35 before 35 – Update 5

Op 22 juni, ondertussen alweer anderhalve maand geleden, ben ik 33 geworden en dus blijft er nog twee jaar over voor de 35 uitdagingen, die ik graag tegen mijn 35e wil behalen. Tijd dus voor een nieuwe halfjaarlijkse update (hier updates 1, 2, 3 & 4). Zoals steeds: dit zijn dingen die ik “wil”, niet “moet” doen. Van zodra ze aanvoelen als moeten, zwier ik ze van de lijst 😉. Ik ga in deze update enkel in op de puntjes waar er ondertussen enige vooruitgang / verandering geweest is (voor mijn eigen gemak loopt deze update tot eind juli i.p.v. tot mijn verjaardag, want dat telt makkelijker).

35 before 35 (Le petit requin)

3. Gemiddeld 35 boeken per jaar lezen
De teller stond eind juli op exact 35 boeken, dus dat gemiddelde gaat weer overschreden worden.

4. Elk jaar 2500km fietsen, 250km lopen en 30km zwemmen

In 2019 eindigde ik op 2100km fietsen, 150km lopen en 20km zwemmen.
Dit jaar staat de teller op:

 • fietsen: 2571km.
  Het jaardoel is al binnen, niet in het minst dankzij die fietstrekking. Heel content mee!
 • lopen: 126,km
  Hier heb ik wat achterstand, die ik hoop nog te kunnen inhalen eens ik wat langere afstanden kan lopen. Al moeten daarvoor wel rug, enkel en knieën gelijktijdig meewillen, iets wat in de eerste helft van het jaar niet echt het geval was. Veel zal dus vooral daar van afhangen.
 • zwemmen: 6,750km
  Hier loop ik gigantisch achter, maar aangezien de zwembaden door de Coronamaatregelen meerdere maanden dicht waren, is dat ook niet verwonderlijk. Deze achterstand nog ophalen, wordt moeilijk; ik zie wel waar ik eindig 🙂

6. Alle kantons van Zwitserland bezoeken
Ik bezocht, sinds het begin van dit lijstje, al 18 kantons. Dankzij een meerdaagse fietstocht voegde ik daar nog de kantons Aargau, Basel-Land en Basel-Stadt aan toe.

Laufenburg (Le petit requin)
Blik op het Zwitserse Laufenburg in kanton Aargau (rechts) en het Duitse Laufenburg (links), aan weerskanten van de Rijn

Voor de rest deed ik weliswaar een aantal uitstappen, maar steeds naar kantons waar ik al eens geweest ben. Desondanks, met nog vijf kantons te gaan, zie ik dit puntje wel in orde komen; gewoon een paar keer afwijken van de plaatsen waar we “standaard” naartoe gaan.

Grijs = nog niet bezocht; petrol = al bezocht

7. Een kleurenanalyse laten doen of make-upadvies inwinnen
Zonder Coronamaatregelen zou dit ondertussen een afgestreept puntje geweest zijn, want ik had mij ingeschreven voor een sessie make-upadvies bij Druantia eind april. Dat werd uiteraard afgelast (en ik mocht sowieso ook de grens niet over op dat moment); hopelijk kan de herkansing in oktober wel doorgaan.

8. Een meerdaagse wandeling of fietstocht doen
Eigenlijk streepte ik dit puntje vorig jaar al af, toen ik een tweedaagse langs de Bodensee deed. Ik schreef toen al dat het de bedoeling was om ook eens een langere meerdaagse te doen, maar vreesde eigenlijk dat dat er niet meteen in ging zitten. Ja kijk, een half jaar later had ik ontslag genomen op mijn job, uitzicht op een nieuwe job en twee maand tijd met terug geopende grenzen en dus maakte ik het idee om met de fiets van Zwitserland naar België te rijden eindelijk waar. Goed voor 13 dagen onderweg, waarvan 12 fietsdagen. Eens terug in Zwitserland werd dat nog eens gevolgd door een vijfdaagse wandelen in de Alpen, dus dit puntje kan ik nu echt wel zonder twijfel afstrepen!

MTB trekfiets (Le petit requin)

13. De 4 officiële talen van Zwitserland spreken/begrijpen
> Drie officiële talen én Zwitsersduits spreken
Ik vind het nog steeds een heel cool idee om alle officiële talen te kunnen spreken of begrijpen, want ik vind Reto-Romaans heel fascinerend. Maar als ik eerlijk ben, ga ik daar niet veel aan hebben. Misschien steek ik er ooit wel eens tijd in, maar voor nu vind ik het interessanter om eindelijk eens Zwitsersduits te leren spreken. Ik versta het ondertussen al een aantal jaar probleemloos (op hier en daar eens een woordje na, maar bon, dat heb ik bij West-Vlamingen ofzo ook al eens voor 😜), maar het zelf spreken blijft moeilijk. Dat een deel Zwitserse (ex-)collega’s steeds aangeeft “dat het niet nodig is” en “dat ik het toch nooit als een Zwitser ga kunnen spreken”, heeft daar natuurlijk niet echt bij geholpen, maar ondertussen vind ik vooral die laatste reden dikke quatsch. Uiteraard is de kans groot dat je altijd gaat horen dat ik geen native speaker ben (al is het maar omdat er veel varianten van het Zwitsersduits zijn), maar als ik die redenering zou volgen, waarom heb ik dan ooit Duits, Frans en Engels geleerd? Dus voilà, dit puntje als extra schop onder mijn gat om het eindelijk eens wat meer luidop te durven spreken i.p.v. dat enkel in mijn hoofd te doen.

