Gelezen in november 2015

Het eerste deel van november las ik, net als in oktober, niet echt veel, maar dat veranderde in het tweede deel van de maand gelukkig helemaal.

David Mazzucchelli, Asterios Polyp

Asterios Polyp (David Mazzucchelli)

Aangezien ik het novemberboek van de Verbeelding bookclub op Goodreads hier niet in de originele versie te pakken kon krijgen, ging ik voor een andere graphic novel uit de keuzelijst. Deze Asterios Polyp, over het leven van een architect, zag er zeer veelbelovend uit, maar loste de verwachtingen maar deels in. Grafisch vond ik het zeer sterk uitgewerkt, met onder andere tekenstijlen die veranderen al naargelang de personages en hun gevoelens (zo worden hij en zijn vrouw op een gegeven moment respectievelijk blauw en abstract tegenover rood en gedetailleerd getekend). Er zitten zoveel verschillende elementen in dat ik denk dat je dit boek gerust een paar keer kan lezen en toch elke keer nieuwe dingen kan ontdekken.
Ook inhoudelijk had dit boek een sterk uitgangspunt met een verhaal over nooit helemaal zijn, over relaties en hun valkuilen… En toch bleef ik daar wat op mijn honger zitten. Het bleef wat warrig en liet daardoor geen blijvende indruk na. Een halve aanrader dus 🙂

Scott Adams, The Dilbert Principle : A Cubicle’s-Eye View of Bosses, Meetings, Management Fads & Other Workplace Afflictions

The Dilbert Principle : A Cubicle's-Eye View of Bosses, Meetings, Management Fads & Other Workplace Afflictions (Scott Adams)

Dit boek kreeg Johan ooit cadeau van een collega en ik vermoed dat ik het beter aan hem had overgelaten. Ik startte er ooit eerder toevallig in, vond het best wel grappig met leuke korte stripjes. Alleen kreeg ik na een tijd het gevoel dat het boek wel heel vaak in herhaling viel; soms zelfs vrij letterlijk door hetzelfde stripje verderop in het boek terug te laten komen. En dat vind ik eigenlijk echt niet kunnen: ofwel verzin je nog nieuwe grappige stripjes, ofwel moet je bij zo’n herhaling gewoon beseffen dat je niets nieuws meer aan het vertellen bent en dat je het hele stuk beter weglaat…

Daarnaast waren sommige aspecten van het verhaal voor mij ook helemaal niet zo herkenbaar en daardoor ook minder grappig, al kan ik mij inbeelden dat dat heel anders is voor mensen die in aanraking komen met de “grote firma met cubicles”-bedrijfscultuur (zo ongeveer het tegenovergestelde van mijn werkervaring in bureaus met maximum 30 werknemers).

Best wel aanvaardbaar als de wc-lectuur die het voor mij was, maar ook niet meer dan dat, vrees ik.

J.K. Rowling, Harry Potter

Harry Potter (J.K. Rowling)

Dat er toch nog veel gelezen werd in november lag uiteindelijk aan de Harry Potter-reeks, die zodanig vlot leest dat ik quasi alle boeken op een halve maand tijd verslond. Enkel de laatste pagina’s van boek 6 en het volledige laatste boek las ik eigenlijk pas in december, maar ik neem ze mee op in deze algemene review: ik doe er immers geen voor elk boek apart om de simpele reden dat ik geen spoilers wil weggeven voor mensen die ze nog niet zouden gelezen hebben of bij wie het – zoals bij mij – zodanig lang geleden is dat ze quasi alles vergeten zouden zijn 🙂 .

Hoewel ik de boeken eigenlijk ook wel eens in het Engels zou willen lezen, koos ik toch voor de Nederlandstalige edities die nog bij mijn ouders op zolder lagen. Ook wel leuk, want zo was Hermelien tenminste de Hermelien Griffel die ik “kende” en niet plots een onbekende Hermione Granger 😉 .

Ik ben alleszins blij dat ik deze reeks na zoveel jaren nog eens opnieuw las, want ze is nog steeds heel erg de moeite. Niet van de “pen en papier in de aanslag houdend voor mooie citaten” soort, wel van de ontspannende en meeslepende soort. Doordat mijn eerste lezing al zo lang geleden was, was ik (gelukkig) veel gebeurtenissen compleet vergeten, waardoor het vaak aanvoelde als een nieuw boek met dito ontdekkingen, vrolijke en triestige momenten. Behalve een tof fantasyverhaal met hier en daar wat woordgrapjes (de dorpjes Havermouth en Musley bijvoorbeeld) is het ook een verhaal over opgroeien met de problemen die daar bijhoren. Ok, ik had zelf weinig last van toverstokken in mijn puberteit, maar de hele eerste verliefdheid inclusief verlegenheid, de kliekjes op school, het er niet helemaal bijhoren e.d.: die waren wel herkenbaar en leuk om op terug te kijken.

Kort samengevat zeer aangename lectuur en ideaal om na een zware studie-geleesperiode even volledig op een ontspannende manier in een boek te verdwijnen.

Bron afbeeldingen: Goodreads

17 Comments

 1. Oh, Harry Potter! Lang geleden las ik ook alle boeken (de eerste vier kon ik lenen van iemand in het Nederlands, de rest las ik in het Engels). De namen vond ik ook grappig in de vertaling :-). Eigenlijk zou ik ze graag nog eens herlezen, misschien passen ze wel onder één van de puntjes van de nieuwe Verbeelding Book Challenge!

