Zwartraafje’s blogger vriendenboek

Bij Sofie van Fiekefatjerietjes las ik een tijdje geleden een bericht over het Blogger-Vriendenboek van Zwartraafje. Vertel mij dat iemand graag leest en ik ga sowieso een kijkje nemen met als gevolg dat de blog van Liesbet, aka Zwartraafje, meteen in mijn feed vloog. Ah ja, ze schrijft niet enkele leuke boekrecensies, maar ook andere originele berichten, zoals het Blogger-Vriendenboek, blogger lovin, leuke DIY’s en toffe lijstjes (ik heb een boon voor lijstjes, maar dat wisten jullie waarschijnlijk al wel 😉 ). Toen ze mij iets nadien vroeg of ik zelf ook eens haar vriendenboek wilde invullen, zei ik dan ook met veel plezier ja. Het bericht verscheen vandaag op haar blog, maar ik post de vragen en antwoorden hier ook nog eens:

Blogger-Vriendenboek (Zwartraafje)

Naam
Haaike

Leeftijd
28 jaar

Wat studeer je of heb je gestudeerd?
Ik heb een diploma ingenieurswetenschappen-architectuur en doe momenteel een MAS in architectuurgeschiedenis en -theorie.

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Voornamelijk sporten (lopen, fietsen, wandelen, skiën, zwemmen) en reizen, maar ook koken kan eigenlijk wel als een hobby beschouwd worden. Met papier knutselen doe ik ook graag, maar veel te weinig.

Je favoriete eten
Goh, dat is een moeilijke. Ik vrees dat ik ga passen voor deze, want ik eet teveel dingen graag om er maar eentje uit te kiezen. Wie toch een ideetje wil krijgen: alleen al in 2015 at ik 15 toprecepten.

Je lievelingskleur
Mijn eerste reactie is blauw en zwart, maar eigenlijk draag ik ook wel vaak rood én komt die kleur ook in ons interieur terug.

Verzamel je (naast boeken) iets?
Niet echt; ik ben wel zot van leuke notitieboekjes, maar doordat ik er nu minder probeer te kopen en degene die ik heb probeer op te gebruiken, is er niet echt meer sprake van een verzameling.

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen?
Ik vermoed dat dat een sprookjesboek van Disney is, dat ik in april 1992 – toen ik vier jaar was – van mijn grootvader kreeg en inderdaad al gelezen heb.

Le petit requin

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
Sieben Jahre van Peter Stamm had ik achteraf bekeken liever gewoon uitgeleend in de bib i.p.v. te kopen, maar een echte miskoop zou ik het nu ook niet noemen.

Luister je naar audio-boeken?
Nog nooit gedaan en het spreekt mij eigenlijk ook niet echt aan. Het komt er soms al te weinig van om naar mooie muziek te luisteren, dus wil ik die tijd niet besteden aan “lezen”.

Heb je een favoriet genre?
Nee, ik heb een vrij brede boekensmaak, al varieert die natuurlijk wel wat met de jaren: als puber las ik bijvoorbeeld veel meer thrillers en detectives, tegenwoordig lees ik vrij regelmatig klassiekers.

Welk boek zou je op die moment willen kopen?
Hebben jullie eventjes? 😉 Mijn verlanglijstje is vrij groot, maar als ik er eentje moet kiezen, dan zou ik in de categorie fictie gaan voor De Engelenmaker van Stefan Brijs en in de non-fictierekken zou ik Plenty van Yotam Ottolenghi uitkiezen.

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Onze boeken staan thematisch gerangschikt: fictie staat onderverdeeld naar taal (NL, EN, FR, DE, vertaalde Russen, vertaalde Portugees- en Spaanstaligen…), non-fictie naar domein (architectuur, fysica, geschiedenis, psychologie, filosofie…). Het merendeel staat in de grote kast op de foto, maar we hebben nog kleinere kastjes met kook- en reisboeken en met kinderboeken en graphic novels.

Le petit requin

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Aangezien ik geen e-reader heb lees ik enkel fysieke boeken.

Heb je een favoriet boek?
Wat een moeilijke vraag! Ik schreef vorig jaar een blogje over 10 boeken die mij zijn bijgebleven en dat is nog steeds geldig. Al kan ik er daar ondertussen nog wat aan toevoegen…

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
Serieus, deze vragenlijst lijkt echt een pak makkelijker als je gewoon de antwoorden van anderen leest dan wanneer je hem zelf moet invullen 🙂 Ik kon mij echt niet beperken tot eentje, dus zien jullie op de foto vier mooie covers: van het strakke Norwegian wood over de uitgepuurde Márquez-reeks van Uitgeverij Meulenhoff tot het veel drukkere The book of strange new things en de mooie cover van Russische sprookjes.

Le petit requin

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Ik weet niet hoeveel het er exact zijn, maar aangezien ik voor deze vraag even een snelle telling deed en al na amper een derde van onze grote boekenkast aan 100 zat, ben ik vrij zeker dat we over de 300 zitten. Oeps! 🙂

Wat is je laatst gekochte boek?
Het geheime dagboek van Klein Duimpje van Philippe Lechermeier en Rébecca Dautremer.

Le petit requin

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Dat waren de verschillende sprookjesboeken die wij in huis hadden: mijn ouders lazen veel voor en dat heeft de kiem gelegd van de boekenwurm die ik later zou worden.

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
Als kind was dat Laura Ingalls Wilder met haar Kleine Huis-reeks; als puber stak Dirk Bracke er toch wat bovenuit.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
J.K. Rowling, aangezien ik de zeven Harry Potters in huis heb 🙂 Ze wordt gevolgd door Coetzee met zes en Márquez met vijf boeken.

