35 before 35 – Update 2

31,5 ben ik ondertussen, wat wilt zeggen dat ik nog 3,5 jaar heb voor de 35 uitdagingen die ik mijzelf gesteld heb. Toen ik dat lijstje een jaar geleden opstelde, leek 4,5 jaar om alles gedaan te krijgen lang, maar kijk, ondertussen zijn we alweer een jaar verder. Tijd om te checken hoe het er mee staat!

35 before 35 (Le petit requin)

2. Tatoeage (laten) ontwerpen en plaatsen
Euhm ja, laten we zeggen dat concreter beginnen nadenken over idee en vorm ervoor gezorgd heeft dat ik nu drie tatoeages overweeg 😜 . Een ideetje is alleszins concreet aan het worden, al zal het uitwerken voor ten vroegste het najaar van 2019 zijn (in het voorjaar moet ik immers eerst nog een thesis schrijven, ahum).

3. Gemiddeld 35 boeken per jaar lezen
Bij de vorige update stond de teller op 26 boeken; ondertussen ben ik de beoogde 35 al ruim voorbij, want as we speak ben ik bezig in boek nummer 60 van dit jaar. Behalve dat dat veel leesplezier betekende, is het voor dit lijstje ook goed om dat gemiddelde preventief al wat omhoog te krikken, want diezelfde thesis zal er vermoedelijk ook voor zorgen dat ik in 2019 minder – volledige en/of ontspannende – boeken zal lezen.

Ik ga de volledige lijst hier niet overnemen, maar wie hem wilt zien, kan op deze pagina terecht.

4. Gemiddeld elk jaar 2500 km fietsen, 500 km lopen en 30 km zwemmen
Tja, ik zei bij de vorige update al dat er een inhaalbeweging nodig zou zijn, maar met zware vitaminetekorten was dat uiteraard niet haalbaar. De teller staat nu op:

 • 1.547,6 km gefietst
 • 128,3 km gelopen
 • 13,6 km gezwommen
Fietsen Provence (Le petit requin)
Fietsen, ergens tussen Villecroze en Tourtour, in de Provence

Fietste ik wel nog een goede 1000km extra tegenover eind juni, dan vielen het lopen en zwemmen met 35 en 2,5 km extra veel meer stil. Dat laatste komt vooral omdat buiten zwemmen vaker neerkomt op plonzen dan sportief zwemmen :-). De terugval in het lopen hing naast bovenstaande redenen ook samen met serieuze kniepijnen, waardoor ik opnieuw aan het start-to-runnen geslagen ben. Héél korte afstanden dus, máár: wel beter dan helemaal niets!

In alle geval eindig ik ver van de beoogde aantallen, maar die rijd, loop en zwem ik dan wel in een jaar waarin mijn gezondheid wél meewilt 🙂

6. Alle kantons van Zwitserland bezoeken
In het eerste half jaar bezocht ik al zes van de zesentwintig kantons (nl. Zürich, Graubünden, Appenzell Innerrhoden, Sankt-Gallen, Schwyz en Luzern). Tegen mijn verwachting in kwamen er daar sindsdien nog zeven bij:

7. Kanton Wallis
Ik proefde een weekend van de prachtige streek rond Arolla.

Mont Collon (Le petit requin)
Wandelen naar de Mont Collon

8. Kanton Neuchâtel
Even profiteren van het bezoek van mijn broer aan een van zijn beste vrienden die daar woont (woonde), zorgde voor het ontdekken van horlogestad La Chaux-de-Fonds.

9. Kanton Bern
Ik wandelde op de grens van kanton Bern en kanton Uri, maar aangezien zowel startpunt als einddoel, mijn oh zo geliefde Steingletsjer, in Bern liggen, telde ik deze tweedaagse mee voor dit kanton.

Steingletscher (Le petit requin)

10. Kanton Uri
Niet dat het lang duurde om het andere kanton aan het lijstje toe te voegen, want een paar weken later ontdekte ik de Schöllenenschlucht, terwijl mijn ouders en vriend het Alpenbrevet reden.

11. Kanton Zug
In dit kanton maakte ik een fietstocht langs de Zugersee met een stop bij een van de door UNESCO erkende paalwoningrestanten.

12. Kanton Genève
Ik ging er eigenlijk naartoe voor een colloquium, maar behalve dat het gebouw waarin het doorging al het bekijken waard was, deed ik tijdens de middagpauze en erna een wandelingetje door de stad en langs het meer, waarbij ik o.a. ook de VN-gebouwen bekeek.

