Goede voornemens – Update oktober

Oktober was niet bepaald de meest succesvolle maand wat mijn voornemens betreft. Zo las ik amper één boek (dat niet kan meetellen voor de Verbeelding Book Challenge), ging ik geen enkele keer zwemmen, lukte het sporten maar met moeite en was er van minimaliseren en organiseren al helemaal geen sprake. Maar dan anderzijds: vorig jaar zou bovenstaande opsomming al halverwege januari gebeurd zijn én bovendien heb ik een van de meest uitdagende puntjes, die suikervrije maand, wél kunnen volbrengen! Eens kijken dus naar de puntjes waar er wel wat beweging te merken was:

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten

Week 40: 45′ lopen – 1u pilates – 2u mountainbiken – 40′ lopen – 30′ yoga
Week 41: 50′ lopen – 30′ lopen – 4u wandelen
Week 42: twee dagen citytripwandelen – 45′ lopen
Week 43: 30′ lopen/wandelen – 4u fietsen – 2,5u fietsen
Week 44: 40′ lopen – 30′ yoga

De vermoeidheid begon zo diep te zitten dat ik deze maand heel veel moeite moest doen om voldoende te sporten, ook al weet ik dat dat soms juist energie geeft. Al bij al hield ik het het merendeel van de maand nog wel vol (als jullie eventjes zo tof zijn om citytripwandelen ook als sporten te beschouwen tenminste 😉 ), maar in de laatste week was het eventjes zo op dat ik voor de derde keer dit jaar niet aan de voorgenomen 3x per week kwam. Dat is natuurlijk nog steeds niet slecht, al is het geen goed teken dat die drie keren in de voorbije drie maanden gebeurden. Hopelijk gaat het in november en december dus weer beter!

Lorgues (Le petit requin)

2. Een 50/50 verhouding tussen vegetarisch en vlees/vis

In oktober waren 70% van mijn maaltijden vegetarisch; ik denk dat we ondertussen wel kunnen concluderen dat dit voornemen volgend jaar niet meer moet gemaakt worden, omdat het als vanzelf gaat 🙂

11. Een maand suikervrij eten

Oktober was suikervrije maand, alhoewel ik – als ik heel streng zou zijn – zou moeten concluderen dat dit puntje niet gelukt is, aangezien er een paar dagen gezondigd werd. Tegelijk gingen we echter verder dan eerst voorzien door ook de ongeraffineerde suikers te minderen, dus vergeef ik mijzelf die dagen wel (en ze zullen hoe dan ook wel “ingehaald” worden, want zoals gezegd willen we suiker zo veel mogelijk blijven schrappen).

12. Mijn vader bellen vanuit Ushuaia

Dit zal voor een andere keer zijn. Het zal er al wat aan te komen, maar de onzekerheden rond die studie (moet ik er nu een vak bijnemen of niet? Ga ik examens hebben in januari of niet? Heb ik – zelfs als ik niet werk in januari – wel tijd om drie weken + jetlag niet bezig te zijn met de paper die in februari moet ingediend worden?) deden ons uiteindelijk beslissen om Patagonië te houden voor wanneer er wat meer zekerheid is en op zoek te gaan naar makkelijker combineerbare reisopties. Uitstel, maar geen afstel dus.

11 Comments

  1. Ja, dat klopt, al had ik toen wel rekening gehouden met het feit dat ik terug zou werken, dus ’t is een chance dat ik niet ben uitgegaan van mijn werklozenstatuut, want anders zou die lijst zéker onhaalbaar geworden zijn 😉

  1. Merci! Ja, die suikervrije maand, daar ben ik ook content van. Ook al heb ik in november door de stress al een paar keer serieus “gezondigd”, er zit ergens toch ook wel een rem op die er voor die suikervrije maand niet was.
   En met dat veggiepercentage ben ik ook wel blij, zeker omdat ik niet het gevoel heb dat ik iets moet opgeven!

 1. Je sport nog altijd meer dan wat ik hier gedaan krijg, tenzij je achter kindjes aanhollen als sporten telt 😉
  Dankzij jouw voornemen hou ik nu zelf ook wat beter bij wat ons veggiepercentage is en let ik er wat beter op. We zitten rond de 50%, dus dankjewel om zo’n lichtend voorbeeld te zijn!

  1. Oh super! En graag gedaan, onbewust, maar toch 🙂

   En sinds al dat kinderbezoek deze zomer weet ik met zekerheid dat achter kindjes aanhollen wel degelijk sport is!

 2. Knap hoor, ik zou het je niet kunnen nadoen. Bewegen is bij mij wegens gezondheidsproblemen vrij beperkt. Citytripwandelen is volgens mijn normen vrijwel een Olympische disciple. Die tel ik dus zeker mee. 😉 Ik vraag me vaak af wat men juist verstaat onder een suikervrije maand. Ondertussen heb ik al zo’n 25 jaar diabetes waardoor ik weer dat vrijwel elk voedingsmiddel een bepaalde hoeveelheid koolhydraten bevat. Of gaat het hier vooral om de snelle suikers?

  1. Je hebt helemaal gelijk wat dat suikervrij betreft! Eigenlijk is “geraffineerde suikersvrij” een correctere omschrijving, maar dat bekt natuurlijk niet zo goed 🙂 Al neemt dat niet weg dat ik het beter nog kort zou vermelden als ik er achteraf naar verwijs (in het oorspronkelijke bericht stond wel wat het begrip voor mij inhield: http://lepetitrequin.com/2015/09/suikervrij-oktober/). Ik schrapte dus inderdaad vooral de snelle suikers, kocht geen producten met “verborgen” suikers in de winkel (vb. vleesbeleg, sauzen, brood of dergelijke waar je geen suiker in zou verwachten, maar waar het toch inzit). Maar het klopt natuurlijk volledig dat iemand met diabetes niet zomaar probleemloos die dingen kan eten, omdat ze wel degelijk koolhydraten bevatten.

 3. Citytripwandelen is KEI vermoeiend dus zijt maar zeker dat dat meetelt 🙂
  Goe bezig hoor!

  1. Hihi, dat is eigenlijk wel waar. Het is alleen minder “zweten en afzien”-vermoeiend, waardoor het minder als echt sporten aanvoelt 🙂

Comments are closed.