Suikervrij oktober stavaza

Onze suikervrije oktobermaand is ondertussen over halfweg; tijd dus voor een eerste update!

Wat werd er hier zoal gegeten?

Ontbijt

Hier is de grootste verandering te merken: we eten veel vaker havermout, vooral omdat we het gemak van overnight oats ontdekten (jaja, nu pas, ik weet het). Onze huidige topfavorieten zijn:

 • havermout – kokosmelk – framboos (afgewerkt met kokosraspsel en gojibessen)
 • havermout – amandel- of havermelk – appel – kaneel (afgewerkt met lijnzaad)

En jullie zien het goed: in het lijstje standaardingrediënten is geen honing meer te vinden! In het begin was dat serieus wennen, maar nu smaakt het al zoet als we een klein lepeltje honing toevoegen. Echt bizar! Ook in mijn tas thee doe ik geen honing meer en bij de meeste theesoorten mis ik het helemaal niet meer.

Daarnaast eten we nog steeds af en toe boterhammen, steeds zelfgemaakt en dus suikervrij. Als beleg gaan we dan voor de in september voorbereide suikervrije confituur of choco. Johan eet ook al eens kaas, maar zelf ben ik daar niet zo’n fan van ’s ochtends.

Eitjes zijn natuurlijk ook een optie, al eten we dat, net zoals voor deze maand, enkel in het weekend als we tijd hebben.

Vlechtbrood (Le petit requin)
Het hier zo geliefde vlechtbrood eten we ondertussen ook al een tijdje suikervrij: lang leve de zoetere plantaardige melksoorten!

Lunch

Die zijn meestal nog zeer gelijkaardig; mijn lunches bestaan afwisselend uit:

 • slaatjes: verschillende combinaties zonder saus (net zoals vroeger ook al vaak).
 • soep: altijd zelfgemaakt nu, al heb ik de soep die ik vroeger soms in de winkel kocht eigenlijk nog niet gecontroleerd op suiker.
 • boterhammen: hier is de grootste verandering te merken, zij het dan vooral voor Johan en minder voor mij. Vleesbeleg is immers geen optie (echt overal zit suiker in, niet te doen!), dus houden we het bij verschillende soorten kazen en maken we vaker dan vroeger zelf vegetarisch beleg.

Auberginetapenade (aMuse Rouge)

Avondeten

Hier is de minste verandering te merken: een paar dingen zijn weliswaar momenteel verboden terrein (vb. de hamburgers die nog in onze diepvries zitten bevatten suiker), sommige zaken zijn bij het ene merk wel ok en bij het andere niet (vb. erwtjes of kikkererwten uit blik) en een aantal dingen maken we nu gewoon zelf (pesto, currysaus…). Maar al bij al eten we eigenlijk gewoon zoals we altijd eten en die conclusie vind ik best wel positief 🙂

Vol-au-vent met frietjes (Le petit requin)
Vol-au-vent met ovenfrietjes en zelfgemaakte mayonaise (weliswaar zonder bladerdeegkoekje): ook dat is suikervrij eten 😉

Tussendoortjes

Ik eet vooral veel meer fruit nu: appels, peren, sinaasappels, druiven, mandarijntjes… You name it en ik heb het waarschijnlijk wel gegeten in de afgelopen twee weken.

Daarnaast val ik soms terug op suikervrije graankoekjes en at ik tijdens een aanval van snoepgoesting appelchips en yoghurt met zelfgemaakte granola (toen basic met enkel honing, maar we probeerden ook al een versie met speculaaskruiden). Het zou nog beter geweest zijn was die aanval er niet geweest natuurlijk, maar op zijn minst zijn er wel een paar suikervrije alternatieven 🙂

Echt suikervrij gebak (zoals deze herfstcrumble of deze courgettemuffins) wil ik zeker ook eens uitproberen, maar voorlopig probeer ik ook wat af te kicken van het idee dat ik “snoeperij” nodig heb. Al aten we wel al één keer suikervrije pannenkoeken als ontbijt (met appeltjes, kaneel en/of ahornstroop als “beleg”), maar bon, de uitzondering bevestigt de regel, denk ik dan maar…

Bijwerkingen?