14. 5 verloren contacten opnieuw opnemen en 5 nieuwe mensen leren kennen
Ik sprak een paar weken geleden, na een heel lange pauze, nog eens af met twee studievrienden. Als ik eerlijk ben, nam eentje van hen contact op met mij, dus lag het initiatief niet echt bij mij dit keer (al was ik in de periode tussenin degene die de laatste mails en eens een kerst- of verjaardagskaartje stuurde).

15. Kamperen
Die meerdaagse fietstocht deed ik grotendeels met de tent, dus ik kampeerde een heleboel dagen dit jaar. Fijn om dat nog eens te doen!

Tent Rijn (Le petit requin)

19. 35 creatieve projecten uitvoeren
Ik maakte nog eens een hoop kaartjes, sprak een gedicht in dat in een podcast werd opgenomen en zorgde voor een overzichtelijk gelabelde kruidenlade (waarbij je kan discussiëren over hoe creatief dat is, maar bon, ik mag niet te streng zijn van/voor mijzelf 🙃). Goed voor 11 projecten, dus ik ga nog een serieus tandje bij mogen steken.

20. 35 nieuwe recepten uitproberen
Bij de vorige update stond de stand op 15 recepten; ondertussen kookte ik deze twee gerechten:

16. Spaghetti met radijzen, uit: De moestuin van Mme Zsazsa
17. Gnocchi in geel-groen, uit: Honger

Dit puntje gaat echt wel trager vooruit dan ik op voorhand gedacht had. We hebben weliswaar al ruim 35 nieuwe recepten uitgeprobeerd, maar het merendeel daarvan maakte Johan klaar. Dat hij zowel graag als sneller kookt dan mij en ik de laatste tijd blijkbaar minder zin heb om te koken, helpt natuurlijk niet echt. Nu ja, op zich is er wel een soortement evenwicht, want ik zorg dat er groenten gekweekt worden (ik werk vaker in de moestuin dan hij), hij maakt ze klaar 😉.

Gnocchi (Le petit requin)
De gnocchi in geel-groen

21. In 35 nieuwe restaurants gaan eten
Bij de vorige update was ik al in 31 restaurants gaan eten. Daar kwam, mede geholpen door mijn fietsvakantie, volgende lijst bij:

32. Panoramic Restaurant Muottas Muragl
33. El burrito feliz
34. La Panetteria
35. Restaurant Kleine Scheidegg
36. Rheinblick
37. Landgasthof Rebstock
38. Hotel Löwen
39. Restaurant Paradies
40. Thom Yam Thai
41. Rheinterrasse
42. La sera
43. La nova rustica
44. Bistro Winzig
45. Tero
46. Todi Brasserie

Los over het gehoopte aantal van 35 (en dan komen er tegen dat ik 35 ben ongetwijfeld nog bij), dus dit puntje kan met recht en rede als voltooid beschouwd worden.

26. Boven 3500m wandelen
Ik ben tot 3257m geweest en normaalgezien had ik tijdens een bergopleiding drie keer boven 3500m gezeten, maar aangezien ik daar door mijn rug niet aan kon deelnemen, kwamen ook die wandelingen er natuurlijk niet van. Hopelijk volgend jaar beter!

Haute Cime (Le petit requin)
Die eerste – en hoogste – piek vanaf links, daar stonden wij bovenop 🙂

28. Een artikel of boek publiceren
Tegen eind augustus moet ik een abstract voor een artikel schrijven, als dat goedgekeurd wordt én ik krijg het effectieve artikel geschreven, dan komt dit er. Nog iets teveel als’en (en bijhorende paniektriggers) om nu al te juichen, maar op zijn minst is er een kans.

29. Mijn 1000e blogbericht posten
Eind juli stond de teller op 726 berichten. Met nog 23 maanden te gaan tot mijn 35e verjaardag, betekent dat 12 berichten per maand, wat zeer ambitieus is. Niet dat ik niet genoeg concepten en vaste reeksen heb om dat opgevuld te krijgen, maar er zitten maar 24u in een dag natuurlijk.

31. 5 nieuwe sporten uitproberen
Ik ging bobsleeën (zotte dinges jong, die snelheden!) en deed een speleologietour in een grottenstelsel (nog maar zelden zo stijf geweest als in de dagen erna, maar het was het wel compleet waard). Nog drie nieuwe sporten te gaan en ik heb al minstens evenveel ideeën (o.a. langlaufen, schansspringen, valschermspringen, toerskiën…), dus nu is het “gewoon” uitvoeren he 😉

Bobslee (Le petit requin)

32. 35 films kijken
Ik bekeek al 26 films; in het afgelopen half jaar kwamen er nog 16 bij:

27. The other Boleyn girl
28. Klaus
29. Joker
30. Marriage story
31. Murder Mystery
32. The Duchess
33. What did Jack do?
34. Closer
35. Jojo Rabbit
36. Die göttliche Ordnung
37. The lost thing
38. The revenant
39. Breathe in
40. 13th
41. Dater’s handbook
42. Wild

Ook hier ben ik ondertussen voorbij het beoogde aantal (al ga ik nu niet stoppen met films kijken 😉).

