Terugblik doelen 2020

Begin deze maand deelde ik mijn doelen voor het komende jaar met jullie en beloofde jullie toen ook een terugblik op die van 2020. Bij deze!

Ik deelde mijn doelen op in jaar- en maanddoelen. De jaardoelen omvatten twee “vagere” en twee concretere puntjes:

Jaardoelen

1. Nieuw werk vinden of creëren voor mijzelf
In het begin van het jaar had ik weliswaar al ontslag genomen op mijn vorige hoofdjob, maar een alternatief was er nog niet, al bleef ik aan de slag in de outdoorwinkel. Op 19 mei was het wel zover en kreeg ik telefoon van mijn huidige werkgever dat ik de job had. 1 augustus ben ik er gestart en na een lastige – want tergend trage – start, combineer ik tegenwoordig drie functies en ongeveer een miljoen projecten. Of zo voelt het toch op sommige dagen 😉. Maar vooral: ik doe het graag en hoewel het de nodige stress met zich meebrengt, is die in de verste verte niet te vergelijken met de vorige job. Grootste sleutelwoorden daar: mij gezien voelen én mijn uren niet meer moeten bijhouden (ik moet weliswaar badgen bij aankomst en vertrek en wanneer ik middagpauze neem, maar wat is dat een mijlenbreed verschil met alles tot op het kwartier precies handmatig ingeven!). Dat “werk creëren voor mijzelf” kriebelt nog steeds, maar daar zit geen haast achter. De nood om nog wat meer op mijn effen te komen is voorlopiger groter dan het verlangen om een zelfstandige nevenactiviteit uit te werken en dat is helemaal ok.

Meilen (Le petit requin)
Foto van 18 mei, de dag van mijn tweede sollicitatiegesprek met links het “hoofd” gemeentehuis en rechts het Bauamt, waar ik nu dus werk

2. Opnieuw een gezond lichaam hebben
Mijn hoofddoel was een BMI van minder dan 30, ofte 7kg afvallen en dat is gelukt (-11kg). Het had nog meer kunnen zijn, want in september zat ik op -14,5kg, maar op zijn minst is het nu een tijdje stabiel. Verder afvallen is dan iets voor dit jaar.

Dat getalletje is natuurlijk één ding, het gevoelsmatige een ander en daar is het verschil tussen begin 2020 en eind 2020 nog groter. Mijn lijf wilt weliswaar nog steeds niet altijd even goed mee (die rug!), maar i.p.v. daar koppig tegen in te gaan, heb ik dit jaar veel meer geluisterd naar mijn lichaam. In het begin van het jaar hield mijn – oorspronkelijk enkel in mijn hoofd uitgesproken – voornemen om elke dag iets te doen bijvoorbeeld nog veel vaker enkel stretch- of spieroefeningen of een blokje om wandelen in, iets wat ik vroeger amper de moeite waard vond. Is het dus wel. Want elke dag iets, hoe klein ook, maakte dat ik bezig bleef met mijn lichaam, dat ik rustig kon opbouwen naar telkens een beetje meer. Soms ging dat in een lijn naar boven, soms met wat stappen terug. Niet dat ik daar niet meer gefrustreerd over ben (oh jup, tuurlijk wel!), maar i.p.v. te verzanden in “ik kan gewoon helemaal niks meer”, ging ik een paar stappen terug en bleef dat doen tot (de opbouw naar) dat andere weer mogelijk werd. Op dagen dat ik om 7u de deur uit ga en soms pas meer dan 12u later weer thuis kom, doe ik het rustig aan, op mijn vrije dagen wat zotter. Mijn hoofd heeft er zoveel baat bij, mijn lijf ook.

Albulapas (Le petit requin)
Alle beetjes samen leiden uitendelijk toch tot dingen als dit

Waarom ik er dan toch nog gewicht af wil? Omdat ik weet dat ik daar deugd van ga hebben, dat dat bijvoorbeeld gaat helpen bij het lopen (minder druk op mijn gewrichten) en bij het fietsen (mijn rug die minder mee moet sleuren). Het cijfertje omlaag is één ding, wat het betekent voor mijn lichaam het eigenlijke doel.

