2022

Ik ben er al wat laat mee, maar ik wil jullie toch nog een heel gelukkig nieuwjaar wensen! Dat het een jaar met veel knuffels, veel warmte en veel rust mag worden.

2022 gaat hier een dubbel jaar worden: enerzijds heeft het veel moois in petto, anderzijds gaat het absoluut niet makkelijk worden, want begin april wordt mijn heup geopereerd. Meer bepaald staat er een correctieosteotomie aan mijn rechterheup op het programma. Het is niet de makkelijkste oplossing, maar de alternatieven heb ik ofwel al vruchteloos uitgeprobeerd – afwachten & cortisone-inspuitingen – ofwel betekenen ze nog jaren pijn – wachten tot mijn 40e en dan een kunstheup krijgen. Geen fijn nieuws dus, maar eerlijk: na zoveel jaar sukkelen met pijn aan mijn rug en sinds ruim een jaar ook aan mijn heup, ben ik vooral blij dat er eindelijk een diagnose én een oplossing is.

Voornemens 2022 (Le petit requin)

Voornemens

Normaal start ik mijn jaar altijd met een aantal voornemens (hoewel die niet altijd op 1 januari hoeven te starten) en dat is dit jaar niet anders. Alleen heb ik, omwille van die operatie, beslist met een “woord van het jaar” te werken en daar per kwartaal specifieke doelen aan te hangen. Specifieke jaardoelen hebben nu immers niet echt zin, want mijn “standaarddoelen” (vb. x keer per week 30′ of meer sporten) kan ik dit jaar uiteraard niet zomaar toepassen. Toen ik aan het nadenken was over een “woord van het jaar” kwam het nogal voor de hand liggende “genezen” als eerste in mij op, al heb ik uiteindelijk beslist er het Engelse “healing” van te maken, omdat ik op meer wil focussen dan enkel het pure genezen-na-de-operatie en het Nederlandse woord dat naar mijn gevoel minder omvat dan het Engelse:

  • Goed revalideren na de operatie
    Die heupoperatie betekent concreet dat ik 3 à 4u op de operatietafel ga liggen en daarna 3 maand moet revalideren en werkonbekwaam ga zijn. Geen evidentie, dus uiteraard is dé hoofdprioriteit van dit jaar dat ik die operatie – al ligt dat vooral in de handen van mijn dokter – en de revalidatie goed doorkom. Ik weet nog niet exact wat er mij tijdens die revalidatie allemaal te wachten staat, wel dat ik er van uit moet gaan dat ik ca. 6 weken helemaal niet op mijn rechterbeen mag steunen en er nog eens ca. 6 weken geen volledige kracht op mag zetten (3 maand met krukken dus).
  • Een gezonder lichaam
    In 2020 slaagde ik erin om in totaal 22kg af te vallen en zo mijn BMI onder 30 te krijgen. Jammer genoeg nog niet onder 25, maar het ging wel die richting uit. Tot ik begin 2021 twee maand vol gas gaf om mijn thesis af te werken en daardoor ook het stresseten weer extreem toe nam. Begin maart diende ik mijn thesis succesvol in, maar stond er 12kg meer op de teller. Sindsdien lukte het jammer genoeg niet om er meer dan 3kg af te krijgen.
    Op korte termijn – deadline operatiedag – hoop ik eerst en vooral onder die grens van BMI 30 te duiken, want elke centimeter die de dokter minder diep moet snijden, is nadien een centimeter minder wonde die moet genezen… Onder BMI 25 is tegen dan niet haalbaar, al zou het natuurlijk wel fantastisch zijn als dat tegen het einde van het jaar wel lukt.
  • Een gezonder hoofd
    Ik heb al enorme stappen gezet de afgelopen jaren en de wissel naar mijn huidige job is daar een heel belangrijke factor in geweest. Het is een stresserende job (drie functies combineren is niet altijd evident), maar het verschil met mijn vorige jobs is gi-gan-tisch. Dat neemt niet weg dat ik merk dat ik mijzelf in die vorige jobs bepaald gedrag “aangeleerd” heb. Toen ik nog per kwartier moest opschrijven wat ik gedaan had, zorgde dat er vaak voor dat ik ’s avonds nog extra uren werkte om “verloren kwartieren” (ofte: babbeltje in de keuken, naar toilet moeten, even ongefocust aan mijn bureau zitten – niets abnormaals dus eigenlijk) in te halen. Dat was natuurlijk heel vaak een vicieuze cirkel: hoe meer ik mijzelf “afstrafte” voor die verloren tijd en dus langer bleef, hoe minder ik ’s avonds kon ontspannen en hoe meer vermoeidheid en stress opbouwden, waardoor ik overdag minder productief was en dus nog meer “verloren tijd” verzamelde. Doe daar nog onrealistische offertes bij, waardoor ik niet al mijn gewerkte uren opschreef (ha ja, want ofwel moest ik “teveel” uren aan de klant verrekenen, ofwel was mijn verhouding tussen “interne” en “externe” uren niet meer in balans en kwam daar dan weer commentaar op). Niet iedereen die in zo’n systeem werkt, heeft het daar – gelukkig maar – zo moeilijk mee, maar voor mij was dat nefast. Ik ben zo ongelooflijk blij dat ik nu enkel maar moet badgen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Alleen heb ik mijzelf dus in die periode foute gewoontes aangeleerd: ’s avonds laat werken (en dan spreek ik niet over “werken tot 18u30 of 19u”, maar wel “werken tot 22u of 23u”), te weinig pauzes nemen (vroeger telde dat niet als werkuren, nu heb ik eigenlijk recht op 2x een kwartiertje per dag, maar maak ik daar te weinig gebruik van) etc.
    Doel van dit puntje is dus om mijzelf die foute gewoontes proberen af te leren en terug te keren naar een gezonde manier van werken. Want ja, ik werk bijna 38u in vier dagen (90% van een – hier standaard – 42u-werkweek), maar dat neemt niet weg dat pas om 23u de deur achter mij dicht trekken, terwijl zelfs de laat werkende collega’s al 3u naar huis zijn, gewoon niet ok is. Het zijn in deze job gelukkig wel overuren die ik mag opnemen als verlof i.p.v. uren die ik “voor niks” werk, maar dan nog…