Eigenlijk valt dat heel goed mee. Johan heeft er totaal nog geen last van gehad (maar hij at sowieso heel weinig chocolade en snoep); ik had op de tweede dag barstende hoofdpijn, al is het niet heel duidelijk of dat lag aan het suikervrij eten, aan mijn vermoeidheid na twee slechte nachten of aan de lange dag in leslokalen zonder ramen (vermoedelijk een combinatie van de drie 🙂 ).

Ook de drang naar zoet waar ik heel veel schrik voor had, omdat ik de laatste weken weer heel veel snoepte, was na een halve week al verdwenen en kwam, op die ene aanval van snoepgoesting na, nog niet terug. Een heel positief resultaat dus, zeker omdat mijn stressniveau niet bepaald omlaag gegaan is en ik juist dan meestal bezwijk (al blijft het afwachten of het niet misgaat eens ik weer “mag” snoepen).

Nadelen? Voordelen?

Het grootste “nadeel” is het feit dat voorbereiding absoluut noodzakelijk is (hoewel nadeel relatief is, want wat ik voorbereid is meestal lekkerder dan wat ik in de winkel klaargemaakt kan kopen). Onverwacht niets kunnen voorbereiden, zorgt er echter voor dat fruit vaak quasi de enige optie wordt (wat ok is als het gaat om een tussendoortje, maar al wat minder ideaal als dat een lunch moet vervangen). Want ja, in automaten moet je niet verwachten ook maar één suikervrije optie te vinden, echt belachelijk eigenlijk!

Le petit requin

We botsten ook al op een andere – op voorhand vergeten – uitdaging: sportvoeding! Meestal nemen we een paar energierepen mee, maar die bevatten uiteraard suiker, zodat we dit keer gingen voor appels en bananen (risicovol, zo op de mountainbike 😉 ). Dat lukte wel, al wil ik zeker eens zelf mueslirepen proberen maken. Maar eerlijk: in de toekomst zie ik ons wel gewoon terugschakelen naar energierepen, al is het maar omdat je die suikers tijdens het sporten soms gewoon kan gebruiken en ze meestal toch quasi volledig verbrandt.

Een positieve bijwerking is dan weer mijn gewicht, dat na 14 dagen afklokt op 2kg minder. Een onbedoeld, maar wel heel leuk resultaat!

Conclusie

Voorlopig valt dat suikervrij eten dus heel goed mee; we moeten een aantal aanpassingen doen, maar eigenlijk zodanig minimaal (vb. geen sandwiches kopen i.p.v. tevoren 2x per maand ofzo) dat het bijna niet opvalt. Onze kar met boodschappen ziet er dan ook quasi hetzelfde uit als anders: net iets minder vlees door het verboden vleesbeleg (het lijkt mij overigens een pak moeilijker om suikervrij te gaan als je totaal niet vegetarisch eet!), net iets meer groentjes en kaas, maar niets opvallends. Dat Johan, die zeer zelden snoept, helemaal geen bijwerkingen voelde, bevestigt dat ook wel. Nu is het dus vooral aan mij om te zorgen dat er na deze maand niet opnieuw langzaam brol, zoals cola en chocolade, insluipt…

Nog twee weken om mij daar in te trainen dus, al worden die wel onderbroken door een weekendje waarin we onszelf toestaan om te “zondigen”: we gaan immers naar de expo van Milaan (op het moment dat dit bericht verschijnt al achter de rug) en aangezien je daar eten van over de hele wereld kan proeven, willen we niet continu op alles nee moeten zeggen. Niet dat we ons nu gaan volboefen met de grootste vettigheid en suikerbommen eerst natuurlijk, maar we gaan niet zo strikt zijn en halen die dagen dan in november wel in 🙂

25 Comments

 1. Een interessant experiment, zo helemaal suikervrij eten. Ik eet al een tijdje minder suiker dan vroeger, maar helemaal suikervrij heb ik nog niet geprobeerd. Ik vind het ook jammer dat aan zoveel dingen suiker wordt toegevoegd. Ik kocht onlangs nog een doos ontbijtgranen met iets van ‘natural’ erop, met granen en noten, bleek achteraf stevig gezoet te zijn. En al heb ik nog altijd wel een zwak voor zoet, bij mijn ontbijt vind ik dat echt niet meer lekker.

