Voornemens 2015

Eerst en vooral wil ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar wensen! Iedereen zal wel zijn/haar specifieke wensen en voornemens hebben voor het komende jaar, dus ik hou het bij de cliché (maar daarom niet minder belangrijke) wens dat het een gezond en gelukkig jaar mag worden voor jullie en iedereen die jullie lief is!

Ik twijfelde een tijdje of ik goede voornemens zou maken of niet. Ik hield het eerst op hetzelfde idee als vorig jaar, namelijk “meer sporten en gezonder eten”. Op zich geen slechte voornemens en ik slaagde er beter in dan de voorbije jaren, maar het blijft allemaal vrij vaag.
Daarom dus toch “echte”, maar vooral concretere voornemens voor 2015. Twaalf, eentje voor elke maand, al lopen ze allemaal natuurlijk over het ganse jaar:

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten
Ik sportte in 2014 al een pak meer dan in het jaar ervoor en wil dat met dit voornemen verder zetten. Niet té ambitieus, want ik zal (hopelijk) opnieuw beginnen werken dit jaar en dan is er niet meer zomaar elke dag tijd om te sporten, maar wel ambitieus genoeg om er vaak aandacht aan te besteden.

2. Een 50/50 verhouding tussen vegetarisch en vlees/vis
In 2014 haalde ik al een mooie 40% vegetarische warme maaltijden, maar dat mag gerust nog meer zijn. Hopelijk helt het zelfs meer over naar de vegetarische kant, maar met een evenwichtige verdeling ben ik al blij.

3. Beter leren omgaan met mijn perfectionisme
Een van de vagere puntjes. Een van de moeilijkere ook. Hoe ik dit juist ga doen, moet ik nog bekijken, maar aangezien dit bij mij een van de belangrijkste stressveroorzakers is, wil ik er absoluut aandacht aan besteden.

4. Een pas beklimmen met de fiets
Fietsten we in 2014 al meer dan het jaar ervoor, aan de Alpencols durfden we ons nog niet wagen. Bij deze dus een stimulans om nog meer te fietsen komend jaar, want anders ga ik zo’n pas nooit omhoog raken. Welke het juist wordt, zien we nog wel. No worries, ik ga er mij niet vanaf maken met een makkelijk colletje, dat is hier in de Alpen namelijk niet echt mogelijk 😉

5. 30 boeken lezen
In 2014 las ik 46 boeken, bijna vier keer zoveel als het jaar ervoor. Ik ben dus eindelijk weer in het lezen gevlogen en dat wil ik graag blijven doen, want het geeft zoveel voldoening!

6. Op zes gebieden organiseren en minimaliseren
Welke gebieden dat juist gaan worden, zal tijdens het jaar wel duidelijk worden. Ideeën zijn bijvoorbeeld het beter organiseren van al mijn digitale afbeeldingen, overbodige uitgaven minimaliseren…

7. De Verbeelding Book Challenge 2015 volbrengen
Kathleen kwam gisteren met het leuke idee van een book challenge. Sommige puntjes zijn absoluut een uitdaging, andere passen dan weer helemaal bij boeken die ik toch al wilde lezen (zo ging dit puntje normaalgezien “De Illias of de Odyssee lezen” worden, wat mooi past in de challenge om een boek van voor 1900 te lezen).

8. Een cursus volgen
Ik pin mij nog niet vast op één specifiek idee en laat ook nog de keuze tussen een online of een “real life” cursus. Qua taal denk ik aan Zwitsersduits, Spaans (voor Patagonië) of Italiaans; daarnaast heb ik nog een cursus webdesign liggen… Voornamelijk keuzestress dus hier 😉

9. Minstens 12x zwemmen
Zoveel ik liep dit jaar, zo weinig zwom ik. Omdat “meer zwemmen” nogal vaag is, ga ik voor ongeveer één keer per maand. Meer is uiteraard altijd goed 😉

10. Mijn kleerkast “beter” maken
Onder beter versta ik dan kleding uit eco/fairtrade winkels en tweedehandse of zelfgemaakte kledingstukken. Probeer ik qua eten al langer zo lokaal en fairtrade mogelijk te kopen, dan hinkt mijn kleerkast daar nog grandioos achter. Dit jaar probeer ik dus enkel aan te vullen met “verantwoorde” kleding.

11. Een maand suikervrij eten
Dit gaat een moeilijke worden, dat weet ik zo al. Een maand geen snoep en chips eten, deed ik vroeger al, maar laten we wel wezen, suiker zit uiteraard in veel meer dan dat. Vanuit de gedachte dat onze “vegetarische maand” twee jaar geleden duidelijk voor een kentering in de vleesconsumptie gezorgd heeft, hoop ik dat dit voornemen voor hetzelfde zal zorgen op gebied van suiker.

