Fair wear Friday (6)

Dat de Fair wear Friday-reeks (naar het initiatief van Ma vie en vert, Villa Lisa en Juffrouw Sanseveria) op deze blog niet uitgebreider is, ligt vooral aan mijn cameravrees. Zet mij er achter en ik ben volledig in mijn element, zet mij ervoor en ik schiet in een kramp. Toch blijf ik volharden: enerzijds omdat ik wel fan ben van foto’s van kleren op “echte mensen”, anderzijds omdat ik misschien toch wat meer zelfvertrouwen zou mogen krijgen aan die “verkeerde” kant van de lens. Voor deze wandeleditie heb ik er mijzelf een beetje makkelijk vanaf gemaakt, omdat de foto’s tijdens onze wandelingen in Zwitserland en – voornamelijk – Zuid-Afrika genomen werden en er dus geen geforceerd geposeer bij kwam kijken.

Logo Fair wear Friday

De aanleiding voor dit bericht zijn de nieuwe rugzakken die ik in januari kocht en waarvan ik jullie al een kleine preview toonde. Dit keer mogen jullie ze in vol ornaat bewonderen, wat misschien wat overdreven klinkt voor rugzakken, maar aangezien Deuter sinds 2011 lid is van de Fair wear Foundation en daar de titel “Leader” (ofte: doing exceptionally well) toegewezen krijgt, is dat toch wel terecht.

FWF 6 (Le petit requin)

Minstens even belangrijk is natuurlijk of het ook comfortabel wandelen is met die rugzakken en dat is voor de kleine zeker het geval (dat ik op een van onze wandelingen schouderpijn had, lag aan mijn eeuwig-en-nu-nog-wat-meer verkrampte schouders, niet aan de rugzak). Het is een vrouwenmodel van 20L en daardoor perfect voor dagwandelingen: groot genoeg om eten, drank en reservekledij mee te nemen, maar ook niet zo groot dat ik mij onnodig ga overladen.

De grote versie, het Nepalmodel van 60L – met mogelijke uitbreiding naar 70L – heb ik nog niet kunnen uittesten (of toch niet meer dan kort als bagage in de luchthaven), maar dat zal deze zomer zeker gebeuren.

FWF 6 (Le petit requin)

En nu we toch bezig zijn, besloot ik ook eens te kijken naar de rest van mijn outfit. Van boven naar beneden:

 • Jas: van het merk Sprayway en die scoren “Good” bij de Fair wear Foundation. Ik durf niet met zekerheid zeggen dat ook mijn regenjas daaronder valt, aangezien ze zich aansloten in 2012, maar hun eerste volledige brand performance check in 2014 plaatsvond. Ik kocht mijn jasje in 2013… Hoe dan ook is het goed te weten dat ik bij een toekomstige opvolger – die hopelijk nog lang op zich laat wachten – normaalgezien terug op dit merk kan vertrouwen.

FWF 6 (Le petit requin)

 • T-shirts: de eerste zwakke factor van mijn wandelkledij, want hier is niets fair of eco aan. Praktisch zijn ze wel, omdat ze snel drogen – altijd handig als je meerdaagse wandelingen doet – en vrij goed zweet absorberen. Ik gebruik ze daarom ook als loopt-shirts in de zomer, zeker de blauwe, want die is assorti met mijn loopschoenen 😉

FWF 6 (Le petit requin)

 • Mijn twee lange wandelbroeken – een kaki en een donkergrijze, beiden met een rits om te vormen tot short – zijn van The North Face. Hoewel dit merk jammer genoeg geen enkel eco of fairtrade label draagt, hebben ze wel een recyclingprogramma en zijn ze van plan om tegen 2020 alle voor het milieu schadelijke chemische stoffen – nu gebruikt voor o.a. de waterafstotende coatings – uit hun productieproces te bannen. Niet perfect, maar op zijn minst sluiten ze hun ogen niet volledig voor de problematieken in de kledingindustrie.

FWF 6 (Le petit requin)

 • Schoenen
  De tweede slechte factor, toch wat fair wear betreft, want qua comfort en slijtage ben ik er wel tevreden over: ze zijn van het merk Hawks, ook wel gekend als een huismerk van de Makro en aangezien die winkel geen enkel label draagt, zullen deze schoenen dat ook wel niet doen.

FWF 6 (Le petit requin)

Rapport

Punten gaan naar:

 • kleding van eco/fairtrade merken
 • kleding uit tweedehands winkels of tweedehands gekregen van iemand
 • kleding die zelfgemaakt is

En dat geeft dan voor deze outfit:

 • Rugzak: 1/1
 • Regenjas: 1/1 (ik ga er even vanuit dat Sprayway in 2013 zo niet perfect, dan toch al wel goed bezig zal geweest zijn)
 • T-shirt: 0/1
 • Broek: 0,5/1 (wegens geen labels, maar wel eigen programma)
 • Schoenen: 0/1

Totaal: 2,5/5

Net de helft, wat al bij al niet slecht is voor een outfit die deels werd samengesteld voor ik nog maar gehoord had van dingen als fair wear. De t-shirts en de schoenen ga ik rustig verder verslijten, maar als opvolgers ga ik toch andere merken uitzoeken. En gelukkig zijn er wat dat betreft – en eigenlijk tegen mijn verwachting in – best veel opties. Zo scoren bijvoorbeeld ook Jack Wolfskin, Vaude en Mammut heel goed, wat betekent dat er in de toekomst geen enkele reden is om niet volledig fair de bergen in te trekken!

5 Comments

 1. Mooie foto’s voor een FWF-post! En zeker geen slechte score, zeker niet voor kleding waarbij comfort toch belangrijker is dan het label (al is dubbelop natuurlijk mooi meegenomen!)

  1. ’t Is dat he, als het én comfortabel én fair kan, is het helemaal super! Ik blijf hopen dat “mijn” loopschoenenmerk zich verbetert op dat gebied, want die schoenen zitten heel goed, geven versteviging waar ik het nodig heb… en dus krijgt dat – logischerwijs – voorrang. Maar toch wringt het een beetje dat ze noch eco, noch fairtrade zijn.

 2. Helemaal offtopic: is dat het kruis op de Eggishorn? (al vermoed ik wel dat er meer van dat soort kruisen staat op bergtoppen :p)
  Ik heb ook een rugzakje van Deuter, ook zo’n kleintje voor dagtochten, leuk om te weten dat het ‘fair’ is, en dat veel bekende sportmerken hun best doen!

Comments are closed.