Suikervrij oktober conclusie

Oktober is ondertussen achter de rug, tijd dus om eens te zien hoe die suikervrije maand verder verlopen is!

Wat werd er hier zoal gegeten?

Wie het nog niet las, verwijs ik hier door naar de tussentijdse update, want eigenlijk is daar niet veel meer aan toe te voegen. De toverwoorden voor elke maaltijd, of het nu gaat om ontbijt, lunch, avondmaal of tussendoortjes, zijn telkens opnieuw: verse, onbewerkte ingrediënten en zelfgemaakt!

De belangrijkste “nieuwigheid” in de laatste twee weken van de maand waren de zelfgemaakte energierepen die we meenamen op onze fietstochten in de Provence. We maakten twee soorten, met als gemeenschappelijke basis havermout, noten, dadels en honing: bij de ene deden we er kokos en cacao bij en bij de andere gedroogde abrikozen en veenbessen. Johan was meer fan van die eerste; ik meer van die laatste (serieus, wat is er met mij gebeurd? Iets bevat chocolade en ik vind het niet eens meer de lekkerste optie!). We zijn alvast van plan om nog wat andere recepten uit te testen en deze nog een beetje te finetunen, maar het was zeker voor herhaling vatbaar! Het gedroogd fruit vormt op zich trouwens ook meteen nog een extra alternatief voor tussendoortjes; bijna alsof ik snoepjes aan het eten ben 🙂

Suikervrije energierepen (Le petit requin)

En verder bleek mijn uitspraak dat het als vegetariër makkelijker is om suikervrij te eten, maar half te kloppen. Op zich blijft het zo dat je bijna geen vleesbeleg zonder suiker kan vinden, maar ook bij vegetarische vleesvervangers is het opletten. Sommige zijn helemaal ok, andere blijken dan toch ook weer suiker te bevatten.

Le petit requin

Bijwerkingen?

Er werd in de laatste twee weken jammer genoeg ook een beetje gezondigd: 2x een beetje chocolade (eens in het chocoladepaviljoen van Lindt; eens in chocomoussevorm op restaurant), maar dat smaakte goed – zij het wel heel zoet – en had geen negatieve effecten. Bij mijn ontbijt in Milaan echter was ik zo stom om chocoladedonuts te kopen in de supermarkt en bweikes, wat een industrieel, overzoete brol was dat seg! En dan zeggen dat ik vroeger op universiteit regelmatig zoiets als tussendoortje at… Later op de dag werd ik extra afgestraft met hoofdpijn (al kan die ook te wijten zijn geweest aan dat kwart miljoen mensen rondom ons…).

Expo Milano Lindtpaviljoen (Le petit requin)
Tijdens een suikervrije maand rondlopen in een chocoladepaviljoen: ik had schrik dat dat heel erge zelfpijniging ging worden, maar eigenlijk was het makkelijker dan gedacht om er gewoon aan voorbij te lopen 🙂

Nadelen? Voordelen?

Mijn sociaal leven op univ heeft het een beetje moeilijk met suikervrij eten. De andere studenten eten namelijk allemaal ter plaatse, waardoor ik met mijn zelfgemaakte lunch soms wat “lastig” ben (je mag die immers niet in elk restaurant opeten). Al denk ik dat ik in de toekomst wel mee kan eten, zolang ik mij dan houd aan bijvoorbeeld het groentebuffet en die soorten uitkies waar geen sausjes of dergelijke aan zijn toegevoegd.

Mijn gewicht blijft een serieus voordeel: ik verloor – terwijl ik niet eens gigantisch veel sportte – op een maand tijd immers 3kg en zit daarmee op mijn laagste gewicht in vier jaar (ook gekend als het begin der metingen).

Wat wel opvallend is: ik heb al bij verschillende mensen gelezen dat ze door suikervrij te eten een enorme energieboost krijgen en echt een duidelijk verschil voelen met ervoor. Dat is bij ons jammer genoeg niet echt het geval, al voelen we het wél als we dan toch eens veel suiker aten (zoals met die donuts). Slechter voelen we ons (gelukkig 😉 ) ook niet, maar om nu te zeggen dat ik meer energie heb… Bwah, ook niet eigenlijk. Nu was oktober sowieso wel een heel stressvolle maand, waarbij ik ongeveer elke dag van bij het opstaan tot het slapengaan hoofdpijn had en misschien zijn daardoor eventuele positieve effecten opgegaan aan het omgaan met die stress.

En nu?

