28 before 29 – Finale update

Vorige week woensdag ben ik 29 geworden en dus is het tijd voor de laatste update van mijn 28 verjaardagsdoelstellingen.

1. Twee fotoalbums maken

Half gelukt. Samen met en vooral dankzij het werk van mijn broer maakte ik een album voor mijn vader zijn verjaardag. Maar een eigen album, nope, dat is nog altijd niet gelukt. Zucht…

2. Ethiopisch koken

Dit deed ik het afgelopen jaar twee keer en de derde keer staat binnenkort op de planning. Check dus!

Le petit requin

3. Een dier adopteren

Dit puntje bracht ik al in de eerste maanden in orde en er gaat nog steeds maandelijks een bedragje van mijn rekening om tijgers te ondersteunen.

4. Zes films bekijken

Ik had eigenlijk gedacht dat dit moeilijker zou zijn, omdat ik echt heel weinig films bekijk, maar uiteindelijk was het nog niet zo erg gesteld, want na een half jaar stonden er 8 op de teller.

5. Barbecueën langs de rivier of aan het meer

Dit deden we twee keer, telkens bij “onze” rivier. Gezellig!

6. Een halve marathon lopen of een kwart of Olympische triatlon meedoen

Begin mei volbracht ik dit puntje met de halve marathon van Genève, zoals jullie hier al konden lezen. De tweede begin juni kwam er uiteindelijk niet van, maar dat maakt voor dit puntje gelukkig niet uit 🙂

Halve marathon Genève (Le petit requin)

7. 12 recepten uit kookboeken maken

Dit puntje ging dankzij de kookboekweek veel vlotter dan verwacht, waardoor het totale aantal recepten de 12 zodanig overschreed dat het teveel zou zijn om al die recepten hier op te noemen. Ze zijn wel allemaal te vinden in de oplijsting van mijn weekmenu’s en in de kookboekweekberichten.

8. ‘s Nachts zwemmen in een meer of zee

’t Is eigenlijk een beetje belachelijk, maar dit puntje is voor het tweede jaar op rij niet gelukt en dat terwijl we zoveel meren in de buurt hebben…
Op een of andere manier denk ik in de maanden na mijn verjaardag (ofte de warmste maanden van het jaar) dat ik nog meer dan tijd genoeg heb om pas tegen dat het water ijskoud is tot het besef te komen dat ik eigenlijk echt niet meer zoveel tijd overheb 🙂 . Ik deed in juni wel nog een poging, maar een onweer zorgde ervoor dat ik uiteindelijk toch niet in het water raakte. Ach ja, wie weet lukt het wel voor mijn 30e. Of mijn 50e ofzo, ahum.

Le petit requin

9. Spaans verbeteren

Gigantisch verbeterd is het niet, maar ik pikte het wel terug op en probeer nu regelmatig wat oefeningetjes te doen. Geen idee of het al volstaat om een cursus te starten op een volgend niveau, al twijfel ik sowieso of ik eerst Spaans of Italiaans ga volgen. De kans is op dit moment namelijk vrij groot dat ik een Italiaans gebouw als thesisonderwerp ga nemen en dan is een basiskennis Italiaans natuurlijk best wel handig. Anderzijds is het nog maar de vraag of ik op zo’n korte tijdspanne op een niveau kan geraken waarmee ik boeken kan lezen… In dat opzicht is het dan misschien beter om eerst mijn Spaans op een écht goed niveau te krijgen (sowieso nuttig voor onze Patagonië-reisplannen) i.p.v. van twee talen een vage kennis te hebben.

10. Een challenge van 30 dagen doen

In september vorig jaar deed ik een minimaliseerchallenge van 30 dagen, zoals jullie hier kunnen teruglezen.

11. Geheim

Big fail dit. Ik ben er zelfs nog niet eens aan begonnen, laat staan dat het af zou zijn.

