Winter wordt lente in de tuin

Ik was al langer van plan om eens foto’s van onze tuin te nemen, maar ja, hoe gaat dat? Die bakken moeten nog geschilderd worden, daar moet nog opgeruimd worden… Vandaag dacht ik: foert! Ik fotografeer gewoon, of die tuin nu af is of niet (wanneer is een tuin ooit “af” eigenlijk? πŸ™‚ ). Bedoeling is om hier een klein reeksje van te maken en jullie bij elke seizoenswissel een blik in onze tuin te geven.

We starten met het zicht dat jullie al het vaakst zagen voorbijkomen: gekeken vanaf ons appartement naar het zuiden. Onze tuin gaat tot aan het houten hekje, daarachter loopt een klein paadje naar de tuinen van de buren (links) en de straat (rechts) en dan is er het veld van de boer met daarachter een beboste heuvel.

Dit is dus dat paadje. Voorlopig hebben we geen hek, omdat we dat niet nodig vinden. Komt er ooit een hond, dan gaan we het natuurlijk wel afsluiten πŸ™‚

Blik naar het westen, met een van de twee eikenbomen die in onze tuin staan (op de eerste foto zag je de andere). Het hoekje links moet nog opgeruimd worden, want daar liggen nog steeds de bladeren die we in de herfst bij elkaar harkten (een groot deel lieten we als beschermlaag liggen in de tuin, maar met twee grote eiken, waren het echt wel véél bladeren 😜 ). In de groene ton zitten nog zakken potgrond en een afdekzeil, maar die gaan we binnenkort leegmaken en verhuizen naar de moestuin waar we makkelijker water kunnen opvangen.

180Β° gedraaid; blik naar het oosten dus in de richting van de tuinen van de buren. De ronde bloembak staat bovenop een rooster dat verbonden is met de kelders. Dat moet toegankelijk blijven, dus het definitief afdekken mogen we niet, maar met een bloembak op wieltjes ziet het er tenminste mooier uit πŸ™‚

Blik naar het appartement. Wij wonen op het gelijkvloers (duh πŸ˜‰ ); boven ons zijn er nog twee gelijkaardige appartementen en een dakwoning.

Dit is om het hoekje, een extra stuk tuin dat enkel de appartementen op de hoek hebben. Hier staat voorlopig alles waar we nog geen plek voor hebben gevonden: de plooibare tuintafel, die ik – samen met de stoelen – van een vroegere buurvrouw kreeg toen zij verhuisde en die we in de zomer gebruiken als eettafel. Ze moet eens een likje verf of een ander blad krijgen, maar het is wel heel praktisch dat het een plooitafel is, zodat we makkelijk kunnen switchen tussen het lage loungetafeltje en de eettafel. De stoelen gebruiken we eigenlijk enkel als er bezoek is en we niet allemaal in de lounge passen πŸ™‚ . Links van de stoelen staat de compostbak, achter de tafel de vierkante meter bak, die mijn broer bij Leen ophaalde. We zijn nog aan het bekijken hoe we die effectief gaan gebruiken: het oorspronkelijke plan was er een kruidenbak van te maken, maar aangezien de vorige huurders al veel kruiden in volle grond planten, hebben we niet echt nood aan nog een hele vierkante meter. Misschien gaan we er een tweede compostbak van maken, waarbij de linkse voor “vers” materiaal en de houten bak als tweedejaars compostbak kan dienen (zodat het tot zeer fijn materiaal kan composteren). We zien nog wel… Liefst van al zou ik dit hoekje ooit omvormen tot een plek waar een paar kippen kunnen lopen, maar dat is toekomstmuziek: we moeten sowieso eerst checken met de eigenaar of dat mag en indien wel moet de omheining aangepast worden, moet er een kippenhok komen etc.

