch… 🙂 Het is namelijk niet de bedoeling dat dit lijstje mij het gevoel geeft dat het “toch nooit goed genoeg” is.

Badi Wülflingen (Le petit requin
Met dit openluchtzwembad vlakbij onze deur heb ik alleszins al geen excuus om volgend jaar niet vaker te zwemmen

5. Mama worden
’t Is er nog niet het moment voor. Ik twijfel eerlijk gezegd ook wel om dit als “puntje” te houden, wat indertijd ook al zo was. Toen deed ik het toch, omdat ik maar kort ervoor na jaren twijfelen eindelijk wist of ik het wilde en het in de lijst zetten een soort bevestiging was naar “buiten” toe. Het gevoel het te willen worden is niet veranderd, maar het is natuurlijk niet bepaald een puntje dat je afstreept et voilà 🙂 Ik hou het nog even in beraad.

6. Alle kantons van Zwitserland bezoeken
In 2018 ontdekte ik 13 van de 26 kantons; in de eerste helft van dit jaar nog drie andere. Het afgelopen half jaar deed ik verschillende uitstappen, maar meestal naar een van de kantons die ik al bezocht. Wel nieuw zijn de kantons Thurgau en Appenzell Ausserhoden: het eerste ontdekte ik deze zomer door de hele grens van het kanton met de Bodensee af te fietsen, het tweede tijdens een verregende, maar deugddoende wandeling. Het kanton Aargau is een twijfelgeval, omdat ik er voor het werk heen moest om een industriële site in kaart te brengen. Een mooie site, daar niet van, maar een echt “bezoek” was het nu ook niet bepaald, dus ga ik het toch niet meetellen, want er is daar genoeg moois te zien om een aparte uitstap te maken. Nog acht kantons te gaan dus, wat zeker kan lukken op 2,5 jaar tijd, ook al heb ik de “makkelijkste” ondertussen bijna allemaal bezocht 🙂

Grijs = nog niet bezocht; petrol = al bezocht

7. Een kleurenanalyse laten doen of make-upadvies inwinnen
Hier moet ik eens tijd voor maken. Probleem is dat ik heel graag eens een make-upadviessessie bij Druantia zou doen (wegens dan ook onmiddellijk ecologische opties), maar het natuurlijk niet zo evident is even over en weer naar België te gaan wanneer er eentje georganiseerd wordt. Misschien dan toch een kleurenanalyse hier in de buurt doen?

8. Een meerdaagse wandeling of fietstocht doen
Eigenlijk had ik wel wat langer in gedachten dan de tweedaagse met de fiets die ik deze zomer deed en op zich is het nog steeds de bedoeling dat te doen, maar hey, twee dagen is “meerdere dagen”, dus voilà 😉

9. Een logo maken voor mijn blog
Jah, ik en tekenen… het idee is er, maar ik krijg het nog niet deftig op papier.

10. Een actieve vulkaan zien
Ik heb nog geen concrete plannen, maar gelukkig liggen de Stromboli en de Etna relatief “dichtbij”. Nog steeds 1500km en 15u met de trein, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Indonesië, Hawaï of Guatemala zijn ze “maar” een Italiëreis verwijderd 🙂

11. Een dag typisch Belgische of Zwitserse dingen doen
Ik had gedacht dat dit heel makkelijk zou zijn, maar blijkbaar doe ik wel regelmatig eens “iets” typisch Belgisch of Zwitsers, maar zelden een hele dag. Tegelijk vond Johan dat we ons bijvoorbeeld vorige zaterdag als typische Zwitsers gedragen hebben door met de trein naar vooralpien gebied te reizen, daar een wandeling doen en in de pauze gerstesoep te drinken en hij heeft niet eens ongelijk 🙂 Ik hou het nog even in beraad, want eigenlijk zou ik toch iets nog “typischer” willen doen, zoals naar een Schwingfest of de Gilles de Binche gaan kijken ofzo.

Wald - Farneralp (Le petit requin)
Nog zo’n dag: samen met een hoop andere Zwitserse dagwandelaars de trein op en genieten van de Vooralpen

12. Een Zwitserse C-permit behalen
Check!

C-vergunning Zwitserland (Le petit requin)

13. De 4 officiële talen van Zwitserland spreken/begrijpen
Ik zit aan de helft. Nu efkes negeren dat dat ook is waar ik stond bij het begin van deze uitdaging 😉

14. 5 verloren contacten opnieuw opnemen en 5 nieuwe mensen leren kennen
Vijf nieuwe mensen leren kennen, is ondertussen gelukt. Vrienden ga ik hen (nog) niet noemen en het is nog maar de vraag in hoeverre die contacten gaan blijven duren, maar op zijn minst op dit moment zijn we het niveau van “vage kennis” wel voorbij. Aangezien ik het nogal moeilijk heb met vriendschappen, vind ik dat al zeer mooi.

