Fair wear Friday (11)

Ik beloofde jullie in april om deze rubriek nieuw leven in te blazen en vandaag is het eindelijk zover. Al zorg ik dit keer niet zelf voor nieuw leesvoer, want dit bericht is meteen de eerste gastblog op dit stekje, geschreven door de fantastische Becky. Ik leerde haar, net zoals sommige lezers, kennen via de Verbeelding Bookclub en -meetups en moest ik nog in België wonen, dan zou ik graag regelmatig bij A.M. Sweet een theetje met haar gaan drinken om te babbelen over boeken, muziek en faire en ecologische kleding.

Fair wear Friday logo
Een initiatief van Ma vie en vert, Villa Lisa en Juffrouw Sanseveria

Vooraleer ik het woord aan haar geef, eerst nog de – ondertussen standaard geworden – disclaimer: net zoals voor mij, is het ook voor Becky een evidentie dat niets in deze post gesponserd is. Alle merken en winkels die hier vermeld worden, zijn er waar we achter staan en die we zelf ook zouden willen ontdekken op andere blogs / websites. Maar genoeg inleiding: over naar Becky! 😉

Dag lieve bloglezers,

Haaike is zo gul geweest om een plekje op haar blog aan te bieden voor mijn allereerste FWF-outfitpost, de ik-ben-zo-blij-met-mijn-nieuwe-aanwinsten-post oftewel: een Ode aan Supergoods.

FWF 11 (Becky, Le petit requin)
De foto’s zijn nu nog hoofdloos, geef me even tijd om over mijn schroom heen te stappen, wie weet komt dat hoofd er dan later nog wel bij.

In de loop van de afgelopen weken diende een nieuwe fair-fashion aankoop zich aan. Mijn geliefde sneakers van Ethletic hadden hun beste tijd gehad en waren hoogdringend aan vervanging toe. Aangezien ik deze sneakers zo graag gedragen heb én heel blij ben dat ze gemaakt zijn van biologisch en fair trade katoen en FSC gecertificeerd fair trade rubber, wist ik al rap wat ik wou: meer van ’t zelfde 🙂

Als ik in Berlijn zou wonen, had ik mijn oude sneakers blijkbaar ook kunnen laten repareren i.p.v. nieuwe te kopen, maar helaas pindakaas, ik woon niet in Berlijn. Daarom trok ik op missie naar Mechelen en wel naar mijn favoriete winkel aldaar: Supergoods, jawel! Ze hadden toch wel exact wat ik zocht zeker? Geweldig!

FWF 11 (Becky, Le petit requin)

Intussen had ik bedacht dat een nieuwe donkerblauwe broek ook wel van pas zou komen, omdat mijn huidige (na zeker 100x gedragen te zijn) stilaan richting pensioenleeftijd begint te gaan.

FWF 11 (Becky, Le petit requin)

Deze broek van Wunderwerk trok direct mijn aandacht. Eens gepast, wou ik ze al niet meer uit doen, dus dat zegt genoeg 😉. Wunderwerk en ik zijn goede maatjes, want mijn beste jeans ever is ook van Wunderwerk, maar daarover misschien meer in een andere post, anders wordt mijn verhaal hier te lang.

De broek bestaat voor uit 97% uit Tencel (de merknaam voor lyocell), een stof waarvan de vezels gemaakt worden uit houtpulp van eucalyptushout en waar je hier meer over kan lezen. Tencel is trouwens Ecocert-gecertificeerd, cool he?

FWF 11 (Becky, Le petit requin)
Het zit in de details, mensen. Deze W, love it!

Met mijn witte blouse van Armedangels erbij (ook gekocht bij Supergoods, een paar maanden geleden) is mijn outfit compleet. Simpel, maar volledig fair en ik ben er ook compleet content mee 🙂. De blouse is trouwens ook gemaakt Tencel/lyocell, voor 100% nog wel.

FWF 11 (Becky, Le petit requin)

En dan nog wat info over de rest:

 • De riem is pre-loved by de schoonmama, oftewel: tweedehands, maar dat klinkt minder hip 😉
 • Het topje onder mijn blouse is van Comazo Earth
 • Mijn sokken zijn bamboesokken van het merk Thought

Sinds een aantal jaren ben ik systematisch al mijn versleten sokken aan het vervangen door een faire variant. Het merk Thought is met stip het best vertegenwoordigd in mijn sokkenlade, ik bezit maar liefst 10 paar (wat dus ook wil zeggen dat ik stilaan wel genoeg sokken heb… maar ze zijn zo leuk! Én perfect voor winter en zomer).

FWF 11 (Becky, Le petit requin)

Deze stippeltjessokken vond ik in Engeland, in de buurt van York, in het winkeltje van Castle Howard, of all places! Ik wist niet wat ik zag en maakte spontaan een vreugdedansje. Onderstaande uiltjes-cuties vond ik daar ook:

FWF 11 (Becky, Le petit requin)

Je hoeft gelukkig niet naar Engeland om Thought sokken te vinden. Andere exemplaren uit mijn collectie kocht ik bij o.a. bij F.A.A.M in Antwerpen en bij Meer dan Mooi, waar de uiltjessokken ook te vinden zijn.

