Novembervoornemens evaluatie

Net zoals in oktober, maakte ik ook in november een aantal maanddoelstellingen. Eens kijken wat daar mee gebeurd is:

Sporten

Doelstelling: 27/30

Ik sportte 27 van de 30 dagen en haalde dus mijn doelstelling.
Van de dagen dat ik niet sportte, lag ik er twee ziek in bed en was ik er eentje drukker bezig met het appartement te kuisen voor de komst van mijn ouders dan met sport 😉 . Door het ziek zijn, waren een aantal dagen ook minder intensief van inspanning dan oorspronkelijk gehoopt (vb. wandelingetje i.p.v. looptocht).

Fietsen aan de Aegerisee (Le petit requin)

Wat deed ik dan zoal? Ik ging 2x fietsen, 6x lopen, 4x wandelen (twee lichtere wandelingen, één standswandeling en één bergwandeling). Ik deed 6x spieroefeningen (arm, buik en bil), 6x yoga en 4x touwtjespringen. Vrij gevarieerd dus en zolang ik niet werk, ga ik dit ritme proberen aanhouden, want het doet echt wel deugd. Eens ik werk vind, zal ik sowieso wel een nieuwe regelmaat moeten zoeken, maar dat zijn zorgen voor dan.

Wandeling Stoos (Le petit requin)

Snoepen

Doelstelling: 24/30

Deze doelstelling haalde ik niet. Ik maakte het mijzelf wel wat moeilijk doordat ik, op het ogenblik dat ik mijn doelstelling maakte, al de helft van mijn dagen had opgebruikt (jawel, op drie november had ik al drie dagen gesnoept, keigoed bezig, hum hum!). Een combinatie van familiebezoeken en Sint-Maarten maakte dat ik al mijn dagen al halverwege de maand had opgebruikt.
Uiteindelijk snoepte ik daarna nog twee keer: een keer tijdens een lunch in een vegetarisch restaurant, waar ik de – voor mij vrij ongewone – veganistische desserts te graag wilde uitproberen. De ergste snoepdag was een absolute “ik voel mij slecht en ik wil zoet eten”-dag. Het was zelfs niet eens meer snoepen te noemen, boefen of vreten komt beter in de buurt…

Acht dagen gesnoept dus, wat niet echt super te noemen is. Anderzijds, als ik in oktober aan acht dagen niet snoepen kwam, zal het veel geweest zijn, dus in die zin is deze maand wel een serieuze verbetering. Dat is ook aan mijn gewicht te zien, want tegenover 1 november verloor ik juist geen volledige kilogram.

Mijzelf een snoeplimiet opleggen, heeft dus zeker wel effect, dus dat ga ik proberen vol te houden. December is natuurlijk een moeilijke maand, dus het snoepen bijvoorbeeld beperken tot zes dagen lijkt mij sowieso niet realistisch met al die kerst- en nieuwjaarsetentjes. Komende maand wordt het dus vooral proberen om het gematigd te houden (één stuk kerststronk is bijvoorbeeld voldoende!).

Opruimen

Doelstelling: 24/30

Ook dit haalde ik niet, omdat ik op voorhand niet echt realistisch geweest ben: de eerste twee dagen van de maand zaten we nog in België, mijn ouders kwamen drie dagen op bezoek en de laatste dagen van november zat ik opnieuw in België voor een opleiding. Zeer onrealistisch dus om amper zes opruimvrije dagen te voorzien, als er eigenlijk al negen dagen wegvallen. Tel daar ook nog het ziek zijn bij en je zou dit puntje als volledig geflopt kunnen beschouwen.

Kunnen, want ’t is nu ook weer niet zo dat ik niets deed:

 • Alle documenten op mijn externe harde schijf zijn opgeruimd. Nu nog de afbeeldingen, maar toch al zeer blij met wat al gedaan is.
 • Al mijn cursussen van mijn opleiding ir-arch werden gesorteerd, wat er op neer kwam dat het merendeel in de vuilbak belandde, omdat ik ze ofwel toch niet meer nodig ga hebben, ofwel digitaal heb. De onderstaande hoop werd daardoor toch al gereduceerd tot nog één – door Johan te sorteren – bak.

Le petit requin

 • Ik digitaliseerde mijn volledige duiklogboekje (gegevens per duik, zoals duur en diepte, maar ook de beschrijving van wat er te zien was). Noodzakelijk? Goh, misschien niet echt, want ik behoud ook mijn papieren boekje, maar als dat ooit eens zou kwijtraken (of nat, wat misschien realistischer is), dan ben ik tenminste niet al mijn duikgegevens kwijt.
 • Ik schilderde eindelijk die ene resterende plank van onze hoekkast en herschikte de planken om de indeling iets logischer te maken. Dat resulteerde uiteindelijk ook in het hier en daar bijschilderen van de kast. Best wel wat meer werk dan eerst gedacht, maar nu staat ze wel volledig in orde.

