4x veggie in Zürich

4x veggie in Zürich

Ik loop al langer rond met het idee om jullie te tonen wat er hier in Zürich allemaal te zien is. Behalve tijd zorgde echter ook de vraag “waar te beginnen” ervoor dat dat er tot nu toe niet van kwam. Maar kijk, dan zijn er de Dagen zonder Vlees die mijn weekmenu momenteel donkergroen kleuren en is het plots zo klaar als een klontje: veggie in Zürich! Er is hier namelijk best wel wat lekkers te vinden op vegetarisch gebied en dus is het tijd voor een lijstje. Eentje dat slechts vier restaurants bevat, maar het zijn dan ook allemaal puur vegetarische of veganistische restaurants. Restaurants waar ik lekker vegetarisch gegeten heb, maar die ook vlees of vis op hun kaart hebben staan, die hou ik gewoon voor een volgend gemixt lijstje 🙂

Hiltl

Hiltl Zürich

De eerste in dit lijstje – en de favoriet hier ten huize – is tegelijk ook de bekendste in Zürich. Dat Hiltl een van de populairste restaurants is hier (reserveren is meestal noodzakelijk), kan liggen aan het feit dat het het oudste vegetarische restaurant ter wereld is – ze bestaan sinds 1898 -, maar is ook gewoon verdiend omdat het eten er duimen- en vingersaflikkend goed is. Je kan kiezen uit een buffetformule of à la carte, waarbij ik tot nu toe telkens voor die eerste optie koos: er is ook zoveel lekkers dat ik mij niet wil beperken tot één gerecht. De keuken is werelds: van Indische curry’s over Züri geschnetzeltes tot Italiaanse pastaschotels, je vindt er vanalles en dat zowel in koude als warme vorm. En dan spreek ik nog niet over het dessertenbuffet, waar ik telkens opnieuw bezwijk voor de chocolademousse, de brownies (of de combinatie van die beide!) en de mangomousse. Oh, die mangomousse! Heel leuk is ook dat ze duidelijk aangeven of het gerecht bijvoorbeeld veganistisch, glutenvrij of notenvrij is.

Hoewel het restaurant heel groot is, voelen de beide verdiepingen gezellig aan. Ondertussen zijn ze ook zo succesvol geworden dat ze hebben uitgebreid met een paar take-away-filialen, hebben ze een veggie slagerij (waar ik dringend eens de tartaar moet gaan kopen) en een serie kookboeken, waarvan eentje later deze week aan bod komt in een kookboekweekbericht (wat een woord 🙂 ).
Het is een van onze vaste restaurant en ook dé plek waar we bezoekers mee naartoe nemen om in Zürich te gaan eten, of ze nu vegetarisch zijn of niet. Tot nu toe hebben we daar alleszins nog geen klachten over gehoord 😉

Hiltl Zürich

Haus Hiltl (de hoofdvestiging)
Sihlstrasse 28
8001 Zürich

Tibits

Tibits Zürich

Nummertje twee in deze lijst is eigenlijk het kleine broertje van Hiltl: Tibits werd weliswaar opgericht door de drie broers Frei, maar kreeg daarbij hulp van de familie Hiltl. De beiden brachten ondertussen ook samen een kookboek uit. Tibits biedt enkel een buffet aan, dat beperkter en ook iets goedkoper is, maar qua smaak zeker niet moet onderdoen. Op dagen waarop ik vergeten was een lunch mee te nemen naar het werk, was dit dan ook mijn vaste adres (met als vaste kost minstens één van de jalapeños). Regelmatig zijn er ook dagen waarop alle gerechten veganistisch zijn, al is dat pas vanaf de middag. Het ontbijt bevat, naast o.a. muesli en fruit, ook op die dagen namelijk yoghurt.
Tibits telt ondertussen acht filialen, waarvan drie in Zürich. De rest bevindt zich in de andere grote steden van Zwitserland, maar er is er ook eentje in Londen.