  1. Oh, dat zal wel, die boeken kunnen bij zoveel passen he! Als ik alleen al kijk naar de puntjes van dit jaar, zou ik er een zestal mee kunnen schrappen, dus dan zal het sowieso wel bij minstens één nieuw puntje passen zeker? Ben wel benieuwd naar de nieuwe lijst!
   En hoe dan ook moet misschien ook niet elk gelezen boek per se bij een puntje passen 🙂

   Als je ze graag in het Nederlands zou willen lezen, mag je ze trouwens ook altijd lenen hoor.

   1. Oja, ik heb dit jaar een aantal boeken gelezen die precies onder geen enkel puntje passen. Want lezen moet leuk blijven, en ik heb vooral de boeken gelezen die ik wou lezen. Enkel de laatste maanden van het jaar ben ik gerichter op zoek geweest naar boeken die ik nog ‘nodig had’ om bepaalde puntjes af te strepen :-).

    Bedankt voor het aanbod, ik zal het onthouden!

 2. Amai, groot effect die Harry Potter! Als mijn vriend er (voor de zoveelste keer) opnieuw in begint, gaat dat ook altijd heel vlot. Ik ben er nog niet in begonnen (bewust, fantasy is mijn ding niet) en ben dat dus ook niet van plan, maar het is wel chique om het effect van zo’n reeks te zien. 🙂

  1. Hihi, bij mij valt het nog wel mee, maar ik vind het ook wel tof om te zien hoeveel mensen die boeken minstens één keer per jaar “moeten” gelezen hebben.
   Is fantasy dan enkel bij boeken niet je ding of vind je bijvoorbeeld een serie als Game of Thrones ook niets? Bij wisselt dat zo wat: ik lees het soms heel graag, maar enkel fantasy zou mij al heel snel tegensteken.

 3. Wel grappig hoe blogposts soms zo mooi samenvallen. Ik vermoed dat die knipoog ondermeer voor mij bedoeld is. Enkel het eerste boek heb ik is een keertje in het Nederlands gelezen maar ik heb dan weer net het omgekeerde probleem … ik kan maar niet wennen aan die Perkamentus, Hermelien, …

  1. Niet helemaal, want ik publiceerde dit bericht al voor ik het jouwe las. Maar ’t was wel algemeen bedoeld voor Harry Potterfans die die Nederlandse namen maar raar vinden, zoals jij dus ook 🙂

   Nu ben ik zelf normaalgezien ook wel van het principe om een boek in de oorspronkelijke taal te lezen als ik die beheers, maar bij boeken die ik al in mijn jeugd las, overwint soms het nostalgische aspect (en dat ik de Harry Potters bij mijn ouders al had staan in het Nederlands helpt natuurlijk ook wel).
   Ik kocht een tijdje geleden de Little House-reeks van Laura Ingalls Wilder, een enorme favoriet toen ik een klein meisje was en daar heb ik heel lang getwijfeld: Nederlands omdat ik de boeken zo kende of toch Engels omdat ik ze toch nieuw moest kopen (ik had thuis maar twee delen van de negen; de rest ontleende ik altijd in de bib) en dan normaalgezien voor de oorspronkelijke versie ga. Uiteindelijk is het daar dan toch dat laatste geworden 🙂

  1. Och, maar het aantal maakt toch niet uit? Als je er maar plezier in hebt he 🙂
   In oktober las ik trouwens ook maar één boek hoor en van bovenstaande is de eerste een graphic novel, de tweede eentje waar ik in totaal een jaar over gedaan heb en de Harry Potters, jah, ik heb mij zo ongeveer anderhalve week opgesloten met die boeken, dat helpt natuurlijk ook wel 🙂

 4. Ik moet zeggen dat ik door m’n recensies helaas vrij weinig boeken voor de Verbeelding Challenge heb kunnen lezen… Eén van m’n voornemens was om toch een Harry Potter te herlezen. Hopelijk kan ik die nog ergens tussen smokkelen 😉

  1. Ah, maar was Harry Potter niet sowieso een boek voor tussen Kerst en Nieuwjaar bij jou, nog eventjes tijd dus he 😉
   Op zich is het natuurlijk helemaal niet erg dat je niet veel voor de Verbeelding challenge hebt kunnen lezen, al hoop ik dat die recensies je toch genoeg toestaan om andere dingen te lezen (ik zou er anders mijn leesplezier door verliezen vrees ik).

 5. Ha, zo leuk dat er gelijkgestemde zielen in blogland te vinden zijn. Ik ben net terug het eerste Harry Potter boek beginnen lezen en ben uiteraard van plan om de hele reeks te doen. Ik las ze vroeger in het Nederlands, maar deze keer probeer ik het in het Engels. Zo veel herinneringen!

  1. Leuk dat je ze in het Engels gaat proberen! Moest ik ze niet al in het Nederlands hebben gehad, had ik ze waarschijnlijk in het Engels ontleend. Wie weet binnen een paar jaar eens 🙂

   En uiteraard ook heel welkom hier!

 6. Spijtig dat die eerste twee half en volledig tegenvielen… Gelukkig is er nog Harry Potter die nooit teleurstelt 😉 zijn inderdaad de perfecte boeken om even volledig uit de realiteit weg te ‘vluchten’

  1. Hihi, nog een Harry Potterfan 🙂 En die tegenvallende boeken, inderdaad wel een beetje jammer, maar als ik zie hoe veel heel goede boeken ik dit jaar gelezen heb, valt zo af en toe eens een minder goed boek ook nog wel mee.

 7. Heeeerlijk he, heb de hele Harry Potter reeks van ’t jaar ook in één ruk uitgelezen… Gewoon efkes wegzweven, ik was echt wég van de wereld 🙂

Comments are closed.