Omdat ik merk dat ik beter functioneer met concrete doelen dan met “meer van dit” en “minder van dat”, heb ik beslist om die drie bovenstaande doelen maand per maand om te zetten in een paar concrete puntjes. De ene maand zal de focus al wat meer bij het ene puntje liggen, de andere maand bij het andere.

Concrete doelen voor januari

  • Maximaal 2x deze maand later dan 20u werken
    Ik kan mij inbeelden dat sommigen 20u al laat zullen vinden, maar ik weet ook dat als ik meteen te drastisch ga snoeien, ik mijn voornemen sowieso ga breken en dan het risico bestaat dat ik verval in een “goh ja, ik haal het nu toch niet meer, het maakt dan ook niet meer uit”. Stapje per stapje dus. Er rekening mee houdende dat ik meestal start rond 8u30 en bijna 9,5u per dag moet werken, moet ik – met 1u pauze ’s middags – hoe dan ook werken tot 19u. Ik wil op termijn ook experimenteren met andere werkverdelingen (vb. 1x per maand op mijn vrije dag werken en daardoor in mijn vier werkdagen wat minder uren moeten doen), maar wil ook niet teveel per keer gaan aanpassen, want dat is niet realistisch.
    Een uitzondering op deze regel: als ik overdag een heel lange middagpauze neem, waarin ik ook echt ontspan, dan is het wel ok om ’s avonds later te werken. Zo heb ik vb. de flexibiliteit om op vrijdag na het sluitingsuur van de gemeente om 14u te gaan zwemmen (want: nog geen avonddrukte, zoals die er wel is om 19u) of fietsen (want: in de wintermaanden een optie om niet in het donker te moeten rijden) en dan pakweg om 16u30 terug te beginnen werken. Als ik door een ontspannende middagpauze van 2,5u ’s avonds tot 21u zit te werken, so be it.
    Belangrijkste is dus vooral dat ik elke dag, zij het ’s avonds, zij het overdag, tijd heb om te ontspannen.
  • Per week minstens 2x 30′ én 2x 60′ sporten
    Aangezien ik al 2x per week sportles volg, zou dit eigenlijk geen probleem mogen zijn. Veel ambitieuzer durf ik tegelijk ook niet te zijn, want mijn heup laat heel lang sporten niet meer echt toe.
  • 3x per week armspieroefeningen doen
    Algemeen is het goed om krachttraining te doen, omdat elk beetje spiermassa gaat helpen bij het revalideren. Tegelijk moet ik ook realistisch zijn in wat ik nog kan, want ik leef nu al zo’n beetje van de ene kinesessie naar de andere. Daarom wil ik de focus vooral op mijn armspieren leggen, want die ga ik goed kunnen gebruiken als ik zo lang met krukken moet lopen.
  • Maximaal 2x per week snoepen
    In het ideale geval stop ik gewoon vandaag met snoepen en basta. Alleen herval ik dan altijd wel eens. Dus: als het lukt, super! Maar als het niet lukt – door stress, tijdens mijn menstruatie… -, wil ik niet vervallen in de “het is nu toch al om zeep”-modus die ik hierboven ook al aangaf. Tegelijk is dit wel een van de sleutelpunten in kunnen afvallen, dus ik hoop stapje per stapje van mijn suikerverslaving af te raken.

