Thema van de maand maart: Huis wordt thuis

Vorige week lazen jullie al hoe het ging met de eerste twee thema’s van dit jaar, maar ondertussen is de derde maand al halfweg (serieus, waar is de rem om dit jaar efkes snelheid te doen minderen?!) en dus wordt het tijd om jullie te vertellen waar ik mij deze maand mee bezig houd.

Zoals jullie weten ben ik begin december verhuisd naar een eigen appartementje en hoewel ik al veel in orde bracht, is er nog steeds van alles te doen. Aangezien ik blij en rustig word van een mooi en in orde gebracht huis (niet te verwarren met een opgeruimd huis 😉 ) koos ik deze maand het thema “Huis wordt thuis”. Aangezien het op het werk jammer genoeg nog steeds vrij druk is en ik mijzelf thuis dus zeker geen extra druk wil opleggen, heb ik een beperkt aantal puntjes uit mijn “to do in huis”-lijstje gekozen. Genoeg om dat thuisgevoel te vergroten, niet zoveel dat ik er geen plezier meer aan heb:

 • Inrichting: keukenplanken en posters
  De belangrijkste zaken deed ik al, nu gaat het eerder om extra ruimte creëren en decoreren. Ik ga mijn focus leggen op de planken die ik in de keuken wil ophangen (= schuren, schilderen, haken bevestigen en ophangen), zodat ik daar o.a. mijn kookboeken en wat potten en flessen kwijt kan en zo tegelijk meer ruimte op mijn aanrecht creëer. Op gebied van decoratie ga ik voor iets dat niet al te veel tijd zou moeten vragen: een verzameling van zwart-wit posters en foto’s ophangen in de slaapkamer en een ophangsysteem maken voor de poster in de hal.
To do in huis (Le petit requin)
Als bovenstaande plannen vlotter zouden gaan dan verwacht, is er nog genoeg om uit te kiezen: zelf een kapstok maken voor in de hal, een van de fruitkisten van mijn overgrootvader omtoveren tot een bijzettafeltje/poef, mijn oude koersfiets upcyclen…
 • Huishoudplanning maken
  Sporttrackers al wat ge wilt in mijn agenda, maar het opmaken van een huishoudplanning ben ik tot nu toe subtiel aan het negeren… Daar wil ik deze maand echt tijd voor maken, want enerzijds is dat helemaal niet zoveel werk en anderzijds zal het er – hopelijk – voor zorgen dat ik iets regelmatiger een dweil of spons vastpak (preventief i.p.v. curatief kuisen, zoiets…). Als ik daarnaast ook effectief aan kuisen toe kom, zou het al helemaal goed zijn 😉

Agenda (Le petit requin)
In 2016 was ik er sneller bij, want toen was dit de huishoudplanning van januari…

 • Rommeldoos met papieren opruimen
  Toen ik in juli halsoverkop moest verhuizen heb ik in een van de dozen alle mogelijke losse papieren gesmeten. In tussentijd zijn er daar nog bijgekomen en hoewel ik even gedacht heb “ach, dat zit nu al meer dan een half jaar in die doos, ik ga die gewoon weggooien”, deed een snelle blik mij beseffen dat er toch wel degelijk een paar belangrijke papieren bijzitten (mijn huurcontract om er maar eentje te noemen…). Weggooien wat ik niet meer nodig heb en sorteren wat ik wil bijhouden (enerzijds dus administratieve papieren, maar anderzijds ook vb. recepten uit magazines e.d.), dat is dus de bedoeling.
Le petit requin
De stapel “rommelpapieren”… en jammer genoeg is de doos een échte verhuisdoos en geen schoendoos
 • Kamerplanten verpotten
  Het is zeker nog niet bij allemaal nodig, maar een aantal van mijn kamerplanten zijn toe aan een grotere pot en verse aarde. Snel uit het hoofd gaat het al zeker om de yucca, de zamioculcas en twee kleinere vetplantjes. Tijd om mijn handen nog eens in aarde te steken dus! 🙂

