Life list, gedaan in 2015

Het tabblad “Doelen” hier bovenaan bevat onder andere mijn life list. Heel bewust ben ik daar niet mee bezig, al verwerk ik soms wel wat puntjes in mijn voornemens of verjaardagsdoelstellingen. Desondanks gebeurde er dit jaar best wel wat; tijd dus voor een update.

Afgewerkt (of herhaald) in 2015

Een jaar in het buitenland wonen
Eigenlijk kon ik dit puntje vorig jaar al schrappen, want met vijf maanden Duitsland en op dat moment negen maanden Zwitserland kwam ik er al. Maar aangezien ik toen toch al wist dat we hier nog wel eventjes gingen blijven, besloot ik het schrappen van dit puntje te houden tot 27 april 2015 voorbij was, de dag dat we exact één jaar in Zwitserland woonden.  Want één jaar aaneensluitend is toch nog net iets toffer, niet? 😉

Iemand helpen een doel te verwezenlijken
Het was mijn broer die vond dat ik dit puntje toch wel mocht schrappen, aangezien ik hem geholpen heb zijn bachelordiploma te behalen door o.a. zijn thesis na te lezen en te helpen met de lay-out. Méér dan graag gedaan!

Le petit requin

In het buitenland studeren
Na mijn Erasmusuitwisseling in Cottbus in 2009, ben ik dit jaar aan een volledige opleiding gestart aan de ETH Zürich. Hopelijk kan ik mijzelf binnen twee jaar Master of Advanced Studies in de Architectuurgeschiedenis en -theorie noemen (en vinden ze tegen dan een verkorte naam ervoor 😉 ).

Le petit requin

In het buitenland werken
Vorig jaar omschreef ik dit nog als het meest prioritaire van de work-in-progresspuntjes en ook al duurde het nog een tijdje, half juni kon ik dan toch aan de slag. Sinds kort ben ik opnieuw werkloos, maar dat is niet erg: er is die studie en dat is momenteel voldoende.

Je eigen domeinnaam hebben
Blogspot werkte op mijn systeem en hoewel ik eerst naar een wordpress.com-site dacht over te stappen, overtuigde Kathleen mij met haar heel duidelijk uitgelegde WordPressreeks om meteen all the way te gaan.
Extra tip: importeren met de Blogger Importer Extended die Kathleen voorstelt kan maar één keer; eventjes testen om dan later de nieuwste berichten te importeren gaat dus niet. ’t Is maar dat ge het weet en niet dezelfde stommiteit uithaalt als ik deed door alles te wissen (ah ja, misschien lukt het opnieuw importeren dan wél) en te eindigen met 0 overgezette berichten…
En ja, ik betaal nu wel een beetje, maar mijn andere hobby’s kosten ook (meer) geld. En vooral: ik ben er nog steeds zeer content mee, ook al is de hele overzetting door bovenstaande blunder nog steeds een work-in-progress.
Extra tip 2: tijdens het schrijven hiervan besloot ik het toch nog eens opnieuw te proberen; blijkt dat de Blogger Importer die WordPress zelf voorstelt terug werkt. Hoera! Het blijft nog altijd work-in-progress, want de lay-out staat bij die berichten nog niet helemaal op punt, maar het is toch al een pak minder werk. Jippie!

Fastfood afhalen aan een drive-in
Het verjaardagsweekend dat Johan voor mij organiseerde, startte met mijn allereerste drive-in ooit 🙂

Le petit requin

Publiceren in een sporttijdschrift
Oorspronkelijk wilde ik dit puntje pas laten tellen als ik een artikel voor een professioneel sporttijdschrift zou mogen schrijven. Maar in het kader van “mikt eens niet altijd op hoger dan haalbaar” besloot ik dat idee maar te laten varen en het puntje te baseren op mijn schrijfsels van enkele jaren geleden. Toen schreef ik immers (vrij) regelmatig voor het magazine van Wielerbond Vlaanderen en voor Cyclo Info, het tijdschrift van de Oost-Vlaamse afdeling van diezelfde bond. En ook al was dat grotendeels vrijwilligerswerk, het zijn uiteindelijk wel sporttijdschriften.

Op één jaar 52 boeken lezen
Vroeger zou ik er eens mee gelachen hebben dat er nog jaren zouden komen waarin ik alleen maar kon dromen van dit aantal. Maar kijk, ook die jaren verdwijnen weer en dit jaar las ik zelfs ruim meer dan de 52 boeken van dit doel.

Eigen groenten kweken
Tot vorig jaar kwamen we niet veel verder dan wat kruiden, maar dit jaar kweekten we onder aardbeien, tomaten, radijsjes, pepertjes… Weliswaar met veel hulp van mijn ouders die in hun serre het moeilijkste werk (van zaadje tot klein plantje) deden, maar we slaagden er toch maar in die plantjes niet alleen in leven te houden, maar ook in bloei te brengen en dat alleen al is (voor mij toch; Johan heeft groenere vingers) best wel een prestatie 🙂

Rode en groene pepers (Le petit requin)

Alleen op reis gaan
Toen ik dit puntje op mijn life list zette, had ik een lange, ver-weg reis op het oog. Alleen had ik toen nog geen lief en dat verandert de zaak toch wel een beetje, want veel zin in zo’n lange reis alleen heb ik sindsdien niet echt meer – daarvoor is samen reizen te plezant. Nu hoeft reizen niet per se ver weg te gebeuren en dus telt voor dit puntje mijn driedaagse citytrip naar Milaan.