  1. Ja, die “sluimersuikers” zijn venijnig he! Zoals inderdaad die ontbijtgranen… Ik had het vorige week ook weer toen ik olijven wilde kopen: de pure versie is ok, die met Provençaalse of knoflooksaus erbij bevat suiker. Terwijl die dan niet eens langer houdbaar zijn en dus de reden dat het is om langer te kunnen bewaren, ook niet opgaat (en het is ook maar de vraag hoe nodig het is dat voedsel wéken bewaard kan worden).

   Wat eet jij dan als ontbijt? Want ook al ontbijt ik nu veel minder zoet, ik heb toch nog altijd graag die zoete toets (door vb. kaneel).

 2. Crumble, da’s hier te lang geleden, daar moet ik nog eens ‘werk’ van maken!

  Goed bezig, jullie! Is het eigenlijk de bedoeling om in de toekomst dan thuis GEEN suiker meer binnen te laten? Of na deze maand gewoon doordoen met minder maar niet per se zonder?
  En wat dat sporten en “omdat je die suikers tijdens het sporten soms gewoon kan gebruiken” betreft: je hebt gewoon ook suikers nodig, toch? Maar liever tragere, gezondere suikers dan 🙂

  En dat vlechtbrood ziet er zeer smakelijk uit! En dat doet me er ook aan denken dat ik dringend nog eens mijn vegan volkoren sandwiches moet maken <3 En energierepen, dat staat ook al eventjes op mijn mentale moet-ik-nog-eens-maken-lijstje!
  Aaargh, ik krijg veel te veel goesting om te bakken door dit blogbericht!

  1. Haha, ik heb hier ook al een heel lijstje met dingen die ik wil bakken! En nu ben ik wel nieuwsgierig naar die vegan volkoren sandwiches 😉

   Je hebt uiteraard helemaal gelijk dat je suikers ook gewoon nodig hebt; heb het inderdaad een beetje raar verwoord. Ik bedoelde dat je dus die snelle suikers soms wel kan gebruiken. Want ook al zou ik dat in theorie kunnen voorkomen door voldoende trage suikers te eten, dan nog vrees ik dat ik hier in de bergen al wel eens de man met de hamer durf tegen te komen en dan zijn snelle suikers wel praktisch 🙂 Maar misschien moet ik eerst eens zelf energierepen maken; als dat meevalt qua werk, kan het goed zijn dat ik ze vanaf nu zelf maak, maar qua tijd denk ik niet dat het haalbaar is om dat altijd te doen en dan lijken de energierepen voor het sporten mij nog de minst erge “snelle suikerbronnen” om in huis te hebben 🙂

   Ik ben er ook nog niet helemaal uit wat we best zouden doen. Sowieso gaan we in eerste instantie wel “moeten” overschakelen naar minder i.p.v. zonder, in die zin dat we nog wel wat suikerproducten in huis hebben (die hamburgers en die energierepen o.a., maar vb. ook nog een paar potjes currypasta) en die weggooien vind ik precies wat zonde 🙂 Het zou beter geweest zijn hadden we die allemaal nog kunnen verwerken voor deze maand, maar bon, dan waren we er nooit aan begonnen vrees ik. Die producten gaan we dus wel gewoon nog opeten, maar daarna wil ik wel zoveel mogelijk suiker uit huis houden.
   Maar zo volledig zonder vind ik ergens nog steeds heel drastisch (wat ergens ook wel aantoont dat ik nog niet volledig “afgekickt” ben). Dat bladerdeegkoekje bij vol-au-vent vind ik bijvoorbeeld lekker, maar dat zelf maken zie ik (momenteel toch) niet zitten. En ja, zo 1x om de twee maand eens een bladerdeegkoekje met wat geraffineerde suiker, is nu ook niet zoo erg. Of vb. eens zelf brownies met suiker maken: dan eet ik dat misschien 2x op een jaar; als ik ze bij de bakker “mag” kopen, dan zit ik binnen de kortste keren weer aan eentje per dag (de regel “koop het niet, maar bak het zelf” ga ik sowieso wel invoeren voor mijzelf 😉 ). Maar dus ja: als ik bij alles vind dat ik het wel 1x per zoveel maand mag eten, dan zit je natuurlijk op het einde toch weer elke dag of week iets met geraffineerde suikers te eten… 🙂

