Week 2016/16 in woord en beeld

Een week waarin Fair Fashion de hoofdrol opeiste! Of toch vanaf dinsdag, want op maandag ging alle aandacht naar Bööögg, de sneeuwpop die tijdens de plaatselijke feestdag Sechseläuten in brand gestoken wordt en twee jaar geleden goed was voor een regenachtig, maar warm welkom. Het gehaast om er op tijd te geraken hadden we ons achteraf bekeken kunnen besparen (we hadden misschien zelfs een Bööögg-taartje kunnen kopen…), want de verbranding duurde – door de vele regen – 43 minuten, goed voor het record van traagste ooit. Bereid jullie dus voor op een slechte zomer, want zo gaat de legende. Gelukkig liet een onderzoek (ahum) van de meteorologische dienst weten dat de pop het zelden bij het juiste eind heeft als het op weersvoorspellingen aankomt  😉

Sechseläuten (Le petit requin)

Dinsdag ging ik naar een lezing op de universiteit, al bleek de fietsrit met blauwe lucht en bloesems achteraf bekeken veel meer de moeite waard! Net zoals mijn stop bij een bio/kledingwinkel vlakbij de universiteit, een van de deelnemers aan de Fashion Revolution Week (ik kocht er namelijk o.a. de kousen die jullie hier al zagen).

Le petit requin

De 1000km van Spa – en dan meer bepaald het fotoboek erover voor mijn vaders verjaardag – bepaalde mijn woensdag. Zalig om die foto’s van 30 jaar oud te zien! Al helemaal in het gezelschap van lekker fruit en zelfgemaakt frambozenijs zonder geraffineerde suikers 🙂

Le petit requin

Donderdag was een drukke dag: in de voormiddag ging ik naar een infosessie bij Swiss Re en profiteerde er meteen ook van om met Johan te lunchen op zijn werk 🙂 . Daarna trok ik richting univ voor een workshop en les, waarna ik twee uurtjes nog wat fairtrade winkels verkende: echt waar, lang leve zo’n week om meteen een goed overzicht te krijgen van wat er hier is; iets wat mij online nooit zo goed lukte. Ik sloot de avond af met een drink met een Belg die ook hier in Zürich woont en toevalligerwijs ook met monumentenzorg bezig is.

Le petit requin

Onderstaand artikel in de krant deed mij deze week lachen en fronsen tegelijk: er is namelijk (weeral) een referendum op komst, waarin het dit keer o.a. gaat over de financiering van het openbaar vervoer. Blijkbaar zijn de Zwitsers kwaad over de treinen, die “vol en vuil zijn” en “vaak vertraging hebben”. Wetende dat ik tot nu toe een handvol keer heb moeten rechtstaan, 1x mij heb verzet door vuiligheid en 1x een half uur vertraging heb opgelopen, vind ik het precies nog serieus goed meevallen…

Le petit requin

Zaterdag was het slotevent van de Fashion Revolution Week, dat bestond uit een faire markt met stands van bedrijven en de zogenaamde Walk-In Closet, waar je 10 stuks kleding kon afleveren en zelf gratis andere stuks mocht meenemen. Ik vond er – eindelijk – een zwarte cardigan, iets waar ik al een tijdje naar op zoek was, maar tot nu toe mijn goesting niet in vond. Het discussiepanel miste ik, maar aangezien ik het al heel lief vond dat Johan erna mee wilde komen kijken naar The true cost (de moeite!), leek het mij toffer voor hem om op restaurant te gaan dan naar een discussie in het Zwitsersduits te zitten luisteren 🙂 Al bij al een heel interessante week, waarin ik een hele hoop nieuwe merken leerde kennen én een heel aantal plaatselijke winkels die met het thema bezig zijn.

Le petit requin

Zondag was zo’n dag waarin een mens vanalles doet en toch precies het gevoel heeft niets te hebben gedaan. Tot ik het eens opsomde, want met o.a. een leeggemaakt terras (de komende week wordt de gevel gereinigd), een opgeruimde kelder, een gekuiste fiets, zelfgemaakte choco, twee soorten confituur en chocomousse (allemaal zonder geraffineerde suikers) en een looptraining van bijna 2 uur, mocht ik eigenlijk toch wel terecht ’s avonds met een boek in de zetel ploffen 😉

Le petit requin

13 Comments

 1. Hoera voor fair fashion en voor allerlei lekkers zonder geraffineerde suikers! En de sneeuwpop is ook wel leuk 🙂

 2. Haha, grappig om te zien waar de Zwitsers de lijn trekken om te beginnen klagen over het openbaar vervoer. Bij ons lijkt het me véél erger te zijn!