Voila, dat waren ze. Bedoeling is om elke maand te kijken hoe het met mijn doelen afgelopen is en wat ik voor de volgende maand van plan ben, al zie ik nog wel of ik dat enkel in mijn agenda doe of daar ook telkens een blogbericht van maak.

25 reacties

  1. Een werkdag van 9,5 uur, dan kan ik me voorstellen dat ontspanning ook echt nodig is.
    Heel veel succes alvast met de operatie trouwens!

  2. Ik vind healing een mooi woord van het jaar. (Vind je ‘helen’ in het Nederlands trouwens ook een andere betekenis hebben dan het Engelse healing?). Ik wens het je in elk geval toe, goed te herstellen van de operatie en te helen in alle andere betekenissen van het woord. Ook voor jou een mooi, warm en inspirerend 2022 gewenst!

    • Bedankt!
      Ha, grappig, ik heb dus niet eens aan “helen” gedacht, geen idee waarom 🙂 Mijn eerste gevoel erbij is dat het iets zweveriger klinkt, maar eigenlijk is het effectief wel de beste vertaling.

  3. Ik wens je succes met alles wat je bij wilt sturen en vooral met het healen. Ik supporter vanaf de zijlijn 😉

  4. Succes met je voornemens!
    Waarom maak je zo’n lange dagen eigenlijk? Hoe veel is een normale werkweek dan?

    • Een normale werkweek hier is 42u (soms 41,5u). Mijn 90% wilt zeggen dat ik 37,8u per week moet werken, dus dat komt bijna neer op wat in België voor sommigen al een voltijdse job is (daar is 38-40u per week normaal). Hoe is dat in Nederland eigenlijk?
      Ik heb dus sowieso een werkdag van bijna 8,5u, maar doordat ik 90% in 4 dagen werk wordt dat dan 9,5u. Die 90% zou ik op zich ook in 5 dagen kunnen doen, maar dan moet ik een extra dag pendelen en aangezien dat 2u heen en terug is, heb ik dan amper nog iets aan die halve vrije dag.
      Neemt niet weg dat ik dus sommige dagen nog meer dan die 9,5u werk en dat is vooral omdat er gewoon meer werk is dan ik in 90% gedaan krijgen. Al is dat natuurlijk ook een vicieuze cirkel die ik mijzelf deels aandoe, want als ik dat werk blijf erbij doen, dan blijven ze mij dat werk ook geven natuurlijk… Daarnaast is af en toe wat overuren doen op zich niet zo erg, want dan kan ik vb. sparen om eens een dagje vrijaf te nemen of kan ik op vrijdag, wanneer de gemeente vroeger sluit, al eens wat vroeger stoppen als het mooi weer is. Alleen zit ik dus nog zo in die gewoonte van ’s avonds laat werken, dat het meer is dan “af en toe wat overuren” en dat wil ik mijzelf graag afleren.

      • Dat klinkt heel pittig, zo’n lange dagen! Ik ben heel blij met mijn dagen van 7u momenteel, al moet ik terug naar 8u, en vind ik dat al zwaar genoeg voor mij… Hopelijk slaag je erin om een goede balans te vinden!

  5. Healing, ik vind dat een mooi woord, goed gekozen. 3 maanden revalideren, dat is wel wat. Ik duim dat alles vlot gaat. En succes met het doel om minder laat te werken. Je bent je er heel bewust van, dat is al een eerste stap tot succes 🙂

  6. Veel succes en plezier met je doelen en goei moed voor de operatie! Klinkt pittig allemaal eigenlijk.

    • Merci! Ja, het is inderdaad pittig. Op zich doe ik mijn werk heel graag en geeft het mij eigenlijk niet zo veel stress, maar ik wil vermijden dat ik – omdat het nu plezant is – maar blijf doorgaan en doorgaan en uiteindelijk toch over mijn toeren ga.