3. 3x meer dan 30′ en 1x meer dan 60′ sporten per week
Om dat vorige puntje te halen, had ik ook twee concrete doelen opgesteld, waarvan dit er eentje is dat al jaren mee gaat, omdat het mij duidelijk helpt om bezig te blijven (want hoewel ik graag sport, heb ik ook vaak genoeg momenten waarop ik mijzelf in gang moet sleuren – om dan uiteraard tijdens het sporten te denken “dit is toch gewoon tof”).

1x per week meer dan 60′ sporten lukte amper één week niet, 3x per week meer dan 30′ sporten twee weken niet. Maar wetende wat er in die weken aan de hand was – week 5 had ik een zware griep en lag uitgeteld in de zetel, week 43 zat mijn middenrug geblokkeerd en zorgden mijn onderrug en heupen voor uitstralingen tot onderaan mijn been -, is dat eigenlijk niet meer dan normaal. Dat het in de rest van de weken wél lukte, daar ben ik heel blij mee.

Sporttracker gedetailleerd (Le petit requin)
Mijn sporttracker waarin ik met kleuren de duur van het sporten bijhoudt en met icoontjes of daar ook stretch en/of spieroefeningen bij waren

2. 2x spier- en 3x rugstretchoefeningen per week
Dit puntje telde voor mij als “pijnbestrijding”. Ik sport dan wel graag, maar dat gaat vooral op voor fietsen, lopen, wandelen etc. Ofte: sporten waarbij het goed is om sterke buik- en rugspieren te hebben, maar waarmee je ze niet echt opbouwt. Bedoeling was dus om mijn spieren enerzijds te versterken en anderzijds te stretchen (inclusief rest van mijn lijf, want mijn bindweefsel kan dat stretchen ook wel gebruiken). Het stretchen lukte heel goed, met amper drie weken waarin ik de 3x niet haalde. De spieroefeningen waren iets minder succesvol, met 32 weken waarin ik mijn doel haalde. Een aantal van die weken deed ik wel 1x mijn oefeningen, maar zeker vanaf oktober viel ik volledig stil, al was dat op doktersvoorschrift. Mijn chiroprakter begon immers te vrezen dat ik met die spieroefeningen bepaalde spieren in mijn rug teveel onder druk zette en zo mijn herstel eerder vertraagde dan versnelde. Een hoop behandelingen later, mag ik ondertussen weer opbouwen. Er zal ook het komende jaar ongetwijfeld wel hier of daar een terugval bij zitten, maar het was fijn om te merken dat ik, ondanks periodes stilliggen, duidelijk vanop een hoger niveau kan herstarten dan een jaar geleden. Niet dat er een sixpack te zien is, in de verste verte niet, maar dat hoeft ook niet (al mag het natuurlijk altijd wel 😉).

Sporttracker weekoverzicht (Le petit requin)
De vorige tracker vat ik dan samen in deze op weekbasis, kwestie van in één oogopslag te kunnen zien wat goed en wat minder goed gaat

Maanddoelen

Ik werkte vorig jaar voor het eerst met maanddoelen en dat bleek achteraf wreed goed van pas te komen eens de Coronapandemie uitbrak, omdat ik zo heel kort op de bal kon spelen. Ik ga hier niet maand per maand af gaan, maar pik er de doelen uit die het vaakst terugkwamen:

1. Vasten volgens het 16/8-principe
Dit deed ik in het eerste deel van het jaar op heel regelmatige basis en heeft een grote rol gespeeld in het verliezen van die 11kg. Sinds augustus vlot het wat minder, wat ik jammer vind, maar ik probeer daar niet te streng in te zijn: een nieuwe job, lang pendelen, wisselende dagstructuren met eerst één dag en nu twee dagen homeoffice… het maakt het moeilijker om dat vasten op regelmatige basis in te bouwen. En zoals met zoveel: eens de gewoonte weg valt, wordt het weer des te moeilijker om het terug in te bouwen. Ik hoop wel dat het de komende maanden lukt om die structuur terug te vinden, want mijn lichaam had er vorig jaar echt deugd van.