Meer van Genève (Le petit requin)
Avondwandelingetje langs het meer van Genève

13. Kanton Vaud
Dit is een twijfelgeval, aangezien ik het merendeel van mijn dagen in Lausanne in de Archives de la Construction moderne doorbracht. Tegelijk zijn die archieven op zich al erkend cultureel erfgoed en bezocht ik tijdens mijn middagpauzes ook de campus van de EPFL met o.a. het Rolex Learning Center van het Japanse bureau SANAA. Wetende dat ik er in januari en februari nog terug ga en dan normaalgezien ook de stad zelf ga bezoeken, tel ik dit toch al mee.

Dat ik na een jaar al de helft van dit doel zou behaald hebben, had ik echt niet verwacht. De moeilijkere kantons (wegens minder bergen, dus waarom zou ik daar naartoe gaan 😉 ) komen er wel nog aan, maar in 3,5 jaar moet dat wel lukken. Kanton Jura wordt waarschijnlijk het volgende in het lijstje, aangezien de architecte wiens kerken ik voor mijn thesis ga onderzoeken, voornamelijk in dat kanton bouwde.

7. Een kleurenanalyse laten doen of make-upadvies inwinnen
Wat make-upadvies betreft, ga ik mij inschrijven voor een Natural Beauty Shoot bij Druantia, want een combinatie van natuurlijke make-up met tips welke kleuren het beste bij mij passen, klinkt goed 🙂 . Eens kijken wanneer ik dat kan inpassen tijdens een bezoek aan België.

14. 5 verloren contacten opnieuw opnemen en 5 nieuwe mensen leren kennen
Ik mailde naar een Zwitser die ik vorig jaar leerde kennen en waar het goed mee klikte, maar dit jaar door alles wat gaande was, uit het oog verloor. Jammer genoeg antwoordde hij (nog) niet, maar op zijn minst heb ik een poging gedaan…
Daarnaast heb ik contact opgenomen met iemand uit het middelbaar die ik (wel 🙂 ) graag nog eens terug zou zien. Ik zag toevallig op haar blog dat ze deze winter in Zwitserland werkt; ideaal dus om eens af te spreken.
Wat nieuwe mensen betreft, is er tot nu toe een vrouw uit mijn opleiding waar het goed mee klikt; verder heb ik op spelletjesavonden en in de leesgroep al wat nieuwe mensen leren kennen, maar nog niet voldoende om al echt van “kennissen” te spreken.

19. 35 creatieve projecten uitvoeren
Na de tafel uit de eerste update, maakte ik in het afgelopen half jaar enkel een kleine decoratie: ik verbond twee lege potjes van pesto immers met touw om er mijn luchtplantjes in te kunnen ophangen. Geen groots project, maar ik vermoed dat eens die studie afgerond is, ik meer tijd voor creatieve uitspattingen zal hebben 🙂 .

Plantenhanger (Le petit requin)

20. 35 nieuwe recepten uitproberen
Testte ik de vorige keer drie nieuwe online recepten, dan werden het dit keer vijf recepten uit Honger!.

4. Snijbietpasta
5. Ovenschotel met tomaten, aardappelen en bonen
6. Couscoussalade met komkommer en rode biet
7. Witlooftaart
8. Pasta met snijbiet en champignons

21. In 35 nieuwe restaurants gaan eten
Opnieuw ging ik vaker op restaurant dan ik nieuwe recepten uitprobeerde, ahum (en dan tel ik nieuwe tavernes en broodjeszaken niet eens mee). Ook dat zal hopelijk beteren eens er meer energie en minder studie is, maar ondertussen zorgt het er wel voor dat dit puntje goed vooruit gaat 😉

7. Restaurant du Glacier (Arolla)
8. Restaurant Steingletscher (Gadmen)
9. Restaurant Postillion (Andermatt)
10. La Table de Pôl (Lorgues)
11. Le petit jardin (Sault)
12. Restaurant Schweizerhof (Lenzerheide)
13. Restaurant GüggeliSternen (Küsnacht)
14. Ponte di Rialto (Wenen)
15. Lima56 (Wenen)

Citroen meringuée (Le petit requin)
Citroen meringuée bij La Table de Pôl

25. Nieuwjaar vieren in een andere tijdszone
Tegen de volgende update ga ik dit kunnen afvinken, want waar ik Nieuwjaar ga vieren is het een uurtje vroeger 😉

28. Een artikel of boek publiceren
Een artikel of boek wordt het niet, dus of ik het ga meetellen, weet ik nog niet, maar de studie die ik doe, omvat ook een publicatieproject. Dat is dit keer een website (vandaar dus de vraag of ik het wel ga meetellen, want waarom dan deze blog niet als publicatie beschouwen…), waarvoor ik een biografie en drie gebouwen ga moeten (be)schrijven. Een eerste opstapje dus misschien 🙂