34. 35x “zomaar”-acties doen
Ik deed al 10x iets; de afgelopen maanden kwam daar volgende dingen bij (het blijft echt wel moeilijk om die dingen bij te houden (nog even los van het feit dat ik ook niet alles onthoud): wat tel ik als “zomaar”, wat niet?):

11. Mensen blij gemaakt door een aantal spullen (boeken, een vuilbakje, decoratie…) die wij niet meer moesten hebben, in een doos “gratis” op straat te zetten.
12. Mijn winkelkar doorgegeven aan iemand en het muntje erin gelaten.
13. Een Belgische vriendin die door de sluiting van de skigebieden plots zonder werk zat en nog niet zeker wist of ze best in Zwitserland zou blijven / naar België zou terugkeren, tijdelijk onderdak aanbieden
14. Vier stoelen weggegeven.
15. Bloed gedoneerd.
16. Brownies gebakken voor de buurvrouw (als bedankje, omdat we een opbergbak voor de tuin kregen, al was zij ons dankbaar, omdat ze hem niet naar het containerpark moest brengen).
17. Belgisch bier gegeven voor de verjaardag van de moestuinbuur.
18. Een bokaaltje eieren ingemaakt voor mijn moeder.
19. Belgische zeevruchten als cadeautje voor de oud-collega’s in de winkel.

Met drie nieuwe puntjes, staat de teller ondertussen op zes. Niet zo veel wetende dat het er 35 zijn, maar bon ja, de lange termijnpuntjes duren natuurlijk even en de rest… tja, dat hangt vooral veel van tijd en goesting af, dus dat zie ik wel 🙂. De volgende update komt er rond 22 december.

16 Comments

 1. Dat fietsen, dat is dit jaar toch echt wel een succes hè! Ik heb bewondering voor hoe je de bergen oprijdt, echt chapeau!
  En ja, dat zwemmen… kan je niet veel aan doen dat je dat niet gaat halen.

  1. Merci 🙂 Ja, ik ben blij met het fietsen dit jaar. Het komt totaal nog niet in de buurt van wat ik vroeger op een jaar bij elkaar reed (een keertje 10.000km gehaald 🙈), maar het doet echt superveel deugd.
   Jij bent de laatste tijd ook weer veel aan het rijden he! Gaat het 2020-doel lukken?

 2. Je leesdoel haal je op je sloffen, fantastisch bezig zeg 👍😁
  en heeeyyy, zie ik daar the Lost Thing tussen jouw films staan? Geweldig ❤️🤸🏽‍♀️❤️

  1. The Lost Thing was zo mooi! Ik heb gezien dat de bib in Zürich een aantal boeken van Shaun Tan heeft, dus de volgende keer dat ik daar geraak, ga ik er eindelijk eens eentje uitlenen 🙂

  1. Ik heb een paar maanden niet gewerkt he, dat helpt enorm 😉 Maar ik heb dat gevoel soms ook wel, dat anderen meer gedaan krijgen. Ik twijfel bijvoorbeeld aan een hond, omdat ik niet weet of wij tijd hebben om daar elke dag mee te gaan wandelen, iets wat jij dus wel elke dag doet. Misschien vergeten we teveel wat we zelf allemaal wel gedaan krijgen?

 3. Maar how, zomaar efkes in 2 weken naar België gefietst? Dat heb ik precies gemist op Strava! Zottekes! En in uw eentje? En veel moois gezien onderweg? Ook over die huttentocht wil ik nog veel meer lezen 🙂
  Een mooie verdeling: jij werkt in de tuin, en hij maakt de oogst klaar!
  Hier ook een overzichtelijke kruidenlade sinds gisteren! Trots op mijzelf! En nu zo houden…

  1. Ja, dat houden, dat is het lastigste he. Heb bij de onze al gemerkt dat ik nog een systeem ga moeten vinden waarmee ze op hun plaats blijven, want nu schuiven ze zodanig heen en weer dat ze binnen de korste keren niet meer logisch gesorteerd staan 🙂

   En jup, op mijn eentje naar België gereden. Johan kon geen verlof nemen, maar ik had sowieso ook wel zin om eens een trekking alleen te doen (ook wel met twee, dat gaan we dan de volgende keer doen 🙂 ). Ik heb mijn tochten pas op het einde op Strava gezet, dus ik vermoed dat zeker de eerste week te ver zal gestaan hebben in jouw feed om ze op dat moment nog op te merken. Het was een verrassend mooie route: afwisselend en veel mooie, rustige stukjes. In het maandoverzicht van juni ga je er al een stukje van zien 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.