Een moeilijke vraag! Enerzijds wil ik het zeker volhouden, omdat suikervrij eten – ook al merken we weinig effect – hoe dan ook gezonder is. Anderzijds vind ik “voor eeuwig en altijd suikervrij” nog steeds te drastisch. Momenteel heb ik vooral schrik dat een beetje suiker mij meteen weer gaat doen doorslaan. Want ja, een klein beetje in broodbeleg is op zich niet erg. En een klein beetje in zelfgemaakt gebak af en toe is ook niet erg. En 1x per maand sandwiches in de winkel kopen i.p.v. zelfgemaakt brood is op zich ook niet erg. En die twee glazen alcohol die ik sowieso hoogstens maar drink op een maand zijn ook niet echt dramatisch. Maar voor je het weet, zorgen al die kleine beetjes er toch voor dat ik weer alle dagen verborgen suikers eet (en: gaan de remmen ook weer los op gebied van cola, koekjes en snoepjes!).

Iets wat jammer genoeg niet meteen tegengesproken werd toen ik afgelopen maandag, twee dagen na afloop van die suikervrije maand, een heel pak peperkoek opboefte. Ja, een heel pak, ja. En ok, ik was gestresseerd en het was “die tijd van de maand” en en en… ik kan duusd excuses gaan bedenken, maar uiteindelijk was het wat het was: een vreetaanval. Die een tijdje later de bovenstaande problemen niet oploste, maar wel versterkte met barstende hoofdpijn en serieus protesterende darmen, ahoi!

Le petit requin

Ik denk (hoop 😉 ) dus dat we gaan evolueren naar een situatie waarbij we thuis quasi suikervrij eten, maar op verplaatsing gewoon eten wat we voorgeschoteld krijgen. De producten die we nog in huis hebben (een paar potjes currypasta, twee hamburgers, een paar energierepen…), gaan we denk ik wel gewoon nog opeten, want voedsel zomaar weggooien vind ik ook wat zonde (al heeft Johan wel een punt als hij zegt dat dat is zoals een roker die zijn laatste sigaretten nog wilt oproken, omdat weggooien toch te jammer is… 😉 ). Hoe dan ook was het een leerrijke maand: we weten nu nog beter welke producten suiker bevatten en welke helemaal ok zijn en we hebben nieuwe recepten, nieuwe smaken en nieuwe opties voor de verschillende maaltijden leren kennen.

Als ik even het lijstje van “verboden voedsel” afga dat ik begin oktober opstelde:

 • Koekjes, snoepjes, chocolade…: ik wil zeker experimenteren met suikervrije recepten, want nooit meer gebak, dat is er wat over 🙂 Desondanks sluit ik niet uit dat ik heel soms nog ga teruggrijpen naar recepten met geraffineerde suiker. Maar kopen in de winkel wil ik niet meer: het smaakt niet zo lekker, het is te makkelijk (als ik het zelf moet maken, ga ik écht niet elke dag een brownie eten bijvoorbeeld) en het bevat veel meer suiker dan “nodig” is om een zoete smaak te krijgen.
 • Kant- en-klare producten met “verborgen” geraffineerde suikers (zoals broodbeleg, sauzen…): die kwamen hier sowieso al maar zelden in huis en horen er nu helemaal niet meer thuis, omdat we ze makkelijk zelf kunnen maken.
 • Frisdranken en gekocht fruitsap: kochten we ook al bijna nooit en nu niet meer.
 • Alcohol en versgeperst fruitsap: dit mag opnieuw, maar in zeer beperkte hoeveelheden (zoals vroeger dus ook al).
 • Ongeraffineerde suikers: honing en dergelijke blijven ok, maar met mate (niet opnieuw honing in thee of havermout dus, want die smaken perfect zonder).

Het blijft wat afwachten of bovenstaande “regels” voldoende zijn om niet terug te hervallen. Volledig zonder suiker is niet ons doel, wel willen we niet opnieuw afhankelijk worden van suiker, m.a.w. zoals Kelly suikervrij (i.p.v. suikerloos) definieert. Bij Johan was dat eigenlijk niet echt een issue, maar bij mij was er, zeker opnieuw in augustus en september, toch wel sprake van een suikerverslaving en dat wil ik niet meer. Bewust die paar momenten uitkiezen waarop het wel mag en er dan ook echt van genieten i.p.v. het maar gewoon in mijn mond te proppen (die peperkoek blijft dus hopelijk iets eenmaligs).

Tips

Voor wie het ook eens wil uitproberen om suikervrij te eten, een paar tips:

 • Bereid je voor
  Dit is wat mij betreft de belangrijkste voorwaarde om zo’n maand te laten lukken. Wij maakten in september bijvoorbeeld al suikervrije confituur en choco, zodat we naast havermout nog een suikervrije ontbijtoptie hadden. Daarnaast letten we er nog meer op om op tijd brood te maken (daar waar we er vroeger heel soms pas om 22u ’s avonds aan dachten en dan de dag erna maar snel brood in de winkel gingen halen). We maakten ook al enkele maaltijden in grotere porties, want een ganse maand lang elke dag vers koken, is nu eenmaal niet realistisch. En je wilt niet dat zo’n maand dan mislukt omdat alles in de diepvries suiker bevat (en dat kunnen dan ook zelfgemaakte maaltijden zijn: zo hadden wij in de diepvries nog een curry met “verboden” currypasta en een spaghetti, waarvan we niet meer zeker wisten of het gehakt dat we toen kochten suiker bevatte of niet). Ook na deze maand zal dat een aandachtspunt blijven!