2. Gemiddeld 7500 stappen
In januari startte ik nog met “elke dag minstens 5000 stappen”, maar uiteindelijk ging ik voor de meeste maanden voor een gemiddelde van 7500 stappen. Dat zorgde voor genoeg motivatie om op luie dagen toch een wandelingetje te gaan doen, maar was niet, zoals de standaardaanbeveling van 10000 stappen, te hoog gegrepen. Ik wil immers vooral vermijden dat ik een hele dag stil op een stoel zit, maar dat hoeft niet per se al stappend of lopend te zijn. Als ik twee uur ga fietsen, maar op het einde van de dag 2000 stappen heb (mijn horloge zet fietsen niet om in stappen, zoals sommige stappentellers wel doen), dan vind ik dat ook goed, want ik ben tenminste van die stoel gekomen. Tuurlijk zet ik in een ideale wereld én 10000 stappen én ga ik twee uur fietsen, maar ja kijk, dit is nu eenmaal de reële wereld 😉

Wandelschoenen (Le petit requin)
Nieuwe wandelschoenen instappen

3. Minstens 30′ buiten
Deze voegde ik toe begin maart, oorspronkelijk als schop onder mijn gat om mijn werkloze uren niet enkel achter de computer door te brengen, maar bleek twee weken later, toen Zwitserland in lockdown ging en mijn job in de winkel ook grotendeels wegviel, een goede manier om de gewoonte in te bouwen bij ons in de buurt wandelingetjes te doen. Uiteindelijk heb ik dit doel de rest van het jaar elke maand herhaald en dit jaar gewoon meegenomen in een jaartracker. Omdat het helpt om toch minstens 1x per dag wat frisse lucht en vitamine D op te doen. Want, in tegenstelling tot quasi alle vorige doelen, hoefde dat “buiten zijn” niet al bewegend te zijn. Vaak werd het dat natuurlijk wel, maar wanneer vb. zwemmen of yoga zorgt wel voor beweging, maar niet voor tijd buiten. Dit doel zorgde ervoor dat ik op die dagen toch een half uurtje in de tuin ging prullen, een boek las in de zon of op het werk mijn lunchpauze op een bankje aan het meer nam i.p.v. binnen in de pauzeruimte.

Le petit requin
Ik voelde mij soms een beetje een zonnebloem: naar buiten en kop draaien naar de zon

Veel andere maanddoelen had ik eigenlijk amper (ik hield vb. nog eens een maand bij hoe vaak ik morning pages deed en trackte twee of drie maand met wisselend succes of ik al dan niet snoepte of cola dronk). Het was een raar jaar, door Corona, maar ook door de vele wisselende werksituaties en dus was “focus op mijzelf gezond houden” het enige wat er qua doelen echt toe deed. Voor zottere dingen heb ik sowieso mijn 35 before 35-lijstje 😉 .

9 Comments

  1. Ja, dat merk ik echt wel hoeveel deugd dat doet, dat naar buiten gaan. Op zich doe ik dat veel dagen spontaan en moet ik geen moeite voor doen (gelukkig maar!). Maar zeker op donkere winterdagen, wanneer ik vertrek en thuiskom als het donker is, is de verleiding soms toch wel groot om gewoon binnen te blijven.

 1. Zo fijn te lezen dat het op werkvlak veel beter gaat dan vorig jaar! Dat sporten van je bewonder ik. Bij mij valt het qua beweging nog wel mee, maar ik vind het zo moeilijk om intensief sporten en spieroefeningen in mijn routine ingebouwd te krijgen.

  1. Die spieroefeningen, dat blijft hier ook wel iets waar ik moeite voor moet doen. Daar helpt die tracker echt bij, anders vrees ik dat ik 1x per maand spieroefeningen zou doen ofzo… Al werken zo’n trackers ook niet bij iedereen, dus geen idee of jij daar iets aan zou hebben?