  7. Ook de beste wensen voor jou, Haaike!
    Ik wens je vooral vele succes met de operatie, en het herstel daarvan.
    En heel fijn om te lezen dat je je beter voelt op je huidige job, ook al klinkt het als best pittig!

    • Dank je wel, Sofie! Ik wens jou ook veel moed met je verdere herstel; moet nog eens komen bijlezen, dus ik hoop dat het ondertussen al een pak beter gaat, maar het is waarschijnlijk iets van lange adem.
      En inderdaad, de job is wel pittig. Net omdat ik het zo graag doe en niet die tijdsdruk heb van de vorige jobs, geeft het mij eigenlijk niet zo veel stress, maar ik wil vermijden dat ik – net omdat het plezant is – maar blijf doorgaan en doorgaan en uiteindelijk toch over mijn toeren ga.

      • Een burn-out is (helaas) niet genezen als je terug deeltijds aan het werk gaat, en een herstel gaat altijd met ups en downs. Het gaat zeker beter, maar ik heb nog vaak moeilijke momenten.
        Dat wegvallen van die tijdsdruk is echt zo fijn voor je! Hopelijk kan je ook grenzen aangeven en is er begrip voor work-life-balance. Ik wens het je van harte toe, want over je toeren gaan is iets wat voor niemand aan te raden is…

  8. Succes met je voornemens en mooi en passend woord dat je koos hiervoor! Ik duim alvast mee voor je herstel en revalidatie.

  9. Een gezond en gelukkig nieuwjaar is een cliché maar het dekt de lading wel. Veel succes aan het operatieteam en aan jou voor de revalidatie!

  10. Hopelijk kwamen mijn wensen per post sneller aan want ik heb weer een gigantische blogfeed-achterstand opgebouwd. Ik lees dan ook pas nu dat je een zware operatie voor de boeg hebt en hoop echt heel erg hard voor jou dat deze wel een blijvende oplossing mag zijn. Je loopt immers al heel lang rond met steeds terugkerende en zelfs blijvende pijnklachten hé. Ik ga dan ook volop meeduimen dat zowel de operatie als revalidatie zo soepel mogelijk mogen verlopen. Je hebt dan ook een heel passend woord van het jaar uitgekozen. Wel grappig dat dat in het Engels plots minder zweverig klinkt dan in het Nederlands. Ik schrok trouwens wel van die super lange werkdagen. Je bent nu gelukkig al een tijdje verlost van het systeem waarbij je elk kwartier moest kunnen definiëren in je werkplanning maar zo’n lange dagen maken lijkt me desondanks nog steeds zwaar.

    • Ja, het zijn effectief wel lange dagen. Deels is dat het Zwitsers systeem (een werkweek van 42u is hier de standaard), deels mijn eigen keuze (ik zou ook 90% in vijf dagen kunnen doen, maar dan moet ik ook weer een dag extra pendelen, dus doe ik het liever in 4 dagen en heb dan één dag vrij),
      En je wensen per post lagen op mij te wachten toen ik terugkwam uit België, heel fijn om te ontdekken!! Hopelijk zijn de mijne ook toegekomen, want mijn blogfeedachterstand is nog veel groter, vrees ik…

      • Ja hoor, je mooie zelfgemaakte kaartje is hier goed toegekomen. Ik denk dat het net te laat was om mee opgenomen te worden in de terugblik op de Kerstpost-actie maar het heeft hier wel nog een hele tijd tussen de andere kerstkaarten gehangen. Normaal zou je in je inbox ook nog iets van me moeten hebben gevonden. Als ik me niet vergis heb ik het naar je blog-mail verzonden.

        • Oei, ik controleer mijn blogmail tegenwoordig vaker, maar dat mailtje heb ik niet gezien. Heb net nog eens nagekijken, maar niets gevonden. In de spam staat het ook niet, maar die gaat max. een maand terug, dus als het daar in beland is, is het al automatisch verwijderd. Ik stuur jou een mailtje vanaf dat adres, misschien kan je het mij nog eens sturen? Sorry!