Voornemens 2016 – Eindupdate

Ook vorig jaar nam ik mij een aantal zaken voor, waarbij ik de nadruk legde op gezonde en rustgevende gewoontes. Eens kijken hoe dat afgelopen is:

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten
en
2. Vijf keer per week 10 minuten bewegen

Het grafisch overzicht van hoeveel ik sport, toont gelukkig vooral veel groen, al wilt dat niet zeggen dat deze uitdaging volledig lukte. Er waren immers 10 weken waarin ik niet aan 3 dagen sporten kwam en dat zijn toch wel wat weken meer dan vorig jaar. In 13 weken (deels overlappend met die 10) bewoog ik geen 5x per week 10min. Een vijfde tot een kwart van een doelstelling niet halen, dat is op zich niet fantastisch en toch ben ik blij met de hoeveelheid sport dit jaar. Als ik de weken bekijk waarin het moeilijker ging, dan zijn er namelijk maar een paar bij waarin het lag aan “luiheid”; bij het merendeel waren er goede redenen: begin juni ging ik bijvoorbeeld naar Rome, wat zowel fysiek als mentaal een uitputtende week was, waardoor ik erna gewoon echt nood had aan rust. Idem met de weken na de halve marathon van Brussel (die we op 2 oktober liepen) en na een zware studiedeadline (half mei). In augustus ging ik dan weer tegen de grond met de fiets en de wonden aan mijn benen zorgden ervoor dat ik mijn knieën twee weken maar met moeite goed kon bewegen. Tja, lopen, yoga… geen optie dan 🙂
Ik onthou vooral dat ik, ondanks dat het een zwaar jaar was, veel ben blijven sporten (iets waarvan ik overtuigd ben dat het geholpen heeft om mentaal niet nog dieper te vallen) én dat ik wanneer rust broodnodig was, ook geluisterd heb naar mijn lichaam! Bovendien sportte ik 177 van de 366 dagen van vorig jaar minstens een half uur per dag, wat  uiteindelijk neerkomt op 3,5 dag per week gemiddeld, wat – als je het over het gehele jaar i.p.v. per week bekijkt – zelfs meer is dan mijn doelstelling.

Sportoverzicht 2016 (Le petit requin)
Groen = meer dan 30′ gesport / Blauw = 10′-30′ gesport of extra bewogen / Rood = minder dan 10′ gesport of extra bewogen

3. Een gewoonte maken van meditatie en yoga

Ik volgde vorig jaar enerzijds een 8 weken meditatieprogramma en anderzijds een 30-day meditation challenge. Die zorgden ervoor dat ik weliswaar niet dagelijks mediteer, maar er wel veel vaker bij stilsta. Even moeten wachten, mijn boek vergeten meenemen op de trein…: dat zijn momenten waarop ik nu automatisch op mijn ademhaling let en even kort mediteer. Op de belangrijkste momenten, zijnde als ik compleet aan het stresseren ben,  is er nog wat werk aan de winkel, maar dat komt nog wel. De eerste stappen zijn sowieso gezet.
Yoga doen gaat wat op en af: als ik veel andere sporten doe, valt het er al eens van tussen, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet erg, omdat ik dan toch al bewogen en ontspannen heb. Ik hoop er het komende jaar weliswaar nog iets meer aandacht voor te hebben, omdat ik merk dat het enerzijds mijn armspieren (die ik bij de andere sporten weinig train) en mijn – hele zwakke – polsen versterkt en anderzijds zorgt voor meer lenigheid. Maar we zien wel, er is maar zoveel dat een mens kan doen uiteindelijk 😉

Wat de theoretisch kant betreft, las ik De moed van imperfectie van Brené Brown, Patronen doorbreken van Hannie van Genderen en Mindfulness: in de maalstroom van je leven van Edel Maex. Het ene boek was al interessanter en leerrijker dan het andere, maar ik stak desondanks van alledrie iets op.

4. Beter eten

Deze cijfers lazen jullie al, dus hier kan ik kort over zijn: ik at twee derde van het jaar vegetarisch, wat een hoeraatje verdient, omdat het zowel gezond is voor mij als voor onze planeet!

