Ask me anything: de antwoorden – deel 1

Bij het begin van 40 dagen bloggen half februari deed ik voor het eerst een Ask me anything en goh ja, zo’n vijf maanden wordt het misschien toch wel eens tijd om op die vragen te antwoorden 😜 . Ik beantwoordde er al een aantal in aparte blogberichten:

En hier zijn dan eindelijk de antwoorden op de andere vragen, of toch deel 1 ervan 🙂 :

Wie is je favoriete architect? (Fieke van Fiekefatjerietjes)

Sorry Sofie, maar het is echt onmogelijk om met één naam op deze vraag te antwoorden! Net zoals bij boeken kan ik enkel met een lijstje komen, vrees ik… Het zal je waarschijnlijk wel opvallen dat ik eerder fan ben van gebouwen op zich dan van architecten algemeen. Zo vind ik een aantal projecten van Herzog & de Meuron fantastisch, maar zijn er evenzeer een aantal waar ik helemaal geen fan van ben…

 • Kapelle der Versöhnung van Reitermann & Sassenroth in Berlijn
 • Fallingwater van Frank Llyod Wright
 • Kapel Notre-Dame du Haut in Ronchamps van Le Corbusier
 • Barn House van Buro II
 • Uitbreiding van het vroegere station Antwerpen-Zuid door Conix RDBM Architects
 • Hotel Tassel e.a. van Victor Horta
 • Das Gelbe Haus van Valerio Olgiati in Flims
 • Casa de Piedra en de bibliotheek van Eberswalde, beiden van Herzog en de Meuron
 • Uitbreiding van de Sielower Mühle in Sielow (Keller Mayer Wittig)
 • House R in Bohinj van Bevk Perović arhitekti

Daarnaast kan ik ook heel erg houden van meer bouwkundige architectuur, zo vind ik de Salginatobelbrug van Robert Maillart hier in Zwitserland machtig mooi (en hoop ik dat dat in het echt, wanneer ik er ooit geraak, evenzeer het geval zal zijn).

Le petit requin
De Sielower Mühle met nieuw woonhuis

Wat heb je gestudeerd? (Sofie van Loesjezaakjes)

Ik heb aan de VUB een master ingenieurswetenschappen: architectuur behaald. Daarna heb ik ook een aantal jaar Franse taal- en letterkunde gestudeerd, eveneens aan de VUB, al is daar – door de combinatie met de tweejarige verplichte architectuurstage – nooit een diploma van gekomen. Op dit moment staat mijn opleiding architectuurtheorie en -geschiedenis aan de ETH in Zürich on hold, al hoop ik wel die nog te kunnen afronden. En anders heeft het mij, net zoals die taal- en letterkunde, sowieso een hoop bijgebracht (denk ik op positieve dagen, op negatieve dagen denk ik waarom heb ik daar 10000 euro aan uitgegeven als ik niet eens een diploma ga halen, aaaargh???). Soit, we zien wel wat het wordt…

Le petit requin
Alleen al de ontdekking van barok, in architectuur, maar ook in kunst, maakt de studie aan de ETH de moeite waard 🙂

Welke reis staat op nummer 1? (Charlotte van Charami)

Ik ben een gelukzak, want ik heb al meerdere ongelooflijk mooie reizen kunnen doen. En toch, als je mij vraagt wat de mooiste reis was, dan twijfel ik geen seconde: Canada! De natuur, de dieren, de afwisseling, de mogelijkheid om een paar dagen weg te zijn van alles (30km te voet van de bewoonde wereld, zonder gsm’s of dergelijke, enkel wij, een tentje en de natuur), de activiteiten die we daar deden… Dat ik, wanneer ik nood heb aan rust, maar niet weg kan, in mijn hoofd meestal terugkeer naar twee plekken ginder, zegt eigenlijk genoeg 🙂

Le petit requin
Kajakken op de Stille Oceaan bij Vancouver Island met zicht op orka’s

Welke bestemmingen staan er op je wishlist? (Anna Helena van Tussen de plooien)

Goh, er zijn massa’s plekken waar ik graag (opnieuw) naartoe wil, al ga ik hier de focus op nieuwe plaatsen leggen 🙂 . Hoog op de lijst van avontuurlijke reizen staan Patagonië, de Balkan, Nepal en Peru/Ecuador. Wat steden betreft, staan Praag, Istanbul en Athene bovenaan. Dicht bij huis zou ik graag de Oeschinensee en de Verzasca vallei ontdekken en in België wil ik al lang de kerk van Gijs Van Vaerenbergh in Borgloon en de Verbeke foundation eens een bezoekje brengen.

