Vlechtbrood
Vandaag een receptje, een van de favorieten in huis: vlechtbrood! De basis is een recept uit een Aveve-magazine, waar ik wat aanpassingen aan deed: ik gebruik havermelk i.p.v. koemelk (waardoor ik ook de suiker kon weglaten, want havermelk is van nature uit zoeter) en zonnebloemolie i.p.v. boter. Daardoor is het recept nu suiker- en lactosevrij en kan het door iedereen in onze familie- en vriendenkring kan gegeten worden. Wie het vegan wilt, moet nog een alternatief voor de eieren zoeken, dat heb ik zelf nog niet getest.
Je moet in totaal toch wel 1,5 à 2u rekenen tussen start en oppeuzelen, al omvat dat voornamelijk rijstijd. Niet aan beginnen dus als je een half uurtje later brood op tafel wil, maar absoluut (maar echt echt) de moeite om eens te maken.
Ingrediënten (voor drie vlechtbroden)
- 500g witte bloem
- 230ml havermelk
- 15g gedroogde gist
- 67g zonnebloemolie
- 5g zout
- 2 eieren (eentje in het deeg; eentje om los te kloppen en het deeg mee in te wrijven)
Werkwijze
- Meng alle ingrediënten in een kom (opgelet: maar één eitje meekneden; het andere heb je later pas nodig) en kneed tot je een vast, samenhangend deeg bekomt. Bedek het deeg met een propere keukenhanddoek en laat het 20 minuten rijzen.
- Kneed het deeg opnieuw gedurende ongeveer vijf minuten (niet zo belangrijk; ik vergeet dit de helft van de tijd en het brood smaakt er niet slechter om). Verdeel het hierna in negen bolletjes. Ik doe dit op het zicht, maar heb ze nu voor het recept eens gewogen en je moet rekenen op ongeveer 100g per bolletje. Laat de negen bolletjes opnieuw ongeveer 10 minuten rijzen.
- Rol de bolletjes uit tot “worstjes”. Qua lengte is dit natuurlijk afhankelijk van hoe groot je bolletjes waren, maar je rolt in feite zo ver mogelijk uit zonder dat het deeg begint te breken. Je vormt nu per drie worstjes een vlecht.
- Laat de vlechten nog ongeveer 40 minuten rijzen en strijk ze daarna in met een losgeklopt ei. Wie wil kan er nu nog zaadjes bovenop strooien, sesamzaadjes bijvoorbeeld zijn echt jum jum. De vlechtbroden mogen daarna een tiental minuutjes in een oven op 230°C. In principe moet de oven al volledig voorverwarmd zijn, maar ik zet hem op vlak voor ik mijn eitje losklop. Tegen dat de vlechten dan ingestreken zijn en ik de juiste zaadjes gevonden heb, is hij wel bijna op de juiste temperatuur 🙂
- Haal de vlechtbroden uit de oven en probeer er voldoende lang af te blijven om je vingers niet te verbranden 😉 Enjoy!
5 reacties
-
Pingback: Hoe goed kent hij mij? – Le petit requin
Hmmm, dat ziet er nog te doen uit! En waar eet je dat dan mee? Smaakt dat zoals gewoon brood, of toch wel zoeter? Ik denk dat ik nog nooit vlechtbrood heb gegeten … maar ik voel plots een goestingske opkomen om mijn mannen dat eens voor te schotelen. 😉
Het smaakt een beetje zoals melkbrood, dus iets zoeter dan gewoon brood, maar ik eet er qua beleg wel hetzelfde op eigenlijk. Ben benieuwd wat jullie er van gaan vinden!
Klein vraagje nog: ben jij toevallig op dit bericht terechtgekomen of is dat in jouw feed opgedoken? ’t Is maar omdat ik net een deel berichten heb overgezet van de oude blog, maar ik hoop dat die nu niet allemaal plots opduiken in feeds als “nieuwe” berichten 🙂
Aha. Dat was wel in mijn feed opgedoken, ja! 😀
Tedju! Eens zien hoe ik dat kan oplossen, want anders gaan jullie in februari en maart een beetje overspoeld worden vrees ik 🙂 Merci om het te laten weten alleszins!