Goede voornemens – Eindupdate 2015

Nieuwe voornemens werden al gemaakt, maar dat neemt niet weg dat er voor de laatste keer nog een terugblik mag zijn op de voornemens van 2015.

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten

Week 49: 30′ lopen – 40′ lopen – 30′ yoga – 2,5u wandelen
Week 50: 30′ zwemmen – 40′ lopen – 30′ yoga – 45′ yoga – 30′ wandelen – 2u fietsen – dag citytripwandelen
Week 51: 30′ zwemmen – 50′ lopen – 1u yoga – 30′ zwemmen
Week 52: 30′ lopen – 1,5u fietsen – inspanningstest lopen
Week 53: 30′ yoga – 1u fietsen – 30′ yoga – 1,5u lopen – 2,5u fietsen

Ondanks een pijnlijke rug en een drukke kerstvakantie, haalde ik mijn doelstelling in december. Als ik echt streng ben, dan zou ik dit puntje over het gehele jaar als niet geslaagd moeten beschouwen, want in 4 weken haalde ik het nipt niet. Maar aangezien dat ook wilt zeggen dat ik 49 weken wél minstens 3x per week minstens een half uur sportte, denk ik vooral “yihaa, I did it!” 🙂

Le petit requin

2. Een 50/50 verhouding tussen vegetarisch en vlees/vis

Met 237 ofte 65% vegetarische maaltijden haalde ik de 50/50 verhouding ruim. Wie eetinspiratie op wil doen, kan de hele lijst hier vinden (er wordt nog gewerkt aan de links van de maanden voor ik overschakelde naar de nieuwe blog).

Ratatouille (Goed eten)

3. Beter leren omgaan met mijn perfectionisme

Ik ben zeker nog niet zo ver dat ik mijn perfectionisme als iets positiefs beschouw, daarvoor blokkeert het mij nog veel te vaak, maar er werden desondanks wel al wat stappen in de goede richting gezet en dat merkte ik ook aan een aantal beslissingen die ik dit jaar nam:

 • 50% gaan werken om de combinatie werk-studie doenbaar te maken (ook al raden ze op de universiteit 60% aan en zijn er studenten die het halen met 80%)
 • 20% gaan werken toen bleek dat onder andere door dat perfectionisme de bovenstaande 50% toch niet haalbaar was
 • Maar ook wat kleinere dingetjes: bij mijn presentatie in november mijn tekst gewoon aflezen (terwijl ik eigenlijk een beetje een hekel heb aan afgelezen presentaties en ik normaalgezien ook wel “los” zonder tekst kan presenteren, maar dat vraagt nu eenmaal meer voorbereiding en dus stress, zeker in het Duits), het huishouden wat meer loslaten…
 • En, belangrijker dan wat ook: hulp vragen!

Het is zeker geen afgewerkt puntje, maar dat zou ook niet haalbaar geweest zijn (’t is maar de vraag of het dat ooit zal zijn). Ondanks dat het een processie van Echternach blijft, is dat ook iets positief: drie stappen vooruit en twee achteruit is er uiteindelijk langzaam maar zeker toch telkens eentje vooruit 🙂

4. Een pas beklimmen met de fiets

Eind juli beklommen we de Grimselpass.

5. 30 boeken lezen

In juni overschreed ik de 30 en dat getalletje is sindsdien enkel maar blijven aantikken om uiteindelijk te eindigen op ruim het dubbele. De hele lijst staat hier.

Le petit requin

6. Op zes gebieden organiseren en minimaliseren

 • Zelfgemaakte agenda met jaar- en maandplanning
 • Kleerkast
 • Keuken en badkamer
 • Systeem om oorbellen op te bergen (inclusief grote opruim ervan)
 • 30 day minimalism challenge (ofte: 30 kleinere en grotere gebieden in één keer)
 • Studeerkamer (of toch een eerste begin)

In 2014 werd hier al wat opgeruimd, maar 2015 werd het jaar waarin het minimalisme er helemaal insloop. Rommelvrij zijn we nog steeds niet (en als ik realistisch ben, zal dat altijd wel een beetje een utopie blijven), maar er is wel veel overbodige ballast, zowel fysiek als mentaal, overboord gegooid.

