Life list, gedaan in 2016

Behalve af en toe wat puntjes in mijn voornemens of verjaardagsdoelstellingen opnemen, ben ik niet echt bewust bezig met mijn life list. Dat neemt echter niet weg dat wanneer de kans zich voordoet, ik er natuurlijk wel van profiteer om leuke dingen te doen 🙂 . Een update van wat ik in 2016 deed:

Afgewerkt (of herhaald) in 2016

’s Nachts zwemmen in een meer of in de zee
Ein-de-lijk! 😉 . Dit stond drie jaar op rij in mijn verjaardagsdoelstellingen, maar was duidelijk een geval van “derde keer, goede keer”. Zo goed (want: zo rustig en stil) dat ik mij nog altijd afvraag waarom het toch zo lang geduurd heeft. Oh ja, schrik voor koud water, dat had er misschien iets mee te maken…

Alleen op reis gaan
In 2015 ging ik in mijn eentje drie dagen naar Milaan; in 2016 deed ik dat dubbel en dik over, door alleen naar Bologna te gaan, waar ik een weekje genoot van Italiaanse lessen in de voormiddag en citytrippen in de namiddag.

Cimitero monumentale della Certosa (Le petit requin)
Cimitero monumentale della Certosa in Bologna

Een olifant in het wild zien
Ik had wel verwacht dat het machtig zou zijn om een olifant in het echt te zien, maar het was gewoon overweldigend: de eerste zagen we in Addo Elephant National Park, maar daarna zagen we in het Amakhala resort ook nog een hele groep met een klein Dumbootje erbij! Fantastische ervaring!

Amakhala resort (Le petit requin)

In een sterrenrestaurant gaan eten
Mijn broer en ik trakteerden mijn moeder op een etentje in een sterrenrestaurant voor haar 50e verjaardag; 5 jaar later trakteerde ik Johan per ongeluk op hetzelfde voor zijn 38e verjaardag hier in Zwitserland.

Rome bezoeken
Ik was er in 2001 voor het eerst, tijdens een Toscanië-reis met mijn ouders. Aangezien dat toen een daguitstap was, zagen we enkel de absolute hoogtepunten. Dit jaar ging ik er met de masteropleiding naartoe en lag de focus vijf dagen lang volledig op barok, heerlijk! Al ben ik desondanks vrij zeker dat dit niet mijn laatste bezoek aan Rome was: er is zoveel te zien in die stad dat ik er nog een paar vakanties kan vullen, denk ik 🙂

Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola (Le petit requin)
Het plafond dat mij een stijve nek bezorgde, in de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola

Vrijwilligerswerk doen
Op zich deed ik al wel vrijwilligerswerk in de sportclubs waar ik vroeger in België bijzat, o.a. door te helpen bij de organisatie van fietstochten of door duikles te geven. Maar ergens voelt dat niet echt aan als vrijwilligerswerk, omdat dat toch wel hoort bij lid zijn van een club, vind ik. Tijdens de kunstbiënnale Manifesta deze zomer deed ik dan weer wel “echt” vrijwilligerswerk en dus mag ik dit puntje nu schrappen. Al wil ik desondanks nog altijd wel eens iets doen waarbij ik mensen kan helpen, vb. steun bij opvang van daklozen in de winter of iets dergelijks.

Manifesta Pavillon (Le petit requin)
Het Manifesta 11-paviljoen op het meer van Zürich

Work in progress

10 lengtes crawl na elkaar kunnen zwemmen
Gelukt is dit zeker nog niet, maar ik werk er wel al aan. Door mijn techniek te verbeteren, kan ik tegenwoordig veel rustiger zwemmen in crawl (vroeger gaf ik gelijk een halve zot gas om niet kopje onder te gaan, wat uiteraard “nogal” vermoeiend was). Verder dan vier aaneensluitende lengtes ben ik weliswaar nog niet gekomen, maar hey, dit is een life list, dus ik heb – hopelijk – nog wel wat tijd 😉

100 postkaarten met de hand schrijven en versturen
Als ik juist geteld heb, verstuurde ik in het afgelopen jaar 29 kaartjes, wat de teller op 85 brengt. En, besef ik net, dat wilt ook zeggen dat ik dit doel haal als ik InCoWriMo succesvol afwerk. Reden te meer om deze maand vollenbak kaartjes te versturen 🙂

