Weekmenu november 2015

Aangezien ik mij voornam om in 2015 aan een 50/50-verhouding te komen tussen vegetarisch en vlees/vis, geef ik elke maand in een blogbericht een overzicht van het weekmenu van de afgelopen maand.

1: Buffet @ Hiltl

2: Bloemkool-broccolitaart en tomaat-kaastaart (al bij al viel de uitdaging “koken voor een vegetariër die geen groenten – behalve tomaat – lust” (ofte: Johan zijn broer) best wel mee: na een lasagne bolognaise met vegetarisch gehakt (eind oktober), maakten we deze quiche met tomaat en kaas. Voor zijn vrouw en onszelf maakten we wel nog een tweede versie boordevol groentjes 🙂 )

Bloemkool-broccolitaart (Le petit requin)

3: Rest dag 02

4: Pompoensoep

5: Pasta met champignons, kerstomaatjes en courgette in peperkaassaus (typisch restjeskoken: ik eet al wel eens graag smeerkaas op mijn boterham, maar vind dat net iets te eentonig voor een gans potje. Het restje belandt dus meestal, al dan niet in een pestocombinatie, met wat groentjes in een pan. Lekker en tenminste geen voedselverspilling)

6: Vegetarische paëlla

7: Kip curry

8: Parmigiana di melanzane / Kalfsgebraad met boontjes, worteltjes, pompoen en kroketjes

9: Balletjes in tomatensaus met frietjes @ Greenwich

10: Buffet @ Tibits

11: Vegetarische lasagne

12: Pasta chili con carne @ Kloster Neresheim (jammer dat de kookkunsten van de paters in Neresheim niet even overweldigend waren als hun barokke kerk…)

13: Bauernfladen met spinazie en feta @ Barfüser (dit werd als typisch Duits omschreven op de kaart, maar eigenlijk is het gewoon een soort pizza: lekker, maar voor mij net iets te zwaar – zoals het merendeel van de Duitse keuken)

14: Kip dragon met paprika, courgette en champignons

Kip dragon (Le petit requin)

15: Auberginecurry met aardappelen, recept uit De moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen (ik dacht eerst “unk, patatten met rijst, wat is dat nu”. Awel, dat is lekker, heel lekker!)

16: Pizza speciale (het dieptepunt in de presentatiestress: diepvriespizza uit de winkel met als “dessert” een hele doos zeevruchten. Zucht…)

17: Pasta met radicchio, paprika en gegrilde courgette (gelukkig herpakte ik mij een dag later met een vers gerecht boordevol groentjes)

18: Pasta met halloumi

19: Rest dag 18 (ofte: pasta met tomatensaus zonder halloumi)

20: Geroosterde bietjes (recept uit De moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen) met bulgur-notensalade, geitenkaas en kerstomaatjes (lekker jong, amai! En wie had ooit kunnen denken dat ik nog eens spontaan rozijnen in mijn eten zou gooien en dat dan nog lekker zou vinden ook?!)

Geroosterde rode biet (De moestuin van Madame Zsazsa)

21: Halloumiburger

22: Pompoenpasta met hazelnootpesto (nog makkelijker dit keer, aangezien we de vorige keer te veel hazelnootpesto hadden en nu dus maar een paar blokjes moesten ontvriezen. De spekjes lieten we opnieuw weg, want het is heel lekker zonder en ik ben sowieso niet zo’n fan van spek, dus waarom het risico nemen om iets heel lekkers minder lekker te maken? 😉 )

23: Rest dag 22

24: Wortelhoningsoep (op een of andere manier was ik compleet vergeten dat ik ’s middags op het werk eten nodig had. Maar bij deze ben ik dus ook te weten gekomen dat de soep in de supermarkt suikervrij is. Budgetgewijs is zelfgemaakte soep uiteraard veel beter, maar ’t is wel goed om weten dat ik een suikervrij alternatief kan kopen op drukke/vergeetachtige dagen)

25: Mozzarellasalade

26: Pepersteak met champignons in roomsaus (recept uit Smakelijk! van Piet Huysentruyt) en bulgur

27: Ravioli all’arrabiata @ Osteria Leonardo

28: Balletjes in tomatensaus met frietjes (recept uit Smakelijk! van Piet Huysentruyt)

29: Gepofte zoete aardappel met mangosalsa en zalm (dit leek mij wel een lekkere combinatie, maar het bleek duimen-en-vingers-aflikkend lekker: die salsa, die zoete aardappel, dat yoghurtsausje, mmm! Eentje dat hier zeker nog gemaakt zal worden en nog maar eens bevestigt dat aMuse Rouge serieus goed kan koken)

Gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa (aMuse Rouge)

30: Ajuinsoep

Totaal: 21x vegetarisch / 1x vis / 8x vlees
Conclusie: het blijft opvallend om te zien hoe dagen in België er altijd uitspringen door hun rode kleur, of het nu maar een weekend is of een hele week. Maar gelukkig compenseren we dat thuis zonder er moeite voor te moeten doen.