Agenda (Le petit requin)

7. De Verbeelding Book Challenge 2015 volbrengen

Halverwege het jaar had ik al 27 puntjes geschrapt, maar uiteindelijk had ik het volledige jaar nodig om voor elk puntje een ander boek te lezen. Maar dat maakt natuurlijk niet uit; het voornaamste is dat het lukte en dat ik vooral gigantisch veel genoten heb van al dat lezen. Het overzicht is hier te vinden.

8. Een cursus volgen

9. Minstens 12x zwemmen

Ik heb in december nog een serieuze inhaalbeweging moeten doen, maar haalde uiteindelijk toch de 12x! Ondertussen heb ik mij ook een tienbeurtenkaart gekocht, hopelijk motiveert dat om volgend jaar op regelmatige basis te zwemmen tot het water buiten weer warm genoeg is.

Türlersee (Le petit requin)

10. Mijn kleerkast “beter” maken

Kwamen dit jaar in mijn kleerkast terecht:

 • bruin truitje: goedgekeurd!
 • twee jeansbroeken: goedgekeurd!
 • loopschoenen: niet goedgekeurd
 • loopshortje en lange loopbroek: niet goedgekeurd
 • wandelbroek: half goedgekeurd
 • kleedje: goedgekeurd!
 • twee setjes lingerie: niet goedgekeurd
 • sneakers: goedgekeurd!
 • sandalen: goedgekeurd!
 • loopkousen: niet goedgekeurd
 • blazer: goedgekeurd!

Geen kat die nu nog gelooft dat ik mijn kleerkast geminimaliseerd heb dit jaar, maar bon 😉 Enerzijds veel afvallen vorig jaar (serieus, geen enkele jeans paste mij nog) en anderzijds door de grote opruiming een beter beeld krijgen van wat ik wil dragen en welke basisstukken daarvoor ontbreken, zorgde voor toch best wel wat aankopen.

Gewone kleren én gewone schoenen waren allemaal ecologisch en/of fairtrade en dat ga ik zeker volhouden; er is ook zóveel keuze dat er eigenlijk geen reden is om het niet te doen. Sportkleren en ondergoed bleken een pak moeilijker, dus daar is nog werk aan. Maar al bij al: mijn kleerkast is misschien niet perfect geworden, maar wel zonder enige twijfel beter. Voornemen geslaagd dus!

11. Een maand suikervrij eten

Dit deden we in oktober, check!

12. Mijn vader bellen vanuit Ushuaia

Door omstandigheden stelden we onze reis naar Patagonië uit en daardoor was er natuurlijk ook geen telefoontje vanuit Ushuaia. Ach ja, uitstel is geen afstel!

En bij deze gaat 2015 de annalen is als succesvolste voornemensjaar ooit. Blijkt dat oplijsten, publiceren en regelmatig updaten de beste motivator zijn om uw voornemens vol te houden, ’t is maar dat ge het weet 😉

12 Comments

 1. Goed gedaan! Het werkt inderdaad het beste om je voornemens regelmatig te evalueren, en daar helpen blogupdates natuurlijk wel goed bij. Succes met je voornemens voor 2016, ik blijf hier graag volgen voor de updates!

 2. Ik vind het ook goed gedaan van je! Ik ben ook enorm benieuwd naar je blogupdates over je voornemens in 2016 🙂
  Ps: ik heb je een stokje toegeworpen op m’n blog, je moet maar eens gaan piepen.

 3. Goed bezig! Ik duim dat voornemen nummer 12 er in één van de komende jaren toch nog van komt. En ik zou zelf graag nummertje 4 (een pas beklimmen met de fiets) van je overnemen voor het komende jaar. En omdat het blijkbaar helpt als motivator neem ik mij verder voor om mijn voornemens ook eens te publiceren op mijn blog :-).