   1. Ik heb dat wel eens geprobeerd, een tracker, en voor mij werkte het niet echt. Al was het bij mij wel eerder een kladblaadje en niet zo’n mooi overzicht met kleurtjes zoals bij jou. Wie weet moet ik dat toch eens proberen.

 2. Ik vond dit heel mooie voornemens van jou, zo met focus op je eigen gezondheid. En fijn te lezen dat je er zoveel deugd van hebt gehad eigenlijk.
  Ik heb ook zo’n hekel aan spieroefeningen!! Moet er nu twee keer per dag doen van de kine. Ben al blij als ik aan één keer geraak 😀
  Ik heb het niet (meer) zo voor dat vastendieet. Been there, done that, zowel die 16/8 (allez 14u was mijn maximum :-D) en die waarbij ge twee dagen de week maar 500 kcal op een dag mocht eten omg dat was afzien, ook al werd mijn lijf het na een tijdje gewoon, maar toch, mijn eetbuiten achteraf waren soms dubbel zo groot. Je ontzegt uzelf een maaltijd en de daarbij horende vitamines etc. Ik doe het soms ook he, het ontbijt overslaan, als ik echt geen honger heb (dat gebeurt al eens, mijn maag start soms traag op :-D) maar vrijwillig honger lijden, neen, niet meer!
  Sorry, deze reactie werd iets langer dan gedacht! Ik bedoel vooral dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. En voor sommigen werkt dat vasten prima he (zoals Kelly van Tales from the crib die er ook nog eens een cursus uitgeperst heeft), maar ieder lichaam is uniek en ik kan héél slecht tegen honger :p

  1. Absoluut gelijk dat ieder lichaam uniek is en dat vasten niet voor iedereen goed zal werken, ik wil mij hier ook zeker niet voordoen als een of andere “vastengoeroe”, omdat dat systeem nu toevallig wel werkt voor mij (er zijn er tig andere die niet werken, dus ja). Honger lijden heb ik er ook niet voor over, daarom doe ik die 5/2 ook niet meer. Sommige dagen ging dat, andere kreeg ik gewoon koppijn van de honger. Bij die 16/8 heb ik dat niet, want ontbijten doe ik sowieso zelden, dus dat overslaan vraagt geen moeite. Als ik om 10u dan iets begon te eten, was dat eigenlijk ook zelden uit honger (en als het uit honger was, was het nog geen goed idee om dan chocolade te kiezen 😉 ), dus het “volhouden” tot 12-13u voelt voor mij helemaal niet moeilijk. En na 20u ’s avonds, tja, wat ik dan eet, is echt nooit uit honger (ah ja, ik heb net mijn warme maaltijd gegeten dan), echt altijd pure goesting. Moest ik door 16/8 vaak honger hebben, zou ik het nooit volhouden, maar net omdat dat niet zo is, lukt het wel en helpt het. Het moeilijkste is uiteindelijk vooral die gewoonte van dat snoepen doorbreken. Staat los van op elke manier je dat probeert te doen, of dat dan vasten of iets anders is. Voze verslaving jong, die suikers, dat vooral! 🙂
   En: succes met de spieroefeningen! Dat blijft hier ook een strijd elke keer, ook al weet ik wel dat het op termijn goed is, het geeft niet zo die instant voldoening dat lopen of fietsen ofzo wel geeft 🙂

 3. Goed bezig, goeie doelen ook

  (en ja frustrerend dat als je gaat fietsen, je stappenteller zo laag blijft…hahaha, misschien daarom dat ik zo weinig fiets dan 😉 )

  1. Hahaha, beste excuus om niet te fietsen 🙂 Er zijn blijkbaar wel stappentellers die dat meetellen en ik heb ook al gemerkt dat als ik mijn horloge in mijn zak steek (wanneer ik wat deftiger gekleed ben en die horloge minder past), ik plots wél stappen zet als ik fiets 🙂 Maar bon ja, uiteindelijk zijn dat ook maar cijfertjes, het voornaamste is het bewegen he, of dat dan al stappend of al fietsend gebeurt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.