De wereldwonderen zien: de piramide van Cheops + de zeven nieuwe + de zeven natuurwonderen + de zeven bouwkundige wonderen
Voor dit puntje ga ik effectief een heel leven nodig hebben, vermoed ik, maar dit jaar kon ik er toch al één nieuwtje aan toevoegen met de Tafelberg, die beschouwd wordt als natuurwonder. Daarnaast zag ik het Colosseum in Rome (een van de zeven nieuwe) opnieuw en reed ik op mijn zestiende verjaardag met de trein door een bouwkundig wonder, de Kanaaltunnel. Nog “amper” 19 wereldwonderen te ontdekken 😉

Tafelberg (Le petit requin)

Alle continenten bezoeken (behalve Antarctica)
Een nieuw continent ontdekte ik in 2016 niet, maar ik ontdekte een andere kant van Afrika door, na Egypte in de afgelopen jaren, naar Zuid-Afrika te gaan.

Duiken in de “Zeven zeeën”
Dit puntje voegde ik vorig jaar toe, nadat ik besefte dat ik in Zuid-Afrika in twee nieuwe wateren zou duiken. En effectief, na de Rode Zee in Egypte en de Noordelijke Stille Oceaan in Canada, ging ik nu onder water in de Atlantische (koud!) en de Indische Oceaan (warm!). De eerste twee steken er weliswaar bovenuit wat betreft leven en kleuren, maar dat neemt niet weg dat ik ook wreed schone dingen zag in 2016!

Indische Oceaan (Le petit requin)
Twee haaikes in de Indische Oceaan 😉

Een kwart of Olympische triatlon meedoen
We deden dit jaar mee aan een short triatlon en vonden dat behalve vermoeiend vooral ook heel plezant, dus de eerste stap richting dit doel is gezet. Dit jaar willen we graag deelnemen aan de Olympische, tijd dus om te beginnen trainen voor 1,5km zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen!

Geen tandvullingen of valse tanden voor mijn 25e (we gaan voor 30)
Ahum ja, afhankelijk hoe streng je de definitie een “tandvulling” invult, heb ik dit niet eens gehaald. Mijn tandartse was afgelopen jaar – zoals altijd – weer lyrisch over hoe goed mijn tanden wel niet zijn (dank u aan mijn ouders! Voor de goede genen en de goed aangeleerde tandhygiëne) en toen ik lachend zei dat ik tot mijn 30e geen tandvullingen wilde, zei ze dat ze er eentje zag zitten. Unk?! Ze dook in haar/mijn dossier en blijkbaar heeft ze op mijn 24e een klein opvullingetje geplaatst voor een tand die bovenaan een stukje was afgebroken (terwijl ik mij herinnerde dat ze dat gewoon “geveild” had). Dus ja, neem je het strikt, dan is dit puntje niet gelukt, beschouw je een tandvulling echt als “een gaatje dat moet opgevuld worden”, dan mag ik nog even blijven tellen 🙂

Minstens 100 erfgoederen van de Unesco Werelderfgoedlijst bezoeken
De disclaimer is nog steeds dezelfde: puntjes die heel veel objecten omvatten (vb. Belforten in België en Frankrijk) reken ik als gezien wanneer ik er minstens drie van bezocht heb. Puntjes bestaande uit twee locaties (vb. Bauhaus in Weimar en Dessau) zijn “ok” als ik er eentje van gezien heb. Vorig jaar stond de teller op 38; het afgelopen jaar bezocht ik:

 • Paleis en tuinen van Schönbrunn in Oostenrijk (ik heb getwijfeld om dit erbij te zetten, aangezien we er enkel ’s avonds waren – ergo: geen tuinen – én niet binnengingen in het paleis. Anderzijds zagen we dat paleis wel van buitenaf en gingen we binnen in de orangerie, dus ga ik ook niet te streng zijn).

Schönbrunn (Le petit requin)

 • Historisch centrum van Wenen in Oostenrijk
 • Maloti Drakensberg in Zuid-Afrika
 • Floraregio van de Kaap (Nationaal Park Tafelberg, Swartsberg) in Zuid-Afrika
Swartbergpas (Le petit requin)
Swartbergpas

Wie de volledige lijst wil van wat ik al gezien heb, kan vanaf nu op deze aparte pagina terecht. Leek mij net iets overzichtelijker dan dat ik elk jaar alle life list-berichten moet gaan verzamelen 😉

Naar de Weense Opera gaan
Ik ging in 2016 weliswaar naar een voorstelling met o.a. opera in de orangerie van Schönbrunn, maar in de grote Weense Opera ging ik enkel iets eten 🙂 . We zijn sowieso van plan om Wenen nog eens te bezoeken, want die paar dagen (in de kou) waren veel te kort en dan hoop ik op tijd – en dus goedkoper – aan tickets te geraken.