Die verloren contacten… tja, met twee mensen nam ik, na niet eens zo’n lange “pauze”, opnieuw contact op, maar kreeg totaal geen reactie. Zeer jammer, maar zo weet ik tenminste waar ik sta. Met de ene persoon die wél reageerde, had ik in het voorjaar een heel fijne dag in de Alpen en nu ze deze winter terug in Zwitserland is, komt daar zeker een vervolg op. En dat alleen maakt het hele “ik stel mij wat kwetsbaar op door opnieuw contact te zoeken” helemaal waard!

15. Kamperen
Ook hier nog geen concrete plannen.

16. 10 km in 1u lopen
Euhm ja, laten we zeggen dat de combi vitaminetekorten – gewichtstoename – rugproblemen er voor gezorgd heeft dat ik quasi terug bij nul moest starten en voorlopig nog steeds geen half uur aan één stuk kan lopen. 10km lopen is totaal nog niet aan de orde, laat staan dat ik daar dan al tijden aan kan koppelen.

Le petit requin
Belangrijkste: ik loop terug

17. Een nieuw werelddeel bezoeken
Voorlopig is dit er nog niet van gekomen. Op dit moment spreekt Azië mij het meeste aan, maar we zien nog wel, want enerzijds wil ik liefst zo weinig mogelijk vliegen, maar heb ik nog niet voldoende onderzocht hoe haalbaar bepaalde plaatsen met de trein zijn en anderzijds zijn zo’n reizen budgettair ook niet min, zeker als je een vliegreis dan toch de moeite waard wilt maken door bijvoorbeeld meteen drie weken te gaan.

18. Een iglo bouwen
Misschien deze winter toch maar eens proberen? 🤪

19. 35 creatieve projecten uitvoeren
Tot nu toe maakte ik al:

 1. een tafel (t.t.z. ik had een idee, zocht een bedrijfje dat stalen poten maakte en een ander bedrijf dat daar een gerecycleerd houten blad op plaatste)
 2. hangpotjes voor luchtplantjes
 3. kaartjes
 4. “pootjes” om versterker en dvd-speler op elkaar te zetten

Sindsdien ging ik eigenlijk vooral opnieuw met kaartjes aan de slag. Ik denk dat ik die gewoon ga tellen per batch die ik maak, want elk kaartje apart… ja, dan heb ik nu al lang 35 “projecten” 🙂 Tegelijk is maar één keer kaartjes meetellen ook weer veel te streng, want op knutselgebied is dat toch wel wat ik het vaakste doe.

Kaartjes (Le petit requin)

Daarnaast maakte ik ook twee bladwijzers en een agenda voor het komende jaar én besefte ik dat ik mijn agenda van vorig jaar niet heb meegeteld. Geen idee waarom, maar bij deze staat de teller dus op 8.

20. 35 nieuwe recepten uitproberen
Bij de laatste update had ik al 13 nieuwe recepten klaargemaakt en daar kwamen er twee bij:

14. Pizza funghi met veganistische mozzarella
15. Plaattaart met ricotta en tomaat

Ik proefde weliswaar nog een heleboel andere, nieuwe recepten, maar blijkbaar maakte vooral Johan die klaar en viel ik zelf vooral terug op gekende recepten (of varianten daarvan, bijvoorbeeld tijdens die veganistische weken). Nu ja, gezien hoe stressvol het afgelopen half jaar – op één maand na – geweest is, ben ik al lang blij dat ik al bij al nog veel vers gekookt heb. Dat het dan geen nieuwe dingen waren, is dan wel het minste van mijn zorgen. En ook: die goesting in koken, die komt ook wel weer, dat gaat bij mij wel vaker in fases 😀

21. In 35 nieuwe restaurants gaan eten
23 restaurants had ik de vorige keer al op de teller staan en daar kwamen er weer nog een paar bij:

24. Yalda
25. Il Pavillone
26. Berghaus Diavolezza
27. Mountain Lodge Sedrun
28. Restaurant Steinenkreuz
29. Mesob
30. Gasthof zum Löwen
31. Bahnhöfli Wülflingen

Nog 4 restaurants, dat komt wel in orde 😉

Mesob Zürich (Le petit requin)