Dit is dat kruidenhoekje, dat er nu weliswaar meer als een bloemenhoekje uitziet en ook een van de redenen is dat we nog twijfelen, want vorige herfst leek er achter de kruiden die er al staan ruim voldoende plaats om er nog meer te zetten. Misschien ernaast? We hebben nu al lavendel, rozemarijn en tijm, maar willen zeker nog basilicum en munt toevoegen. Bonenkruid en salie staan er waarschijnlijk ook tussen, maar dat moeten we nog eens dubbelchecken πŸ™‚ . De bloembakken op de achtergrond, die nog dateren van een vorig appartement waar we enkel een terras hadden, moeten we eens uitsorteren: een deel gaan we houden als zaaibakken voor in de moestuin, een deel mag weg.

Zoom op het terras met de lounge. De houten bakken moeten nog eens geΓ―mpregneerd worden, daarna gaan we ze achter de lange zijde van lounge zetten. Verder moeten we onze lampions nog ophangen en eens kijken hoe we ons tuinmateriaal (gieter, hark…) beter kunnen opbergen.

Dit is dus waar de bakken gaan komen (no worries, als ik professioneel teken, ziet het er wél goed uit 😜). Bedoeling is ook om het kleine bloembed rond de rechtse boom uit te breiden tot rond de rozelaars, zodat hier meer bloemen komen.

Idem aan de oostkant, waar we de border willen verbreden. Gras is tof om op blote voeten in te stappen en in te liggen, maar bloemen zijn nog toffer. Γ‰n veel beter voor bijen en vlinders. Bedoeling is om hier een wilde bloemenmix te zaaien, zodat niet enkel wij, maar ook de insecten blij zijn met onze tuin πŸ™‚

Want laten we wel wezen, of die aanpassingen nu (snel) gebeuren of niet, een zalig plekje om te zitten en te genieten is het sowieso. Beste bewijs? Dat ik zelfs op zonnige winterdagen met een jas en een dekentje buiten in de zetel kruip πŸ™‚

21 Comments

 1. Dit is zo vreemd. Noch op de tablet, noch op de smartphone krijg ik foto’s te zien. Ik probeer straks opnieuw op de laptop.

  1. Probleem lag bij mij, sorry! Geen idee wat er misgelopen is, maar de foto’s waren bij mij en in de abonneemail wel zichtbaar, waardoor ik er niet op gelet heb of ze overal zichtbaar waren. Het zou in orde moeten zijn nu. Merci om het te laten weten!

   1. Ja, nu zie ik ze wel. Fijn plekje heb je daar. Zo zou ik misschien ook nog kunnen aarden in een appartement. πŸ˜‰

    1. Haha, ja, ik heb er op zich geen probleem mee om in een appartement te wonen, omdat ik er ook wel veel voordelen van zie. Maar een van de nadelen was dat gebrek aan tuin en dat is nu echt wel weg πŸ™‚ Al hebben we ook wel geluk dat onze bovenburen oudere, stille mensen zijn. Dat was het enige waar ik wat schrik van had toen we naar hier verhuisden: tot nu toe woonden we eerder “bovenaan”, wat qua lawaai natuurlijk beter is (geluid van beneden kan je wel horen, maar toch een pak minder dan van boven), maar dat valt dus echt gigantisch mee.

 2. Maar zeg, hoe zalig is die tuin?! En dat uitzicht, zalig!
  Wij kijken uit op huizen (gelukkig ver genoeg, zodat er geen inkijk is). In onze tuin is alles wat hoekiger en meer afgelijnd, en de moestuin is Γ©cht nog een rommeltje. Maar dit jaar wordt het echt leuk, met onze ‘nieuwe’ (tweedehands) serre. Foto’s volgen, als het eens opgeruimd is. Ofwel moet ik ook gewoon van ‘bloggen zoals het is’ doen πŸ™‚

  1. Doen! Ben benieuwd naar jullie serre πŸ™‚ En naar de indeling van jullie tuin, want extra inspiratie is altijd tof πŸ˜‰
   Ik ga hetzelfde doen met onze moestuin; daar is nu nog niet gigantisch veel te zien, maar ’t gaat wel leuk zijn om te kunnen vergelijken binnen een paar maand.

 3. Mijn laptop is precies wat traag, want die heeft je afbeeldingen nog niet gevonden. Ik ga dus later nog eens terug komen piepen om je tuin te bewonderen.

