9 in 2019

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie een goede gezondheid, voor jullie zelf en degenen die jullie lief zijn, ik wens jullie veel kleine gelukjes en een paar grote, veel zachtheid en rust.

Net zoals de voorbije jaren heb ik ook nu weer voornemens gemaakt; bedoeling is om daar regelmatig (twee- of driemaandelijks) een update over te schrijven, want dat werkt het beste voor mij 🙂

Lichaam

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten en 2x per week spieroefeningen doen
Dit is er eentje dat al vaker tussen mijn voornemens te vinden was, maar dat is nu eenmaal omdat het werkt. Ik track in mijn agenda hoe vaak ik sport en blijkbaar ben ik iemand die gemotiveerd raakt van vakjes in de “juiste” kleuren te kunnen inkleuren 🙂

2. Mijn BMI onder 30 brengen
Tja, medicatie, veel te weinig sporten door energietekorten en andere lichamelijke kwalen, stress-eten… het eiste logischerwijs zijn tol. Hoewel ik mijn lichaam op dit moment absoluut niet mooi vind, neem ik het mijzelf niet kwalijk dat het zo ver gekomen is. Het zijn weliswaar vaak goede, maar desondanks geen makkelijke tijden geweest de afgelopen jaren, dus ja, het is wat het is. Maar dat wilt daarom niet zeggen dat ik er niet iets aan wil doen. Want ik merk dat mijn lichaam te zwaar is: mijn gewrichten doen makkelijker pijn, ik ben helemaal niet meer zo flexibel… en dat wil ik veranderen., zodat ik mij beter kan voelen én gezonder word. Want laten we wel wezen, alle curves-liefde ten spijt, een BMI van meer dan 30 is gewoon ongezond.

3. Dagelijks flossen
Ik mag dan wel goede tanden hebben en complimentjes van de tandartse krijgen over hoe goed ik ze onderhoud, er ontbreekt één ding aan die tandhygiëne en dat is flossen. Diezelfde tandartse suggereerde afgelopen zomer dat ik dat misschien toch best begin te doen, maar ik heb gemerkt dat het helemaal niet zo makkelijk is om zo’n gewoonte te implementeren. Bij deze dus het voornemen om tegen het einde van het jaar een dagelijkse routine te hebben.

Hoofd

4. Masterthesis schrijven
De eerste helft van het jaar zal mijn hoofd meer dan genoeg te doen hebben, want er staat een thesis op de planning. Die heeft als thema de religieuze gebouwen van Jeanne Bueche, de eerste vrouwelijke Zwitserse architect die dit type gebouwen construeerde. Een mooie mix dus van kerken (want ook al ben ik een ketter pur sang 😉 , ik hou wel van de gebouwen op zich), feminisme (want hoera voor vrouwen die zich doorzetten in een mannenwereld) en architectuurgeschiedenis (monumenten blijven nu eenmaal mijn favoriete bouwwerken).

5. 12 boeken lezen
Het klinkt misschien wat bizar om na een jaar waarin ik ruim 60 boeken las, nu terug te vallen op een doel van 12. Maar ik hou er rekening mee dat ik de eerste zes maanden amper ontspannend zal lezen. Lukt dat wel, des te beter; lukt dat niet, dan is het ook zo: eens die thesis af is (hopelijk begin juli, ten laatste eind augustus) vlieg ik wel weer van de architectuur- in de literaire boeken!

6. 1x per week mediteren
De kans dat mijn hoofd gaat overbroebelen door de combinatie van werk, studie, relatie en huishouden is reëel. Ik hoop dat met dit puntje preventief onder controle te kunnen houden.

Bewust leven

7. Een zero waste month doen
Zowel dit als het volgende puntje zullen voor de tweede helft van het jaar zijn, wanneer ik tijd zal hebben om op zoek te gaan naar alternatieven. Wat afval betreft, weet ik dat één groot pijnpunt de snoeperij is die in huis komt en een hele hoop verpakkingen met zich meebrengt. Maar daarnaast zijn er nog wel wat gebieden die beter kunnen: vaker zelf broodbeleg maken bijvoorbeeld, zelf wasproduct maken… Een maand dus om die zaken te exploreren en daarna hopelijk in mijn dagelijks leven te integreren.

8. Een maand veganistisch eten
Voor de aarde zou het veel beter zijn als iedereen veganistisch zou eten, maar definitief overschakelen is mij (nog) te radicaal. Ik hoop echter dat een maand uitproberen hetzelfde effect zal hebben als die maand vegetarisch jaren geleden had: namelijk dat ik besef dat bepaalde aanpassingen (vervangers voor kaas bijvoorbeeld) helemaal niet zo moeilijk te vinden / maken zijn en daardoor veel regelmatiger spontaan veganistisch eet.