Vijf talen kunnen spreken
Ik spreek vier talen vrij tot heel vlot, namelijk Nederlands (ge zoudt het niet zeggen he 😉 ), Frans, Engels en Duits. Toen ik een mondje Spaans kon spreken, streepte ik dit puntje door, maar jammer genoeg is die kennis al serieus verminderd. Ik hoop die nog terug op te krikken, maar focus momenteel even op Italiaans, zodat ik binnen een tijdje terug in vijf talen kan spreken.

Nieuw toegevoegd

Vlinderslag leren
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind vlinderslag persoonlijk de mooiste zwemslag die er is. De moeilijkste, dat ook, maar man, zo machtig om die beweging te zien! Zelf zie ik er op dit moment eerder uit als een wanhopig spartelende drenkeling, maar wie weet lukt het mij ooit om een mooie vlinderslag uit te voeren.

En jullie? Grootse levensdromen? Of zijn die allemaal al vervuld? 🙂

20 Comments

 1. Hoe trakteer je per ongeluk iemand op een etentje in een sterrenrestaurant?
  Ik ben jaloers op jouw gebit, amai! Ik heb, ondanks een goede tandhygiëne, altijd wel minstens één gaatje. Vorig jaar moest ik zelfs al een kroon laten plaatsen!

  1. Wel, dat gaat zo: reserveren in een restaurant in de buurt, dat we al een tijdje eens wilden uitproberen. Noch op de website, noch op de kaart werd over een ster gesproken; ook aan de buitenkant ziet het er “normaal” uit (eerder zo iets typisch Zwitsers met fondue enzo). Ik was er echt van overtuigd in een gewoon restaurant te hebben gereserveerd; ’t was pas nadien dat we het ontdekten 🙂
   Ik denk dat onze genen (mijn broer heeft ook goede tanden) er echt mee moeten te maken hebben, want gaatjes door vb. niet te poetsen ofzo, dat is normaal, maar ik ken effectief ook veel mensen die goed poetsen enzo en, net zoals jij, toch gaatjes hebben.

 2. Dat van het per ongeluk trakteren vroeg ik me ook al af!
  En amai, ik vind het een ambitieuze lijst met wensen/ plannen/ doelstellingen 🙂 (ik bvoel me dan wel altijd zo’n saaie huismus, als ik bedenk wat ik komend jaar ga doen…`0

  1. Haha, per ongeluk trakteren in een sterrenrestaurant gaat zo: reserveren in een restaurant in de buurt, dat we al een tijdje eens wilden uitproberen. Noch op de website, noch op de kaart werd over een ster gesproken; ook aan de buitenkant ziet het er “normaal” uit (eerder zo iets typisch Zwitsers met fondue enzo). Ik was er echt van overtuigd in een gewoon restaurant te hebben gereserveerd; ’t was pas nadien dat we het ontdekten 🙂

   En goh ja, ik “moet” deze dingen niet allemaal doen he (zeker niet in één of twee jaar), maar ’t zijn wel dingen waar ik aan denk als je mij vraagt wat ik ooit allemaal zou willen doen. Gebeuren ze, super, gebeuren ze niet, goh ja, dan zal er wel iets anders tof voor in de plaats komen 😉 En er staan ook “kleine” dingetjes in hoor, zoals die kaartjes sturen, kussen in de gietende regen (dat is er eentje van de romanticus in mij 😉 ) of een koe melken… 🙂

 3. Ik heb geen dergelijke lijst. Mijn doelstellingen zijn eerder algemeen, zoals zoveel mogelijk genieten, reizen en meer ja zeggen tegen mogelijkheden die op mijn pad komen.

  1. Dat zijn supermooie doelstellingen! En eigenlijk ook wel de achterliggende gedachte van deze lijst: vooral veel reizen en dingen doen die ik niet standaard zou doen. Al hoeft dat natuurlijk helemaal niet concreet gemaakt te worden, daar heb je absoluut gelijk in; de lijstjesmens in mij houdt er gewoon van 😉

 4. Ik sluit me aan bij de vorige comments: hoe kan je nu iemand per ongeluk trakteren op een etentje? 😀

  1. Haha, het etentje zelf was niet per ongeluk, het sterrenaspect wel 🙂 Ik had gewoon gereserveerd in een restaurant in de buurt, dat we al een tijdje eens wilden uitproberen. Noch op de website, noch op de kaart werd over een ster gesproken; ook aan de buitenkant ziet het er “normaal” uit (eerder zo iets typisch Zwitsers met fondue enzo). Ik had er dus niet eens bij stilgestaan dat dat een sterrenrestaurant kon zijn 🙂