22. Deelnemen aan een long course triathlon
Jah, als ik momenteel nog geen 10km kan lopen, heeft het weinig zin al na te denken over een marathon in combinatie met fietsen en zwemmen. Anderzijds ben ik wel degelijk al een stapje dichterbij gekomen, want eergisteren zwom ik voor het eerst bijna de volledige Ironman-afstand (3,75km tegenover 3,86km – het zou kunnen dat ik die laatste 100m gelaten heb, omdat mijn jaartotaal anders geen mooi afgerond getal zou zijn, ahum 😝). De fietsafstand van 180km kan ik momenteel totaal niet meer, maar aangezien ik die vroeger meerdere keren gedaan heb, weet ik dat ik dat – mits veel trainen – wel kan. Fysiek ben ik er dus helemaal nog niet, maar mentaal ben ik al halfweg en dat is ook al iets waard 😊

23. Minstens één nieuw wereldwonder zien
Ook hier nog geen concrete plannen. Het dichtstbijzijnde wereldwonder dat ik nog niet zag, zijn de Zuiderzee- en Deltawerken in Nederland, een van de zeven bouwkundige wonderen. Een deel van die laatste heb ik al wel gezien toen ik vroeger vaker ging duiken in Zeeland, maar als ik eerlijk ben, heb ik er toen nooit echt op gelet, maar ben ik er eerder gewoon aan voorbijgereden. Alleszins genoeg reden om nog eens een weekendje duiken te plannen ginder (zo lang geleden al dat ik nog in de Oosterschelde gedoken heb!) en tussen de duiken in een paar specifieke constructies, zoals de Oosterscheldekering, te bezoeken.

24. Een feest geven
Euhm ja, onzekerheid, laten we het daar bij houden.

25. Nieuwjaar vieren in een andere tijdszone
In IJsland met dit zicht 😍

Noorderlicht (Le petit requin)

26. Boven 3500m wandelen
Een hele zomer aan kansen en poef, hij is alweer voorbij. Ik heb in augustus wel een keertje op 3200m gezeten, maar die 3500m zal voor volgende zomer zijn 😄

Pers- en Morteratschgletsjer (Le petit requin)
Het zicht daar op 3200m was niet mis alleszins 😍

27. Motorijbewijs halen
Ik schreef het al in het begin “het financiële plaatje zal mij nog wel even tegenhouden” en dat is tot nu toe ook het geval geweest (naast gewoon bezig zijn met andere dingen). Het komt wel, ik heb alleszins nog steeds zeer veel goesting om op een moto te kruipen 🙂

28. Een artikel of boek publiceren
Er zijn ideeën voor een artikel rond mijn thesis. We zien nog wel, want als dat artikel even vlot gaat als de thesis zelf…

29. Mijn 1000e blogbericht posten
Dit is mijn 680e bericht sinds ik op 28 april 2014 startte met bloggen, wat betekent dat ik aan dit tempo tegen 22 juni 2022 aan bericht 980 zou zitten. Zolang ik graag blijf bloggen en mits een beetje extra gas geven, kan dit dus wel lukken 😀

30. 35 brieven schrijven
Voorlopig blijf ik hier steken op eentje. Heel jammer, want ik zou dit eigenlijk echt wel vaker willen doen, maar blijkbaar komen mijn schrijfsels vooral hier en minder op papier terecht.

31. 5 nieuwe sporten uitproberen
Zoveel goesting en ideeën (langlaufen, valschermspringen, toerskiën…), maar nog niets nieuws uitgeprobeerd. Al komt er deze winter normaalgezien zeker eentje bij, want ik kreeg zonet mijn zevende van 12 verjaardagscadeautjes van Johan en dat is bobsleeën! Beetje zotjes, maar ik zie het wel keihard zitten 😁

32. 35 films kijken
Ik bekeek al 23 films; in het afgelopen half jaar kwamen er nog drie bij:

24. Julie & Julia
25. Pesar-Madar
26. Suspension d’audience – Kopacabana – Please speak continuously and describe your experiences as they come to you – Ngọt, mặn – Postcards from the end of the world (vijf kortfilms, die ik als één film meetel)

Zürich Film Festival (Le petit requin)

33. Blindelings een land op de kaart van Europa uitkiezen en er de dag zelf naartoe vertrekken
Echt jammer dat ik dit nog niet gedaan heb! Eerstvolgend lang weekend dat ik vrij heb, probeer ik het: op vrijdagochtend een land uitkiezen en dan go! 🙂

