Week 2016/3&4 in woord en beeld

Seg meiske, we zijn al in week 6 van dit jaar en gij komt nog aandraven met weken 3 en 4? Jups, as usual ben ik helemaal mee en up-to-date, ahum 🙂
Al heb ik dit keer natuurlijk wel het perfecte excuus, aangezien die weken in Zuid-Afrika werden doorgebracht, waardoor ik niet alleen twee weken (bijna) geen internet had, maar vooral vierduizend foto’s waaruit ik er dan maar eentje per dag “mocht” selecteren. En ja, vierduizend foto’s op twee weken is belachelijk veel en neen, ik snap ook niet hoe we dat gedaan hebben. Alhoewel, wel een beetje, want kijk maar eens mee wat voor schoons wij allemaal gezien hebben:

Ok, dit is niet meteen het schoonste om mee te beginnen, wel het meest praktische. Vrijdag (week 2 dus eigenlijk nog) was namelijk pakdag en daardoor ook excel-spreadsheet-afvinkdag.

Le petit requin

Vliegen, vliegen, vliegen is zo’n beetje de korte samenvatting van onze zaterdag.

Le petit requin

Zondag kon het dan ook echt beginnen, met een bezoek aan de havenkant van Kaapstad. Vooral de rustige kant sprak ons heel erg aan (tegenover het heel toeristische V&A Waterfront), kijk maar eens naar dit zicht onder een stralend zonnetje (eufemisme voor “loden hitte”)!

Cape Town (Le petit requin)

Dag 2 was duiken-in-de-Atlantische-Oceaan-dag. En dat staat gelijk aan koud (vijf ijsjes eten op vijf seconden moet er niet voor onderdoen qua koudehoofdpijn), maar vooral ook aan: zeeberen (iets tussen een zeeleeuw en een zeehond)! Maal duusd, zoveel waren het er!

Duiker Island (Le petit requin)

De beklimming van de Tafelberg vormde het begin van dag 3 en veroverde een plaatsje in mijn top van “zwaarste wandelingen ooit”. Niet zozeer door de hellingsgraad, al is die bij momenten niet mis, maar vooral door de hitte. Afgezien!
In de namiddag reden we langs een pinguïnkolonie naar Kaappunt en Kaap Goede Hoop. Zo mooi! En winderig, dat ook (kwestie van alle extremen zo’n beetje op te zoeken).

Kaap Goede Hoop (Le petit requin)

Woensdag was een reisdag, waarbij we van Kaapstad naar Oudtshoorn reden, recht de zogenaamde Karoo in.

Karoo (Le petit requin)

We bezochten er een hele mooie grot, reden er door een fantastische kloof en trokken daarna verder richting Nationaal Park Tsitsikamma, waar we zo verwelkomd werden:

Tsitsikamma (Le petit requin)

De ochtend erna was de hemel iets minder spectaculair, maar dat is gelukkig ook niet nodig om mooi te kunnen kajakken. Al was niet alles mooi, maar integendeel soms ronduit confronterend. Daar kom ik later nog op terug in uitgebreidere reisberichten, maar denk: klimaatopwarming en dode vis.

Tsitsikamma Storms River (Le petit requin)

Een dag later gingen we mountainbiken en wandelen en bleven we maar kijken naar die schone kustlijn. Die golven! Die rotsen!

Tsitsikamma (Le petit requin)

Ik vond het een beetje jammer dat we na amper twee dagen al terug verder trokken, maar vergat dat helemaal toen ik zag wat er in de plaats kwam: zebra’s! En antilopes! En olifanten! Kijkt eens hoe lief Dumbo er uitziet!

Amakhala Game Reserve (Le petit requin)

En dat was nog maar een fractie van wat er te zien is in het Amakhala Game Reserve waar we verbleven. Op onze tweede dag daar zagen we meer dan ik hier kan opnoemen (ergo vierduizend foto’s). Het was moeilijk kiezen, maar dit jachtluipaard kreeg de eer van de dag, omdat het zo’n ongelooflijk machtig beest is (en dan was hij eigenlijk nog maar gewoon aan het zitten en liggen toen wij hem zagen).

Amakhala Game Reserve (Le petit requin)

De derde dag maakten we de Big Five helemaal rond met buffels! En leeuwen! En nog meer, zoals deze tegelijk gracieuze en schattige giraf!

Amakhala Game Reserve (Le petit requin)

De rest van die dinsdag ging op aan onze verplaatsing richting Durban, waar de volgende dag opnieuw twee duiken gepland stonden. Of dat was toch het plan, want de wind en daardoor hoge golven op de oceaan gooiden roet in het eten. Niet getreurd, de Oribi Gorge was een mooi alternatief. En een beetje spelen in de golven aan het strand ook 🙂

Oribi Gorge (Le petit requin)

De volgende dag kon er wel gedoken worden en dat deden we met drie haaiensoorten (waaronder twee van de drie gevaarlijkste ter wereld, dum dum dum). Niet dat die er zo gevaarlijk uitzien als ze rustig onder je cirkelen, wél heel machtig!