  1. Hihi, leuk!

   Nummertje 12 zal er hoe dan ook ten laatste komen in het jaar nadat ik afstudeer, want Patagonië staat hier te hoog op het verlanglijstje om het nog langer uit te stellen 😉

   Benieuwd welke col het gaat worden bij jou! En altijd welkom om er hier in de buurt eentje uit te testen 🙂

   1. Ik heb nog geen flauw idee welke col het zal worden. Suggesties zijn altijd welkom :-). Als het er eentje is bij je in de buurt dan hoor je er zeker van. Voorlopig ben ik vooral aan Frankrijk aan het denken. Eerst maar eens zorgen dat het met de conditie de goede richting uitgaat!

    1. Uit eigen ervaring kan ik de Ventoux aanraden: drie opties met een “makkelijkere” kant vanuit Sault (die weliswaar ook niet te onderschatten is) en twee moeilijkere, waarbij de ene meer continu hetzelfde percentage aanhoudt (vanuit Bédoin) en de andere (vanuit Malaucène) meer wisselt met vb. 2km heel steil en dan weer 2km rustiger. Opties voor elk type klimmer dus 🙂

     Alpe d’Huez is een serieuze kloefer, maar qua lengte (13-14km) valt die wel mee; de Grimselpass (en een aantal andere hier in Zwitserland) zijn met 25-30km vaak een pak langer. De Galibier (vanuit Valloire; de andere kanten ken ik niet) is ook een mooie, wel lastig (al had ik een paar dagen ervoor mijn spier verrekt, dus mijn ervaring is lichtelijk negatief getint 😉

 4. Je hebt keigoed gesport zeg… chapeau dat je in de dagdagelijkse drukte toch tijd vond! En ja je mag trots zijn dat je bijna alle voornemens hebt afgestreept; dat je voor die laatste niet alsnog speciaal op een vliegtuig bent gesprongen, begrijp ik volledig 😉 Ik hoop stiekem dat Patagonië dit jaar terug op de planning komt bij jou, dan kan ik tips pikken voor onze eigen reis hopelijk in 2017 😉

  1. Haha 🙂 Ik vrees dat het bij ons voor eind 2017, begin 2018 zal zijn. Liefst doen we het al volgende winter, maar aangezien ik dan nog aan het studeren ben (én bezig moet zijn aan mijn thesis), vrees ik dat het een beetje onrealistisch is om ruim 3 weken plus jetlag weg te zijn. We zien wel hoe het evolueert; even goed gaat het heel goed vooruit en heb ik tijd te over (*kuch* nog onrealistischer *kuch*).
   Wanneer zouden jullie gaan in 2017? Eerder begin of einde van dat jaar?

   1. Ik dacht zelf aan november-december maar misschien net zo goed pas januari of februari erop, ik weet niet wat de beste maand is. Het wordt waarschijnlijk een groepsreis, dus dan zal het van de beschikbaarheid afhangen. Hoewel ik 586 vergelijkingen ga maken maar het zou voor mij wel een geruststelling zijn om “zo ver van huis” mensen te hebben om op terug te vallen als er iets misgaat met reservaties, panne, en die zaken. Ik weet alleen dat ik er naartoe wil en ongeveer wanneer, maar méér dus nog niet :p

    1. Dat is dus zo’n beetje zoals bij ons 🙂 Voor zover wij al hadden opgezocht zijn alle zomermaanden ok. Wij gaan waarschijnlijk op onszelf, maar aangezien we weinig gaan rondreizen (t.t.z. we zouden 3 à 4 meerdaagse trektochten doen en moeten dus maar tussen die start- en eindpunten transport hebben + zouden dan weinig boekingen voor overnachtingen hebben), denk ik dat dat wel zal lukken. Al is een groepsreis inderdaad wel een pak comfortabeler op dat gebied.

Comments are closed.