Lente wordt zomer in de tuin

Ongeveer drie maand geleden toonde ik jullie, bij de overgang van winter naar lente, onze tuin en moestuin. Vandaag het eerste vervolgbericht, nu diezelfde lente zomer geworden is.

Ik start opnieuw met de meest getoonde blik op onze tuin: vanaf het appartement richting zuiden. Het verschil met drie maanden geleden is nog groter dan ik gedacht had: zo kaal en open het toen was, zo begroeid is het nu. Beste voorbeeld: het roze huis aan de overkant van het kleine weggetje is bijna volledig onzichtbaar geworden πŸ˜„

Le petit requin

De doorgang naar het paadje dat achter ons huizenblok loopt, is tegenwoordig omzoomd door rozen.

Le petit requin

Draaien we een kwartslag, dan is dit nu het zicht richting westen. De huizen aan de overzijde verstoppen zich ondertussen deels achter het bladerdek van de drei eiken die hier staan (twee in onze tuin, eentje achter de omheining). Het hoekje links werd ondertussen ook grotendeels aangepakt: een deel van de bladeren verdween richting groenverwerking, de groene ton verhuisde naar de moestuin en de zakken potgrond naar het terras.

Le petit requin

Dit is eigenlijk het enige deel van de tuin waar de omheining nog zeer zichtbaar is, eigenlijk meer dan we gehoopt hadden. Een paar dagen nadat we de bamboe geplant hadden, die Johan op zijn terras had staan en een goede optie leek om de omheining snel een groener tintje te geven, kwam de conciΓ«rge langs om te zeggen dat we alles mogen plaatsen wat we willen, behalve bamboe want die verspreidt zich te snel. We haalden hem er dus weer uit en gingen op zoek naar alternatieven. Ondertussen weten we wat we er willen planten – zeker clematis en hopelijk lukt het ook om er een blauwe regen te laten groeien – en moeten we enkel nog in een tuincentrum geraken. In tussentijd plantten we er wel de Oost-Indische kers die ik gezaaid had voor in de moestuin, maar die zodanig enthousiast aan het groeien ging, dat we veel te veel plantjes hadden. Niet erg, ze staan hier ook goed en zo’n bloemetje smaakt altijd πŸ˜„

Le petit requin

Draaien we 180Β°C, richting oosten, dan valt nog meer op hoe begroeid alles ondertussen is: konden jullie in maart nog de tuin van de buren zien, dan zit hun terras ondertussen volledig weggestopt achter een druivelaar op hun stuk en is ook ons stuk een pak wilder begroeid. We zitten op dit moment ongeveer op de overgang van de lentebloesems, die uiteraard al uitgebloeid zijn, naar de zomerbloemen, die aan het groeien zijn, maar nog geen bloemen hebben.

Le petit requin

Het plan dat we met deze zijde hadden, namelijk het verbreden van de borders aan weerszijden van de plantenbak, werd ondertussen voor de helft uitgevoerd. De verbreding aan de andere zijde komt er nog wel, maar eerder in het najaar of vroeg volgend voorjaar. De bloemenmix die we in het nieuw uitgegraven stuk zaaiden, is ondertussen ook in gang geschoten, zij het iets minder wild dan we gedacht hadden. Volgend jaar mogen we dus iets kwistiger zaadjes in het rond strooien 😜. Wel wild is de kruidentuin, die drie maand geleden een paar kleine kruidenstruikjes en vooral veel bloemetjes toonde, maar nu half overwoekerd wordt door rozemarijn, lavendel en vooral veel salie. We gaan die allemaal wel eens snoeien, maar momenteel zijn ze te aantrekkelijk voor bijen en die krijgen voorrang op de toegankelijkheid van dat hoekje πŸ˜‰.

Le petit requin

Dankzij de eikenbomen ligt ons terras quasi de hele dag (behalve de voormiddag) in de schaduw. Dat lijkt misschien jammer, maar is eigenlijk vooral zalig. Willen we echt in de zon zitten, dan is het maar twee minuten werk om een badhanddoek of één van de kussens van de lounge op het gras te leggen en ondertussen hebben we op het terras de hele tijd de optie om in de schaduw te zitten (wat veel aangenamer is dan in de felle zon). Bovendien blijft ons appartement ook bij de huidige broeierige temperaturen (we halen al een paar dagen 33-35°C) relatief koel en moeten we onze zonnewering tot nu toe niet gebruiken voor extra schaduw, waardoor ons zicht van binnen naar buiten vrij blijft (i.p.v. verstoord te worden door een mottig geel doek 😜).

Le petit requin

Even een zoom op het terras, waar ondertussen de buitenverlichting werd opgehangen (ze volgt de rand van de ramen en is dus amper zichtbaar wanneer ze niet brandt), de bloembakken behandeld en beplant en de kerstboom verpot (hoewel hij twee weken geleden na een onweer plots quasi al zijn naalden verloor en er nu dus maar triestig bijstaat). Ook de zakken potgrond en het werkmateriaal staan hier, al is het de bedoeling om daarvoor een bak of kast te installeren in het stukje tuin om de hoek achter de lounge. Dringend is dat niet, dus we zien wel wanneer dat er van komt.

Le petit requin

Die bloembakken kregen, zoals ik in het vorig bericht schetste, een plekje achter de lounge en vulden we op met citroengeraniums en lavendel, die beiden door hun geur muggen op een afstand houden (wat niet wegneemt dat we uiteraard al gebeten werden 😜). Ook hier werd het bloembed al verlengd en bezaaid met een bloemenmix. In de komende weken gaan we er nog vergeet-me-nietjes uitzaaien, zodat we volgend voorjaar al vroeger bloemetjes hebben.