Stierhaai (Le petit requin)

De verloren duikdag konden we uiteindelijk nog inhalen, maar het zicht was jammer genoeg veel slechter, waardoor er minder te zien was. Al waren er wel deze grappige remora’s, een soort poetsvissen die op hun hoofd een zuignap hebben waarmee ze zich vasthechten aan o.a. haaien.

Remora (Le petit requin)

In de namiddag reden we richting Giant’s Castle in de Drakensbergen, waar we de dag erna een fantastische wandeling van 17km deden en ik mijn eerste ontmoeting met een slang had (gelukkig weliswaar zonder beet 😉 ). De naam komt naar het schijnt van de bergomtrekken die lijken op een liggende draak, maar ik durf te wedden dat de vele onweders en dus het regelmatige gerommel dat uit de berg lijkt te komen, er ook voor iets tussen zitten.

Drakensbergen (Le petit requin)

De tweede dag werd er nog meer gewandeld en vooral ongelovig gekeken naar al die natuurpracht rondom ons! Soms bestaan er gewoon niet genoeg woorden om te beschrijven hoe schoon onze planeet wel niet is…

Drakensbergen (Le petit requin)

Na ruim twee weken, die veel te snel voorbij vlogen, sloten we onze vakantie af met een bezoekje aan grotten met muurschilderingen van de vroegere Bosjesmannen. En keken we nog eens verlangend om naar die schone bergen.

Drakensbergen (Le petit requin)

De rest van de maandag en een deel van de dinsdag (week 5 ondertussen, ziet hoe ik in één bericht weer mee ben 😉 ) brachten we door in het vliegtuig. Blijkbaar verteer ik overstappen ’s avonds laat zoals in het opgaan toch net iets beter dan die ’s ochtends vroeg, al maakt dat amper één uurtje tijdverschil (en dus geen jetlag) natuurlijk veel goed!

Le petit requin

En nu zijn we terug thuis, met geheugenkaartjes vol foto’s, maar vooral een hoofd vol indrukken. Zuid-Afrika, ge waart zo hard de moeite!

27 Comments

 1. Wat een foto’s! Echt schitterend, ik kreeg meteen zin om voor volgend jaar al een ticket richting Zuid-Afrika te boeken.
  Ik gebruik ook altijd een lijstje voor het inpakken, maar dat van jou ziet er nog een stuk georganiseerder uit *impressed*.

  1. De eer voor dat lijstje gaat helemaal naar mijn vriend! Dit keer heb ik het weliswaar voornamelijk samengesteld, maar op basis van zijn lijst voor onze Canadareis een paar jaar geleden. Ik was toen ook zeer impressed 🙂

 2. Prachtig!!! Het moet daar echt mooi zijn, een vriendin van me haar zus woont daar en ik moet telkens zo kwijlen op die foto’s! <3

 3. Wauw, prachtig! Die zeebeer.. wat een geweldige foto. Dat ziet er een fantastische reis uit. En ook onder de indruk van je Excel-afvinklijst. Ik vind mezelf redelijk goed georganiseerd als het op inpakken aankomt, maar dit is van een heel ander niveau.

  1. Alle eer naar mijn vriend wat het lijstje betreft, want hij legde de basis zot georganiseerde lijst voor onze reis naar Canada een paar jaar geleden.

   We zijn zelf ook blij met die foto van die zeebeer. Honderden genomen, maar er zitten er maar een paar gelukte tussen, omdat die beesten zo hyperkinetisch bewegen dat ze al lang weer uit beeld zijn tegen dat je kan scherpstellen 🙂

 4. Waw, dat zijn weer prachtige beelden! Goh, 4000 foto’s … maar ik zou er zelf ook zo veel nemen hoor. Die mooie natuur en de beestjes, hrmhrm, dat zal zeker een mooie reis geweest zijn! Ik hoop zelf ook nog eens naar Zuid-Afrika te reizen, ooit.

  1. Oh, “nog eens”, wanneer ben je er geweest? Toen ook rondgereisd of meer op één plek gebleven?

   Die 4000 foto’s zijn er ondertussen gelukkig al wat minder, omdat ik af en toe op continu gefotografeerd heb en er daardoor gelukkig ook velen weg kunnen. Vb. een olifant die water aan het opzuigen was om over zijn rug te gooien, jah, als je hét moment niet wil missen, moet je wel op continu trekken, maar dan heb je dus ook 50 andere foto’s halverwege de actie 🙂

 5. Nee nee nee, ik had niet naar deze foto’s mogen kijken. Nu zit ik met tranen in de ogen omdat ik Zuid-Afrika en mijn vrienden van daar zo mis. Het feit dat ik doodmoe ben, speelt daar zeker in mee, maar het toont vooral aan hoe het land mijn hart heeft veroverd… Ik ben blij dat je nu ook al het moois hebt mogen zien! <3