34. 35x “zomaar”-acties doen
Dit blijft een moeilijke om te “tellen”, maar nadat ik de opmerking kreeg dat ik bij dit puntje veel te streng ben voor mijzelf, hier dan toch een poging tot oplijsting van wat ik tot nu toe deed:

1. Babysitten op de dochters van vrienden van mijn broer
2. Vrouw met kind en fiets-met-aanhanger helpen om van de trein te raken
3. Meerdere keren: iemand voorlaten in de winkel
4. Een boeket bloemen dat zou verwelken terwijl wij op reis waren, gaan afgeven bij de buurvrouw zodat zij er nog een weekje geniet van kon hebben
5.-9. Give-aways op mijn blog (ik durf het bijna niet te zeggen, maar de vijfde moet ik nog steeds afwerken en versturen 🤦‍♀️ sorry, sorry, sorry aan K. die nog steeds wacht!)

Kwamen daar nog bij:
9. Een collega in de winkel, die voor haar afstudeerproject iets met fair wear wilde doen, verschillende tips kunnen geven
10. Een spin, die in de gang van ons gebouw zat, buitenzetten. Dat bleek voor onze buurvrouw een hele opluchting, zodanig zelfs dat ze mij – met enige zin voor overdrijving 😉 – een heldin noemde.

35. Een journaal op tv of radio voorlezen
Dit zou ik zoooo graag ooit eens doen, maar ja, zonder kennissen bij tv of radio is dit nogal moeilijk. Bovendien is mijn vraag natuurlijk ook niet min: “eens” op de radio komen, dat kan (en is ook al gebeurd), een journaal voorlezen natuurlijk nog iets heel anders… Nochtans, ik kan mooi Algemeen Nederlands spreken hoor 😉

Voila, we zijn aan het einde van deze brok voornemens gekomen 😜 Met amper drie behaalde puntjes lijk ik misschien niet zo goed bezig, maar enerzijds zijn er vrij veel lange termijnpuntjes en anderzijds is dit natuurlijk ook maar een inspiratielijst, waar ik dus niet altijd met evenveel aandacht mee bezig ben. De volgende update komt er rond mijn 33e verjaardag, op 22 juni 2020.

17 Comments

 1. Altijd leuk om te lezen, zo’n update. Ik vind puntje 33 wel een leuke, maar wat doe je als het blindelings gekozen land Finland of zo is? Is in de richting van dat land reizen dan genoeg of zou je een voorselectie maken?

  1. Goh, bedoeling is dat ik de dag zelf vertrek, aankomen kan ook de dag erna. Al heb je natuurlijk wel gelijk dat vb. Finland in een verlengd weekend amper zin heeft; dat is dan bijna touch & go 😉 Misschien leg ik inderdaad best een straal van vb. 1500km vast ofzo.

   1. Of je zou het zoals in de Columbus moeten doen (Ik weet niet of je die reeks hebt gezien, maar tijdens het laatste seizoen was de bestemming dan bijvoorbeeld Japan en reden ze dan aan een rustig tempo een stukje Duitsland in, in de richting van Japan, een beetje volgens de filosofie dat de reis zelf de bestemming is.). Maar binnen een straal van 1500 km is er natuurlijk ook al veel keuze aan landen :-).

    1. Ah neen, die reeks heb ik niet gezien (wel al van gehoord). Dat is ook wel een mooi idee, niet wat ik oorspronkelijk in gedachten had, maar én doenbaarder én mooier van filosofie 🙂 Merci!

 2. Wat heerlijk, met de trein naar België en dan boeken lezen 🙂
  En mooie kaartjes heb je gemaakt!

  1. Merci!
   En ja, een paar uur alleen op de trein met boeken (en een filmpje), dat is sowieso heerlijk, maar vlak voor een week met elke dag wel ergens een bezoek (tof om iedereen terug te zien, daar niet van, maar ook wel druk) al helemaal 🙂

 3. Wat een originele ideeën zitten er tussen! En toch al veel kunnen afstrepen of toch bijna in sommige gevallen 🙂

 4. Ik blijf het tof vinden om je vorderingen bij deze lijst mee op te volgen. Voor puntje 18 kan je nog steeds overstappen op suikerklontjes hé als er niet genoeg sneeuw wilt vallen. 😉

 5. Het ziet eruit alsof je zoveel leuke dingen gedaan hebt dankzij/met ondersteuning van dit lijstje! Hip hoi! En er liggen nog wat toffe uitdagingen in het verschiet, dat ook 🙂

Comments are closed.