9. Bedrag X sparen
Nope, ik ben de titel niet vergeten aanpassen; ik weet zelf welk cijfer er achter X schuilgaat, maar hoewel ik tegen mensen “in het echt” best wel open ben over hoeveel ik verdien e.d., vind ik het nu niet meteen het slimste idee om online te delen hoeveel spaargeld ik heb / ga hebben. In alle geval: de buffer die ik het afgelopen jaar bij elkaar spaarde, was een eerste stap, maar ik wil die graag verdubbelen. De eerste helft van het jaar ga ik weliswaar maar 40% (i.p.v. 60%) werken, terwijl mijn vaste kosten dezelfde blijven; tegelijk ga ik in die maanden het merendeel van de weekends achter mijn computer zitten en zal ik dus ook minder geld uitgeven aan tickets voor skipassen, treinen naar leuke wandelgebieden e.d. 😉

23 reacties

  1. Veel succes met de voornemens, vooral met die thesis (ik zou het u niet meer willen nadoen).
    En veel moois gewenst voor 2019!

    • Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet helemaal weet of ik het mijzelf wel wil nadoen met die thesis 😉 Mijn vorige was niet bepaald een succes (wel in het uiteindelijke resultaat, niet in het proces om er te geraken), dus ja, hopen maar dat deze wat vlotter verloopt 🙂

  2. Veel succes met je goede voornemens.
    Sedert ik ziek geweest ben, maak ik zo geen lijstjes meer. Ik stel wel voor de lol een doel voorop voor het lezen van boeken, maar ik hou dat zeer haalbaar (26) want het moet leuk blijven.
    Voor het fietsen ga ik mijn doel pas ergens in het voorjaar bepalen. Ik heb er nu compleet geen zicht op wat kan en wat niet kan.

    • Mag ik vragen waarom je zo geen lijstjes meer maakt? Ik vermoed omdat dat allemaal (te) triviaal geworden is? Wat het uiteraard ook is natuurlijk…
      En wat dat fietsdoel ook wordt, het belangrijkste is vooral plezier hebben ermee! Zolang dat er is, maakt de rest weinig uit he 🙂

      • Eigenlijk is het vooral dat ik mezelf geen druk meer wil opleggen. Ik kan heel erg moeilijk om met stress (dat heeft een fysieke oorzaak, ik hoop dat dat stilaan nog slijt…), en ik heb het gevoel dat lijstjes me druk opleggen en plezier ontnemen. Vooral daar ben ik bang van.
        Ik heb het heel moeilijk met druk-druk-druk en die hele ratrace en we moeten dit en we moeten dat, dat is iets waar ik niet meer goed mee om kan. Ik doe de dingen dus zoals ze zich aandienen, niet zoals ze moeten, of niet volgens lijstjes.
        Beetje gek hoor, want ik ben echt wel een lijstjes-mens geweest. En nu hoef ik zelfs geen bucket list meer 🙂

        • Aha, ja, dan is geen lijstjes maken absoluut de beste beslissing! Ik snap zelf niet goed hoe het komt, want ik ben op zich heel perfectionistisch, maar bij dit soort lijstjes (voornemens, bucket list…), ervaar ik geen stress (meer; vroeger soms wel). Voor mij is dit echt “lukt het, super! Lukt het niet, ook goed”. Maar de dag dat het mij druk oplegt en ik er geen plezier meer in heb, stop ik er ook mee, want dan gaat het helemaal zijn doel voorbij.

          • Zo is dat. En dat is wat ik nu ervaar. Druk neemt het plezier weg, en dan hoeft het niet voor mij. Ik kan nog altijd bezig zijn met futiliteiten en onbelangrijke dingen, maar ik moet er wel plezier uit kunnen halen.
            Perfectionisme hoeft niet meer voor mij, “the best you can is good enough” wat mij betreft.
            En zo van die compleet haalbare challenges, dat lukt wel weer, dat motiveert me. 26 boeken per jaar: perfect. Legt geen druk op.
            En hetzelfde probeer ik met het fietsen. Daar stel ik doelen voorop op korte termijn:
            – voor de maanden januari en februari: een half uurtje tot een uurtje gaan fietsen als het mooi weer is.
            – vanaf maart: een schema van 3 maanden om 50 km te fietsen. Naargelang de conditie en hoe het allemaal marcheert: een schema om 100km te fietsen. Maar eigenlijk kijk ik niet verder dan juni, wat dat fietsen betreft.
            Er zijn al wat mensen die denken dat ik een rit ga rijden voor de 1000km voor Kom op tegen Kanker (125km), maar die boot hou ik netjes af. Te vroeg, te veel. Volgend jaar misschien! Lijkt me een mooi, haalbaar doel voor mei 2020 🙂 (kijk, dan wel ik wel weer bezig met lange-termijn-plannen)

