Verbeelding book challenge: update & ruil

Verbeelding Book Challenge (Verbeelding)

Het jaar is ondertussen halfweg en dus leek het mij wel leuk eens te kijken hoe het er met de Verbeelding book challenge voor staat. Ik kan momenteel – als ik elk boek maar voor één puntje laat meetellen – al 17 puntjes schrappen en dat zonder eigenlijk echt specifiek voor de challenge te lezen. Mooi op schema dus, al komen een aantal van de moeilijkere puntjes er nog aan natuurlijk. Puntje 20 (auteur met dezelfde voornaam als mij) vormt daarbij met voorsprong de grootste uitdaging 🙂
Puntje 13, het stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek, lukte dan weer onverwacht snel: En toen schiep God Kevin was namelijk zodanig slecht dat ik achteraf beschaamd was dat ik het uitgelezen heb. Of ik nu echt wil dat niemand weet dat ik het gelezen heb? Goh ja, zo erg is het nu ook weer niet, maar als ik het echt zo strikt moet nemen, kan ik sowieso niets invullen voor dat puntje 🙂
Maar bon, tijd voor het overzicht:

1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt

2. Een horror boek

3. Een detective
Robin Sloan, Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore

4. Een klassieker
Harper Lee, To kill a mockingbird

5. Een humoristisch boek

6. Een briefroman

7. Een debuut
Sarah Winman, When God was a rabbit

8. Een boek waarin familie centraal staat
Els Beerten, Een mens is genoeg

9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
Hannie van Genderen, Patronen doorbreken

10. Een boek waarin de dood centraal staat
Max Porter, Grief is the thing with feathers

11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat

12. Een boek waarin eten centraal staat

13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek
Bart Debbaut, En toen schiep God Kevin

14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
J.M. Coetzee, Disgrace

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots

16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots

17. Een hervertelling van een bekend sprookje

18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
Diane Broeckhoven, De poppendokter

19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
Hergé, De avonturen van Kuifje, Bundel 1: Kuifje in het land van de Sovjets / Kuifje in Afrika

20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij

21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
Jeanette Winterson, Oranges are not the only fruit

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
Ernest Claes, De Witte

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
Jeff Smith, Bone

24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale

25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes
Anthony Doerr, All the light we cannot see

27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt

28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
Brené Brown, De moed van imperfectie: Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
Dimitri Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af

30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

VBC puntje 30 (Le petit requin)

Na een half jaar ben ik er eindelijk ook in geslaagd een aantal boeken te verzamelen die ik wil ruilen voor puntje 30 (al vonden er tussendoor wel al een paar “transacties” plaats 😉 ). De volgende negen boeken mogen dus uit onze boekenkast:

 • J.M. Coetzee, Mr. Foe en Mrs. Barton
 • J.M. Coetzee, Zomertijd
 • Jojo Moyes, Honeymoon in Paris
 • Danah Zohar, Het quantum-zelf. Een revolutionaire visie op de samenhang tussen mens, bewustzijn en quantumfysica
 • Simon de Waal, Vector
 • Erwin Mortier, Marcel
 • Tim Krabbé, De grot
 • Leo Pleysier, Wit is altijd schoon
 • Renate Dorrestein, Zonder genade

Wie een of meerdere van deze boeken wil hebben of ruilen, mag dus zeker een gil geven in de commentaren of via haaike [dot] lepetitrequin [at] gmail [dot] com. Al naargelang waar je woont, kan ik het boek opsturen met de post of komen afleveren. Of misschien kunnen we het wel ruilen op de Verbeelding bookclub meetup volgende week zondag?

16 Comments

 1. Alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen, waren eigenlijk in functie van de challenge, anders haal ik die niet. Al waren de meeste ook boeken die ik echt wilde lezen en gemakkelijk in de challenge kon inpassen. Gisteren begon ik aan mijn eerste boek waar ik niets mee ga kunnen schrappen. Vorig jaar haalde ik de challenge, maar ik weet niet of ik daar dit jaar op ga focussen. Enkele puntjes zeggen mij echt niets en dan lees ik liever wat ik zelf echt wil lezen …
  Jammer dat ik niet op de boekenpicknick ga geraken … Veel plezier jullie!

  1. Ja, dat is het bij mij ook wel vooral: dat wat ik sowieso wilde lezen eigenlijk makkelijk bij de challenge paste. En ik wil hem ook wel graag halen, maar als het niet lukt, dan is het ook maar zo 🙂
   Ben nu wel benieuwd welke puntjes je echt niets zeggen 🙂

   1. Horror en het hoofdpersonage dat geen mens is voornamelijk. Ik denk dat ik daar sowieso voor ga passen. Behalve als ik het toch gemakkelijk in kan vullen. Wat jij voor puntje 23 gelezen hebt, ziet er nog wel goed uit eigenlijk. 🙂

    1. Ja, horror gaat bij mij ook moeilijk worden denk ik.

     Bone vind ik echt een aanrader, zo grappig! ’t Heeft natuurlijk wel veel fantasy-elementen (eigenlijk een genre Lord of the Rings-verhaal), dus dat moet wel wat je ding zijn, maar je kan natuurlijk sowieso starten met het eerste deel (ik kocht de verzameling van alle 9 boeken).

  1. Goh, op zich vind ik het concept zeker leuk (doet mij in zekere zin wat denken aan Er ist wieder da waar Hitler terugkeert). Maar ik vond het gewoon echt niet goed uitgewerkt: heel flauwe humor, bij momenten heel langdradig en te herhalend en dan tegelijk werden sommige stukken dan weer heel snel afgehaspeld. Maar ik lees er ook wel veel goede commentaren over, dus het kan goed zijn dat het echt wel aan mij ligt dat ik er echt niets aan vond 🙂

   En ook: welkom! Ga een van de komende dagen zeker eens op jouw blog komen kijken!

 2. Voor boeken met meer dan zeshonderd pagina’s kan ik twee boeken aanraden: De Ontdekking van de Hemel en A Little Life. Die laatste kan ook tellen als auteur met Aziatische roots 🙂

  1. Merci voor de tips! A little life moet ik echt wel eens gaan lezen, ik lees overal zoo’n goede commentaren! En van Harry Mulisch las ik nog maar één boek en dat was echt een aanrader, dus ’t is wel een goed idee om nog eens iets anders van hem te lezen!

 3. Oh Haaike, is er iemand die het boek van Jojo Moyes al wil? Mag ik die anders met je ruilen, zondag? Dan duik ik even in mijn boekenkast om te zien welke boeken ik kan aanbieden. 🙂

  1. Ik leg hem voor jou aan de kant!
   Ruilen zou heel tof zijn, maar als je niet onmiddellijk iets in je kast zou hebben, mag je hem ook gewoon hebben hoor! Je ziet maar 🙂

   1. Goed, net eens gezocht en ik heb uiteindelijk drie boeken in de aanbieding:
    – Het geheugenspel van Nicci French
    – Onder de ombu-boom van Santa Montefiore
    – Tormentil van Piet Duthoit

    Het is héél erg op het laatste moment dat ik reageer, dus ik breng ze morgen alledrie gewoon mee. Dan zie je maar of je er eentje wil 🙂

 4. Ooh ik wil wel één van Coetzee. Ik moet wel eens kijken in mijn boekenkast wat ik kan/wil ruilen want het grootste deel van mijn boeken staat in Spanje :'(

  1. Super, ik breng ze alletwee mee zondag!
   Ruilen zou heel tof zijn, maar als je niet onmiddellijk iets in je kast zou hebben, mag je de boeken ook gewoon hebben hoor! Je ziet maar 🙂

Comments are closed.