12 Comments

  1. Merci! En ja, ik ga nog moeten geloven dat hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Nu ja, wetende wat de reden ervoor is (hoe ouder je wordt, hoe minder elk moment procentueel uitmaakt van je hele leven), is het wel logisch. Maar tof, dat is nog iets anders 😉

 1. Stilletjesaan wordt het een thuis, niks overhaasten en bij hebben er ook 2 dozen 2 jaar ongeopend gestaan :p

  1. Hihi, dit is zeker niet de laatste doos die nog ongeopend is, vrees ik 🙂 Maar dit is er eentje waar ik al iets aan kan doen, bij de andere is het nog even wachten tot de bestelde boekenkast er is (waardoor de ene doos met boeken leeg kan gemaakt worden en een rekje, dat nu volstaat met planten en boeken, vrijkomt voor (een van de) dozen met creatieve spullen 🙂 ).

 2. Ik schrik er altijd van hoe snel iets als een thuis kan aanvoelen door vertrouwde spulletjes. Toen mijn oma haar grote rijhuis inruilde voor een serviceflat werden haar eettafel, stoelen en dressoir mee verhuisd. Maar ook enkele schilderijen, foto’s en kleine beeldjes en dergelijke. De locatie is helemaal anders maar toch voelde het er meteen aan als haar plekje. Oh en ik maak zelf ook steeds lijstjes van alles wat er nog in huis moet gebeuren maar die volledige lijst is zo ontzettend lang dat ik het heel demotiverend vind.

  1. Oh, zo fijn dat het voor je oma ondanks zo’n grote verhuis toch meteen als haar plekje aanvoelde!
   Ik heb mijn lijstje trouwens deels per ruimte opgedeeld omdat het zo meerdere korte lijstjes i.p.v. één lange lijst lijken 😉

 3. Pfoe, dat verpotten is hier ook dringend nog eens nodig, maar ik ontzie mij dat altijd…

  Uitkijken naar een zonnige vrije dag, en dan eens alles in één keer doen, da’s het plan!

  1. Ja, ik ontzie mij dat verpotten ook vaak: al de opkuis die daar bijkomt… Terwijl: eens ik er mee bezig ben, geniet ik wel van het gevoel met mijn handen in de aarde te zitten 🙂
   Ik heb ondertussen de dringendste al gedaan; de rest komt later nog wel eens 🙂

 4. Dat verpotten, dat heb ik een paar weken geleden gedaan, en ik werd rustig en blij van dat te doen. En mijn plantjes zijn er ook blij mee!
  Een huishoudplan heb ik niet echt, al heb ik wel maandelijks terugkerende taakjes waar ik me probeer aan te houden. Voor de rest is het kuisen als het mij stoort dat het te vuil ligt…
  En over inrichting zullen we het niet eens hebben 🙂

  1. Ja, eens ik er mee bezig ben, dan geniet ik er ook wel van. Zo wroeten met mijn handen in de aarde, heerlijk! 🙂 Terwijl ik op voorhand vooral denk “bweuh, al dat gesleur, die opkuis” 😉

   Goh ja, dat huishoudplan is op zich gewoon een oplijsting van die maandelijks terugkerende taken hoor. Uiteindelijk kuis ik ook wel vooral wanneer ik vind dat het te vuil geworden is, maar die lijst helpt wel om wat overzicht te behouden en sommige dingen (zoals toestellen ontkalken, een reinigingsblokje in het toilet…) niet compleet te vergeten 🙂

 5. Ik heb enkele weken geleden zowat al mijn planten verpot – ik had er heel veel nieuwe gekocht in september/oktober en die plantjes in de winkel worden precies altijd in van die veel te kleine potjes gezet, en de oudere planten dat was ook eens dringend nodig – en ben daar een paar uur zoet mee geweest. Tot nu toe heeft slechts één plant de verpotting niet overleefd, ineens was hij dood!

  1. Ja, dat is he met die planten uit de winkel! Dat lijkt meestal wel ok, tot je ze dan uit hun potje haalt en de wortels al compleet verstrengeld zitten…

Comments are closed.