          • Dat lijkt mij een heel goede manier van opbouwen! Al meteen in mei 125km willen gaan rijden, dat is wat onzinnig; vind dat eigenlijk ook raar dat mensen dat denken, die fietsen dan toch zelf niet? Niet dat het niet kan om tegen dan zo’n afstand te rijden en als dat lukt, des te beter, maar je gaat iemand die net begint te fietsen toch niet naar zo’n afstanden pushen? Plus, waar eindigt het dan? 
            Van alle keren dat ik bij het fietsen heb opgebouwd, blijft de beste eigenlijk toen ik als kind voor het eerst sportiever begon te fietsen. Dat ging heel traag, maar ik bouwde daardoor ook wel heel natuurlijk en zo gezonder op. Ik was 11 toen, dus ja, tuurlijk rij je dan niet meteen elk weekend 100km, maar start je met 25km en na weken zo’n afstand probeer je dan misschien eens 40 ofzo. Eigenlijk zot hoe ik mij nog herinner hoe trots ik was op die eerste keer 40km, terwijl ik nu – omdat ik dat en nog meer ooit kon – soms van mijn lichaam verwacht dat ik dat allemaal maar zonder meer opnieuw kan. Dat schema van jou, daar ga ik mij dus misschien ook maar eens aan proberen houden 🙂

  3. Mijn doelen heb ik nog niet echt neergeschreven, maar doet doe ik binnenkort wel in een old school papieren schriftje.
    Ik wens je een fijn 2019, met heel veel succes voor je thesis, en heel veel energie voor alle andere dingen. En van tijd tot tijd een beetje rust, dat ook 🙂

    • Hihi, dat old school papieren schriftje is er bij mij ook, om bij te houden hoe het vooruitgaat met die doelen 🙂
      En merci voor je wensen! 😘 En dat van die rust, daar hoop ik ook op (al zijn het mediteren, het lezen en – weliswaar niet fysiek, maar wel mentaal – het sporten daar eigenlijk wel voor bedoeld).

  4. Dat zijn mooie doelen, de meeste lijken zelfs haalbaar 😉
    Ik wens je dat dit nieuwe jaar een goeike wordt. Dat de thesis lukt, dat je lichaam flink geweg een heel jaar lang meewerkt, dat je veel kleine gelukjes kan aaneenrijgen tot een boel goede herinneringen. En dat je agenda een voor jou ideale hoeveelheid rustmomenten bevat (zeker na het indienen van je thesis) zodat je er van kan genieten.

  5. We overstijgen het aantal niveau’s voorzien om te antwoorden, haha. Maar ik ga toch nog even verder over dat fietsen.
    Diegene die dat zegt dat ik 125km ga fietsen, fietst dus ook tijdens het Kom op tegen kanker weekend. Veel van die teamleden doen dat dus zo goed als onvoorbereid, omdat ze de tijd niet hebben om zich terdege voor te bereiden (gezin met kleine kinderen, werk…). En ze komen daar ook goed mee weg. Het peloton van 24km/u is blijkbaar haalbaar, en je zit ook in dat peloton en in heel die sfeer en je wordt daarin meegetrokken. En dat snap ik best wel.
    Maar: die mensen zijn wel 15 tot 20 jaar jonger dan ik, ahahaha.
    Plus: ik ga dat zelf nooit doen, ik zie dat niet zitten. Vorig voorjaar ben ik van conditie 0 (na bestraling) teruggekomen met 3 maanden begeleide reva in het ziekenhuis, en daarna heb ik (met de gewone fiets) met een schemaatje dat ik vond op het internet, traag opgebouwd naar 3u fietsen. En dat begint dus echt poepsimpel hè, met 20 minuutjes fietsen en echt mega-traag opbouwen. Want dat is net de grootste fout die we onbewust maken: te neig en te veel. Traag is de boodschap. Zoals jij deed als kind. En ik moet zeggen: ik had dit najaar het gevoel een conditie te hebben die ik nooit eerder had. Ondanks de kleine, rottige kwaaltjes waarmee ik sukkel door de medicatie die ik neem.
    Dus heb ik me nu heilig voorgenomen: ik probeer in januari en februari (hatelijke fietsmaanden) nog wat te wandelen (heb ik verwaarloosd) en te fietsen als het weer het toelaat, en vanaf maart ga ik er héél rustig weer tegenaan.
    Hier staan de schemaatjes die ik nu wil gebruiken: http://racefietsen.nu/fietstraining.php
    Zoals je ziet: vooral niet neig en veel, maar traag opbouwen. Ik heb vorig jaar geleerd dat dat dé manier is, voor mij toch 🙂

    • Goh ja, het kan natuurlijk wel om eens een keer slecht voorbereid een langere afstand te rijden, maar uit ervaring weet ik dat dat op langere termijn weinig tot niets bijbrengt (behalve dan misschien het gevoel “amai, ik kan dit”). Wat niet wegneemt dat ik die fout niet toch weer maak hoor: voor de Ventoux was ik dit jaar eigenlijk ook helemaal niet voldoende voorbereid en het is desondanks gelukt. Maar of mijn conditie daar effectief beter van geworden is… (ook niet slechter weliswaar) 🙂 Go go met het rustig opbouwen dus 😉
      En: merci voor de schema’s!