13 Comments

 1. Dat herinnert mij eraan dat ik nog eens wat recepten uit ‘De moestuin van Mme Zsazsa’ moet uitproberen. Tot nu toe maakte ik nog maar alleen de ovenschotel met prei, paddestoelen en pompoen, en dat was superlekker. Maar ik moet duidelijk nog eens wat andere dingen testen.

  1. Ah, die ovenschotel heb ik nog niet uitgeprobeerd! Straks eens opzoeken, want het klinkt als een ideaal receptje voor dit seizoen 🙂
   En ik kan het alleen maar aanraden om nog meer recepten uit te proberen; ik ben tot nu toe nog niet teleurgesteld geweest, integendeel!

 2. Zo’n maandelijkse terugblik is heel tof, op die manier weet je inderdaad meteen of je voor voldoende variatie zorgt. Om de één of andere reden denk ik steeds dat ik niet voldoende varieer. Er is uiteraard nog steeds ruimte voor verbetering maar al bij al lijkt het doorgaans beter mee te vallen als ik dacht. Doordat ik bepaalde ingrediënten niet verdraag is mijn keuze in groenten wel iets beperkter.

  1. Ja inderdaad, ik denk soms ook dat wij niet genoeg variëren, maar zo opgelijst blijkt het wel mee te vallen 🙂
   Jammer dat je sommige ingrediënten niet verdraagt! Hopelijk beperkt het je niet teveel.

   1. Meestal pas ik een recept gewoon aan tot een versie die ik wel verdraag. Maar zaken als ajuin, paprika en pikante kruiden zijn natuurlijk wel net een groot deel van de smaakmakers.

 3. Amai, zo’n gevarieerd weekmenu! Ik ga binnenkort ook eens ‘De Moestuin van Mme Zsazsa’ uit de kast nemen denk ik! En mmmm, die gepofte zoete aardappel ziet er zó lekker uit (dan wel zonder de zalm voor mij :-))!

  1. Zeker doen, De Moestuin van Mme Zsazsa uit de kast halen!

   Wat zou jij dan bij die gepofte aardappel eten eigenlijk? 🙂 Gewoon omdat ik het mij nog afgevraagd heb hoe ik dit vegetarisch zou kunnen maken (niet dat dat per se moet, want ik eet al zodanig weinig vis dat dat niet per se moet vervangen worden). Zo’n vleesvervanger-achtig ding leek er mij moeilijk bij te passen en gewoon de zalm weglaten leek mij dan weer wat teveel zoete aardappel 🙂 Misschien tofu of tempeh in de salsa verwerken, zoiets?

   1. Ja, ik zou inderdaad tofu of tempeh of vegetarische reepjes in die salsa verwerken. Of een stuk gemarineerde tofu erbij grillen. Of nog een extra salade erbij met vb. kikkererwten. Keuze genoeg!

 4. Wow, bedankt voor het compliment, seg!

  Voor mij is het eindelijk tijd voor een adempauze na het eerste trimester, dus hopelijk slaag ik erin om m’n blogje nieuw leven in te blazen (en om de blogs van anderen een beetje bij te lezen)… Deze blogpost van jou doet me daar alvast zin in krijgen!

  1. Hoera! Zowel voor jou (want rust!) als voor ons (want nieuwe ontdekkingen!) 🙂
   Maar geniet vooral van je kerstvakantie, gezien de drukte in je eerste trimester heb je die méér dan verdiend!

 5. Alleen maar tomaat lusten… wat een hel om daar gevarieerd voor te koken! :p
  Mmmm… honger 🙂

  1. Hihi, echt elke dag enkel met tomaat kunnen koken zou ik ook heel moeilijk vinden. Gelukkig vindt hij het zelf niet erg om niet echt gevarieerd te eten én wisselt hij af met veel soorten kazen 🙂

Comments are closed.