Le petit requin

Naast het appartement loopt de tuin nog een stukje door in dit hoekje, waar je niet eens meer kan zien dat zich zowel links als op het einde een straat bevinden. De tuinstoelen en -tafel staan hier nog steeds; eens de kelder opgeruimd is, is het de bedoeling de stoelen daar op te bergen, omdat we die enkel nodig hebben wanneer we bezoek hebben. De tafel gebruiken we wel wanneer we buiten willen eten: dan schuiven we het lage loungetafeltje even aan de kant en veranderd de lounge van “relax”- naar eetruimte (handiger en plaatsbesparender dan Γ©n ligstoelen Γ©n een eetset te hebben). Links op deze foto zijn overigens ook drie fruitboompjes te zien, die oorspronkelijk in de moestuin stonden, maar daar te dicht tegen de rand stonden. Voorlopig staan ze hier goed, al zijn er natuurlijk ook hier grenzen aan hoe hoog ze mogen worden. Het zijn gelukkig wel laagstam- en halfstambomen, dus hopelijk kunnen we nog jΓ‘ren verder voor het eventueel problemetisch wordt 😜 Rechts staat de bamboe terug veilig binnen de grenzen van een bak, te wachten tot we er een goed plekje voor vinden.

Le petit requin

En zo zijn we alweer rond! Γ‰n heb ik beseft dat het volgend jaar misschien de moeite is om ook halfweg de seizoenen een overzicht te maken, zodat alle bloesempracht die we in de lente hadden, ook in beeld komt πŸ™‚

15 Comments

 1. Ik durf het bijna niet zeggen maar… ik zie een groot deel van je foto’s niet. Sommige wel, maar ongeveer de helft niet.

  1. Ze zijn blijkbaar echt vervloekt he, de berichten over onze tuin πŸ˜‰ Nochtans, ik heb deze ochtend dubbelgecheckt in een andere browser en de onzichtbare foto’s opnieuw ingevoegd, zodat alles wΓ©l in orde was. En toch zijn ze ergens tussen toen en nu weer verdwenen (staan nochtans in dezelfde map als degene die wel zichtbaar zijn). Soit, het belangrijkste: ze zouden zichtbaar moeten zijn nu πŸ™‚

   1. hahaha, toch wel vreemd echt. Maar in ieder geval, ik zie ze nu wel! Heerlijk, al dat groen!

    1. Hoera! πŸ˜‰
     En ja, onze tuin is echt een heerlijk plekje! Ik kijk al uit naar volgende week wanneer de temperaturen normaal worden en we weer vaker buiten kunnen zitten (nu is het pas doenbaar om 22-23h).

 2. Wat een heerlijke plek! Geniet ervan! Wij zitten nog met een tuin die 2 jaar na de verbouwingen nog steeds een grote zandbak is. Ik hoop binnen een laar jaar ook in zo’n tuin als de jouwe te kunnen genieten!

  1. Merci, Saar! We hebben echt veel geluk gehad dat die tuin al aangelegd was lang voor wij er kwamen wonen; meer dan een paar kleine aanpassingen hebben we niet gedaan en waren ook niet nodig. Hadden we hem volledig van nul moeten aanleggen, dan zouden we momenteel ook vooral strandje kunnen spelen, denk ik πŸ˜‰

  1. Ja, het is ongelooflijk hoeveel deugd dat doet. We hebben ook veel groen in de omgeving en dat is natuurlijk ook fantastisch, maar gewoon buiten kunnen stappen en er meteen middenin zitten is echt gigantisch veel waard! Ons huidig appartement is kleiner dan het vorige, maar die tuin maakt die kleinere oppervlakte dubbel en dik goed πŸ™‚

 3. Ik vind het altijd indrukwekkend om een zelfde locatie doorheen de seizoenen te zien. Heb het ook een keer gehad met een Bookstagram-foto waarbij ik zowel in de winter als in de zomer op exact dezelfde plek stond. Telkens met een open boek en de natuur om me heen. Zo mooi om te zien hoe dat twee totaal verschillende beelden oplevert. Jullie tuin ziet er nu nog uitnodigender uit. Het lijkt me een heerlijke plek om tot rust te komen.

  1. Ja, dat is het absoluut! We hebben zoveel geluk gehad dat dit appartement net toen vrij kwam, want je kan hier heel makkelijk in de buurt van groen wonen, maar echt een tuin hebben, is een pak minder evident.
   Ik vind het ook leuk om die verschillen te zien! je weet het natuurlijk wel, maar die beelden zo echt naast elkaar zien, maakt het nog des te opvallender πŸ™‚

 4. Oei, zo triestig van die kerstboom!
  Wel goed dat de huisbaas jullie op die bamboe komen wijzen is, want ik heb inderdaad ook al gehoord dat dat een woekeraar is (zo’n beetje als marokkaanse munt) en dan hebt ge voor ge het weet een tuin vol bamboe πŸ˜€ Al vind ik dat dus ook erg mooi en zin ik nog op een oplossing om dat toch in mijn toekomstige tuin te integreren.
  Zo groen dat jullie tuin is, prachtig vind ik het!!!

  1. Merci! Ben er ook echt zo blij mee, met die tuin; we hebben echt zoveel chance gehad dat dat appartement net vrij kwam toen wij op zoek waren.
   Ik had niet door dat bamboe zo kon gaan woekeren; mijn ouders hebben er ook staan (een stekje van de onze indertijd) en die is al wel gegroeid, maar nu niet om te zeggen dat hun hele tuin ondertussen vol staat πŸ™‚ Tegelijk heeft de zus van Johan er blijkbaar wel veel last van, zij hebben zelf niet eens bamboe gepland, maar via de buren hebben ze nu toch een heel deel ermee vol staan… Dus ja, misschien toch maar best in een plantenbak houden πŸ™‚

Comments are closed.