 3. Amai, super om te lezen dat het zo goed gaat!
  Ik ben wel verbaasd dat er in vlees(beleg) zo veel suiker zit. Maarja, hoe kan ik dat ook weten als ik het niet eet hé :-).
  En ook: oops, we zijn al 20 oktober en ik had beloofd een weekje mee te doen. Natuurlijk heb ik wel nog pompoenmuffins en -koekjes van afgelopen weekend over. Ai ai ai…

  1. Haha, je had niet noodzakelijk beloofd om het in oktober te doen he 😉

   Vleesbeleg is echt een vieze: ik ben tig pakjes salami, kippenwit… afgegaan en één voor één bevatten ze suiker. “Puur” vlees, zoals een kipfilet, is meestal wel in orde, maar van het moment dat er een of andere bewerking aan te pas komt (zoals vb. ook die hamburgers), dan heb je het meestal zitten. Ik ben wel van plan om eens bij de bioslager langs te gaan hier in het dorp en te vragen of hun beleg suiker bevat, maar ook daar vrees ik er wat voor. ’t Is dat wij niet echt nog redenen nodig hadden om regelmatig veggie te eten of dit was er zeker eentje geweest!

   1. Ik probeer ’t zeker eens, maar wellicht pas in november. Het liefst zou ik ook wel een volledige maand doen, omdat je dan beter de effecten van suiker op je gezondheid merkt, denk ik…
    Doen ze ook niet overal suiker bij als bewaarmiddel vooral?

    1. Een maand zal zeker meer effect hebben, dat is waar. In dat geval doe je het inderdaad beter zeker pas in november, zodat je indien nodig nog een paar dingen kan voorbereiden. Veel succes ermee alleszins, ben benieuwd hoe het bij jou zal gaan!

     En ja, suiker dient inderdaad als bewaarmiddel. Ergens snap ik wel dat mensen geen hesp willen kopen die twee dagen later bedorven is, maar anderzijds zou ik graag zélf de keuze maken of ik die hesp dan koop of niet. Liever maar twee soorten beleg die geen suiker bevatten en die meteen opeten dan vijf soorten met suiker die meer dan een week meegaan. Hoe bewuster ik met voedsel omga, hoe meer ik mij erger aan de voedselindustrie…

     1. November lijkt me een goeie keuze! Want in december zijn daar weer de feestdagen en zo… Ik ga het echt moeten inplannen, anders komt het er niet van.
      Bij deze ben jij getuige! 😉

      Eigenlijk moeten er gewoon kleinere verpakkingen komen, of zouden mensen meer bij de plaatselijke handelaars moeten gaan winkelen, al dan niet met hun eigen bewaarbakjes. Geen ervaring met charcuterie, maar met veggie beleg heb ik ook wel het ‘probleem’ dat er altijd vrij veel in zo’n potje zit en je dan de hele week hetzelfde moet eten…

     2. Ja, december is volgens mij onhaalbaar! Ik kijk er eerlijk gezegd wat met een dubbel gevoel naar: enerzijds wil ik niet tegen iedereen neen gaan zeggen, anderzijds wil ik er ook echt geen suikeroverdosis van gaan maken (wat het meestal is). Ach ja, we zien wel. Misschien overal een heel klein stukje 🙂

      En euh, 1 november kom ik als getuige checken of je bezig bent he 😉

     3. Het probleem is hier vooral ook dat als we naar onze ouders gaan, ze ons altijd willen ‘verwennen’ met lekker eten én gebakjes. Als je dan nee zegt ben je behoorlijk ondankbaar… Maar ik kan natuurlijk ook zelf iets suikervrij bakken en meenemen.
      Ai ai, ik heb nu weer iets beloofd :-). Maar zonder duwtje in de rug zou het er niet van komen… Voor november kies ik alvast een suikervrij boek voor de #kookboekweek, en ik begin al te denken aan de voorbereidingen die ik moet treffen… Je lees het wel op mijn blog 😉