Wat doe je in je vrije tijd in het exotische Zwitserland? (Leen van Puurder leven)

Op dit moment vooral doodop in de zetel hangen en series binge watchen 😜 . Neen serieus, deels is dat hetzelfde gebleven als in België: lopen, fietsen, lezen en reizen als vaste waardes; koken/bakken, yoga en knutselen in fases. Daarnaast ga ik sinds ik hier woon veel vaker wandelen (want oooh, die bergen!), zwemmen (want zoveel meer zwembaden, meren en rivieren beschikbaar) en ben ik gestart met moestuinieren (wat er in België ook wel van zou gekomen zijn). Skiën doe ik ondertussen al 10 jaar, maar is van een vakantiebezigheid in België naar een weekenduitstap hier geëvolueerd. Zeer exotische dingen zijn dat dus niet, al doe ik natuurlijk veel makkelijker al eens sportievere of avontuurlijkere dingen dan in België, zoals parapente, stand up paddling of canyoning (al blijft het daar meestal bij eenmalige activiteiten). Duiken doe ik dan weer véél minder dan vroeger: er kan wel gedoken worden in de meren hier, maar qua leven zijn ze toch een pak minder interessant dan de Oosterschelde, waardoor ik tegenwoordig eigenlijk vooral duik op vakantie.

Le petit requin
Goed ingepakt, klaar om blauw te worden bij het sleeën 😉

8 Comments

 1. Interessante studie! Ik vind het onderwerp zeer interessant maar ik ben niet zo goed in van buiten leren en het lijkt me veel esthetica.

  1. Goh, de hoeveelheid esthetica viel bij mijn opleiding ir-arch best wel mee; ik vermoed dat dat bij architectuur op zich meer is, maar doordat wij ook een heleboel ingenieursvakken hadden, bleef er niet zoveel tijd/plek meer over voor veel esthetica. In die opleiding architectuurgeschiedenis en -theorie neemt het dan weer wel een hele grote rol in 🙂
   Echt van buiten leren heb ik eigenlijk ook niet zo vaak moeten doen; aleja, het zijn natuurlijk wel gigantisch grote brokken leerstof, maar veel komt neer op begrijpen (beton-, staal- en houtberekeningen e.d.).

 2. Awel moest ik een beetje slimmer zijn – en ik zeg dat niet om mezelf af te breken maar na één jaar unief besef ik dat al die theorie niks voor mij is, ik had het écht gehad met studeren, om nog maar te zwijgen van het feit dat wiskunde niet bepaald mijn favoriet vak was in ’t middelbaar – dan zou ik ook iets geschiedkundigs/architecturaal hebben gestudeerd. Op citytrip kijk ik héél graag naar al die oude gebouwen en probeer ik achter hun verleden te komen. Van sommige architecturale ‘kunstwerken’ kan ik helemaal stil worden. En voorlopig ben ik daar content mee, maar ge weet nooit dat het over een jaar of twintig ineens kriebelt om tóch terug te gaan studeren 🙂 ’t Is nooit te laat he, ook niet voor jou om die Zwitserse studie weer op te pakken.

  1. Neen, dat is op zich wel waar. Al is het nu wel mijn laatste kans om te starten zonder mijn inschrijvingsgeld kwijt te raken en opnieuw te moeten beginnen van nul, dus in die zin voelt het wel zo’n beetje als “nu heropstarten of anders is het te laat”. Terwijl inderdaad: stel dat het niet lukt, dan kan het binnen twintig of dertig jaar eigenlijk nog 🙂

Comments are closed.