Le petit requin

Le petit requin
De bovenste planken met respectievelijk suiker en zaden; rijst, couscous, bulgur, kikkererwten en consoorten (ofte alles wat geen pasta is); alle pastasoorten
Le petit requin
De onderste planken met alle alcoholische dranken op bieren na; alle ontbijtvoedsel; bier (voornamelijk Belgisch uiteraard 😉 )
 • We herstelden een plank in de keuken, die los kwam uit de muur (en verhuisden voor de zekerheid ook de glazen olieflessen naar een andere, stabielere plank).
 • We hingen de nieuwe, derde bol van onze lamp in de living omhoog, nadat de oorspronkelijke was gesneuveld tijdens het bezoek van mijn broer en zijn vriendin.
 • We kochten lampen ter vervanging van de peertjes in de slaapkamer en het bureau, waarbij die eerste ook al omhoog hangt. Nu enkel nog de eetkamer en we zijn peertjesvrij 🙂
 • Ik poetste alle schoenen, behandelde ze met impregneerspray en blonk ze eventueel ook op.

Le petit requin

Organisatie

Ik maakte eerst en vooral een kleine agenda voor november en december. Aangezien ik de afgelopen jaren steeds werkte met de VUB-agenda, zat ik in een systeem van academiejaren i.p.v. kalenderjaren. Nu ik toch niet meer mag verder studeren, heeft dat geen zin meer en daarom wil ik vanaf januari 2015 met een gewone kalender starten. Tof, ware het niet dat daar dan wel drie maand zo’n beetje tussenin vallen. In oktober probeerde ik alles te onthouden, maar echt haalbaar is dat ook niet, zeker niet bij zaken die je langer op voorhand inplant. Daarom dus een tijdelijke overgangsagenda voor november en december.

Le petit requin

Ik werkte ook al een idee uit om een eigen agenda voor 2015 te maken, bepaalde een indeling en een goed boekje ervoor. In december wordt alles in de praktijk omgezet 🙂

Daarnaast werkte ik ook iets vaker met een to-do lijstje dat ik elke morgen opmaakte. Niet meteen per week, om te vermijden dat ik op het einde van de week met een gigantische lijst onafgewerkte puntjes zou blijven zitten en direct gedemotiveerd zou geraken. Door per dag te werken, kan ik meteen zien wat die dag het dringendste is, onafgewerkte zaken van de dag ervoor opnieuw opnemen én rekening houden met de laatst nieuwe afspraken.

Tot slot probeerde ik mijzelf ook een ritme op te leggen, waarbij ik in de voormiddag eerder werkte en in de namiddag ontspande. Voordeel en nadeel van werkloos zijn is immers dat je alles kan doen wanneer je wil, maar dat maakt dat het één grote, ongestructureerde soep wordt. Niet dat ik niet van dit ritme afwijk hoor; zo ga ik bijvoorbeeld regelmatig ’s ochtends direct na het ontbijt lopen, wat eigenlijk in de namiddag bij de ontspanning zou thuishoren. Waterdicht is het systeem dus niet, maar het heeft op zijn minst al wat structuur gebracht en dat was exact wat ik wilde.

In december ga ik geen specifieke doelstellingen maken, want met een week opleiding, de feestdagen en alle voorbereidingen, het verder solliciteren en het verderzetten van bovenstaande sportvoornemens, zal ik al meer dan genoeg te doen hebben.

4 Comments

 1. toch goed uw best gedaan. Ik ben jaloers op uw ordelijke kast, wij hebben in huis geen enkele ordelijke kast met overschot aan plaats 😉

 2. Ik snoep elke dag, zo verslaafd ben ik. Ik vind het een goeie dag als ik geen vreetbui/boefpartij heb gehad. De laatste anderhalve week probeer ik er wel meer op te letten en eet ik terug gezonde tussendoortjes ipv koeken en snoep. Dat helpt – maar niet op de weegschaal, met al die kerstmarkten ertussen 🙂

  1. Kerstmarkten bezoeken wij niet vaak, maar dat hoeft zelfs niet eens: gisterenavond heb ik mij met mijn boek én een Martini in de zetel genesteld. Hallo calorietjes! 😉
   Nu, je moet maar denken, als je én Kerstmarkten én koeken en snoep zou combineren, zou het op je weegschaal nog slechter zijn, dus door het al te beperken ben je alleszins goed bezig!

Comments are closed.