  1. Inderdaad! In België had ik veel vaker een half uur vertraging 🙂 Nu ja, ik gebruik meestal maar een paar lijnen in de buurt van Zürich, wie weet is het op andere lijnen of in andere regio’s van het land wel veel slechter en slaat het vooral daarop. Al kan ik mij dat met de gebruikelijke stiptheid van de Zwitsers eigenlijk moeilijk voorstellen; ik denk dat hun eisen gewoon veel hoger liggen (wat niet helemaal onterecht is natuurlijk).

 3. Zelfgemaakt frambozenijs? *spitst haar oren* Ben ook benieuwd naar confituur zonder suiker – ik leerde dat die suiker mee voor de bewaring zorgde. Ik eet eigenlijk nooit confituur maar moest ik er kunnen maken zonder suiker, wil ik dat zeker eens testen.
  Moest de NMBS geen overheidsdienst zijn, ze was waarschijnlijk al lang failliet!

  1. Ik zal de volgende keer eens letten op de hoeveelheden die ik gebruik en eens een bericht maken van de confituur, maar ’t komt neer op een combi van fruit, ahornstroop of appeldiksap als zoetmaker en agar agar, lijnzaad of chiazaad als dikkingsmiddel. Bewaart inderdaad minder lang dan confituur met suiker dus bijvoorbeeld zoveel zomerfruit verwerken dat je een jaar toekomt, dat zou ik er wel niet mee doen. Maar in kleinere hoeveelheden heeft mijn voorraad het alleszins nog nooit zo lang volgehouden dat het problemen gaf 🙂
   Dat frambozenijs is een variant op het recept dat Kathleen van Verbeelding vorig jaar postte, maar dan met ongezoete gecondenseerde melk en agavestroop. Maar dat moet nog verbeterd worden, want het vanilleijs was eerder ijzig dan romig en bij het frambozenijs zakten de frambozen naar beneden, waardoor er een soort frambozensorbet en romiger frambozenijs ontstond. Wel lekker, maar eigenlijk niet de bedoeling. Dus ik zoek nog efkes verder naar een betere combi 🙂

 4. Ziet er mooi uit allemaal! En ik ben ook benieuwd naar dat frambozenijs ^^ (dan krijg je een bananenijsrecept zonder suiker terug 😉

  1. 🙂 Het frambozenijs is een variant op het recept dat Kathleen van Verbeelding vorig jaar postte, maar dan met ongezoete gecondenseerde melk en agavestroop. Maar het staat nog niet op punt: het vanilleijs was eerder ijzig dan romig en bij het frambozenijs zakten de frambozen naar beneden, waardoor er een soort frambozensorbet en romiger frambozenijs ontstond. Wel lekker, maar eigenlijk niet de bedoeling. Dus ik zoek nog efkes verder naar een betere combi 🙂
   Hopelijk is dat al genoeg om het bananenijsrecept te verdienen? 😉

 5. Die laatste foto doet me eraan denken dat ik nog eens een nieuwe pot hazelnoot-chocoladepasta zou moeten maken. Zo’n verschil in smaak wanneer je die zelf hebt gemaakt.

  1. Echt he! Ik vond het zo jammer dat er geen kleine taartjes van bestonden, want dit was echt wel te groot om met twee op te eten 🙂

 6. Mjammie, choco die je wilt opsnoepen alsof het chocomousse is 😉
  Maandag stak zoonlief bijna een kapotgesabbelde lege lekstok in zijn mond op de trein en in het terugkeren moesten we rechtstaan. Ik vermoed dat de Zwitserse treinen net ietsje beter afgestemd zijn op capaciteit en netheid…

  Ik hoop dat die pop ongelijk heeft. Zelfs al ben ik al behoorlijk aangepast aan het Ierse weer, ik kijk niet echt uit naar nog een zomer met maximumtemperaturen van 16 tot af en toe eens 18°. Al kan ik niet klagen, er wordt een hittegolf voorspeld voor volgende week. Op zijn Iers, met temperaturen tot wel 22° 😉

  1. Er is alleszins hoop: twee jaar geleden brandde de pop snel, maar was het toch geen goede zomer; vorig jaar brandde ze traag en was het wél een goede zomer. Duimen dus dat het weer een omgekeerd evenredige voorspelling wordt 😉

Comments are closed.