9 in 2019 – Update 2

Het jaar is ondertussen over halfweg, tijd dus voor een tweede update over mijn voornemens voor dit jaar.

Lichaam

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten en 2x per week spieroefeningen doen
Lukte dit in het eerste kwartaal elke week (zij het soms kantje boordje), dan ging het in dit kwartaal een paar keer minder vlot. Nu ja, enerzijds hielp het niet echt dat ik met een geblokkeerde rug zat (die mij vooral in april parten speelde, maar nog steeds niet helemaal mee wil; ik heb begod twee dagen spierpijn wanneer mijn masseur aan mijn rug werkt, maar kan tegelijk niet zonder die massages, want als ik er eentje oversla kan ik het amper uithouden…) en anderzijds ben ik al lang blij dat ik het meestal wel haal. Bij mijn vorige thesis kwam sporten er quasi niet meer van, dus dit is echt wel pakken gezonder.

Sportoverzicht (Le petit requin)
In dit overzicht hou ik bij hoeveel minuten ik elke dag gesport heb (donkerblauw = 5-10′ / lichtblauw = 10-30′ / lichtgroen = 30-60′ / donkergroen = > 60′).

Het tweede deel van mijn doel – twee keer per week spieroefeningen – zat er eigenlijk vrij goed ingebakken tot dus die rug blokkeerde. Dacht mijn kine eerst nog dat spieroefeningen zouden helpen, dan besefte ze na een tijdje dat de grootste blokkage eerst met stretch- i.p.v. spieroefeningen moest weggewerkt worden. Gelukkig ben ik ondertussen weer vertrokken 🙂

Sommige doelen hou ik per week i.p.v. per dag bij en hoewel ik deze twee ook in de andere tabel kan aflezen, vind ik dit voor mijzelf handig om overzicht te houden én om mijzelf te motiveren. Een paar “slechte” dagen leiden immers niet noodzakelijk tot een hele week de tamme zak uithangen “want ik wil mijn bolleke kleuren en mijn rijtje volmaken”.

2. Mijn BMI onder 30 brengen
Hier kan ik eigenlijk hetzelfde schrijven als de vorige keer: ik zou willen dat dit zou verbeteren, maar voorlopig is een cijfer dat niet omhoog gaat het hoogst haalbare (tja, als ik niet zoveel zou snoepen…). Tegelijk: bij mijn vorige thesis ging mijn gewicht in een stijgende lijn en dus is een status quo wel degelijk een verbetering (even negerend dat toen zowel mijn begin- als eindcijfer lager waren dan mijn huidig gewicht).

Lichtblauw betekent dat ik gesnoept heb, donkerblauw dat het een boefdag was (groen is niet gesnoept). Ik ben een stresseter, dus van zaken zoals een thesis val ik niet af, maar snoep ik net (te) veel.

3. Dagelijks flossen
Dit gaat zeer goed, in die mate dat het ondertussen echt een gewoonte geworden is en ik dit volgend jaar niet meer ga tracken (al is het wel degelijk dankzij het bijhouden dat het een gewoonte geworden is). Er vielen opnieuw hier en daar een paar dagen tussenuit (o.a. in België, toen ik mijn flosdraad was vergeten meenemen en ter plaatse niet meteen tijd had er te kopen), maar dat is niets vergeleken met vroeger.

Groen = fruit gegeten / Aqua = geflost / Blauw = geen internet

Hoofd

4. Masterthesis schrijven
Dit is nog steeds een work in progress, al past er dit keer geen lachende, maar eerder een gestresseerde smiley bij. Juni was een moeilijke maand, waarin die thesis meerdere paniekaanvallen triggerde en ik bijna op het punt kwam te beslissen dat het het niet waard was. Ik ben er nog steeds niet helemaal van overtuigd dat dat het geval is, maar bon, zolang er iets lukt, probeer ik verder. Aan dit tempo haal ik het wel nooit tegen einddeadline augustus, maar mijzelf op welke manier ook enige druk opleggen (vb. sneller willen werken), zorgt enkel voor meer hyperventilatie en huilbuien (vandaar dus de overweging of dit het het wel waard is). Het zijn moeilijke dagen en weken tegenwoordig, dus we zien wel of dit lukt. Chanceke dat dit puntje “masterthesis schrijven” en niet “masterthesis afwerken” is, zo kan ik tenminste dit doel wél halen… (scusi voor het flauwe mopje, cynisme erover is soms het enige wat mij weg houdt van paniek).

5. 12 boeken lezen
Dit lukte al in de eerste drie maanden van het jaar en ondertussen zit ik al ruim aan het dubbele. Omdat lezen, naast sporten, een van de weinige dingen is die mij kan afleiden en gezond houden.

6. 1x per week mediteren
Er vielen opnieuw twee weken tussenuit waarin dit niet lukte, maar gemiddeld genomen mediteer ik veel regelmatiger dan vroeger. Nog vaker zou misschien nog beter zijn, maar sporten en lezen ontspannen mij ook én bovendien is mediteren niet altijd de beste manier om mijn hoofd stil te krijgen, dus doe ik het soms net heel bewust niet. Wanneer de paniek mij begint te overweldigen, helpt het bijvoorbeeld helemaal niet, maar triggert het integendeel net de angst, zoals ik een paar weken geleden jammer genoeg ondervonden heb.

