Doodgewone dingen (5)

We zijn ondertussen een maand terug uit Zuid-Afrika en hoewel ik momenteel geen tijd heb om de foto’s te sorteren, kan ik mijn gedachten natuurlijk niet tegenhouden om naar daar terug te keren. En dan merk ik dat tijdens het mijmeren niet alleen het grote geluk, maar ook de vele kleintjes opduiken. Tijd dus voor een lijstje baie goeie Suid-Afrikaanse dingen (nog steeds naar Tales from the Crib):

 • Johan die aan het reisbureau doorgeeft dat ik op het vliegtuig vegetarisch wil eten
 • En er daardoor voor zorgde dat ik in een van onze verblijfplaatsen zonder twijfel zei dat ik vegetariër ben (ben ik niet, maar zo was ik tenminste zeker van eten dat ik zou lusten)
 • Links rijden
 • Johan die meer dan de helft van een 22km lange wandeling zijn én mijn rugzak draagt, omdat mijn schouders zo veel pijn doen dat ik het niet meer kan houden. Held!
Drakensbergen (Le petit requin)
En dan nog foto’s trekken ook…
 • Een half uur yoga doen, zónder begeleidend youtubefilmpje
 • Een Zuid-Afrikaanse krant lezen met o.a. tips om de feestdagvetjies weg te krijgen
 • Drie lekstokken op één dag eten
  Tja, in Zuid-Afrika geven ze na een duik een lekstok, waardoor ik vermoedelijk voor het eerst in mijn leven zoveel lekstokken op één dag at, want ik kan mij niet inbeelden dat mijn ouders dat vroeger zouden hebben toegestaan (en terecht).
 • En daarbij horend: de vogellekstok
  Johan bekeek mij eerst met een blik van “ze heeft weer ’t zot in hare kop gekregen” toen ik enthousiast mijn lekstok “kijk een vogeltje, een vogeltje” voor zijn gezicht zwaaide, maar nam iets later al even enthousiast deze foto 😉

Le petit requin

 • Grappige namen als Bella de Karoo en de Jip de Jagerlaan. En toen moesten we nog de Hoerskool en de Aftrekplek tegenkomen.
 • Of mooie, zoals de dorpjes Langverwacht en Hou moed
 • Een koude douche nemen na een dag waarin ik het gevoel heb dat er geen druppel vocht meer in mijn lichaam overblijft
 • Dat baviaan in het Zuid-Afrikaans bobbejaan is. En dat Bobbejaanland dus eigenlijk Baviaanland is.

Le petit requin

 • Elke dag mediteren
 • Na een hete wandeling een ijskoude cola drinken
 • Johan die voor het eerst BOB is
  Normaal ben ik altijd BOB om de simpele reden dat ik minder alcohol lust, het minder vaak drink dan hij én ik een strikte nultolerantie aanhoud, terwijl Johan het wettelijke ene glaasje geen probleem vindt. Dit keer dronk hij zelfs dat niet omdat hij wist dat ik anders toch BOB zou willen zijn 🙂
 • En de reden: zin hebben in een gin-tonic, die ik een paar dagen daarvoor voor het eerst dronk, mmm!
 • Na een lange wandeling mijn wandelschoenen uittrekken en op bed gaan liggen
 • Onze Japie my Skapie ek verlang na jou-tas
  We zijn niet zo’n souvenirmensen, maar deze moest gewoon mee naar huis.

Le petit requin

25 Comments

 1. Zuid-Afrika is denk ik inderdaad heel mooi. Nog nooit zelf geweest, maar al wel veel positiefs over gehoord door anderen. Een vroegere leerkracht van me, heeft een hele tijd in Zuid-Afrika gewoond. De enkele woordjes die ik me uit haar verhalen herinner: een veel-verkleur-manneke (of zoiets, dat staat voor een cameleon), een flappetap (geldautomaat) en ooit kreeg ik een verjaardagskaart van een vriendin met volgende zuidafrikaanse tekst: ‘Dis jou spesiale dag! Jij sal nie glo wat ek moes deurgaan om hierdie slim kaartjie in die hande te kry nie! Vijf honderd drie en sestig ander slim verjaardagskaartjies! (Maar ek dink to jy’s dit werd!) Lekker verjaar’ Zalig, dat taaltje hé. Dit is het soort berichten waar ik happy van word. 🙂

  1. Oh, die tekst op dat verjaardagskaartje en vooral dat veel-verkleur-manneke, fantastisch! We hebben een deel van die krant uiteindelijk bijgehouden, omdat we het zo leuk om lezen vonden 🙂

 2. een vogeltje? Ik zie daar helemaal geen vogel in?? Eerder een monstertje met een cape ofzo. ik ben helemaal wild van die skapie-tas!!!