12. Minstens 20 boeken uit eigen kast lezen

Ik kwam uiteindelijk uit op 45 eigen boeken. Niet slecht, al zeg ik het zelf 🙂

13. Een artikel voor een vaktijdschrift schrijven

Dit was dan weer wat minder: toen ik vorig jaar – net aan het werk, nog niet aan het studeren – deze lijst opstelde, dacht dat ik het wel zou lukken om een artikel te schrijven (publiceren zou dan nog een andere zaak geweest zijn…). Uiteindelijk bleek mijn studie echter al mijn professionele schrijfgoesting op te slorpen. Ach ja, niet erg: het zou leuk zijn moest dit ooit lukken, maar op dit moment is het belangrijkste uiteraard dat ik er voor mijn studie in slaag teksten te schrijven (iets wat momenteel weer moeilijker lukt).

14. 100 spullen weggeven/ verkopen/weggooien

100 leek mij vorig jaar best wel ambitieus, maar eigenlijk lukte dit vrij probleemloos. Of dat wilt zeggen dat we goed kunnen opruimen of gewoon teveel brol in huis hebben, laat ik in het midden 😉 . Leukste om weg te geven waren de kleren op het Fair Fashion Fest: grappig om te zien hoe mensen onze kleren pasten, keurden en “adopteerden”, terwijl ik hetzelfde deed met andermans kledij.

Le petit requin

15. Digitale opkuis: mails, favorieten…

Ik beschouw dit puntje als geslaagd omdat de favorieten en mails die ik op het oog had, opgeruimd en georganiseerd werden. Pinterest kan nog wat beter, maar is best wel gestructureerd. Nu nog de tijd vinden om alle fotomappen aan te pakken…

16. Foto’s selecteren om in groot formaat te printen en aan de muur te hangen

Met een grote canvas en aan aantal kleinere kaders is dit puntje twee jaar na onze verhuis naar hier eindelijk in orde geraakt. Hoera! 🙂

17. Zes nieuwe steden of plaatsen bezoeken

Verschillende ontdekkingen in Zwitserland, een hernieuwde liefde voor de Provence met de ontdekking van nieuwe dorpjes, Curaçao en uiteraard Zuid-Afrika… Het is eigenlijk meer dan een beetje zotjes wat wij op een jaar tijd gezien hebben!

Amakhala Game Reserve (Le petit requin)

18. Een kledingstuk zelf maken

Massa’s ideeën, maar een combinatie van voorrang geven aan mijn andere hobby’s en beginnersstress (want “aaargh, ik wil die stof niet verpesten, maar kan ik al goed genoeg naaien om dat goed te krijgen?”) zorgden ervoor dat dit puntje nog niet lukten. En het gebrek aan een paar basisbenodigdheden, dat ook. Want toen ik mij begin juni effectief wilde zetten aan het aanpassen van een oud kleedje, besefte ik plots dat ik geen tornmesje had, geen speldjes, geen rits of knoopjes… Zo wordt het natuurlijk wel héél moeilijk om iets gedaan te krijgen 🙂

19. Een vlog maken

Check, want ik maakte deze vlog tijdens het lopen. ’t Is daar wel bij gebleven, want schrijven gaat mij een pak makkelijker af dan praten in een camera. Neemt niet weg dat ik misschien, ooit, nog wel eens iets uitprobeer.

20. 1500 km fietsen

Vorige update: 740/1500

De fanatieke fietsster in mij wordt van het eindresultaat van 870 km eigenlijk wel een beetje triest. In mijn beste jaren reed ik immers 8000 à 10000 km per jaar (gewone fiets wel meegerekend). Dat ik nu recreatief niet eens aan duizend kilometer kom, is dus toch wel een beetje pijnlijk. Anderzijds: toen was fietsen mijn enige hobby, nu loop, wandel, ski, zwem… ik ook. En: toen woonde ik in het toch wel veel plattere België 😉 . Neemt niet weg dat ik volgend jaar toch wel heel graag wat meer wil fietsen!