Tibits Zürich

Tibits (het meest centraal gelegen filiaal in Zürich)
Seefeldstrasse 2
8008 Zürich

Pot au vert

Pot au vert Zürich

Als derde keuze ging ik voor Pot au Vert, gelegen vlakbij Zürich Hauptbahnhof. Dit restaurant, dat deel uitmaakt van het Limmathof Hotel, is een pak minder hip dan de vorige twee adresjes, maar laat de ietwat ouderwetse inrichting en de soms nogal vloekende kleuren in het interieur je niet tegenhouden om er binnen te stappen. Je kan er zowel ’s middags als ’s avonds, maar enkel tijdens de week, terecht voor zowel vegetarische als veganistische gerechten. De pompoenroomsoep met pijnboompitjes is een favoriet hier 🙂

Pot au vert Zürich

Pot au Vert
Limmatquai 142
8001 Zürich

Vegelateria, The Sacred

Vegelateria The Sacred Zürich

Afsluiten doe ik tenslotte met de combinatie van ijssalon Vegelateria en restaurant The Sacred. Hier kan je enkel veganistisch en bio eten en daarmee zijn ze het eerste restaurant in Zwitserland dat deze weg insloeg. Je kan er van een vrij beperkt, maar wel lekker buffet eten en betaalt – net zoals bij Hiltl en Tibits – per gewicht.
Voor wie thuis aan de slag wil, is er ook een kleine selectie aan vegetarische en biologische producten, wat er mij aan doet denken dat ik dringend eens aan de slag moet met dat appeldiksap dat ik er kocht, maar waarvan ik nu niet meer weet voor welk gerecht dat was (waarschijnlijk toen niet opgeslagen, wegens geen appeldiksap in huis, ahum…).
En er zijn – uiteraard – ijsjes, die naast bio en veganistisch ook enkel ongeraffineerde suikers bevatten. En toch superlekker, een mens zou het bijna niet geloven 😉 (grapje he).

Vegelateria The Sacred Zürich

Vegelateria, The Sacred
Müllerstrasse 64
8004 Zürich

15 Comments

 1. Oh yum, ik heb net gegeten, maar ik krijg weer goesting nu ik jouw smakelijke beschrijvingen gelezen heb. Als ik ooit naar Zürich ga, moet ik dit bericht nog eens lezen!

  1. Ja, dat is wel waar. Eigenlijk zou dat een eigen naam moeten krijgen he, al snap ik wel dat de slager-associatie meteen duidelijk maakt wat je er kan vinden.

 2. Oh wauw! Ik zag ze al vaak passeren op je maandmenu’s, maar nu ben ik nog meer benieuwd.
  Als we ooit eens in Zürich zijn, ooit… 🙂

 3. Dankjewel voor de tips! De wederhelft loopt al een tijdje rond met plannen voor een combinatiereisje Zürich-Luzern (dat zal waarschijnlijk voor volgend jaar zijn), dus deze adresjes heb ik alvast genoteerd in mijn Zürich-Luzern-documentje 🙂

  1. Oh, superleuk! Als jullie nog info nodig hebben (of een overnachtingsplek), mail dan zeker he (haaike [dot] lepetitrequin [at] gmail [dot] com). En ondertussen heb je mij alleszins een extra motivatie gegeven om wat werk te steken in die Zürichberichten 😉

 4. Oh, ik krijg al zin om een reisje Zürich te boeken! Volgens mij was ik ooit bij Tibits in Bern. Ook een heerlijk vegetarisch buffet, een concept dat ik dolgraag mee naar huis had genomen. En meer berichten over Zürich vind ik een goed idee, ik ga zeker lezen!

 5. Oh, we plannen voor deze zomer een reisje Zürich-Milaan! Dus dan wil ik een van deze restaurants zeker uitproberen en jou mss ook eens ontmoeten 🙂

  1. Oh super, zou heel tof zijn! Laat zeker iets weten wanneer jullie hier gaan zijn (en aangezien ik die contactpagina nog altijd in orde moet brengen, dat kan via haaike [punt] lepetitrequin [at] gmail [dot] com 😉
   En met twee lezers die plannen hebben om naar hier te komen, ga ik nóg wat meer mijn best doen met de “posts over Zürich”-plannen!

Comments are closed.