Eetoverzicht 2016 (Le petit requin)
Groen = vegetarisch / Blauw = vis / Rood = vlees

En ja, dan is er het overzicht dat er niet zo tof uitziet met 294 dagen waarin ik geraffineerde suikers at. Moest het op die dagen gaan om “een klein stukje chocolade waar ik intens van genoten heb”, dan zou het mij niet eens echt veel kunnen schelen. Jammer genoeg ging het te vaak om ofwel boefdagen (hoezo, stresseter, ikke?) ofwel dagen waarop ik mij voorgenomen had suikervrij te eten en dan toch kraakte (hoezo, verslaafd, ikke?). En dan heb ik het nog niet over de gewichtstoename… Daarom ook dat ik in 2017 specifiekere doelen gezet heb: op zich maakt het exact aantal dagen niet uit, maar “45 van de eerste 90 dagen suikervrij” werkt voor mij nu eenmaal beter dan het veel vagere “minder snoepen”.

Suikervrij-overzicht 2016 (Le petit requin)
Groen = geen suiker gegeten / Rood = suiker gegeten

5. Minimaliseren

Dit is moeilijk meetbaar natuurlijk, maar ik denk dat ik best wel goed bezig ben geweest: zo heb ik dit jaar voor het eerst elke avond een klein gelukje opgeschreven (en zo ook beter onthouden) i.p.v. vooral te focussen op het grote, ben ik veel vaker al eens te voet naar de 3km verder gelegen winkel gegaan (of maakte ik een ommetje op weg naar ergens) om zo wat rust en traagheid in te bouwen, heb ik een paar dingen op een rijtje gezet en beseft dat mijn hoofd niet beter kan worden zolang ik het blijf overladen met stresstriggers (ergo: studie – al dan niet tijdelijk – stopzetten), ben ik aan het leren om bepaalde verwachten en doelen te durven loslaten omdat ik ze niet meer echt wil doen, maar er vooral aan vasthoud omdat ik het ooit wilde doen…

Op het beter meetbare gebied werd er nog wat rommel buitengewerkt, deed ik een aantal boeken weg (oh ow, het kan dus toch! 😉 ) en beslisten we vanaf nu zonder eigen auto door het leven te gaan. We verhuisden weliswaar ook naar een groter appartement, wat niet echt minimaal is, maar voor mij hoeft minimalisme niet per se “zo klein en zo weinig mogelijk” te betekenen: dat groter appartement zorgt voor meer ruimte en ruimte geeft rust (ik word zot als alles op elkaar gepropt staat) én – vooral – dat we een groter terras hebben, waardoor we het komende jaar veel meer groenten en bloemen kunnen laten groeien en veel makkelijker buiten in het zonnetje gaan kunnen zitten. En die dingen zorgen ook weer voor rust en aandacht voor stilte en natuur.

6. Vaker creatief bezig zijn

Gigantisch creatief ben ik niet, dus dit zou zeker nog wel vaker kunnen (alhoewel, bloggen is in zekere zin ook creatief bezig zijn zeker? 😉 ). Maar ik ben content met wat ik deed: ik maakte meer dingen zelf, van toiletverstuiver over kaartjes tot een beetje kerstdecoratie, van een weekmenuboekje tot een agenda / bullet journal… Het mag altijd meer, maar het is ook al goed zoals het is.

Kerstdecoratie (Le petit requin)

7. 20 boeken lezen

Euhm ja, met 50 boeken haalde ik dit ruimschoots 🙂 . Wie de volledige lijst wil zien, kan hier terecht; de reviews staan dan weer daar.

Ik moet zeggen: ik ben blij dat ik deze voornemens gemaakt heb, want ze waren doorheen het jaar een leidraad om op terug te vallen en daardoor hebben ze ervoor gezorgd dat de stress- en paniekmomenten weliswaar niet helemaal verdwenen, maar wel beter handelbaar werden. Er zijn zeker nog punten die beter kunnen, maar het zou ook maar freaky zijn moest dat niet het geval zijn 🙂

13 Comments

 1. Goed bezig! Ik ga proberen een voorbeeld te nemen aan jouw puntjes 1 en 2. Ik ben de laatste tijd weer helemaal vergeten dat sporten zo’n deugd kan doen..