21. Mijn 250ste bericht posten

Iets over halfweg besefte ik plots dat ik dit puntje behaald had, maar helemaal vergeten was om dat te vieren met jullie, terwijl ik dat eigenlijk wel half en half beloofd had. Gelukkig volgde ondertussen met twee jaar Zwitserland en dus ook twee jaar bloggen al een volgend mooi getal en een bijhorende give-away 😉

22. Gewicht verliezen (of mijn huidig gewicht behouden)

Dit puntje heeft de hele tijd lichtjes geschommeld, maar bij de vorige update ging het de verkeerde kant uit. Jammer genoeg heb ik dat niet meer kunnen rechttrekken, integendeel, ik ben uiteindelijk met 1,7 kg meer dan vorig jaar geëindigd. Niet dramatisch, maar toch… ik moet mij dringend wat herpakken: meer sporten, minder snoepen!

23. Drie keer knutselen

Kerstkaartjes, cadeauverpakkingen, een weekmenuboekje, geschilder op mijn agenda… ik heb mij wel een paar keer geamuseerd 🙂

Agenda (Le petit requin)

24. Voorlopig motorrijbewijs halen

Op zich moest ik hiervoor enkel een aanvraag indienen en toch is dit puntje niet gelukt. Niet omdat ik het vergeten was, wel omdat het om verschillende redenen niet het goede moment was: eerst was er de drukte van job en studie die mij zodanig naar adem deed happen dat nog iets nieuws totaal niet ter sprake kwam. Daarna viel mijn job weg en werd het financieel minder vanzelfsprekend. Ondertussen heb ik wel een aantal rijscholen gecontacteerd, dus we zien wel… Hopelijk komt het er zo snel mogelijk van, maar ’t is uiteraard niet de bedoeling om omwille van een hobby failliet te gaan 🙂

25. Tijdschriften uitlezen en opruimen

Er blijven nog vijf nummers over en dus is dit puntje meer dan geslaagd. Zo las (of doorbladerde) ik alle tijdschriften van “Erfgoed & Techniek”, waarvan ik de oudste nummers al meer dan 10 jaar had. Lang leve tijdschriften als bad- of wc-lectuur 🙂

Le petit requin

26. Minstens drie keer cultuur opsnuiven (theater, rondleiding, concert…)

We gingen kijken naar Bonnie Prince Billy, kregen een grottenrondleiding in Zuid-Afrika, bekeken een balletopvoering… En met Manifesta deze zomer staat er al meteen een nieuwe portie cultuur op de agenda!

27. 12 nieuwe soorten vegetarisch broodbeleg uitproberen

Kwestie van blijvende impact is dit puntje zeker een van de meest succesvolle: kwam ik vorig jaar amper verder dan eens een andere kaassoort uitproberen, dan eten we nu eigenlijk niet anders meer dan verschillende soorten veggie beleg. Meer nog: vlees komt – op al eens américain in België na – niet meer op mijn brood terecht.
Werden hier o.a. succesvol uitgetest:

Tofucurry en auberginetapenade (aMuse Rouge)
Tofucurry en auberginetapenade

28. Een architectuuruitstap doen

’t Is te zien dat ik – toen ik mijn lijstje vorig jaar maakte – nog niet wist of ik die studie ging mogen starten. Naast onze eigen uitstappen, ging ik namelijk ook op tweedaagse naar Ulm en op vijfdaagse naar Rome, waardoor “een” architectuuruitstap meer dan in het meervoud geteld kan worden.

Sant'Ignazio di Loyola Roma (Le petit requin)

Uiteindelijk schrapte ik na een jaar 20 van de 28 puntjes, goed voor 70%. Onderscheiding en dus een best wel mooi resultaat 🙂 . Hoewel het ergens wel jammer is dat ik voor bepaalde puntjes niet de tijd vond, is het belangrijkste vooral dat ik dankzij dit lijstje weer een paar heel leuke dingen gedaan heb en daar heel erg van genoten heb! Op naar de 30 nu 😉

22 Comments

  1. Merci! En inderdaad, ik had sommige dingen ook nog wel graag gedaan gekregen, maar ik ben vooral blij met wat allemaal wel gelukt is 🙂

 1. Goed gedaan! Er is nog wat over, maar ik denk dat dat alleen maar normaal is. Je mag best fier zijn op hetgeen je gedaan kreeg.