Wortelhummus (De moestuin van Mme Zsazsa)

 • Las eventueel een overgangsperiode in
  Voor de eigenlijke voorbereiding, is – al naargelang hoe gezond je nu al eet – een overgangsperiode misschien geen slecht idee. Wie vaak terugvalt op klaargemaakte maaltijden, gaat zijn eetgedrag immers veel meer moeten aanpassen, want vers koken is een absolute must, aangezien er jammer genoeg te weinig producten zonder suiker te vinden zijn om volledig op het winkelaanbod te kunnen vertrouwen. Bij ons was dat gelukkig niet echt een probleem, maar wij koken dan ook allebei graag en dat helpt uiteraard om veel vers te koken.
 • Kies een goede maand uit
  Maanden met veel feestjes of vakantie zijn echt niet ideaal om te starten; de aankomende decembermaand bijvoorbeeld lijkt mij met Sinterklaas en de kerstperiode echt niet makkelijk. Neemt niet weg dat ik ook dan zo weinig mogelijk suiker wil eten, maar om nu echt geen enkel stukje kerststronk te eten… dat zou moeilijk worden!
 • Bepaal de verboden lijst
  Je gaat natuurlijk zo extreem als je zelf wilt in wat je juist wilt schrappen; bij de ene zal het misschien enkel gaan om suiker in snoepjes en koekjes, de andere zal misschien ook geen witte pasta of rijst meer eten (dat deden wij bijvoorbeeld wel nog, al eten we sowieso ook heel vaak de volkoren variant).
  Ook het gebruik van geraffineerde suikers als honing, kokosbloemsuiker of ahornstroop kan je proberen beperken, maar maak het jezelf natuurlijk ook niet zo zwaar dat je al na twee dagen opgeeft 🙂 Wij deden de eerste dagen bijvoorbeeld wel nog honing in onze havermout, maar bouwden dat in de weken erna ook af.
 • Lees labels
  Suiker kan overal in zitten, dus het is echt zaak te weten welke merken in orde zijn en welke niet. Zo bevatte het ene blik erwtjes wel suiker en het andere niet; zijn sommige graankoekjes wel ok, terwijl andere echte suikerbommen zijn…
 • Drink water
  Dat is uiteraard altijd belangrijk, maar tijdens een suikervrije maand is het (op thee na in mijn geval) ongeveer het enige dat je “veilig” kan drinken.
 • Doe het niet alleen
  Echt waar, had Johan niet meegedaan, dan zou het zoveel moeilijker geweest zijn, niet alleen qua motivatie, maar ook omdat er dan producten blijven in huis komen die suiker bevatten.
 • Overschat het niet
  Suikervrij eten vraagt wat aanpassingen, maar langs de andere kant: zooo moeilijk is het nu ook weer niet. Achteraf bekeken heb ik die maand veel te lang zitten uitstellen “want het zou te moeilijk zijn”. Gewoon doen!

18 Comments

 1. Chapeau! Ik wil het al langer eens doen, maar met die verbouwingen en slechte keuken hier, gaat dat er niet meteen van komen. Goed dat ik nu met zekerheid weet dat het nog niet voor meteen is, want een maand vers koken zit er echt niet in. 😉

  1. Haha, ’t was nu niet de bedoeling om je te overtuigen om het niet te doen 😉 Maar inderdaad, zonder goede keuken lijkt volledig suikervrij gaan mij ook heel moeilijk, zo niet onmogelijk!

 2. Yes, toptips hier, die houd ik in het achterhoofd voor mijn eigen suikervrije maand ergens begin 2016 😉

  Ben wel al stilletjes begonnen met minder snoepen. Onze voorraad is zo goed als op, dus ’t is de goeie moment! Vandaag ging het alleszins supervlot, dus hopelijk blijf ik ‘on a roll’

  Die energierepen zien er superlekker uit trouwens! Heb je daar verhoudingen van? Of is dat wat op gevoel?