  1. Oh Lotte, ik hoop dat je snel nog eens terug kan naar daar! Ik vond die twee weken al overweldigend; wat moet dat dan inderdaad niet zijn als je er een half jaar gewoond hebt…

   1. Oei ik heb mijn zin verkeerd geformuleerd, die ook nog klopt niet …
    Ik ben nog niet in Zuid-Afrika geweest, maar het staat wel op m’n droomlijstje van bestemmingen 🙂

 6. Wauw, meer kan ik even niet zeggen!
  Foto’s selecteren is één van de moeilijkste dingen vind ik. Drie jaar geleden (huh? waar is de tijd naartoe?) maakten wij een roadtrip voor de VS en nog steeds is de selectie en een album nog niet af…

  1. Oh, blij dat wij de enigen niet zijn! Mijn ouders hebben altijd keisnel hun reisalbums klaar; wij zijn ondertussen 2,5 jaar terug uit Canada en er is in de verste verte nog geen sprake van een afgewerkt album…

 7. Wat een mooie terugblik. Er zitten echt prachtige foto’s tussen. Zelf hou ik wel van die ene die van tussen de rotsen getrokken is met zicht op de golven. Die rode lucht bij de ondergaande zon moet in het echt nog indrukwekkender zijn geweest.

  1. Ja, die was heel indrukwekkend! En met dank aan Johan, want het was onze eerste avond daar en na een lange dag met o.a. een paar uur autorijden, had ik eigenlijk niet veel zin om nog naar buiten te gaan. Gelukkig dat hij mij overtuigd heeft! 🙂

 8. Och och, zo schoon! Olifantjes in het wild zien is een grote droom van mij. Al van kinds af volledig in de ban van die beesten. Dus keijaloers!

 9. Wauw … Ik hoor van iedereen die er is geweest gelijkaardige verhalen. Prachtig, indrukwekkend … De foto’s staven dat alleen maar!
  4000 vind ik trouwens niet eens overdreven voor zo’n mooie omgeving. Wij hadden er minstens zoveel bij onze rondreis in Amerika, en wij zijn dan nog eens ééééécht geen fototrekkers! (We vergeten de helft van de tijd ons toestel etc)
  Amai, ik was toch ook even omvergeblazen door jullie paklijst! Wij maken die ook altijd wel, maar printen die dan af en vinken met balpen af wat we hebben. Alleen wordt er dan altijd nog vanalles bijgekribbeld, waardoor het er toch al nooit zo professioneel kan uitzien. 😉

  1. Maar hoe lang zijn jullie naar Amerika geweest?
   Wij hadden er in Canada ook ongeveer zoveel, maar dat was gedurende 3,5 week, dit “maar” 2, dus het voelde toch wat overdreven aan 🙂

 10. Oooh, Zuid-Afrika staat ook nog op ons lijstje om binnen een paar jaar eens heen te gaan! Mijn vader woont daar nu, en hij heeft ons allemaal een ticket beloofd om hem te komen opzoeken 🙂 Nu alleen nog de moed vinden om met straks 4 kinderen het vliegtuig op te stappen!

  1. Oh leuk, waar woont jouw vader?
   En ja, met vier kinderen, dat is inderdaad niet niks! Wij zijn over Doha gevlogen omdat dat volgens de reismaatschappij de goedkoopste oplossing was, maar zeker met kinderen zou ik toch eerder voor een rechtstreekse vlucht gaan (wij zaten als twee volwassen al op het randje van “we hadden beter ietsje meer betaald om minder lang onderweg te zijn” 🙂

   1. Johannesburg. En nee, we zouden zeker voor een rechtstreekse vlucht gaan! Maar we wachten nog maar even tot de kinderen wat groter zijn en ze er ook zelf iets van kunnen onthouden, anders is het wel zonde van zo’n onderneming!

 11. Zalig die Excel!!!
  Niet moeilijk zoveel foto’s… ’t is daar schoon precies, ben benieuwd naar méér.

  1. Ik hoop in maart al wat meer te kunnen tonen, maar ik heb mijzelf momenteel verboden om teveel in onze foto’s rond te struinen: eerst het onderzoek voor mijn presentatie rond krijgen! Want ik ken mijzelf: op zo’n momenten begin ik plots wél heel ijverig foto’s te sorteren 😉

 12. 4000 foto’s in Zuid-Afrika, ik snap dat 😉 Ge hebt waarschijnlijk al zo’n stuk of 2000 foto’s van de olifanten, leeuwen en giraffen. Je hebt een heel stuk gedaan dat ik nog niet bezocht heb, maar toch krijg ik daarvan zelfs heimwee. Ik kijk al uit naar meer foto’s!

  1. Ja inderdaad, de safari pakt ongeveer de helft van de foto’s in 🙂 Al kan ik daar gelukkig ook wel vrij makkelijk in schrappen, omdat ik nu eenmaal af en toe op continu heb zitten trekken om zeker niets te missen (olifant die water over zich spuit bijvoorbeeld).

   Welke delen heb jij al gedaan ginder?

Comments are closed.