Het is allerminst mijn bedoeling om jullie aan te zetten tot kopen (ik zou eerder zeggen: ga eerst op schattenjacht in je kleerkast voor je iets nieuws koopt), maar voor wie het nuttig kan zijn, alles is nog verkrijgbaar via de links in het bericht.

15 Comments

 1. Leuk dat Becky hier aan het woord komt (en in beeld, al is het dan voorlopig zonder hoofd). Mooie outfit! Ik ben in theorie helemaal mee met het concept van fair wear, in de praktijk nog niet helemaal. Maar dat komt ooit wel.

  1. Dank je wel, Greet!
   (en aangezien we eens naast elkaar zaten bij een boekenmeetup, is het voor jou natuurlijk geen geheim hoe mijn hoofd eruit ziet 😉 )

  2. In theorie mee zijn lijkt mij al veel meer dan de meeste mensen! En zo’n dingen hebben ook gewoon tijd nodig, omdat het nu eenmaal minder evident is dan “gewoon” kopen (mijn laatst gekochte t-shirt en broek zijn bijvoorbeeld wel fair en/of eco, mijn laatste badpak niet, omdat ik daar nog te weinig merken in ken en het vrij “dringend” nodig had, omdat mijn oude kapot was).

 2. Dag Becky! Ik weet dat je net geschreven hebt dat je eigenlijk voldoende sokken hebt maar zag je hun cadeaudoos met Boekenwurm-sokken al? Een vriendin stuurde me eerder deze week de link (je kan ze terugvinden op meerdanmooi.be ) door en ze zien er echt leuk uit.

  1. O ow, ik was na dit bericht van Becky al eens gaan kijken, omdat een van mijn oude paren kapot is en ik het wil vervangen. Ik had al een paar met fietsjes in mijn mandje gemikt, maar die boekenwurmsokken had ik gemist. Verleidelijk (hoewel het er dan eigenlijk wel drie paar meer zijn dan gepand, ahum)!

   1. Ik ga er aan proberen te weerstaan. Dat gaat me waarschijnlijk makkelijker lukken vermits ik maar twee van de vier echt leuk vind. Als ze per stuk werden verkocht had ik me vermoedelijk niet kunnen inhouden. 🙂

  2. Oh wauw seg! Nee, deze had ik nog niet gezien, bedankt om het door te sturen, Zwartraafje!
   Ze zijn inderdaad heel tof (vooral die in bordeaux, met dat tasje thee erbij!)… ik ga het onthouden voor als er weer een paar sokken versleten zijn (ik probeer echt streng het one in/one out principe toe te passen, want anders koop ik echt te veel, die sokken van Thought zijn gewoon veel te leuk…)

   1. Als je dat principe steeds tracht te hanteren dan is zo’n box natuurlijk wel een struikelblok. Ik vind het zelf wel jammer dat ze niet per stuk worden aangeboden. Vermits ik niet alle sokken in de box even leuk vind (die met het tasje thee echter wel en die met de boekenplanken en planten ook) ga ik hem waarschijnlijk niet bestellen.

    1. Ach, ik dacht nog even “anders bestellen we één box en verdelen we ze onder ons”, maar ik denk dat we alledrie dezelfde de leukste vinden 🙂

 3. Damn, ik wil ook een Supergoods! 🙂 Eergisteren in die van Gent geweest en enkel oorbellen gekocht… braaf geweest dus. Maar heb stilletjesaan een nieuwe (jeans)broek nodig…
  En zo leuk, sneakers die je kan laten repareren! Zo spijtig dat als je met een paar sneakers naar de schoenmaker stapt, die eens goed lachen. De mijne wil enkel leren schoenen herstellen heb ik de indruk…

  1. Haha, ja, liefde voor Supergoods!
   Ik vind dat echt een tof initiatief, die sneakerreparatie; ik ben dat in België nog niet tegengekomen. Zelf heb ik ook de indruk dat onze schoenmaker zijn neus ophaalt voor niet-leren schoenen. Mijn man draagt vegan schoenen van het Portugese merk FAIR (fair.pt/man/) en toen hij onlangs naar de schoenmaker ging om er een nieuw zooltje op te laten zetten, trok die een gezicht van “Waar komt gij nu mee af?”

   1. Oei, zo jammer dat jullie schoenmakers niet graag niet-leren schoenen herstellen. Ik liet hier enkel nog maar een zool herlijmen en dat was alleszins geen probleem, maar ik weet niet hoe ze zouden reageren op een zwaardere reparatie. Zou eigenlijk niet mogen uitmaken he…
    En Becky: bedankt voor de schoenentip! Ik kende uit Portugal al NAE en Rutz, maar FAIR nog niet 🙂

Comments are closed.