  1. Voor die energierepen heb ik verschillende recepten opgezocht en die zo’n beetje gemengd. De belangrijkste basis qua ingrediënten was dit recept van Chicks love food: http://chickslovefood.com/3x-gezonde-mueslirepen-suikervrij-glutenvrij-vegan/
   Al heb ik als werkwijze eigenlijk een gewone granola genomen: dus havervlokken en honing als basis, maar dan met dadels (meer dan in het recept van CLF) voor extra “kleverigheid”. Het was nog niet perfect (misschien net iets te brokkelig om goed te zijn voor onderweg), dus ik ben van plan om nog wat meer uit te testen. Wie weet komt er dan wel ooit een receptje online, maar dat durf ik niet echt beloven 🙂

 3. Hoera! Blij dat je het gaat blijven doen 🙂 Op verplaatsing eet ik ook wel eens suiker, vooral verborgen suikers dan. Koekjes en andere zoetigheden sla ik wijselijk af, tenzij ik moreel verplicht ben en beleefd wil zijn… (lees: niet assertief genoeg durf te zijn)

  1. Ja, dat gaat hier ook nog moeilijk zijn: assertief genoeg zijn! Ik ga er weliswaar minder strikt in zijn dan jij (zijnde dat ik af en toe wel gewoon een koekje “mag” eten van mijzelf), maar dan nog zal het lastig zijn om het evenwicht te vinden tussen wanneer ik het wil en wanneer een ander het wilt 🙂

 4. Knap dat je het zo goed hebt volgehouden! Zelf energierepen maken, dat is een goede oplossing. Zo kies je tenminste zelf wat je binnenkrijgt.

  1. Ja inderdaad! Is eigenlijk met alles zo he: zelf maken : zelf de hoeveelheden suiker, zout, vetten… bepalen.
   En blijkbaar kan je energierepen zonder problemen invriezen, waardoor we ook al eens een grotere hoeveelheid kunnen maken. Want telkens ik wil gaan fietsen eerst nog moeten bakken, dat weet ik zo al dat ik dat niet zou volhouden 🙂

 5. Proficiat! (ik heb de hele blogpost gelezen, maar kan weinig toevoegen, dus gewoon felicitaties dan maar 🙂 )

 6. Ik vind het ook een volledige blogpost met goeie tips in! Je hebt dat super gedaan, Johan ook natuurlijk 😉
  Drinken vind ik ook een moeilijke, in zowat alles zit suiker, behalve water. Ik ben blij dat ik een suikervrije siroop gevonden heb om toch een beetje afwisseling te hebben.

  1. Ah, suikervrije siropen zijn inderdaad ook een goed idee! Eens zien of ik er hier kan vinden (al vrees ik ergens dat dat grenadine-achtig gaat smaken en daar ben ik echt geen fan van, maar misschien smaakt het daar helemaal niet naar?).
   Wij drinken spuitwater als afwisseling, al zou ik ook wel eens willen proberen om wat fruit (citroen, sinaasappel) aan mijn water toe te voegen.

 7. Goed gedaan! Ik ben nog altijd gemotiveerd om mijn maand met succes af te werken, dankzij jou!
  Na een dikke week gaat het hier vrij goed, al heb ik door gebrek aan voorbereiding wel al yofu natuur ‘moeten’ eten waar suiker in zat, omdat die anders slecht ging worden. Maar anders blijf ik heel consequent! Afgelopen weekend maakte ik ook energierepen, en zonder suiker vind ik ze echt heel zoet geworden.
  Bijwerkingen heb ik precies nog niet gehad, al voel ik me met momenten wel helderder of scherper (qua energieniveau). Geen idee of dat aan ‘geen suiker’ ligt natuurlijk…

  1. Zot eigenlijk he, hoe zoet je dingen kan maken zonder ook maar iets van suiker te gebruiken? Deze ochtend bijvoorbeeld dacht ik nog dat Johan honing aan onze havermoutpap had toegevoegd, maar de zoete smaak kwam gewoon van de havermelk en peer!

   En ja, die yofu… ik zou hetzelfde gedaan hebben als jij hoor! Wij hadden het geluk dat alle suikerbevattende producten die we nog in huis hadden tot (ver) na oktober goed bleven want weggooien is ook zo zonde he.

   1. Je gevoel voor ‘zoet’ verandert heel snel! Nu gebruik ik sowieso al weinig suiker (geen extra zoetmiddel in havermoutpap of thee), maar dingen smaken ineens veel zoeter.
    Jammer van de yofu, en ik weet ook niet of het mijn suikervrijheid zal beïnvloeden, maar ik ben tegen weggooien…
    Tot nu toe lukt alles nog goed, ik denk al even na hoe ik een verslag zal maken. Wellicht ééntje met tekst en ééntje met recepten. En dan nog eentje voor #kookboekweek 🙂

    1. Leuk! Ben benieuwd naar je recepten!
     We hebben van ons bezoek vorige week als bedankje een leuke veggie kookboek gekregen, dus ik heb al meteen voer voor een nieuwe kookboekweek (ergens eind november of december als het wat rustiger is)!

Comments are closed.