Duomo di Milano (Le petit requin)

Liften
Ook dit puntje zag er in mijn hoofd anders uit toen ik het op mijn lijst zette: eerder al backpackend door Zuid-Amerika of Australië, zoiets. Maar toen viel ik met onze auto in panne in Nederland en werd mijn eerste liftervaring een pak minder romantisch en avontuurlijk, maar daarom niet minder plezant. Al mag het leukere scenario gerust ook nog wel eens aan bod komen 😉

Een wereldtentoonstelling bezoeken
Naast mijn single citytrip, gingen we nog een tweede keer naar Milaan om er de expo te bezoeken. Misschien schrijf ik er nog wel eens over (alhoewel geen kat daar nu waarschijnlijk nog in geïnteresseerd is 🙂 ), maar kort samengevat was het een ervaring waarvan ik blij ben dat ik ze heb meegemaakt, maar die niet noodzakelijk herhaald hoeft te worden (tenzij ik de zekerheid heb dat er bij wijze van spreken 10 andere mensen aanwezig zijn i.p.v. een kwart miljoen).

Work in progress

100 postkaarten met de hand schrijven en versturen
Euh ja, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt, vrees ik. Een snelle telling doet mij vermoeden dat het er minstens 20 waren, dus laat ik dat aantal maar nemen 🙂 Dat brengt de teller op 56/100.

Geen tandvullingen of valse tanden voor mijn 25e (we gaan voor 30)
Ondertussen ben ik 28 (en een half) en heb ik nog steeds geen tandvullingen of valse tanden, hoera!

Minstens 100 erfgoederen van de Unesco Werelderfgoedlijst bezoeken
De disclaimer is nog steeds dezelfde: puntjes die heel veel objecten omvatten (vb. Belforten in België en Frankrijk) reken ik als gezien wanneer ik er minstens drie van bezocht heb. Puntjes bestaande uit twee locaties (vb. Bauhaus in Weimar en Dessau) zijn ok als ik er eentje van gezien heb.

Vorig jaar stond de teller op 35 en dacht ik in 2015 objecten te kunnen bezoeken in de Balkan, Chili/Argentinië en Zwitserland. Werk en studie zorgden ervoor dat onze reisplannen compleet veranderden, maar wat wegviel werd vervangen door andere schone dingen:

 • Tektonisch landschap van Sardona
  Hier gingen we dit jaar twee keer wandelen: de eerste keer eind mei, toen er weliswaar nog meer sneeuw- dan tektonisch landschap te zien was, en de tweede keer half juli samen met mijn broer.

Tektonisch landschap Sardona (Le petit requin)

 • Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven, Curaçao
  Eerlijk, Willemstad is niet lelijk, maar Unesco-Werelderfgoed, mwah. Ach ja, gelukkig was het eiland zelf zowel boven als onder water de moeite 🙂
 • Oude stad Bern
  Eind 2015 brachten we de hoofdstad van Zwitserland (eindelijk) eens een bezoekje.

Ik had er nog bijna de kerk en het Dominicanerklooster van Santa Maria delle Grazie in Milaan aan kunnen toevoegen, maar hoewel ik de gebouwen zelf bezocht heb in juni, heb ik Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci niet gezien. En aangezien juist dat schilderij de reden voor het werelderfgoedstatuut is, telt het toch niet echt, vind ik. Toeme toch, nu “moeten” we nog eens naar Milaan 😉

Meer dan één diploma halen
Zie hierboven; ik ben weer bezig 🙂

20 van de 45 binnenstaten bezoeken
Als ik alle 45 binnenstaten bekijk, dan vrees ik dat 20 toch wel heel ambitieus is. In alle geval voegde ik dit jaar wel Liechtenstein toe aan het lijstje dat tot dusver ook nog Luxemburg, Oostenrijk, Vaticaanstad en Zwitserland bevat.

Vaduz (Le petit requin)

Nieuw toegevoegd

Ja, zo’n life list, dat is iets variabel voor mij:  soms – zoals vorig jaar – zwier ik er een paar dingen uit, omdat ik ze niet meer leuk vind, soms – zoals dit jaar – voeg ik nieuwe leuke dingen toe.

Van Marathon naar Athene lopen
Moeha, dat loopt nog niet eens een halve marathon, maar wilt wel al de moeder aller marathons lopen! Bajaat, waarom niet?

10 lengtes crawl na elkaar kunnen zwemmen
Ik zwem heel graag, maar bijna altijd in schoolslag. Ofwel is mijn techniek bij crawl niet echt goed, ofwel is die slag gewoon supervermoeiend, ik weet het niet, maar het lukt mij zelden om meer dan twee lengtes crawl na elkaar te doen. Maar ooit, ooit zal ik er 10 doen.