Bewust leven

7. Een zero waste month doen
8. Een maand veganistisch eten
Voor na de thesis. Zero waste is sowieso niet haalbaar zolang ik zoveel snoep en veganistisch eten lukt weliswaar regelmatig spontaan, maar een hele maand vraagt toch wat meer planning. Ik kijk er wel naar uit om er mee te experimenteren, maar now is not the time.

9. Bedrag X sparen
Ik klus tegenwoordig een beetje bij, zodat er – ondanks mijn onbetaald verlof – toch iets binnenkomt (net voldoende om mijn ziekteverzekering en -kosten, die – lang leve de prijzen daarvoor in Zwitserland – rond de 500 CHF per maand liggen, te coveren en een beetje te kunnen bijdragen aan de huur en andere gemeenschappelijke kosten, al moet ik voor dat laatste ook mijn spaargeld aanspreken). Dankzij een onverwachte meevaller (vijf jaar na dato geld terugkrijgen van de Belgische belastingen) is de achteruitgang niet zo dramatisch, maar het X-bedrag dat ik in mijn hoofd had is ondertussen een ex aequo geworden. Sparen zal voor volgend jaar zijn, wanneer ik aan een hoger percentage kan werken dan nu, omdat er geen combi met een studie meer is.

10 Comments

 1. Wat tof dat je dat zo bij houdt in je BuJo. Zero waste vind ik ook heel moeilijk, veganistisch eten dan weer niet 🙂

  1. Hihi, ja, dat veganistisch voor jou makkelijker is, kan ik mij wel inbeelden 🙂 Ik wil niet per se naar “enkel nog” veganistisch, maar ik hoop dat zo’n maand hetzelfde effect gaat hebben als de maand vegetarisch die ik een paar jaar geleden deed. Ik eet nog altijd af en toe vlees of vis, maar sindsdien is het echt wel overwegend veggie, gewoon omdat ik door die maand besefte dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om veggie te koken. En als ik nu vb. recepten uit The oh she glows cookboek klaarmaak, vind ik dat ook helemaal niet zo hard aanpassen om vegan te eten. Maar tegelijk heb ik nog te weinig alternatieven voor snel een croque, een boterham met kaas of een quiche met eieren en dat hoop ik in zo’n maand te leren 🙂

 2. Ik denk dat je heel slim ruimte inbouwt om te ontspannen tussen de thesis door. Slow and steady wins the race!

  1. ’t Is dubbel: enerzijds ben ik er van overtuigd dat dat ontspannen nodig en goed is, anderzijds gaat mijn thesis zodanig traag (omdat het bij momenten zoveel paniek opwekt) dat ik niet weet of slow en steady wel voldoende zal zijn. Nu ja, op zijn minst, als het niet lukt, heb ik niet óók een hele zomer mijzelf opgesloten en niets ontspannends gedaan… (of dat probeer ik mijzelf toch te doen geloven).

 3. ‘k loop wat moe. Dus bij je eerst foto vond ik het straf dat je naar het einde van elke maand altijd 31 minuten sportte. …’k keek niet naar de kleurtjes maar naar de cijfertjes :p

  1. Wow, dat zou wel heel tof zijn 🙂 Ale, in het begin van de maand is het dan gene vette, maar elke dag een half uur sporten, dat zou wel fantastisch zijn!

 4. Ik ben echt iedere keer onder de indruk wanneer ik jouw mooi bijgehouden bujo bekijk. Maar ik vrees dat ik er stress van zou krijgen indien ik zo veel zou proberen bij te houden. Plus dat het waarschijnlijk behoorlijk confronterend zou zijn. Dagen zonder internet/snoepen … waar?

  1. Haha, dat zijn bij mij ook niet de positiefste trackers 🙂 Ik vind het qua aantal trackers nog wel meevallen wat ik allemaal bijhoud, al snap ik dat het wel als veel kan overkomen. Het zijn sowieso enkel dingen die mij interesseren / helpen om een gewoonte in te voeren. Van zodra ik merk dat iets een “last” wordt i.p.v. dat het mij plezier geeft, stop ik met het bijhouden, want dan heeft het echt geen nut meer (ik was bijvoorbeeld ooit gestart met bij te houden welke afleveringen ik al gezien had van een serie, maar dat bleek dus eigenlijk totaal geen plezier te geven, dus heb ik dat snel weer afgevoerd 🙂 ).

 5. Hier ook een stresseter *zwaai* Dat je gewicht stabiel blijft, is al een heel goed begin! Hier is het een heel klein beetje gezakt – mijn BMI durf ik niet eens meer uitrekenen :p – maar dat gebeurde pas toen we een nieuwe weegschaal kochten dus waarschijnlijk en helaas ligt het daaraan!
  Over het sparen zou ik me geen zorgen maken; dit jaar is overduidelijk een uitzonderlijk jaar.
  En je bent goed bezig!!!!!

  1. Ach, nieuwe weegschaal of niet, je gewicht ligt hoe dan ook lager, dus hoera! 😉
   Enerzijds ben ik inderdaad al heel blij dat het bij mij op zijn minst stabiel blijft, anderzijds betekent dat een BMI van bijna 35 (!) en voel ik gewoon aan heel mijn lijf hoe ongezond dat is. Nu ja, nog even en dan kan ik mij hopelijk concentreren op mijn gezondheid…

Comments are closed.