 5. Heel knap hoor je lijstje! Ik kan nauwelijks crawl, laat staan dat ik aan vlinderslag zou durven beginnen. Maar je hebt gelijk, het is zo indrukwekkend om te zien.
  En ik moest echt wel lachen hoe je per ongeluk in een sterrenrestaurant bent gaan eten 🙂 Wij hebben het geluk gehad om al enkele keren in een sterrenrestaurant te gaan eten. Toen de eerste keer zo goed meegevallen was hadden we ons namelijk voorgenomen om 1x per jaar “sjieker” uit eten te gaan om allebei onze verjaardag dan te vieren. Zal dringend op zoek moeten naar ééntje in 2017!

  1. Waw, 1x per jaar, dat is wel ferm! Maar groot gelijk om dat vaker te doen als jullie daar allebei van genieten!
   En ik kan nog maar sinds een tijdje vrij deftig crawl zwemmen, dus die vlinderslag zal nog wel even duren 🙂 Nu ja, ’t staat op mijn life list, niet op een voornemenslijstje voor dit jaar, dus ik heb nog meer dan tijd genoeg 😉

 6. Mooi logje. Alleen zie ik op de een of andere manier de foto’s niet.

  Geen grootse dromen hier. Alhoewel: ik zou zo graag pijnvrij zijn. Dat lijkt me wel heel, heel fijn.

  1. Ik wens het je van ganser harte! De laatste jaren ben ik ook af en toe wat op de sukkel en ik word daar soms al zo gefrustreerd van, dat ik alleen maar veel respect kan hebben voor mensen die er elke dag mee geconfronteerd worden én er toch de moed niet bij verliezen!

   Het probleem met de foto’s zou normaalgezien opgelost moeten zijn; ik was een nieuwe map gestart, maar was een instelling vergeten aanpassen 🙂

 7. Ik mis ook de foto’s 🙁 er staat precies een verbodstekentje overal waar een foto zou moeten horen?

  Desalniettemin: heerlijke blogpost weer. Wat een ambitieus mens ben jij toch!

  1. Haha, merci! 🙂

   Het probleem met de foto’s zou normaalgezien opgelost moeten zijn; ik was een nieuwe map gestart, maar was een instelling vergeten aanpassen 🙂

 8. Ik vind jouw lijstjes altijd ontzettend indrukwekkend. Die van mij zijn iets minder spectaculair. Ondanks mijn slechte gezondheid heb ik net als jij wel stevige tanden. Nu ja, ik heb twee gaatjes moeten laten stoppen maar als je weet dat ik heel veel medicatie neem (waaronder een jarenlange behandeling met kortisone) dan vallen die twee gaatjes eigenlijk nog goed mee. Ik vind het trouwens wel grappig dat ik nog steeds drie melktanden heb.

  1. Moh, nog altijd melktanden, zo grappig! Zitten er daar dan geen andere tanden klaar die duwen?
   En twee gaatjes, ondanks al die medicatie, dat is nog straffer dan bij mij, vind ik 🙂

 9. Rome is prachtig! Wenen ook 🙂 Ik was er vorig weekend. Schönbrunn is zeker de moeite waard, binnen en buiten. De Weense opera ook 🙂

  1. Oh, zo leuk dat je net naar Wenen geweest bent! Wij gaan sowieso nog terug, want, inderdaad, o.a. Schönbrunn en de opera wil ik nog van binnen zien 🙂

 10. Ja wadde!!!! Het blijft een mooie lijst en indrukwekkend hoeveel je alweer hebt kunnen afstrepen. Ik beperk me tegenwoordig tot jaarlijkse uitdagingen/voornemens/plannen, en mijn #40voor40-lijst, da’s voor mij al moeilijk genoeg heb ik gemerkt, zeker gezien ik (zonder bv regelmatige update op mijn blog) het bestaan van die lijsten al eens compleet durf vergeten en ze dan ineens weer te binnen komen schieten. Zoals nu dus. Ahum.

  1. Haha, dat compleet vergeten gebeurt bij mij ook al wel eens hoor! Wat niet wegneemt dat ik er desondanks plezier aan beleef om ze te maken. Ik denk dan altijd maar “doe ik niets van op die lijstjes, dan zal het wel zijn dat het mij op dat moment niet kon schelen en is het niet erg; doe ik er wel iets van, dan heb ik ondertussen toch maar een schone ervaring gehad” 🙂
   Af en toe een update schrijven helpt sowieso al wel om het niet té lang te vergeten 😉

Comments are closed.