Cake met appel, chocolade of banaan

Euhm ja, er was eens een plan om elke maand een receptje te posten… Dat gebeurde drie keer en toen viel het wat stil. Tijd om het nog eens op te pikken, zij het dan niet noodzakelijk aan een ritme van eentje maandelijks 🙂

Vandaag: drie keer cake! Appel-, marmer- of bananencake, al naargelang waar je het meeste zin in hebt. Of je maakt ze gewoon alledrie, zoals ik deed (gelukkig had ik wel een groep mensen om mee te delen 😉

Cake (Le petit requin)

Ingrediënten

Basis recept

  • 4 eieren
  • 200g zelfrijzende bloem
  • 200g kristalsuiker
  • 150g boter
  • 8g vanillesuiker

Cake (Le petit requin)

Afwerking

  • Appelcake: 2 appels
  • Marmercake: 50g fondant chocolade
  • Bananencake: 4 bananen (pas dit aan naargelang je eigen smaakvoorkeur: de ene geeft de voorkeur aan een subtiele bananensmaak, terwijl de andere het liever uitgesproken heeft)

Werkwijze

1. Meng de malse boter (op tijd uit de koelkast halen) met de eierdooiers en de kristalsuiker en voeg daarna langzaam de bloem toe.

Cake (Le petit requin)

2. Klop het eiwit samen met de vanillesuiker tot sneeuw en roer dit onder het mengsel.

Cake (Le petit requin)

Appelcake
3. Schil de appels en snij ze in schijfjes.

Cake (Le petit requin)

4. Giet de helft van het deeg in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm en bedek dit met een laagje appelschijfjes. Giet de andere helft van het deeg erover en werk opnieuw af met een laag appelschijfjes.

Cake (Le petit requin)

Marmercake
3. Giet de helft van het deeg in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm.
4. Smelt de chocolade en meng deze onder de andere helft van het deeg. Giet dit over het witte deeg en draai met een mes het bruine mengsel van boven naar onder onder het witte. Of ga gewoon voor twee afgescheiden laagjes, zoals ik dit keer deed, omdat de vorm het moeilijk toeliet om het witte en bruine deeg onder elkaar te vouwen.

Cake (Le petit requin)

Bananencake
3. Plet de bananen en meng ze onder het deeg.
4. Giet het deeg in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm.

Cake (Le petit requin)

5. Bak de cake in een op 180°C voorverwarmde oven. Hoe lang de cake er in moet is enerzijds afhankelijk van je oven, maar anderzijds ook van de grootte van je bakvorm. Als ik dit deeg in één grote bakvorm giet, heb ik 40min nodig; de kleinere vormpjes zoals op de foto stonden ongeveer 25min in de oven. Regelmatig eens prikken met een vork of dergelijke is nog altijd de beste methode: zolang er nog deeg aan de vork hangt, moet ze verder bakken; komt ze er proper uit, is de cake klaar.

Cake (Le petit requin)

Smakelijk!

Cake (Le petit requin)

4 Comments

  1. Schone foto's van lekker eten: vooral die foto's lukken mijn nooit. En al zeker niet tijdens het maakproces. Ik sta perplex!

  2. Waw, bedankt! Het blijft moeilijk vind ik, foto's van eten, dus 't doet mij dubbel zo veel plezier om juist daarover zo'n commentaar te lezen 🙂

Comments are closed.