  1. Oei, dat is raar. k heb nog eens gecontroleerd op mijn telefoon en in een andere browser (in degene die ik standaard gebruik zie ik de foto’s altijd) en daar zijn ze nochtans ook nog steeds te zien. Wat krijg je te zien? Helemaal niets of zo’n kruisje in een vierkant? Ik ga toch eens moeten kijken voor een ander fotosysteem; nu voeg ik foto’s altijd in via Google photos, maar het gebeurt te regelmatig naar mijn goesting dat er eentje of meerdere niet zichtbaar zijn…

   1. Vandaag zijn ze er plots wel. Gisteren waren het van die vierkanten met een kruis er in. Niet moeilijk dat je zo snel mogelijk met een dekentje buiten gaat zitten. Dat zou ik zelf ook doen hoor.

    1. En toch zijn wij de enigen die dat doen, want ik heb de buren nog nooit in de winter buiten zien zitten (hoewel de kans natuurlijk ook kleiner is dat we elkaar zien, want je zit natuurlijk geen uren buiten dan, dekentje of niet πŸ™‚ ). Rare mensen, die buren πŸ˜‰

 4. Ik zie de foto’s ook nog steeds niet. In de ene browser staat er een verbodsbord, in de andere zie ik gewoon niets. Maar als Fieke en Anna ze wel kunnen zien ligt het misschien wel aan mij.

  1. Ik heb ze nog eens allemaal opnieuw ingevoegd; hopelijk kan je ze nu wel zien? Snap echt niet hoe het komt dat de ene ze wel en de andere ze niet kan zien, sorry!
   Ik moet misschien eens op zoek naar een andere manier om mijn foto’s in mijn blog in te voegen, want het gebeurt te regelmatig dat ze niet zichtbaar zijn. Nu werk ik met Google photos, dus ik zou kunnen overschakelen naar de Mediabibliotheek van WordPress, maar die vind ik zo onoverzichtelijk πŸ™‚

   1. Ook ik kan ze niet zien, het is misschien een te groot bestand of te veel foto’s. Zal later op mijn computer kijken, nu op de telefoon onzichtbaar.
    Wel leuk om te lezen. Heb je pas ontdekt.

    1. Ik heb nog wat instellingen aangepast en nu zijn ze blijkbaar voor de meeste mensen eindelijk wel zichtbaar, hopelijk voor jou ook.
     En: welkom πŸ™‚ Fijn dat je hier komt lezen!

   2. En nu zie ik ze wel. Leuke tuin, zeg, en tof dat jullie er zoveel plannen mee hebben!
    PS Ik wist helemaal niet dat je foto’s via Google photos kon toevoegen in WordPress. Ik gebruik altijd die mediabibliotheek, en vind foto’s toevoegen op mijn blog eigenlijk altijd gedoe, maar dat ligt waarschijnlijk aan mij :-).

    1. Ja, ik voeg die in via url en dan kopieer ik daar gewoon de url van mijn foto in Google Photos. Valt nog wel mee qua gedoe, maar geeft dus af en toe onzichtbare foto’s (en dus toch weer gedoe πŸ™‚ ). Al hoorde ik net van Levelieze dat zij haar foto’s rechtstreeks vanuit Google Photos kan toevoegen aan haar bericht, dus ik ga die optie eens zoeken nu.

 5. O heerlijk, zo’n grote en mooie tuin!!! Daar ga je inderdaad veel mee kunnen doen, zeker aangezien je dan nog een aparte moestuin hebt. En jeej voor bloemen! Gaan de bijtjes inderdaad heel erg blij mee zijn πŸ™‚
  En tof om mijn vierkante bak ook nog te zien opduiken πŸ˜‰

  1. We zijn ondertussen al wat begonnen met de borders te verbreden (of J. dan toch vooral πŸ™‚ ) en de eerste bijenbloemenmix is gezaaid. Al was er nu al gezoem te horen toen een boompje vol bloesems stond, heel tof πŸ™‚
   Hoe groot gaat jullie tuin zijn?

Comments are closed.