Een uitdagende yogahouding kunnen doen
Ik ben er nog niet helemaal uit welke ik het liefst zou kunnen: een aantal opties zijn bijvoorbeeld Bakasana (ofte kraai; dit kon ik als kind, maar tegenwoordig stuik ik altijd op de grond); Salamba Sirsasana ofte headstand of Utthita Hasta Pandangustasana (copy paste mensen, copy paste), ook gekend als de iets duidelijkere extended hand-to-big-toe pose. Ooit lenig en sterk genoeg zijn om eentje ervan te kunnen zou fantastisch zijn.

Duiken in de “Zeven zeeën”
Aangezien ik dit jaar op reis in twee nieuwe oceanen ga duiken, leek het mij wel een leuk idee om ze ooit allemaal te doen. Wikipedia leerde mij dat er zeven zogenaamde klassieke en zeven moderne zeeën bestaan, maar alle 14 lijkt mij zeer ambitieus. De helft zou al meer dan fantastisch zijn, dus voila 🙂
Kunnen nu al geschrapt worden: de Rode Zee en de Noordelijke Stille Oceaan.

16 Comments

 1. Leuke dingen die jij al gedaan hebt! We overwegen hier trouwens om deze zomer naar Zwitserland en Milaan te gaan 🙂

  1. Oh super! Waar in Zwitserland zouden jullie gaan? Alleszins altijd welkom!
   En als je tips zou willen (ale, nu niet dat ik zooo’n Zwitserlandkenner ben, maar toch al een beetje :-), dan geef je maar een gil he!

 2. Tof, zo’n update! Het Tektonisch landschap van Sardona ziet er de moeite uit, ik ga het op mijn nog-te-bezoeken-Unesco-sites-lijstje zetten 🙂

  1. Hihi, ’t is zeker de moeite. Dat ligt bij Flims en gans de omgeving rond dat dorp is eigenlijk de moeite. Vlak erbij ligt de Caumasee (koud, maar superblauw water), “eronder” de Ruinaulta (een machtige kloof waar de Rijn doorstroomt) en “erboven” dan dit tektonisch landschap.

  1. Hmm, het lastige aan die mindere kantjes is dat ze soms al net zo overweldigend kunnen zijn als de betere: de goede dagen zijn heel mooi en doen zo ongelooflijk veel deugd, maar er zijn hier evengoed dagen geweest dat ik door (faal)angst zodanig blokkeerde dat ik niets meer kon behalve wenen. Dus ja… compenseren is misschien veel gezegd (daarvoor is mijn hoofd te vaak overgebroebeld), maar verzachten héél héél zeker wel! 🙂

  1. Misschien zou ik dat eens moeten doen! Maar is dat dan eenmalig (je stuurt gewoon één los kaartje) of is dat iets pennenvriendachtigs? Niet dat ik dat laatste per se niet zou willen, maar het vraagt wel net iets meer engagement natuurlijk 🙂

   1. Je kan zoveel kaartjes sturen als je zelf wilt, als je eentje stuurt dan krijg je er eentje van iemand anders terug. Je kan via Tante Jannie’s postkamer éénmalig een brief sturen en krijgen van iemand anders. Ik zal er anders eens over bloggen 😀

 3. Weer veel uitdagingen, en super dat je al zoveel hebt kunnen afstrepen! Sardano, dat heb ik toch opgeslagen voor als we ooit nog eens richting Zwitserland gaan.

  1. “Ooit nog eens”, dat klinkt wel heel vaag voor een Zwitserlandliefhebber als jij 😉
   Maar neen: Flims met o.a. die duidelijke tektoniek is heel erg de moeite. Minder bekend dan de Jungfrau en Matterhornregio, maar er is veel moois te zien!

   1. Mijn hoop om er ooit te wonen is compleet weggevaagd de laatste maanden. Het lief is stilletjesaan van gedachte aan het veranderen en wil liever in België blijven; ik vreesde al dat dat zou gebeuren… en we hebben helaas te weinig verlof om elk jaar naar Zwitserland te gaan. Aangezien onze volgende grote reis bovendien behoorlijk duur gaat zijn (Argentinië dus) zal ook volgend jaar een reisje CH er niet inzitten 🙁 Doet écht pijn want intussen is onze laatste vakantie daar alweer anderhalf jaar geleden! Ik heb al zitten denken om er gewoon voor een verlengd weekend naartoe te rijden maar dat is natuurlijk ongelooflijk onnozel 🙂 🙂

    1. Och, wij rijden wel regelmatig voor een verlengd weekend naar België 😉
     Maar serieus: heel jammer dat je lief van gedacht aan het veranderen is!
     En: moest je zin hebben in een verlengd weekend Zürich (niet in de Alpen, maar wel met de mogelijkheid voor een daguitstap naar daar 🙂 ), altijd welkom hoor! Of we doen van huizenruil Leuven-Zürich 😉

Comments are closed.