Weekmenu december 2015

Aangezien ik mij voornam om in 2015 aan een 50/50-verhouding te komen tussen vegetarisch en vlees/vis, geef ik elke maand in een blogbericht een overzicht van het weekmenu van de afgelopen maand.

1: Buffet @ Tibits

2: Gestoofde koolrabi (recept uit Smakelijk! van Piet Huysentruyt) met quinoa en schol

Gestoofde koolrabi (Smakelijk!)

3: Gestoofde koolrabi met hamburger

4: Rode curry met groentjes @ WoKa

5: Pompoenrisotto met witloof, recept uit De moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen (die kookboekweek heeft er duidelijk voor gezorgd dat dit boek vaker uit de kast komt; dit keer voor deze zeer geslaagde risotto: met witloof kunt ge bij mij sowieso weinig verkeerd doen, maar deze combinatie met pompoen was nieuw en heel lekker. Enige aanpassing is dat er wat ons betreft gerust nog wat meer pompoen in mag)

6: Hespenrolletjes met prei en puree (ofte: hoe bloggen een mens zijn dagelijks leven beïnvloedt. Na het lezen van dit bericht van Liese had ik namelijk zo enorm veel goesting in hespenrolletjes dat ze een paar dagen later ook op mijn bord lagen. Mmm, nostalgische kost)

7: Rest dag 06

8: Pompoensoep

9: Kippenhamburger

10: Witloofsoep

11: Kruidig stoofpotje (mmm, die kruidencombinaties! Heel lekker recept, ideaal ook om vanaf de eerste hap overtuigd te worden van tempeh!)

Kruidig stoofpotje (Fiekefatjerietjes)

12: Winterse curry met spruitjes, koolrabi, champignons en pompoen

13: Ethiopisch buffet, voornamelijk gebaseerd op deze recepten (lekker!)

Ethiopisch buffet (Le petit requin)

14: Rest dag 13

15: Groentewat met couscous

16: Rodekooltaart met geitenkaas (dit is het soort gerecht waarvan ik vroeger zou gedacht hebben “rodekool ja, maar in een quiche, no way. En rozijnen, bah! En geitenkaas, bah! En walnoten, brrr” En vandaag is dit het soort gerecht waar ik met gemak een halve taart van op eet en mij dan moet inhouden om uit goesting niet nog meer te eten)

Rodekooltaart met geitenkaas (Le petit requin)

Oh, en nog iemand die vindt dat rodekool in bokalen zou moeten verboden worden zodanig dat iedereen kan zien hoe fantastisch grafisch en mooi rodekolen zijn? 😉

Rodekool (Le petit requin)

17: Rest dag 16 met pompoensoep

18: Stoemp van boerenkool met hamburger

19: Macaroni

20:  Curry met paprika, courgette, mais en aubergine met rijst

21:  Vegetarische moussaka

22:  Rest dag 21

23: Hapjes – Rundscarpaccio – Paprikasoep met abrikoos – Griekse pasta met courgette en champignons

24: Hapjes – Paprikasoep – Scampi diabolique – Gevulde kalkoen met groenten, champignonsaus en kroketjes – Kerstvatel

25: Hapjes – Sint-Jakobsschelpen met palingmousse – Venkelsoep – Cannelloni met spinazie en ricotta – Millefeuille met mascarpone en framboos

26: Vol-au-vent met frietjes

Vol-au-vent met frietjes (Le petit requin)

27: Pompoenpasta met hazelnootpesto (weliswaar met witloof i.p.v. radicchio) en lasagne bolognaise (de dag dat wij bij mijn ouders thuis het menu bepaalden en dus de enige dag waarop ik veggie had kunnen eten. Tot ik zwichtte voor een stukje van Johans lasagne, gemaakt voor degenen die het vegetarische gerecht minder zagen zitten 🙂 )

28: Spaghetti bolognaise

29: Pepersteak met prei in witte saus en aardappelen

30: Quiche met spinazie, spekjes, honing en appel

31: Toastjes met guacamole en grijze garnalen – Tomatenroomsoep met balletjes – Griekse ovenpasta met groenten (uit De moestuin van Mme Zsazsa) – Sabayon – Chocomousse

Totaal: 13x vegetarisch / 2x vis / 16x vlees
Conclusie: met de feestdagen in België zat het er aan te komen en december werd effectief de tweede maand dit jaar dat ik meer vlees en vis dan vegetarisch at.

11 Comments

  1. Eigenlijk zelfs nog meer vegetarisch dan 50% (behalve dan in deze maand), jeej 😉
   Dat “moet” niet per se, maar ik merk dat ik meer en meer neig naar vegetarische maaltijden (zowel puur naar smaak als ethisch).

 1. Hmm, daar zitten er paar tussen die er erg lekker uitzien (en/of lekker klinken). Deze week kwam er hier nog eens witloof in de oven op tafel. Het was er het weer voor én witloof is inderdaad super lekker. Wanneer ik preirolletjes maak doe ik er graag gerookte zalm rond in plaats van hesp.

 2. Doe je in 2016 ook weer van weekmenu’s? Ik vind het heel erg inspirerend! En wauw, die quiche met rode kool, dat ziet er raar uit, maar ik ben toch wel benieuwd hoe dat smaakt!

  1. Ik heb getwijfeld, was bijna zeker dat ik het opnieuw zou doen en jouw reactie heeft nu de doorslag gegeven! Leuk dat je het je inspireert!

   Ik zou zeggen: je moet die quiche zeker eens uitproberen, maar ik weet niet goed door welk veganistisch product je die geitenkaas kan vervangen (die er toch wel een typische smaak aan geeft)?

  1. Ja, ik vond het eerst wat bizar toen ik het recept tegenkwam, maar toen dacht ik “ach, ik gooi wel bloemkool en broccoli in quiches, waarom zou het dan niet met een ander soort kool gaan?”. En effectief, ’t is zeker het proberen waard!

 3. Ik ben ook fan van rode kool en zou het nooit van m’n leven uit een bokaal eten (echt, groenten uit bokalen, ik snap er niks van). Het was als kind al mijn favoriete eten, ik vroeg het zelfs aan mama om klaar te maken op mijn verjaardag 🙂 En zo mooi, inderdaad!

  1. Haha, ik at rode kool ook wel graag, maar dat voor mijn verjaardag vragen, dat zou mij als kind toch te ver gegaan zijn. Nu zou ik het nog wel durven 🙂

Comments are closed.