 2. Ik vind het best indrukwekkend wat je allemaal hebt gerealiseerd!
  Ohja, dit helpt je wellicht geen meter vooruit in je keuze Italiaans/Spaans, maar om in Patagonië comfortabel rond te reizen heb je echt niet meer nodig dan een basis niveau Spaans. Een goede wandelconditie & aangepaste equipment zijn daarentegen wél onontbeerlijk: ik heb best wel wat stapervaring maar heb daar toch stevig afgezien. Al waren de uitzichten elke bloedblaar en uitgevallen teennagel waard. 😉

  1. Merci om je ervaring te delen, want het helpt echt wel! Dat extra beetje om een voldoende basisniveau Spaans te hebben, kan ik namelijk wel op mijzelf nog gedaan krijgen, dus dan is Italiaans misschien toch de beste piste.
   Onze uitrusting zijn we langzaam maar zeker aan het verzamelen nu, zodat we tegen volgend jaar hopelijk alles bij elkaar hebben. Ben nog aan het twijfelen of mijn stapschoenen al aan vervanging toe zijn of niet, maar als ik jou hoor met bloedblaren en uitgevallen teennagels ga ik misschien toch best maar voor een goed ingestapt nieuw paar 🙂

 3. Met vertraging nog een gelukkige verjaardag gewenst. Op naar de 30 :-). Mij lijkt de combinatie Spaans en Italiaans leren lastig door het risico ze door mekaar te gaan slaan, maar misschien lukt dat toch wel.

  1. Merci!
   En ja, die combi Spaans-Italiaan, ik heb inderdaad al vaker gehoord dat je ofwel goed Spaans kan ofwel goed Italiaans, maar dat de twee samen zelden goed lukt. Lastig! Gelukkig heb ik nog even tijd vooraleer ik definitief moet beslissen 🙂

 4. Een late proficiat met je verjaardag! En je kon heel wat puntjes afstrepen, dus: goed gedaan!

 5. Chapeau zeg! Was een heel ambitieuze lijst, dus die 70% vind ik ferm gedaan van jou… En nog een late gelukkige verjaardag!

 6. Oei, dan ben ik veel te laat met mijn verjaardagswens maar een Hip Hip hoera van een jarige maakt dat misschien wel goed. 😉 Zo’n digitale opkuis doe ik ook regelmatig. Nu is hij wel altijd mooi gesorteerd vermits ik zo’n heel mapjes en submapjes systeem heb uitgewerkt. Maar af en toe mag er wel eens het een en het ander verwijderd worden. Ik vind trouwens 20/28 knap gedaan hoor. Ze waren niet allemaal even makkelijk te verwezenlijken hé.

  1. Bedankt! En ook voor jou een lichtelijk te late gelukkige verjaardag! 🙂
   Ik heb ook zo’n mapjes-submapjes-structuur, maar gelijk je zegt, na een tijdje zitten daar dan toch weer dingen in die er uit mogen. Of verandert de structuur wat en moet er verschoven worden 🙂

 7. Proficiat met je 29 jaartjes!! En de 70% 🙂 De nieuwsgierigheid naar puntje 11 kan dus voortduren, verdorie toch 🙂

 8. Nog een hele late gelukkige verjaardag! Ik vind ook dat je het goed hebt gedaan met je 20/28, zeker met het drukke jaar. Ben wel benieuwd naar je volgende puntjes 😉

 9. Een hele gelukkige verjaardag! Schromelijk te laat, sorry :s

  Zoals altijd bewonder ik jouw discipline om zoveel puntjes op verschillende vlakken af te strepen! Echt chic.

  1. Bedankt! En wat mij betreft kunnen verjaardagswensen nog lang hoor, al helemaal als ik er zelf pas met vertraging over vertel 😉

   ’t Is soms een beetje dubbel: enerzijds is het leuk om zoveel verschillende dingen te doen, anderzijds is het wel een typisch kenmerk van mijn “aaargh, ik wil alles en ik kan niet kiezen”-instelling, die soms toch ook best vermoeiend is. Maar gelukkig was het in het geval van deze lijst gewoon leuk 🙂

Comments are closed.