  1. Dat herken ik! Ik sport zo graag en toch durf ik dat al eens te vergeten 🙂 Die puntjes helpen daar bij mij alleszins wel bij!

 2. Goed bezig Haaike! Vooral die inzichten die je in jezelf verwerft vind ik knap om lezen. Enerzijds is er de theorie en dat dan nog omzetten in praktijk, vind ik erg knap van jou. You go!

 3. Goed gedaan!
  Ik neem me elk jaar vaagjes voor meer ‘te bewegen’, maar ik heb een inherente hekel aan sport, gekweekt door een jeugd met zware astma. Als ik beweeg voel ik mij altijd beter – minder stijf, frisser hoofd, en zo – en toch kan ik geen regelmaat opbouwen. Ik ben mijn eigen grootste vijand in dat aspect 🙁 Gelukkig ben ik geen zo’n goeie chauffeur (eerder parkeerder), waardoor ik het merendeel van mij stedelijke verplaatsingen met de fiets doe. Het is toch iets 😉
  Joga en meditatie lijken mij ook interessant in deze digitale en stressvolle wereld.Wil ik ook wel proberen, maar mijn brein haakt af als ze zweverig beginnen doen. Tips zijn welkom!

   1. Het probleem met de foto’s zou normaalgezien opgelost moeten zijn; ik was een nieuwe map gestart, maar was een instelling vergeten aanpassen 🙂

  1. Oei ja, als je vroeger zware astma gehad hebt, kan ik mij inbeelden dat sporten niet evident zal geweest zijn!
   Als niet-zweverige yogalessen, vind ik o.a. de 30 day yoga challenge van Erin Motz (https://www.youtube.com/playlist?list=PL2WEG7DCunQ-LoSfPZLcmdE_JUbDlgw-s) en de eerste 30 dagen challenge van Yoga with Adriene (https://www.youtube.com/playlist?list=PLui6Eyny-UzwxbWCWDbTzEwsZnnROBTIL). Adriene is al ietsje zweviger, maar in die eerste challenge is het nog heel ok vind ik; in haar meest recente “revolution”-serie is het al veel meer, dus die zou ik in jouw geval negeren 😉

 4. Hoera voor 2/3 van het jaar vegetarisch eten! En natuurlijk ook voor de rest 🙂

 5. Het wordt wel vaker gezegd dat sporten/bewegen/buitenlucht helpt tegen duisternis in je hoofd. Mij helpt het alleszins zéker – ook al heb ik net minder energie wanneer ik in een mentale dip zit, zoals nu, waardoor ik dus al twee weken niet meer heb gelopen. Maar dus, ik wou zeggen dat ik zo eens op deze blog terechtkwam: http://loopdepressievrij.com/?page_id=1345 en dat inspireerde me de vorige keer wel om weer aan het lopen te gaan.
  Boefdagen, ge moet het mij niet uitleggen. Gisteren weer gesmuld van een halve pot Ben & Jerry’s; moest het daar bij gebleven zijn, zou ik een rondedansje hebben gemaakt maar, helaas.
  Ben momenteel ook met (hatha) yoga begonnen, een lessenreeks voor beginners tot in juni, ik hoop vooral een aantal ‘houdingen’ daaruit over te nemen die ik dan na de lessen kan blijven gebruiken in een eventueel dagelijks ritueel, want het brengt wel rust in mijn hoofd voor het slapengaan.

  1. Oh, zo leuk dat je met yogalessen gestart bent! Als ik merk dat ik moeilijk in slaap geraak, doe ik dat ook: een aantal houdingen doen om te kalmeren, maar dan zonder video of dergelijke erbij. Ik duim dat je hetzelfde effect gaat merken!

   En merci voor de link naar die blog; ga er zeker eens een kijkje nemen!

Comments are closed.