12. Mijn vader bellen vanuit Ushuaia
Het laatste puntje, maar wel een van de leukste! Normaalgezien gaan we eind 2015, begin 2016 naar Patagonië, dus ’t zal afhangen van onze reisplanning. Voor wie zich afvraagt waarom ik uitgerekend mijn vader wil bellen: dan heeft hij vanuit België al zowel met zijn moeder als met zijn dochter in Ushuaia gebeld 😉

En jullie, ook (veel) voornemens?

14 Comments

 1. Leuke voornemens! Vooral die book challenge is fijn! Ik ben jaloers op je 46 boeken in 2014. Zaten er echte aanraders tussen? 🙂

  Naar die maand suikervrij eten ben ik heel benieuwd!

 2. Er zitten een paar uitdagingen tussen precies. Wauw! Misschien 'steel' ik er wel een paar, maar dan stiekem, zonder dat iemand het weet :P.

  Welke voornemens ik heb gemaakt, dat weet jij al, heb ik mogen merken. Supersupersuperbedankt. Ik ben nog steeds geweldig onder de indruk. Ik schrijf er nog over zodra ook nummer drie is gearriveerd. (By the way: ik heb hier alles afgezocht naar een emailadres voor een bedankje, maar klopt het dat dat hier niet te vinden is? Of ben ik gewoon blind?)

  Een fijn 2015 gewenst!

 3. Ik had voor mezelf al een leesplan opgesteld, misschien neem ik Kathleens puntjes mee naar volgend jaar! De Ilias staat ook nog in mijn kast, dat zal ook voor een ander jaar zijn, eerst maar eens de Decamerone..
  Puntje 6 interesseert me heel erg… Ik ben zelf van plan om totaal niets, nul euro aan kleding te shoppen, tenzij echt nodig. De grootste uitdaging op mijn plan 🙂 En verder om veel weg te gooien, ons huis raakt alsmaar voller met spullen die we niet gebruiken, doel is dus ook niets te kopen wat we niet nodig hebben…

 4. Wat een goeie voornemens! Wat betreft je perfectionisme-puntje: heb je 'The Gifts of Imperfection' van Brené Brown al gelezen? Ik ben het nu aan het lezen en voor mij is het wel een beetje een eye-opener moet ik zeggen.

 5. Lieve Haaike, ik wens je ook een gelukkig nieuw jaar!
  Bedankt voor je Secret Santa envelop en wensen. Je bent heel opmerkzaam en attent geweest en dat waardeer ik zeer. (De verzendkosten vanuit België naar Nederland zijn wel erg hoog!) Succes met je voornemens!

 6. De absolute aanrader was ongetwijfeld "The picture of Dorian Gray" van Oscar Wilde! Heel anders, maar ook heel goed was "Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen" van Wouter Deprez.
  Daarnaast eervolle vermeldingen voor:
  – Franstalig: La chute van Albert Camus
  – Duitstalig: Er ist wieder da van Timur Vermes
  – Nederlandstalig: Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck
  – Vertaling: De goddelijke komedie van Dante
  – Kinderboek: Hasse Simonsdochter van Thea Beckman
  – Gedichten: Verzamel de liefde van Bart Moeyaert
  – Strip: Persepolis van Marjane Satrapi

  Zit jij op Goodreads eigenlijk? 🙂

 7. Ja, mijn kleerkast zal bij mij ook een van de "te minimaliseren" zaken worden. Niet dat ik niets ga kopen (ambitieus seg! :-), want met de kilo's die ik kwijt ben geraak, heb ik bijna al mijn broeken in de kledingcontainer moeten smijten 🙂 Maar als ik nog iets erbij koop, zal het niet meer zomaar mogen zijn "omdat ik goesting heb om iets te kopen".
  Ben benieuwd wat je van de Decamerone gaat vinden, want die wil ik ook ooit wel eens lezen.

 8. Bedankt voor je berichtje! Blij dat je er content mee bent 🙂
  En inderdaad, ik heb voorlopig nog geen e-mailadres hier, omdat ik er eentje specifiek voor de blog wil aanmaken. Dat staat op het niet dringende "to do lijstje" en had ik maar altijd voor mij uitgeschoven, maar nu er dus al op zijn minst één iemand echt naar gezocht heeft, ga ik er misschien toch wat meer prioriteit aan moeten geven 🙂

  Trouwens wel benieuwd welke puntjes je stiekem zou willen stelen! 😉

Comments are closed.