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Sowieso het merendeel van de kinderboeken die ik nog bijgehouden heb. Bij de volwassenliteratuur is dat al iets moeilijker omdat ik weinig herlees (eerder “herblader”), maar Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts komt wel in aanmerking.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Echt tegen mijn zin is misschien veel gezegd, maar The Dilbert Principle van Scott Adams vond ik niet zo’n goed boek. Enige reden dat ik het heb uitgelezen is dat het in zodanig korte, los van elkaar staande stukjes geschreven is, dat ik het over een lange periode kon spreiden.

Kan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast?
Mijn blognaam was met die Q nogal moeilijk, dus ben ik voor mijn toch wat makkelijkere voornaam gegaan.

Le petit requin

17 Comments

 1. Leuke vragenlijst! En wat een golf van herkenning bij de cover van het boek met Russische sprookjes. Dat moet bij mijn ouders ook nog ergens op zolder staan, of dat hoop ik toch. Ah, nostalgie!

  1. Oh, leuk dat jij dat boek ook hebt! Ik heb er hier nog zo eentje staan met Oekraïense sprookjes, zou eigenlijk eens aan mijn ouders moeten vragen hoe ze daar op kwamen (via school misschien?).

 2. Oei, jij zegt oeps bij iets van een 300 boeken? Ik moet nog eens in onze lijst kijken (ja, wij zijn zo’n debielen die een heuse excellijst hebben om alles op te lijsten), maar ik vrees dat wij een stuk boven de 700 uitkwamen … Ons doel is dan momenteel ook niet om er nog bij te kopen (moeilijk!), maar om er een deel de deur uit te doen (nog moeilijker!).
  Ik ben toch weer wat titels tegengekomen in je lijstje die ik nog niet heb gelezen … Allez, die smijten we dan ook maar weer op onze goodreads ‘want to read’-lijst. 😀
  En wat ziet jullie boekenkast er orderlijk uit … Ik ben op slag jaloers!

  1. Vooral “oeps” omdat ik zo snel al aan honderd zat en we dus waarschijnlijk ruim over die 300 gaan 😉
   Debiel vind ik zo’n boekenlijst helemaal niet hoor, vroeger had ik er zelf zo eentje en eigenlijk zou ik onze huidige boeken ook wel eens willen oplijsten (kwestie van goed te weten wat we eigenlijk in huis hebben). Als dat er ooit van komt, ben ik wel benieuwd op hoeveel we exact zullen eindigen, vermoedelijk wel niet zoveel als die 700 van jullie.
   Boeken minderen vind ik trouwens ook moeilijk: al de rest opruimen, ok, maar boeken, dat krijg ik niet over mijn hart. Maar bon, ’t geeft plezier, dus waarom niet he? 🙂

 3. Wat een leuke, moeilijke vragen!
  Ik heb ze in gedachte voor mezelf ook al ingevuld, want ik ben een boekenverslindster 🙂
  Na mijn studie Nederlands is er helaas maar weinig meer van lezen gekomen, aangezien de kinderen al mijn tijd opslorpen. Gelukkig bestaan er ook nog kinderboeken, zo krijg ik toch mijn dagelijkse portie letters binnen!

  1. Ergens jammer dat je niet meer aan “volwassen” lectuur toekomt (ontspannende dan, want voor je studie moet je vermoedelijk ook wel wat lezen?), maar aangezien er zoveel fantastische kinderboeken bestaan is dat natuurlijk wel een heel mooi alternatief!

 4. Wat een leuk lijstje! Ik hou van lijstjes én van boeken, ideale combinatie dus 🙂

 5. Leuk hé! Wij hebben dezelfde boekenkast van Ikea, en die architectuurreeks die bovenop de kast staat bij jullie heb ik ook, maar ik ga ze (proberen) verkopen omdat ik er niks meer mee doe…

  1. Ja, als je er niks meer mee doet, neemt het op zich ook maar gewoon plaats in he. Hier is het nu ook niet zo dat die reeks heel vaak uit de kast gehaald worden, maar wel nog af en toe, dus dan mag ze blijven 🙂

 6. super vreemd, ik wou reageren op je post met de 15 foto’s, maar ik vind de commentarenknop niet.
  In elk geval Triftbrücke is mijne favoriet, en de berggeit natuurlijk.
  En ja … tot en met 15 januari mag je nog overzichten posten

  1. Bizar, om een of andere reden stonden de commentaren uitgeschakeld voor dat bericht (terwijl ik niets anders heb gedaan dan anders). Maar nu zou het weer ok moeten zijn, merci alleszins om het te laten weten!

   De Triftbrücke was ook heel leuk om in het echt te zien: het ene moment straalblauwe hemel en alles zichtbaar en dan op heel korte tijd hing alles ineens in de wolken!

 7. Zo’n opdracht in een boek geeft het op slag veel meer waarde hé. Ik had enkele boeken met “van opa” in, dat zijn boeken om te koesteren…

  1. Ja, ik kan die boeken soms vastpakken enkel en alleen om de boodschap vooraan nog eens te lezen 🙂 Een mens zou eigenlijk altijd een boodschap moeten schrijven in een boek dat hij geeft he (anderzijds: als die persoon dat boek dan toch zou willen wegdoen, maak je het wel een pak lastiger om te verkopen 🙂

 8. Leuke vragen! En de laatste foto is ook erg leuk 🙂
  Sprookjes, dat zou ik dringend nog eens moeten lezen!

Comments are closed.