     4. Ja, op dat gebied hadden wij het in oktober makkelijk omdat we niet naar België gingen… Maar als je uitlegt dat je dat als experiment eens wilt uitproberen, zouden ze het dan nog steeds ondankbaar vinden? ’t Is daarom toch niet noodzakelijk voor eeuwig en altijd he 🙂

     5. Nee, voor eeuwig is niet de bedoeling. Maar ik denk wel dat eens je suikervrij gaat je wel je best wil doen om te blijven suikerminderen… Zeker als je positieve effecten op je gezondheid merkt 🙂

 4. Goed bezig!!! En troost u… ik heb nog nooit aan overnight oats gedaan *bloos* Wat goed dat je ook de honing laat. Doe zo verder zou ik zeggen 🙂

  1. Oef, blij dat ik niet de enige ben 😉

   Ja, die honing laten was eigenlijk eerst niet het plan (wel in thee, maar niet in havermout), maar op de tweede dag geen tijd meer hebben om honing toe te voegen deed mij beseffen dat dat echt helemaal niet zo “bweuh, oneetbaar” is als ik op voorhand dacht, integendeel zelfs. Ach ja, beter met kleine stapjes dan helemaal niet zeker 🙂

  1. Ja, inderdaad! Ik had gehoopt dat gevoel te krijgen, maar had niet verwacht dat het al na twee weken zou zijn. Nu nog proberen om niet terug aan het zoete gevoel te wennen na deze maand natuurlijk 🙂

 5. Proficiat, je doet dat echt goed! Ik heb nog niet de discipline om het een paar dagen vol te houden…

  1. Goh, ik heb ergens een beetje schrik voor november en december. Want volhouden zolang het een uitdaging is, is één ding, maar erna ook nog… Dat zal pas de echte test zijn 🙂

 6. Chapeau!!!! Een heel interessant experiment, en ongelooflijk in hoeveel dingen er suiker zit. Ik zou het vooral moeilijk hebben met snoep & koekjes op zich. Fruit is zo mijn ding niet (al probeer ik wel aan 2 stuks per dag te komen maar het smaakt mij meestal niet). Veggiebeleg maken, misschien moet ik mij daar eens aan wagen, altijd saucis begint ook eentonig te worden 😉 Mijn ontbijt is mijn meest gezonde maaltijd van de dag (overnight oats met havermout, yoghurt en ofwel framboos, ofwel gele kiwi of als dat er niet is een appel, ofwel rijstwafels met een light kaas) en vanaf daar gaat het enkel bergaf :p

  1. Dat veggiebeleg is zeker een aanrader en eigenlijk valt dat qua werk ook best wel mee. Gelijk die tapenade, dat is ook maar gewoon een aubergine en een paprika 45min in de oven gooien en dan pureren. Maar jij was toch ook al eens bezig met vegetarisch beleg uit te testen, niet?

 7. Chapeau!

  Ik klikte bij Fieke door naar hier, en ben onder de indruk, zeg… Ik zou dat dringend ook eens moeten doen, maar november is nu al begonnen en december is nogal onmogelijk op dat vlak denk ik… Projectje voor 2016 dan maar, en nu al wat beginnen afbouwen. Die regel van enkel zelfgebakken gebak en koekjes zou al een grote zijn denk ik!

  1. Tof dat je naar hier hebt doorgeklikt! En welkom 🙂

   December is inderdaad een vreselijke maand voor gezondheidsvoornemens. Ik weet nog niet goed hoe ik de kerstperiode ga aanpakken eigenlijk: ergens wil ik niet op alles neen moeten zeggen, maar tegelijk wil ik de typische sugar rush toch wel proberen vermijden.

   Benieuwd alleszins of je het gaat doen en hoe het dan bij jou verloopt!

Comments are closed.