Weekmenu januari 2020

Op sommige momenten zou ik volledig vegetarisch willen beginnen eten, op andere twijfel ik toch weer (deels omdat ik niet “lastig” wil doen wanneer ik logeer bij mensen die “voltijds” vlees eten, deels omdat ik af en toe oprecht zin heb in een stukje kip of dergelijke). Mijn eetpatroon helt ondertussen wel steeds meer over naar de vegetarische kant (met af en toe veganistische gerechten) en dat hoop ik dit jaar nog wat verder door te trekken. In januari at ik tijdens vier hoofdmaaltijden vlees of vis, dus dat is alleszins al een mooi gemiddelde om het jaar mee te starten.

Legende:

 • donkergroen cijfer = veganistisch
 • lichtgroen cijfer = vegetarisch
 • rood cijfer = vlees
 • blauw cijfer = vis
 • < = afhaal
 • @ = op restaurant

1: Hapjes – Pompoensoep – Garnaal- en kaaskroket – Hindegebraad met dennenappelkroketjes en gebraden appeltjes met veenbeessen – Trio van chocomousse, biscuit en vatel

2: Courgettesoep

3: Curry met wortels, koolrabi, broccoli en rijst

Curry met rijst (Le petit requin)

4: Noedels met champignons, paprika, courgette, aubergine in pindakaas-sojasaus

5: Pasta met prei, champignons en quorn in roomsaus

6: Rest dag 4

7: Seitan in zoetzure saus met rijst < Tibits

8: Groentenbuffet @ Migros Restaurant

9: Pasta met tomatensaus < Manta bar

10: Vegetarische hachis parmentier

11: Rest dag 10 + vegan fishsticks met appelmoes

12: Halloumiburger – Cheescake @ Ella

13: Buffet < Tibits

14: Salade met tonijn, witloof, kerstomaatjes en ingelegde augurkjes

15: Tofu en groenten in zoetzure saus met rijst @ Migros Restaurant

16: Pizza vegetariana < Caliente

17: Durum met kip < Imo kebab

18: Pasta met pompoen, spruitjes en rode ui, met granaatappel en granaatappelmelasse

19: Tortellini’s met pesto, champignons, paprika en quorn

Tortellini (Le petit requin)

20: Rijstschotel met groenten en vegetarisch “vleesbroodje” < Tibits

21: Ajuinsoep

22: Pasta met groenten

23: Lasagne bolognaise

24: Veganistische cevapcici in tomatensaus met frietjes en rauw witloof

Cevapcici in tomatensaus met frietjes (Le petit requin)

25: Witlooftaart

Witlooftaart (Le petit requin)

26: Risotto met spruitjes, uit: Plenty more

Risotto met spruitjes (Le petit requin)

27: Rest dag 26

28: Kaasflensjes

29: Erwtensoep

30: Hamburgerbroodjes met Beyond burger, gekarameliseerde rode ui, augurk, kerstomaatjes en frietjes

31: Rest dag 30 + stuk pizza vegetariana

13 Comments

 1. Dat is de 2e keer op een week dat in risotto met spruitjes tegenkom. Toch ook eens uitproberen dan.

  1. Ik vind het wel een aanrader alleszins! ’t Is eens iets anders dan een traditionelere risotto en als je de spruitjes in de oven roostert, geeft dat echt een knapperige beet aan de risotto.

  1. Goh, eigenlijk niet zo heel erg. Wanneer ik vlees eet (of bij sommige kazen), heb ik soms wel iets meer last van mijn darmen, maar niet zo overdreven dat dat doorslaggevend is. Eigenlijk eet ik vooral veel vegetarisch/veganistisch omwille van de ecologische impact (daarom dat ik ook nog meer richting veganistisch wil) en minder omwille van de effecten op mijn lichaam.

 2. Die witlooftaart ziet er heerlijk uit. Ik ga er toch echt eens pen en papier moeten bijnenem en door je eerdere posts heen scrollen om inspiratie op te doen.

 3. je nieuwjaarsmenu was toch het lekkerste hoor. ha, garnaalkroketjes, to die for!

  oooh ‘k krijg goesting in een kom dampende erwtensoep (sorry , wel met goeie brokken spek erin dan)

  1. Oh ja, garnaal- (en kaas)kroketjes zijn superlekker! Heel jammer dat ze dat hier niet kennen, dus ik geniet er des te meer van als ik ze in België eet 🙂
   Met spek lust ik erwtensoep ook wel (maar dan wel liever met kleine spekjes 🙂 ), maar als ik ze thuis maak, hou ik het eigenlijk meestal gewoon bij croutons, ook jummie.

 4. Awel dat vegetarisch eten buitenshuis valt steeds beter mee. Als we bij mensen mogen gaan eten, vraag ik gewoon om hetzelfde eten als de rest, maar met weglating van het vlees. Dan hoeven ze amper extra moeite te doen. Bij de klassieke keuken (patatjes-groenten-vlees) is dat nog het makkelijkst. En zo heb ik al eens ‘bloemkoolsteak’ gegeten terwijl de rest een ander vleesje had. Want sommige mensen willen echt wel moeite doen! En da’s zo fijn!

  1. Goh ja, bij velen is het ook niet echt een probleem, maar bij degenen waar het een probleem is, gaat het niet zozeer om het extra / anders koken als wel om de commentaar op de keuze. Mijn vlees weglaten is op zich geen probleem, maar ik heb zelden zin in discussies over / commentaar op het feit dat ik het weglaat. Flauw excuus, maar moest ik voor de rest echt nooit meer vlees eten, zou het makkelijker zijn, denk ik. Net omdat ik thuis heel af en toe ook nog eens vlees eet, heb ik het gevoel dat ik dan op een ander zeker niet “ambetant” mag doen, want ja “ik eet het toch nog”. Ach ja, wie weet komt het ooit wel eens en anders is heel af en toe vlees nog altijd beter dan alle dagen, zoals het vroeger was 🙂

   1. Die commentaar he ik word daar ook onnozel van. Zeker omdat ik zoveel mogelijk plantaardig wil eten en dan vinden ze overal wel een gaatje in mijn redeneringen – gewoon zeggen dat “ik doe wat ik kan voor mezelf” is niet genoeg nee, voor anderen is het altijd “alles of niks”. Leren schoenen kopen is voor mij bijvoorbeeld blijkbaar ook al not done 🙂 terwijl ik daar nog niet zo van wakker lig, want ‘vegan’ schoenen zijn niet altijd erg milieuvriendelijk of bijvoorbeeld fair trade. Enfin zo ver drijf ik alles nog niet door, en de commentatoren vinden dat dat wel moet of anders kunnen ze me niet serieus nemen?

Comments are closed.