Fair wear Friday (12)

Net zoals vorige maand, is ook deze Fair wear Friday een gastblog, geschreven door Becky, die vandaag een Ode aan Berlijn schrijft!

Fair wear Friday logo
Een initiatief van Ma vie en vert, Villa Lisa en Juffrouw Sanseveria

Berlijn… alleen al de naam van die stad doet mijn hart opspringen ♥ Minstens 1x per jaar nemen we de trein om een weekje op die fantastische plek door te brengen.

Voor mij voelt Berlijn ook als een fair fashion paradijs. In de afgelopen jaren heb ik veel fijne adresjes verzameld (ondertussen telt mijn lijst al meer dan 40 adressen) en inspirerende mensen ontmoet. Aan de hand van deze outfit laat ik jullie graag kennis maken met een aantal van deze adresjes én stel ik jullie graag voor aan twee inspirerende designers.

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Het jasje, de eyecatcher van mijn outfit, kocht ik bij Studio Hertzberg in Berlin-Neukölln. Studio Hertzberg is een bijzondere plek waar ontwerpers in verschillende disciplines hun werk creëren en verkopen. Alles is sustainable, fair en handgemaakt.

De Chinese juwelenontwerpster Shao was er aan het werk toen ik de studio bezocht. Ook had ik een fijn gesprek met de geweldig leuke en enthousiaste Lea Strunk, de initiatiefneemster/oprichtster van Studio Hertzberg.

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Het jasje dat met mij mee naar huis mocht, is een ontwerp van Elise Rolot. Elise is een Belgische die in Berlijn woont en werkt. Voor haar creaties gebruikt ze biologische stoffen en geupcyclede stoffen (voormalige dekbedovertrekken, spreien, gordijnen…).

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Elise was helaas niet zelf aanwezig toen ik in de winkel was, maar Lea wist me te vertellen dat haar creaties ook in België verkocht worden, o.a. in de Farrah Floyd Concept Store in Brussel (Oude Graanmarkt 39).

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Meer lezen/kijken/luisteren/ontdekken? Dat kan via de instagrampagina van Elise Rolot of met dit interview met Lea Strunk, initiatiefneemster van Studio Hertzberg (Duits gesproken).
Spijtige side note: Lea’s tweede winkel Wood Stories, te zien in het filmpje, heeft helaas een paar maanden geleden de deuren moeten sluiten, zo jammer!

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

In mijn vorige outfitpost vertelde ik dat mijn favoriete jeans van het merk Wunderwerk is. Drie jaar geleden kocht ik mijn eerste Wunderwerk jeans (model Amber) bij Loveco in Berlin-Friedrichshain en ik was er zo blij mee dat ik ze zeker 200x gedragen heb (I kid you not. Ik heb steeds maar 2 jeansbroeken “in omloop”, dus zo verwonderlijk is het eigenlijk niet). Eerlijk gezegd draag ik ze nog steeds met veel liefde, maar ze heeft een beetje haar beste tijd gehad en mijn wederhelft liet op een gegeven moment subtiel weten dat hij vond dat het “misschien eens tijd was voor een nieuwe jeans”.

Begin dit jaar kocht ik dus een waardige vervangster (model Lynn) in de Wunderwerk store in de Hackesche Höfe (Hof 4) in Berlin-Mitte. De Hackesche Höfe zijn sowieso de moeite waard om te bezoeken als je in Berlijn bent, ze zijn een bezienswaardigheid op zich. Er is ook een tweede Wunderwerk store in Berlin-Prenzlauer Berg.

De jeans is gemaakt in Portugal, uit GOTS gecertificeerd biokatoen. Wat ik zelf een héél grote plus vind: het waterverbruik bij de productie ligt vele malen lager dan bij conventionele jeans. Hier vind je daar meer over (toch als je graag in het Duits leest 😉).

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Mijn rode top is van Lanius, een Duits fair fashion merk dat dit jaar 20 jaar bestaat. Je zou het niet zeggen, maar deze top is gemaakt van…wol! Op het etiket staat: “100% Schurwolle (Merino) aus kontrolliert biologischer Tierhaltung”. Niet voor de veganisten onder ons, dus. Zelf, als vegetariër, heb ik er geen probleem mee om wol te dragen. Door de manier waarop de wol hier verwerkt is (het ziet er echt uit als een stof!), voelt het heel aangenaam.

Deze top vond ik bij Lila Grün in Berlin-Prenzlauer Berg, een adresje waar ik zeker nog eens heen wil, omdat ik er zo vriendelijk geholpen werd. Intussen is dat wel al anderhalf jaar geleden, dus ik vrees dat deze top nergens meer te vinden is, maar wél leuk om te weten is dat Lanius ook verkooppunten heeft in België.

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

Aan mijn voeten draag ik Tranquillo sokjes van GOTS gercertificeerd biokatoen. Tranquillo heeft maar liefst 3 winkels in Berlijn, deze vond ik in het filiaal van Berlin-Prenzlauer Berg. Dit leuke merk wordt ook in België verkocht, o.a. bij Meer dan Mooi en GOEDvandoen.

FWF 12 (Becky, Le petit requin)

… en last but not least: de schoenen! (en oeps, het gras was nog nat, vandaar de donkere stipjes op de tippen)

Deze komen niet uit Berlijn, maar kocht ik gewoon bij de Torfs in mijn buurt (waar ik op de fiets naartoe ga, ook heel eco). Het zijn schoenen uit de Brako anatomics collectie, van chroomvrij gelooid leer en gemaakt in Spanje. Brako is een merk dat ik met een gerust hart koop, omdat ze ook verkocht worden bij Waschbär, toch wel een referentie op eco-gebied.

Zo, dat was het weer. Heb je nog een vraag (of ga je binnenkort naar Berlijn en wil je graag ál mijn fair fashion adresjes weten?), aarzel dan niet om ze te stellen. Alle info waarover ik beschik, deel ik met plezier J

Disclaimer: net zoals voor mij, is het ook voor Becky een evidentie dat niets in deze post gesponserd is. Alle merken en winkels die hier vermeld worden, zijn er waar we achter staan en die we zelf ook zouden willen ontdekken op andere blogs / websites.

5 Comments

    1. Echt he, toen ik haar mail opende, was dat ook het eerste wat ik dacht “zo’n cool vestje, ik wil eens gaan shoppen in Berlijn” 🙂

Comments are closed.