Post uit 2009 (1)

Tien jaar geleden deed ik een Eramusuitwisseling in Cottbus. Ik hield toen een blog bij waarop ik – in briefvorm – familie en vrienden in België op de hoogte hield van wat ik daar deed. Er verscheen weliswaar bijlange niet zoveel als wat ik effectief allemaal deed / bezocht, maar dit jaar herpubliceer ik die vijf berichten. Vandaag de eerste blogpost:

Eerste weken Cottbus

Hallo,

hier ben ik dan eindelijk met wat nieuws uit Cottbus. De eerste dagen waren natuurlijk een beetje heen en weer geloop van de ene administratie naar de andere. Ik moet nu enkel nog deze week officieel mijn vakken vastleggen, maar ik heb er wel al een goed idee van na de introductiedag vorige week (elke prof kwam kort een inleiding geven over zijn vak(ken)).
De lessen zijn vandaag gestart, maar ik had vorige week al een inleidingsles van één van mijn vakken, nl. “Schlösser und Landsitze im Wandel” oftewel het omgaan met landgoed en kastelen (geschiedenis, herbestemming…). Morgen staat mijn eerste ontwerples op het programma en woensdag dan nog een paar andere vakken. Ik heb hier de afgelopen twee weken natuurlijk niet zitten niksen, elke dag heb ik 4u intensieve cursus Duits gehad en dat loopt nu in het semester nog voort met 3u per week.
De univ zelf is niet zo groot, maar wel internationaal (5000 studenten, waarvan 1000 uit het buitenland). Het merendeel komt uit Polen, Kameroen en China. Voor de rest zijn er ook veel studenten van Rusland, Iran en de andere Oost-Europese landen, maar heel weinig van West-Europa (voorlopig twee Nederlanders, ik ben de enige Belgische).
Hier een paar beelden van de campus:

De bibliotheek
Het Pantha Rei-gebouw
Gebouwen van Faculteit 2, dit is Architectuur, Bouwingenieur & Stads- en landschapsplanning

Mijn kot ligt vlakbij de campus (eigenlijk op het uiterste stukje van de campus, maar ze zijn niet van de univ zelf); ik had gevraagd naar een gemeenschappelijke keuken en badkamer, maar in de plaats kreeg ik dit: een eigen keuken, badkamer & terras. Dat is dus dik in orde, meer dan ruimte genoeg 🙂

De stad zelf is niet zo heel groot, maar dat heeft ook wel zijn charmes. Bovendien liggen Berlijn en Dresden binnen de 2u met de trein. In de semesterbijdrage die hier moet betaald worden, zit een “semesterticket”, waarmee je van begin april tot eind semester gratis al het openbaar vervoer kan gebruiken (in gans Brandenburg; dus Cottbus, maar ook in en naar Berlijn + de rechtstreekse lijn naar Dresden). Dus dat is wel heel handig, ik kan zoveel ik wil overal naartoe. Vrijdag ben ik in de namiddag al naar Berlijn geweest en met het Paasweekend staat een bezoekje aan Dresden op het programma. Binnenkort volgt dan ook zeker nog Potsdam. Zaterdag ben ik met de fiets een toertje gaan doen om de omgeving van Cottbus te verkennen (ja, ook hier heb ik een fiets en ja, ik ben een freak 🙂 ). Het weer was gewoon te zalig om er niet op uit te trekken (stralende zon en 25°C, reusachtig verschil met vorige dinsdag toen er hier nog sneeuw gevallen is…).
Daar ga ik het over hebben in een volgend bericht later deze week, dan kan ik ook al iets meer zeggen over mijn vakken hier. Voila, dat was het zo een beetje als “inleiding”.

Tot de volgende,
Haaike

13 Comments

    1. Ja, met dat kot heb ik echt ongelooflijk veel geluk gehad. Ik had op het aanvraagformulier weliswaar gemeenschappelijke keuken en badkamer ingevuld (zoals ik ook in Brussel had), maar bij de richtprijs de prijs van mijn kot in Brussel. Bleken koten ginder dus een pak goedkoper, waardoor ze mij eentje aan ongeveer mijn richtprijs gegeven hebben, maar ik dus een studiootje i.p.v. een kot had. Beetje overdreven, maar voor zes maand als continue woning ook wel heel fijn eigenlijk 🙂

  1. Leuk om zo post te lezen uit het Oost-Duitsland van 2009 :-). Een moderne campus precies!

    1. Ja, die universiteit is nog niet zo oud eigenlijk. De BTU Cottbus zelf is pas in 1991, na de hereniging van Oost en West, opgericht (en is in 2013 alweer gefusioneerd met een andere), al was er tevoren ook al wel een campus van een hogeschool. Maar de meeste van de gebouwen zijn dus in de jaren negentig gebouwd, de bibliotheek was in 2004 klaar en verder werd er vooral continu nog bijgebouwd omdat ze meer en meer studenten kregen (dat Pantha Rhei-gebouw was toen bijvoorbeeld net afgewerkt).

  2. Uw kot zag er echt super uit! En zo dicht bij Dresden en Berlijn en al, en nu snap ik waar je zo goed Duits hebt geleerd 🙂 🙂

    1. Ja, het is inderdaad daar dat ik Duits geleerd heb. T.t.z.: de eerste stappen waren in het semester ervoor in België, waar ik een cursus A1 gedaan heb. In Cottbus ben ik dan verder gegaan met een cursus B1, maar doordat ik al mijn lessen, presentaties en examens in het Duits moest doen, ging het veel sneller vooruit. Ik had toen nooit gedacht dat het later nog zo van pas zou komen, maar als ik zie hoeveel lastiger het voor Johan is om hier Duits te leren (oefenen “op straat” is met dat Zwitsersduits echt niet zo evident), ben ik nog blijer dat ik het op voorhand al kon en het hier enkel nog wat moest opfrissen.

Comments are closed.