  1. Ik zag het eerst ook niet, maar toen verscheen er plots wel een vogel. Volgens mij kijkt hij opzij (naar links) en zijn de twee aparte deeltjes bovenaan respectievelijk zijn snavel (links) en zijn kopje (het ronde deel rechts). De donkerdere streep op zijn kop is voor mij dan zijn oog dat hij wat dichtknijpt. Dat is mijn interpretatie, misschien ziet Haaike wel nog iets helemaal anders.. 🙂

   1. 🙂 Jij ziet het zelfs nog net iets gedetailleerder, want bij mij had hij zelfs niet per se een oog dat hij dichtkneep: gewoon snavel en hoofd in profiel.
    Wel grappig hoe dat voor mij onmiddellijk een vogeltje was, maar dat dus blijkbaar helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

  2. Hahaha, een monstertje met een cape. Maar ’t is gelijk Greet zegt: je ziet het vogeltje in profiel: bovenaan links zijn snavel (zoals een toekan), rechts zijn hoofdje en eronder zit dan een dik lijfje.

   En die skapie-tas maakt ons ’s ochtends helemaal blij!

  1. Mij ook 🙂 Wat nu wel heel verwend klinkt, want ik was er net, maar toch: ik zou zo weer vertrekken!
   Heb je al vakantieplannen voor deze zomer? (buiten het gewoon thuis zijn natuurlijk)

 3. Oh, nu wil ik ook naar Zuid-Afrika! Leuk om ook de “kleine” gelukjes te lezen. Dat zijn toch de dingen die je dag mee kleuren 🙂

 4. Ik word hier zelf helemaal blij van en krijg nu ook wel zin om op reis te vertrekken, naar ergens warm en ver weg mmm … 🙂

 5. Het is zo’n grappig taaltje hé 😀 Ik las er elke dag de krant en moest heel regelmatig gniffelen om de woorden, hihi.

 6. Oooh, die tas! Schattig!

  Haha, ik heb het ‘bobbejaan’-weetje net voorgelezen aan mijn man. Nu ga ik nooit meer langs de Bobbejaanlandafrit kunnen passeren zonder aan aapjes te denken 😀

 7. Oooh, wat een leuk lijstje! Nu heb ik ook heimwee. Ik ga in december terug, dus dat wordt nog lang aftellen. Ik ben ook fan van het Afrikaans. Ik heb al gekeken om ze nergens cursussen geven, maar tot nu toe heb ik nog niets gevonden.

  1. Oh, wel super dat je teruggaat! Naar welke streek ga je?
   En ja, Afrikaanse cursussen… geen idee waar je dat zou moeten vinden. Misschien bestaat dat online?

 8. Die “Japie my Skapie ek verlang na jou”-tas! Ge-wel-dig!
  Wij hebben hier thuis al jaren een handpop die we japie het schapie genoemd hebben, dus moest meteen lachen toen ik het las.

 9. Wat een leuk lijstje. Ik werd er echt vrolijk van toen ik het las. Wel met een beetje vertraging vermits we vorige week enkele dagen aan zee waren én ik nu pas aan het lezen van mijn Bloglovin-achterstand toekom. Ik kocht trouwens zelf ook een souvenirtje. Normaal doen we dat niet, maar deze kon ik zelf ook niet laten liggen. Al is het niet bepaald een ‘ik was aan de kust’-souvenir. 🙂

   1. Je kan hem terugvinden onderaan de foto-update die vandaag verscheen. En nee hoor, dat was zeker niet te nieuwsgierig. Het was dan ook nogal een teaser hé die vorige reactie. 🙂

 10. Mmmm gin tonic….. 🙂
  Wat een heerlijke woordenschat, alleen al daarvoor zou ik naar daar gaan!

Comments are closed.