Gelukszaaierstag

Vorige week antwoordde ik eindelijk op de vragen van de Sunshine Blogger award, vandaag doe ik hetzelfde met de Gelukstag, oorspronkelijk een idee van Thijs, mij toegeworpen door Sofie. Dikke merci!

Bron: Thijs Van den Brande

1. Ben je zelf soms eens op zoek naar wat meer geluk?

Jein, zoals mijn collega’s zo grappig zeggen wanneer ze “ja en neen” bedoelen ๐Ÿ™‚
Neen, omdat ik niet bewust op zoek ga naar naar (meer) dingen die mij gelukkig maken. Tussen mijn eerste en tweede relatie ben ik bijvoorbeeld een dikke vijf jaar single geweest, maar hoewel ik er soms wel naar verlangde, heb ik nooit bewust gezocht naar iemand. Ik ben altijd uitgegaan van het idee dat “het komt als het komt” (al is dat natuurlijk makkelijk tussen je 19e en 24e…).
Ja, omdat ik bewust stilsta bij kleine geluksmomentjes en probeer tijd te maken voor zaken die mij gelukkig maken. Ik ga dus niet op zoek naar wat mij gelukkig kan maken, maar maak wel tijd voor wat mij gelukkig maakt en probeer zoveel mogelijk aandacht te hebben voor de goede dingen die er al zijn.

2. Wat maakt jou gelukkig?

Mijn familie en vrienden en dat het goed gaat met hen, natuur, de bergen en andere mooie plekken ontdekken, een knuffel krijgen (al hangt dat ervan af van wie ๐Ÿ˜‰ ), sporten,ย onnozel doen met mijn broer, compleet verdwijnen in een boek, groen in huis, mijn grenzen verleggen tijdens het sporten, onverwachte babbels, dagen waarop ik geen gevecht met mijn eigen hoofd / lijf moet voeren… Wie een nog uitgebreider antwoord wilt, vindt bij mijn Silberstreifen nog veel meer gelukmakers.

Rigi (Le petit requin)
Geluksmomentje: wandelen in de sneeuw en boven de nevel uitkomen, rusten op een bankje en genieten van het landschap rondom

3. Maak jij anderen al eens gelukkig en op welke manier doe je dat dan?

Pfoe, moeilijke vraag. Ik help mensen wanneer ik dat kan, ik doe hen al eens een plezier, ik stuur kaartjes voor verjaardagen, kerst e.d., ik probeer passende cadeautjes te vinden of mensen te verrassen, ik probeer er te zijn wanneer dat nodig is. Maar of ik mensen daar echt gelukkig mee maak? Dat ga je aan hen zelf moeten vragen, vrees ik ๐Ÿ™‚

4. Wat ga jij doen om jezelf/anderen gelukkiger te maken?

Mijzelf zou ik (veel) gelukkiger kunnen maken als ik minder perfectionistisch zou zijn en minder faalangst zou hebben, waardoor ook de bijbehorende gevechten met mijn hoofd en paniekaanvallen zouden verdwijnen. Daar werk ik aan, maar aangezien dat makkelijker gezegd dan gedaan is, probeer ik in tussentijd vooral zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor wat ik onder vraag 2 schreef. En wat anderen gelukkig maken betreft, hoop ik dat dat met bovenstaande dingen verder lukt.

5. Als je een boek of film over geluk zou mogen aanraden aan de gelukszaaier, welke zou dat dan zijn?

Le petit prince (het boek, want de animatiefilm heb ik nog niet gezien en kan ik dus moeilijk al aanraden ๐Ÿ™‚ ),ย Inside Out enย Le fabuleux destin d’Amรฉlie Poulain.

Regenboog Furkapass (Le petit requin)
Geluk is het zien van een fantastische regenboog, niet het vinden van de pot aan het einde ervan ๐Ÿ™‚

6. Op welke drie blogs zou je graag wat geluk zaaien?

Woeps, ik besef plots dat ik bij de Sunshine blogger award vorige week compleet vergeten ben vragen op te stellen en die aan 11 bloggers door te geven (wat eigenlijk ook wel veel is). Deze week beter, dus gooi ik wat geluk – of op zijn minste gedachten erover – naar:

 • Ellen, omdat ik benieuwd ben hoe zij geluk in Vietnam vindt
 • Kathleen, idem, maar dan in Spanje ๐Ÿ™‚
 • Veronique, omdat ze al veel te lang niet meer geblogd heeft en dit – als ze dat wil – hopelijk voor een herstart zorgt ๐Ÿ˜‰

12 Comments

 1. Ik heb gisteren Inside Out bekeken, prachtige film! En ik heb toch een traantje moeten laten, zo stiekem ;-).

  1. Oh, ik ook (en mogelijks niet eens zo stiekem ๐Ÿ˜‰ )! ’t Is eerder een film over geluk dan een film waar je gelukkig van wordt ๐Ÿ™‚

 2. Dag Haaike, fantastische films en ik ben nog altijd aan het nadenken over je vragen… Wou ik toch even laten weten!

  1. Oh, doe maar op je gemak, daar zit geen haast of verplichting achter he! Om maar te zeggen: ik kreeg dit stokje door in februari… ๐Ÿ˜‰

 3. Wees maar zeker dat ik blij was met je kadootje deze zomer!

  En ik zit al een paar dagen na te denken over geluk, wat een interessante denk-oefening is.
  Ik was daar eigenlijk al eens aan begon omdat ik er een boek over aan het lezen was (kan niet op de schrijver komen nu, zal het in de blogpost zetten), maar was daar wat in blijven steken. Misschien tijd om dat nog eens op te nemen…

  Mooi te lezen hoe je bewust stilstaat bij de kleine (en grote) geluksmomenten van elke dag…

  1. Benieuwd naar al je bedenkingen over geluk! Je schrijft sowieso al zo vaak dingen die mij verder doen nadenken ๐Ÿ™‚
   En blij dat je blij was deze zomer, dat was heel heel graag gedaan! ๐Ÿ™‚

 4. Die regenboogfoto is echt betoverend. Net als jij ga ik niet bewust op zoek naar gelukmakende zaken maar ik sta er wel bij stil wanneer ik ze toevallig tegenkom en probeer tijd te maken om af en toe te genieten van de zaken die me gelukkig kunnen maken. Wegduiken in een boek is daar zeker รฉรฉn van (al lukt het de laatste tijd minder goed), maar ook lieve mensen om me heen, of lieve attenties krijgen van mensen die wat verder weg wonen maar duidelijk aan me hebben gedacht, … Ja hoor, ook dat laatste kan een echte geluksmaker zijn.

  1. Dat is heel graag gedaan ๐Ÿ™‚ En jij hebt gisteren voor een geluksmoment gezorgd toen ik na twee vermoeiende dagen archiefonderzoek in Lausanne ’s avonds laat doodop terug thuis kwam en daar een kerstkaartje van jou ontdekte. Heel dikke merci, zowel voor het kerstkaartje als voor het boekenkaartje!!!

Comments are closed.