  6. Veel succes met je nieuwe doelen. Sommige lijken me een behoorlijke uitdaging te vormen. Wat meer bewegen (ook al zijn het maar kleine fietstochtjes of korte wandelingen) probeer ik ook toe te passen. Ik zal er waarschijnlijk niet meteen van afvallen (oh, wat zou het fijn zijn mocht dat lukken zonder diëten en grootse inspanningen) maar het is sowieso wel beter voor je lichaam. Deze ochtend heb ik voor het eerst terug Tai Chi opgestart en mijn lichaam is al meteen aan het protesteren. Ik hoop echter dat dat gaat minderen wanneer ik het wat langer doe.

    • Blijkbaar willen ze het me om de een of andere reden moeilijk maken om te reageren op jouw blog. Bloglovin linkt me consequent door naar de https versie van je blog en zelfs wanneer ik het manueel invoer schakelt mijn laptop over naar diezelfde versie. Vraag me dus niet waarom het nu plots wel lukt. Misschien hebben ze na vier pogingen gewoon medelijden met me en leiden ze me dan wel naar de juiste url. 🙂

      • Ah, maar de https-versie is degene die je moet hebben! ’t Is de http-versie waar reageren niet meer lukt. Maar via welke versie reageer jij dan nu?

    • Ik duim dat je lichaam inderdaad minder gaat protesteren op termijn en je kan genieten van de Tai Chi! Los van afvallen of niet, is het inderdaad sowieso goed om regelmatig te bewegen.

  7. Direct een hele maand vegan eten vind ik al een redelijk grote stap. Dan denk ik dat je je héél goed moet voorbereiden en bv als je net die maand bij vrienden of zo gaat eten, je eigen potje meenemen en dergelijke (waar je anders nog kan zeggen: ‘och, vanavond eet ik wel een keer veggie’), wat ik nog een te grote stap vind om te nemen. Ik hoop dat je door dat soort ‘obstakels’ niet ontmoedigd raakt want bij mij gaat het met ups & downs en ik ben ook nog maar een maand bezig, met nog één keer per week vlees en/of veggie. Zo waren we gisteren onverwacht iets gaan eten en heb ik me moeten neerleggen bij een veggie gerecht want zelfs de soep was met kippenbouillon.
    Enfin niet dat ik u nu per se wil ontmoedigen maar ik zou de uitdaging dan wat makkelijker maken en bijvoorbeeld eerder zeggen van “ik wil dit jaar x aantal keer vegan eten” of “elke maand 1 keer vaker vegan dan de maand voordien”. (Dit doet me eraan denken dat ik nog een lijstje met ‘groene’ voornemens van plan was op te stellen met iets dergelijks erin qua eten!) Of je kan eens beginnen met een week vegan. Ik zeg maar wat.
    Alleszins veel succes, ook met de thesis en natuurlijk de rest!

    • Goh, het is zeker een grote stap. Maar het nadeel – voor mij alleszins – aan bijvoorbeeld een week of x dagen is dat ik niet écht op zoek ga moeten naar alternatieven. Want een week geen kaas eten op mijn boterham, een week geen ontbijt met eieren enzo, dat is geen probleem. ’t Is maar wanneer dat een hele periode aan een stuk is, dat ik dat mis en dus op zoek ga naar een alternatief (was ook zo bij het vaker vegetarisch eten, waar ik zaken als tofu, seitan, quorn enzovoort pas écht uitprobeerde toen ik langer aan een stuk veggie at). En ’t is pas door alternatieven te vinden, dat ik het – wanneer ik er niet bewust op let – toch makkelijker ga doen. Dat eten bij vrienden enzo, daar ga ik in die maand niet moeilijk over doen, denk ik. Ik moet de “spelregels” wel nog vastleggen eens het zover is, maar tijdens vb. Dagen zonder vlees deed ik ook niet moeilijk over toch één dagje vlees, omdat vrienden dat serveerden. Alles perfect doen is tof, maar dan wordt het inderdaad op den duur zo’n rem dat ik ofwel geen (sociaal) leven meer heb, ofwel alleen maar teleurgesteld ben 🙂
      Dat idee om elke maand 1x meer vegan te eten dan de maand voordien, ga ik misschien al proberen invoeren, los van de maanduitdaging. Deze maand zit ik aan 4x zonder er moeite voor te doen, dan moet 5 of 6x met een beetje moeite ook wel lukken. Merci voor de tip! 🙂