29. Mijn 1000e blogbericht posten
Dit bericht is nummer 545; nog 455 te gaan dus, wat wilt zeggen dat ik gemiddeld 130 berichten per jaar moet schrijven om mijn doel te halen. Dit jaar zit ik voorlopig aan 120 berichten, met weliswaar een langere stilte in juli en augustus. Ach ja, we zien wel, de kans dat hier het komende half jaar ook wat stiltes gaan vallen omdat ik vooral offline moet schrijven, is namelijk ook best groot.

32. 35 films kijken
Bij de vorige update zat ik aan een – voor mijn doen – hoog aantal van 8 films en daar voegde ik ondertussen nog volgend lijstje aan toe:

9. Fight club
10. Man on the Moon
11. The constant gardener
12. Touching the void
13. Sœurs Jarariju – Selfies – Touching sound – Nature sauvage – youngvodka_ – Chienne de vie (ik tel deze zes kortfilms als één film mee)
14. Citizen Jane: Battle for the city

Architekturfilmtage Zürich (Le petit requin)
De architectuurfilmdagen in Zürich, waar ik Citizen Jane: Battle for the city zag

34. 35x “zomaar”-acties doen
Dit blijft een moeilijke. Op zich geef ik regelmatig cadeautjes, ook aan mensen die dat misschien niet verwachten. Maar echt “zomaar” is dat tot nu toe zelden, want meestal koppel ik het toch aan een verjaardag of een ander specifiek moment: het enige voorbeeld dat ik mij kan herinneren is het babysitten op de dochters van vrienden van mijn broer. Tijd om hier wat meer aandacht voor te hebben (of minder streng te zijn in wat ik meetel 😉 )…

En dan zijn er nog 21 puntjes waarvoor ik nog niks, nada, nougatbollen deed, maar misschien verandert dat wel tegen de volgende update. Die komt er aan tegen mijn 32e verjaardag op 22 juni 2019.

12 Comments

 1. Wow 60 boeken gelezen!!! Ik heb er 32 of zo gelezen, wat best veel is maar ik las ook wel hele dikke boeken maar ook een paar hele dunne 🙂
  Wel tof zo’n lijstje, moet ik ook eens opstellen. Maar bij mij zal dat al 40 before 40 zijn (omg dat klinkt zooooo vreemd, zeker omdat ik me nog steeds 26 voel ipv 36)

  1. Ik heb dit jaar wel een pak meer dunnere boeken gelezen dan anders. Twee jaar geleden las ik 10 boeken minder en had ik toch 800 pagina’s meer 🙂
   En ja, dat raar klinken, dat snap ik! Ik heb dat nu met die 35 al: “unk, hoe kan mijn volgende “afgeronde verjaardag” nu al 35 zijn, ik ben toch nog maar net 25 geworden” 😉

  1. Hihi, merci! Laten we zeggen dat anderhalve maand ziek thuis zitten wel geholpen heeft met dat aantal (resp. 8 en 9 boeken in juli en augustus).

 2. Goed bezig met die lijst! Ik twijfel ook om een bucket list op te stellen, maar dat legt onbewust ook weer extra druk. Misschien hou ik het gewoon bij een ‘wenslijstje’ of zo 🙂

  1. Dat is ook hoe ik dit beschouw: als een lijstje met dingen die ik graag zou willen doen, maar die daarom niet moeten. Alles wat lukt is mooi meegenomen, want zijn dingen die ik graag wil doen. En alles wat niet lukt, goh ja, dat komt dan later wel eens 🙂
   Ben alleszins benieuwd naar wat er op jouw bucket list / wenslijstje zou staan 🙂

   1. Mooie ingesteldheid, zo zie ik het ook!
    Het lijstje is nu nog iets voor mezelf, ik weet niet goed of ik daarover wil / zal bloggen… Maar je ziet het zeker wel verschijnen als ik de knoop heb doorgehakt 🙂

 3. Die pestopotjes-plantenhouder vind ik alleszins geslaagd qua creatie 🙂
  Ik was alleszins heel erg blij met jou onverwachte niet-zo-heel-zomaar pakketje in de brievenbus!!

  1. Oh, leuk dat het toegekomen is en je er blij mee bent! Is heel graag gedaan 🙂
   En merci, ’t is maar een heel simpel dingetje, die plantenhouder, maar ik vind hem hier nog altijd heel leuk hangen 🙂

Comments are closed.